Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki piec z podajnikiem do małej kotłowni?

ilka_ka

Recommended Posts

Dom kupiłem 4 lata temu, rok budowy 1989. w całym domu kaloryfery remont konkretny zostały praktycznie ściany. Na strychu wata mineralna 15 cm, ściany styropian 15 cm. W czasie okresu grzewczego zużywałem ok. 13-14 m3 drewna + 1 tona węgla dodatkowo zbiornik 200 ltr na wodę ciepłą. Rozkład domu cztery kondygnacje po 44 m2 plus piwnica 44 m2 (wstawiłem dwa grzejniki aby było trochę cieplej) w salonie nad piwnicą mam kafelki i słabą izolację stropu. OZC ok 19800 tak mi się wydaje. W domu wentylacja z rekuperacja. Okna pcv nowe drzwi podwójne z wiatrołapem. To chyba wszystko co mogę dodać. Edytowane przez dorysiek

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś może zna Kotły stalowe wodne typ EKR z podajnikiem ślimakowym typu AZP: http://www.simar.com.pl/index,18,pl.html zaproponowali mi kocioł 25 KW za 8100 zł z dostawą. gwarancja 36 m-cy na wszystko, elektronikę i spawy. ruszt obrotowy, półautomatyczne czyszczenie. Może ktoś ma taki piec i mógłby się podzielić informacjami?

Czy ktoś może zna Kotły stalowe wodne typ EKR z podajnikiem ślimakowym typu AZP: http://www.simar.com.pl/index,18,pl.html zaproponowali mi kocioł 25 KW za 8100 zł z dostawą. gwarancja 36 m-cy na wszystko, elektronikę i spawy. ruszt obrotowy, półautomatyczne czyszczenie. Może ktoś ma taki piec i mógłby się podzielić informacjami?

Chłopie , nie kupuj tak dużej mocy kotła !

U Ciebie 12-15KW to MAX ...

kaszpir007, zadowolony jesteś ze swego kotła, praca itp.

Tak.

Nie mam większych zastrzeżeń , jedyny błąd jaki popełniłem to taki że wybrałem w stałym rusztem wodnym.

Nie spełnia to założeń i nie nadaje się do komfortowego palenia a jedynie szybciej zasyfia się kocioł , więc nie polecam kotłów ze stałym rusztem wodnym.

Dużym plusem Skam-Pa jest to że na forum jest dobre wsparcie techniczne a sam kocioł się rozwija i jest ciągle modyfikowany.

Dodatkowo cena jest dosyć atrakcyjna i można wybrać sobie sterownik a nie jest się "skazanym" na jedyny ...

Mój kocioł jest chyba z 2011r więc ma już ponad 3 lata , obecne kotły są zmodyfikowane i mają już nowsze palniki ...

Dużym plusem są kanały poziome i dzięki temu łatwo się kocioł czyści i nie zasyfia kotłowni co dla mnie było bardzo ważne ...

Osobiście uważam że więcej niż 12-15KW nie ma co brać , a nawet 10-12KW ...

Masz rekuperator który ogranicza straty ciepła , ocieplenie nie najgorsze ...

Nawet te 10-12KW będzie na wyrost , ale trzeba też pomyśleć o CWU ...

Nie kupuj niczego większego bo szkoda kasy na kocioł a dodatkowo szkoda opału który będziesz poprostu marnował.

Ze sterownika polecam taniutki SPP , naprawdę udany sterownik z bardzo ciekawym algorytmem.

Jak chcesz mieć "bajery" , wyświetlacze graficzne to masz Cobrę , Skorpiona , Bruli , ale osobiście uważam że szkoda kasy na to ...

Tak.

Nie mam większych zastrzeżeń , jedyny błąd jaki popełniłem to taki że wybrałem w stałym rusztem wodnym.

Nie spełnia to założeń i nie nadaje się do komfortowego palenia a jedynie szybciej zasyfia się kocioł , więc nie polecam kotłów ze stałym rusztem wodnym.

Dużym plusem Skam-Pa jest to że na forum jest dobre wsparcie techniczne a sam kocioł się rozwija i jest ciągle modyfikowany.

Dodatkowo cena jest dosyć atrakcyjna i można wybrać sobie sterownik a nie jest się "skazanym" na jedyny ...

Mój kocioł jest chyba z 2011r więc ma już ponad 3 lata , obecne kotły są zmodyfikowane i mają już nowsze palniki ...

Dużym plusem są kanały poziome i dzięki temu łatwo się kocioł czyści i nie zasyfia kotłowni co dla mnie było bardzo ważne ...

Osobiście uważam że więcej niż 12-15KW nie ma co brać , a nawet 10-12KW ...

Masz rekuperator który ogranicza straty ciepła , ocieplenie nie najgorsze ...

Nawet te 10-12KW będzie na wyrost , ale trzeba też pomyśleć o CWU ...

Nie kupuj niczego większego bo szkoda kasy na kocioł a dodatkowo szkoda opału który będziesz poprostu marnował.

Ze sterownika polecam taniutki SPP , naprawdę udany sterownik z bardzo ciekawym algorytmem.

Jak chcesz mieć "bajery" , wyświetlacze graficzne to masz Cobrę , Skorpiona , Bruli , ale osobiście uważam że szkoda kasy na to ...

Witam, może ktoś wie czy lepszy jest system podajnika tłokowy czy ślimakowy?

• 2 years później...

Witam!

Czy mógłby ktoś polecić jakiś kocioł wymiarami zbliżony do Lazar MultiKomfort z bocznym, paleniskiem tylko klasy 5?

http://www.hkslazar.pl/produkty,kotly-co-multikomfort,6,5.html

Mam długą i wąską kotłownię, szerokość to 103 cm i chciałbym się jeszcze obok pieca jakoś zmieścić.

Ten Lazar bardzo mi się podoba, ma go kolega i sobie chwali. Aczkolwiek to kocioł ze stałym rusztem wodnym... czy mógłby ktoś coś więcej napisać o jego faktycznych wadach poza tym że się bardziej "syfi"?

Zależy mi też na klasie 5 tak żeby dostać dofinansowanie.

Edytowane przez mario9

• 2 weeks później...

Witam,

Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem sprawdzonego kotła na pellet, zachęcam do zapoznania się z ofertą marki Buderus. Posiadamy kocioł stałopalny Logano S181 pracujący w zakresie mocy 15-25kW, który wyposażony jest w automatyczny podajnik paliwa pozwalający na spalanie pelletu, ekogroszku i węgla brunatnego. W standardzie sterownik kotła umożliwia kontrolowanie jednego obiegu grzewczego (bez zaworu mieszającego), przygotowanie ciepłej wody użytkowej oraz obsługę pompy cyrkulacyjnej. Wspominał Pan o konieczności podłączenia dodatkowych obiegów grzewczych. Automatyka kotła posiada możliwość rozszerzenia o dodatkowe moduły sterujące obiegi grzewcze.

Bardziej szczegółowe informacje o produkcie dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale/z-podajnikiem-automatycznym/logano-s181.html.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam,

Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem sprawdzonego kotła na pellet, zachęcam do zapoznania się z ofertą marki Buderus. Posiadamy kocioł stałopalny Logano S181 pracujący w zakresie mocy 15-25kW, który wyposażony jest w automatyczny podajnik paliwa pozwalający na spalanie pelletu, ekogroszku i węgla brunatnego. W standardzie sterownik kotła umożliwia kontrolowanie jednego obiegu grzewczego (bez zaworu mieszającego), przygotowanie ciepłej wody użytkowej oraz obsługę pompy cyrkulacyjnej. Wspominał Pan o konieczności podłączenia dodatkowych obiegów grzewczych. Automatyka kotła posiada możliwość rozszerzenia o dodatkowe moduły sterujące obiegi grzewcze.

Bardziej szczegółowe informacje o produkcie dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale/z-podajnikiem-automatycznym/logano-s181.html.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Nie wiem czy Pan dobrze zrozumiał problem, ale powtórzę ;)

Mam długą i wąską kotłownię, szerokość to 103 cm i chciałbym się jeszcze obok pieca jakoś zmieścić.

Poza tym nie ma Was na liście:

http://powietrze.malopolska.pl/ekoprojekt/

Edytowane przez mario9

• 2 months później...