ilka_ka 05.01.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 wymiary kotłowni mam jak w załączniku - 252*153 + 65*90 projekt domu gotowy, adaptowany przez superświetnego architekta dla kompletnych laików.. gdybym wtedy wiedziała tyle co teraz to bym sobie tą kotłownie powiększyła.... a tak, to chcę kupić piec na eko-groszek (+ węgiel, drzewo ewentualnie), z podajnikiem. czy ktos mi może coś doradzić - jaki piec mi się tam zmieści i będzie go można obsługiwać bez kłopotów.. Defro Duo? Defro Komfort Eco? Defro AKM (Uni?)? SAS Eco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 05.01.2011 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.01.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Faktycznie, trochę na wcisk... Ja oraz rodzice mamy kotły SAS groeco - na twoim schemacie dało by się go ustawić w rogu przy kominie - odległość do ściany w najwęższym miejscu wyniosła ok. pół metra. A jak masz wejście do tej kotłowni? Gdyby przyszło wnosić kocioł przez dom - mission imposiblePrzy wyborze kotła trzeba wziąć pod uwagę wiele czynników.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 05.01.2011 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 drzwi do domu szerokość 100cm, do kotłowni 90cm, jak na planie (zdj.2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 05.01.2011 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Gdyby przyszło wnosić kocioł przez dom - mission imposible to jak nie przez dom to którędy?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 05.01.2011 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 dachu nie podniosę ewentualnie rozbiorę ściankę działową z wiatrołapu do kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.01.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Miałem na myśli mój dom - schody do piwnicy mamy zabiegowe. Na szczęście wymyśliłem sobie żeby zrobić osobne wejście z dworu do kotłowni - rozwiązanie bardzo praktyczne na wsi i z kotłem na paliwo stałe. Jeśli chodzi o sam kocioł, to ten SAS jest bardzo ciężki, ale bardzo długo porównywałem dużo typów kotłów i uważam że duży ciężąr (duża pojemność wodna i bezwładność) jest pożądana. Ma to zresztą odzwierciedlenie w codziennej pracy kotła - włącza się co ok. 20-30 minut w te mrozy. Robisz podłogówkę? -nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 05.01.2011 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 podłogówkę.. hmm.. tak, ale w wiatrołapie i w łazience na dole. może w części kuchennej, ale to jeszcze to przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 05.01.2011 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 p.s. skąd jesteś? Jędrzejów/ Sandomierz/ Grójec - ? ja pochodze z tarnobrzega. rodzicom powódź zalała dom - koniec Tbg, prawie sandomierz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.01.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Pochodzę i wybudowałem się pod Jędrzejowem. W czasie służby wojskowej poznałem żonę w Sandomierzu, gdzie mieszkaliśmy przez wiele lat (w wielu miejscach...) Żona pracowała w szpitalu w Tarnobrzegu i trochę ludzi się zna... Ja zwiedziłem prawie cały kraj w końcu machnąłem na to ręką. Kilku znajomych zostało zalanych..... pożyczyłem im trochę sprzętu do odbudowy.Zauważ że mieszkasz blisko Buska, więc sygeruję tego SASa.Pozdrawiamy ziomali! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 05.01.2011 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 pochodzę z tarnobrzega - mieszkam i buduję się w woj. łódzkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 05.01.2011 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 ale wracając do meritum - czy ktoś jeszcze może zerknąć na wymiary kotłowni i rysunek i podpowiedzieć coś w sprawie ustawienia pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.01.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Ustawić musisz w okolicach komina - tutaj za dużo nie wykombinujesz. Co do samego pieca, to za dużo nie poradzę niestety bo na tym aż tak bardzo się nie znam. Ale może inne moje uwagi się przydadzą. - W tej wnęce aż prosi się o zasobnik i ewentualnie bufor ciepła. Zaglądać do tego nie trzeba zbyt często więc może zostać tam upchnięte nawet z całą rozdzielnicą.- Pomyśl o drzwiach z kotłowni na zewnątrz. Jakoś te tony węgla będziesz musiał do nie wniosić. A przechodzenie z nim przez wiatrołap nie jest najlepszym pomysłem.- Jak myślisz nad podłogówką, to rozważ ją na całości. Zupełnie inny komfort życia a i zużycie opału ze względu na niższe pobory temp. może być niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 05.01.2011 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 podobno SAS GRO-ECO można postawić bokiem do komina i zasobnik obok, dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.01.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Jak chcesz zaoszczędzić miejsce, to należy wybrac model z górnym typem kanałów dymnych, dodatkowo wyjście górne czopucha. Przy podajniku ślimakowym, żeliwnym typu Ekoenergia można spalać miały-groszki 0-31,5mm Zajmie on 65cm na głębokość oraz 130cm na szerokośc z podajnikiem. Przy wyborze mocy z zakresu 17-25kW Ja proponuje kocioł Skam-P Premium 17kW lub 25kW, sterowanie z PID (auto dobór paliwa i powietrza) Przykładowe ustawienie w załączniku, fotki takiego wykonania wymiennika wkleję za kilka minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.01.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Tutaj fotki wykonania wyjścia spalin w górę, takie wykonanie skraca wymiennik do 65cm głębokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 05.01.2011 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Ja proponuje kocioł Skam-P Premium 17kW lub 25kW, sterowanie z PID (auto dobór paliwa i powietrza). a dlaczego polecasz? używasz takiego (jak długo), sprzedajesz? ile kosztuje taki piec? jest tylko na ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 05.01.2011 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 widok na komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.01.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 (edytowane) a dlaczego polecasz? używasz takiego (jak długo), sprzedajesz? ile kosztuje taki piec? jest tylko na ekogroszek? jestem pracownikiem firmy produkującej. Do moich zadań należą m.in. testy sterowań oraz palników. Polecam taki układ ze względu na ilość miejsca w kotłowni. Na forum, w innym dziale można znaleźć wątek użytkowników tej konstrukcji. Warto o zdanie zapytać też Suspensera. W sprawie ceny to jednak proszę na priva. Model posiada atest ekologiczny, w zależności od mocy albo z instytutu z Łodzi albo Zabrza Polecam z palnikiem żeliwnym, uważam,że są lepsze od stalowych. Jak wspomniałem wcześniej: Przy podajniku ślimakowym, żeliwnym typu Ekoenergia można spalać miały-groszki 0-31,5mm paliwa: ekogroszek, miał węglowy, ekogroszek węgla brunatnego tzw czeski współspalanie miału lub groszku z ziarnem owsa lub pellet do 40%zasypu kosza Na ruszcie awaryjnym: grubszy węgiel lub drewno Edytowane 5 Stycznia 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 07.01.2011 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 w kotłowni jeszcze musi się zmieścić hydrofor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts