McBat 04.01.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Witam, mam pewien problem z wentylacją kanalizacji. Otóż zacząłem i w dużej mierze wykonałem już remont kapitalny domu, w tym także prace hydrauliczne, pomijając jednak kwestię "dotlenienia" rur odpływowych. Istniał - jeszcze przed remontem - problem z zapachami w ubikacji; teraz jest mniejszy, ale nadal jest. Dopiero niedawno dowiedziałem się, że istnieje łatwy sposób na jego rozwiązanie - wentylacja kanalizacji (hydraulicy oczywiście nie wiedzieli :S). I tu jest sedno mojego problemu. Jestem zdecydowany na zastosowanie wentylacji kanalizacji, ale po wykonaniu większości remontów, w tym założenia nowych rur i świeżych tynków, wielce szkoda mi wszystko rozwalać tylko po to żeby położyć jedną rurkę. Tym bardziej, że fundusze sa już na wyginięciu. Czy jest może jakieś praktyczne rozwiązanie, odbiegające od tego klasycznego ( wentylacja zakończenia, tj. najwyższego punktu pionu kanalizacyjnego)? Może można wstawić rurę wentylacyjną gdzie indziej, np. w piwnicy? I dopiero wyciągnąć ją na zewnątrz? I nie w pionie, ale innych skośnych układach? Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 04.01.2011 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 (edytowane) Lepiej byłoby jednak pociągnąć od pionu rurkę, nawet tylko na strych i zakończyć napowietrzaczem.Odpowietrzenie nie musi przebiegać cały czas pionie. Tylko trzeba uważać aby nie było prowadzone poziomo no i przekrój tej rurki powinien być zbliżony do przekroju pionu. Edytowane 4 Stycznia 2011 przez M K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.01.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Jako rozwiązanie ostateczne możesz gdzieś u szczytu tej kanalizy założyć napowietrzacz. Ale to będzie półśrodek, kanalizacja powinna być należycie wentylowana, napowietrzaczami można się ratować przy zbyt długich odgałęzieniach, albo pionach z małą ilością przyborów, natomiast jeśli to ma zastąpić wentylację całej kanalizy... czarno to widzę. Ale spróbuj, drogie toto nie jest, montuje się ot tak po prostu wpychając w wolny koniec rury kanalizacyjnej (który trzeba sobie oczywiście gdzieś zrobić), zaszkodzić nie zaszkodzi, a może wystarczy? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 05.01.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Miałem przez kilka lat zakończone napowietrzaczem dwa piony na strychu.Nie zaszkodziło i działało prawidłowo.Dopiero podczas robienia nowych obróbek wyprowadziłem odpowietrzenie pionów ponad dach.W innym budynku umieściłem napowietrzacz w piwnicy za ostatnim podłączonym urządzeniem ( kibelkiem)i działa prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 05.01.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 a panowie ja się podczepię do pytania u mnie hydraulicy zrobili z jednego pionu odpowietrzenie 110, a z drugiego (tego co jest bliżej oczyszczalni) małą rurka 50. Jednocześnie oczyszczalnia nie będzie miała innego odpowietrzenia, niż ten pierwszy pion w domu (to jest jak piszą rozwiązanie całkowicie dopuszczalne) . Czy ta 50 będzie wystarczajaca czy też raczej kazać im to wymienić, póki jeszcze można??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 05.01.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Na wentylację wysoką oczyszczalni stosuje się rure fi 110. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łos1719508617 25.02.2011 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 (edytowane) Witam A ja mam takie pytanie odnośnie wentylacji. Hydraulicy zrobili mi główny pion z tej grubej rury i tam podłączyli kibelek na piętrze i umywalkę następnie zeszli tym do parteru podłączyli pod drugi kibel i poszło dalej, Natomiast wentylację kanalizacji pociągnęli osobną rurką węższą z dachu i podłączyli pralkę nast. wannę zeszli do parteru i połączyli to razem do reszty. Czy taka instalacja jest prawidłowa ?. TznCzy główna rura nie musi być wentylowana, czy takie rozwiązanie wystarczy. Na tak postawione przeze mnie pytanie hydraulik powiedział że to wystarczy i że to ma służyć jedynie do wyrównania ciśnień. Dodam że jak mi wyschną syfony to czapi w całym domu a jak są zalane to nie ( bo niby skąd ).Z góry dzięki za odpowiedź i sugestie Edytowane 25 Lutego 2011 przez łos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 25.02.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 u mnie hydraulicy zrobili z jednego pionu odpowietrzenie 110, a z drugiego (tego co jest bliżej oczyszczalni) małą rurka 50. Jednocześnie oczyszczalnia nie będzie miała innego odpowietrzenia, niż ten pierwszy pion w domu To jak - piony nie mają połączenia między sobą? A jak jest to czy jest zasyfonowane? Jeżeli oba piony schodzą się do oczyszczalni, to oba spełniają funkcje wentylacji i wg mnie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts