Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki piec z podajnikiem do małej kotłowni?

ilka_ka

Recommended Posts

Gość Arturo72
Czy to oznacza, że pojemność cieplna bufora zmienia się w zależności od temperatury czynnika? Więc podłogówka o mocy 5kW mniej rozładuje bufor niż grzejniki o mocy 5kW?

Dokładnie,dla identycznych mocy grzewczej grzejników ale o różnych temperaturach zasilania trzeba zmagazynować różne ilości czynnika grzewczego.

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy to oznacza, że pojemność cieplna bufora zmienia się w zależności od temperatury czynnika? Więc podłogówka o mocy 5kW mniej rozładuje bufor niż grzejniki o mocy 5kW?

Nie, pojemnosc cieplna bufora zalezy od dT, masa wody jest stała, mozemy jedynie regulowac temp grzania.

Moze przykład : jezeli grzejnik pracuje z mocą załozoną przy 70 oC to przy temp początkowej bufora np 90 oC mozemy uzyskac bez straty mocy prace w zakresie 70-90 oC

dla podłogówki będzie to odpowiednio 35-90 oC czyli 2,75 raza wiecej. Załozenie jest takie cały czas grzejemy z moca znamionową.

Nie, pojemnosc cieplna bufora zalezy od dT, masa wody jest stała, mozemy jedynie regulowac temp grzania.

Moze przykład : jezeli grzejnik pracuje z mocą załozoną przy 70 oC to przy temp początkowej bufora np 90 oC mozemy uzyskac bez straty mocy prace w zakresie 70-90 oC

dla podłogówki będzie to odpowiednio 35-90 oC czyli 2,75 raza wiecej. Załozenie jest takie cały czas grzejemy z moca znamionową.

Zatem takie twierdzenie:

Bufor nie wyklucza grzejników ale musiałby być odpowiednio większy ze względu na wyższą temperaturę zasilania w grzejniki niż w podłogówkę przez co szybciej by się rozładowywał.

jest bzdurą.

Czy to oznacza, że pojemność cieplna bufora zmienia się w zależności od temperatury czynnika? ,,,,

Jeżeli założymy, że w buforze jest woda jako medium magazynujące ciepło, to w temperaturze około 37 *C woda gromadzi w sobie najmniej ciepła (zależność pojemności cieplnej wody od temperatury).

Ot, taka ciekawa właściwość wody i może dzięki temu żyjemy, bo organizm ludzki to w zasadzie składa się z 65% wody.

smiechu

izoluj strop - odejdzie Ci grzanie całej kubatury strychu i wyjdzie taniej ze względu na mniejszą ilość izolacji do położenia na podłodze w porównaniu do połaci dachu

podłogówka po całości

nie rób kalafiorów

instalacją jednorodną łatwiej sterować, podłogówka to lepszy rozkład temperatur w pomieszczeniach niż przy kalafiorach

co do "czajnika"

dostałeś kilka propozycji ale najważniejsza utonęła w gąszczu krzyków z obu stron barykady- zacznij od poznania potrzeb swojego domu

uderz do asolta- policzy Ci porządnie ile Twój dom potrzebuje

potem weźmiesz kalkulator i podstawisz sobie ceny jednostkowe dla różnych źródeł ciepła i będziesz wiedział co wyjdzie najtaniej

do tego dodasz sobie koszty instalacji poszczególnych "modeli czajnika" i będziesz wiedział co będzie najlepsze ekonomicznie

Na koniec wybierzesz z tego ten rodzaj który uznasz za najlepszy dla Ciebie, żony, waszych kręgosłupów na stare lata(nie wiem w jakim jesteście wieku) i taki sobie zainstaluj. podłogówka pozwoli w przyszłości bez przerabiania instalacji wstawić inny model czajnika.

Dziękuje za rade zrobię tak jak napisałeś , spróbuje skontaktować się z asoltem zobaczymy co z tego wyjdzie .Co do podłogówki to myślę że dobry pomysł ze względów przyszłościowych , tylko czy takie rozwiązanie jest dobre do sypialni. Czy sterowanie ogrzewaniem podłogowym jest na tyle proste aby dajmy na to w salonie była temperatura 21st. a w sypialni 18st. ?Z ocieplenie poddasza zrobię tak jak radzicie , tylko teraz jakiej grubości to ocieplenie najlepiej zrobić wiadomo że im grubiej tym lepiej ale też aby nie przesadzić ?

Gość Arturo72
Co do podłogówki to myślę że dobry pomysł ze względów przyszłościowych , tylko czy takie rozwiązanie jest dobre do sypialni. Czy sterowanie ogrzewaniem podłogowym jest na tyle proste aby dajmy na to w salonie była temperatura 21st. a w sypialni 18st. ?Z ocieplenie poddasza zrobię tak jak radzicie , tylko teraz jakiej grubości to ocieplenie najlepiej zrobić wiadomo że im grubiej tym lepiej ale też aby nie przesadzić ?

W sypialni jak najbardziej podłogówka się sprawdzi,chcesz mieć chłodniej to wystarczy ustawić na rotametrach odpowiednie przepływy i w sypialni możesz mieć nawet 15st.C ;)

Co do izolacji,jak chciałeś dać w połacie dachu 20cm a na strop 5cm to sądzę,że w tych samych kosztach jak nie taniej wyjdzie Ci 30cm na strop i wg mnie jest to minimum izolacji na dachu czy stropie.

Z izolacją nie można przesadzić,im jej jest więcej tym niższe będą rachunki za ogrzewanie ale najważniejsza sprawa to umiejętnie ją zamontować,bo zamontowana przez papraków nie spełni swojej roli.

Na ścianie nie daj sobie czasami montować izolacji na placki,bo to duży błąd.

Edytowane przez Arturo72

chcesz mieć chłodniej to wystarczy ustawić na rotametrach odpowiednie przepływy i w sypialni możesz mieć nawet 15st.C ;)

To ja chcę te 15stopni w jednym pomieszczeniu (będzie tam spiźarnia). Nawet jestem gotów położyć podłogówkę. Ustawisz mi przepływ, żeby taką temperaturę tam uzyskać? W pozostałych pomieszczeniach standardowa temperatura. Dziękuję.

Gość Arturo72
To ja chcę te 15stopni w jednym pomieszczeniu (będzie tam spiźarnia). Nawet jestem gotów położyć podłogówkę. Ustawisz mi przepływ, żeby taką temperaturę tam uzyskać? W pozostałych pomieszczeniach standardowa temperatura. Dziękuję.

Nie ma problemu,sam sobie możesz tak ustawić.

Ale na początku,skoro chcesz mieć tam zimniej musiałbyś ułożyć tam odpowiednio rurki,zgodnie z oczekiwaną temperaturą przy określonej temperaturze zasilania.

Edytowane przez Arturo72

To dobrze, w koncu sobota. Tylko najpierw lod a potem etanol... inaczej mozesz wylac.

Jak zasypiesz wystarczajaco malymi kawalkami lodu bedziesz mial eko drink.

:)

A ja sie pytalem czy tobie lepiej a nie czy dobrze poprawilem.

Zdania pytające pisane po polsku mają "?" na końcu. Zapamiętaj tę regułę, będzie nam się łatwiej dogadać.

Zostały do wyboru dwie opcji albo bufor albo mały kocioł.Teraz trzeba przeanalizować koszty obydwu zastosowań .Zarówno koszt zakupu , instalacji jak i późniejszej eksploatacji .Koszt pieca to około 6000zł , instalacji wydaje mi się że podobny w tych dwóch przypadkach , zostaje niewiadomą późniejszy koszt eksploatacji.

Może ktoś podać ewentualny przykład takiego bufora do tego grzałki i wężownicę , aby porównać koszty obydwu zastosowań .

Gość Arturo72

Może ktoś podać ewentualny przykład takiego bufora do tego grzałki i wężownicę , aby porównać koszty obydwu zastosowań .

Zagadaj do waflosa,on grzeje buforem z grzałkami:

Za prąd którego zużyłem na dla domku 110mkw i temp w nim 22-23 stC. CO 4400kWh zapłaciłem w "Duonowej promocji" 968zł - w "dotychczasowej Enerdze było by 352zł drożej....

Nie ma problemu,sam sobie możesz tak ustawić.

Ale na początku,skoro chcesz mieć tam zimniej musiałbyś ułożyć tam odpowiednio rurki,zgodnie z oczekiwaną temperaturą przy określonej temperaturze zasilania.

Problem polega na tym, że jest to pomieszczenie wewnętrzne w budynku i wszystkie przegrody będą miały wyższą temperaturę, niż te 15stopni.

Problem polega na tym, że jest to pomieszczenie wewnętrzne w budynku i wszystkie przegrody będą miały wyższą temperaturę, niż te 15stopni.

Praktycznie jest niemozliwe aby w sąsiednich pomieszczeniach było 20 oC to w spizarni czy innym pomieszczeniu miedzy nimi było 15 oC, z obliczeń najczescie wychodzi ok 18-18,5 oC bez ogrzewania. Arturo poniosła fantazja i słusznie masz do tej temperatury wątpliwosci, będzie miał te 15 oC jezeli w zimie otworzysz okno, rotametrem nie ustawisz nic tam ogrzewania nie będzie. Mozliwe jest osiagniecie 15 oC ale dla pomieszczen skrajnym, naroznych majacych co najmniej 2 sciany zewnętrzne.

Gość TwojPan

Najprościej,by żadnej "grzałki" tam nie było.Moją wiedzą,domy a na 100% spiżarnie i kuchnie,projektuje się od północy.W domu typu "termos" (patrz,styropian ponad wszystko )-nie daje się spiżarni szansy na "ogrzewanie".Bo to ...spiżarnia ma być....Chyba jej nie robi bez ogrzewania 2-5deg różnicy?:bash:

• 2 months później...
Pozdrawiam wszystkich. Czytam post i jako, że jestem całkowitym dyletantem nic nie rozumiem. Chciałbym zmienić piec konwencjonalny na piec z podajnikiem na ekogroszek, ale nie mogę się zdecydować na nic po prostu dla mnie to czarna magia. Świadomy wybór raczej nie wchodzi w grę, gdyż teoretycznie każdy z producentów zachwala swój towar i oczywiście produkuje najnowocześniejsze piece. Co robić? Mam dom ocieplony styropianem 15 cm. Powierzchnia ogrzewana ok. 200 m2. Miejsca w kotłowni dużo. Chodzi mi także o niezawodność i łatwość obsługi. Poza tym dodatkowa możliwość spalania awaryjnego drzewa lub węgla. Pozdrawiam.

Pozdrawiam wszystkich. Czytam post i jako, że jestem całkowitym dyletantem nic nie rozumiem. Chciałbym zmienić piec konwencjonalny na piec z podajnikiem na ekogroszek, ale nie mogę się zdecydować na nic po prostu dla mnie to czarna magia. Świadomy wybór raczej nie wchodzi w grę, gdyż teoretycznie każdy z producentów zachwala swój towar i oczywiście produkuje najnowocześniejsze piece. Co robić? Mam dom ocieplony styropianem 15 cm. Powierzchnia ogrzewana ok. 200 m2. Miejsca w kotłowni dużo. Chodzi mi także o niezawodność i łatwość obsługi. Poza tym dodatkowa możliwość spalania awaryjnego drzewa lub węgla. Pozdrawiam.
Coś słabo czytasz bo podał byś więcej danych co grzejesz i jak grzejesz. Daj więcej danych dotyczących domu czyli straty ciepła lub ile opału zużywałeś do tej pory ( wynik OZC mile widziany) jak i instalacji czyli grzejniki, podłogówka to pewnie ci ktoś doradzi.