Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem ze sterownikiem ST 32zPID

Recommended Posts

Czy ktoś z szanownych formuowiczów posiada piec z sterownikiem ST32 zPID?

Kupiłem piec f wyposarzony właśnie w ten sterownik jednak mam problemy .

Sterownik po osiagnieciu na kotle 40 st. przechodzi z trybu pracy ręcznej na automatyczna,własnie tu pojawia sie problem

Temperatura spalin podczas procesu rozpalania przy 40 st wynosi około 200 st

.Po czym sterownik przełacza sie na prace automatyczna,objawia sie to zwolnieniem obrotów wentylatora na 1% w skali 100.

Piec wygasza sie (wychładza spaliny do 90 st po czym rusza)a tak nie powinno być.

Temperatura spalin max

rozpalanie 300-310st.

auromatyczna 260-280 st

wersja softu 21.22a która posiada sterownik

Soft 21.22a posiada dwie wartosci teperatur starsza zas tylko jedna ,czy przywrucenie do starszej wersji oprogramowania na sterowniku gdzie jest tylko jedna nastawna moze uchronic przed wygaszaniem pieca podczas przejscia z trybu recznego na automatyczny.

Pragne dodac iz problem nie lezy w wadliwosci sterownika,juz 2 sterownik z ta sama wersja oprogramowania 21.22a działa w podobny wadliwy sposób.

Producent wskazał iz jest do dosyc specyficzny przypadek.

Piec jest czysty,sterownik trzyma zadana temperaturę(nie ma problemu z rozpalaniem),instalacja nie jest zapowietrzona.

Czy ktoś może mi pomóc zrozumieć o co chodzi może nie potrafię czegoś uruchomić,cos zle robię.?