dorysiek 09.08.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Dom kupiłem 4 lata temu, rok budowy 1989. w całym domu kaloryfery remont konkretny zostały praktycznie ściany. Na strychu wata mineralna 15 cm, ściany styropian 15 cm. W czasie okresu grzewczego zużywałem ok. 13-14 m3 drewna + 1 tona węgla dodatkowo zbiornik 200 ltr na wodę ciepłą. Rozkład domu cztery kondygnacje po 44 m2 plus piwnica 44 m2 (wstawiłem dwa grzejniki aby było trochę cieplej) w salonie nad piwnicą mam kafelki i słabą izolację stropu. OZC ok 19800 tak mi się wydaje. W domu wentylacja z rekuperacja. Okna pcv nowe drzwi podwójne z wiatrołapem. To chyba wszystko co mogę dodać. Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez dorysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorysiek 11.08.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Czy ktoś może zna Kotły stalowe wodne typ EKR z podajnikiem ślimakowym typu AZP: http://www.simar.com.pl/index,18,pl.html zaproponowali mi kocioł 25 KW za 8100 zł z dostawą. gwarancja 36 m-cy na wszystko, elektronikę i spawy. ruszt obrotowy, półautomatyczne czyszczenie. Może ktoś ma taki piec i mógłby się podzielić informacjami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.08.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Czy ktoś może zna Kotły stalowe wodne typ EKR z podajnikiem ślimakowym typu AZP: http://www.simar.com.pl/index,18,pl.html zaproponowali mi kocioł 25 KW za 8100 zł z dostawą. gwarancja 36 m-cy na wszystko, elektronikę i spawy. ruszt obrotowy, półautomatyczne czyszczenie. Może ktoś ma taki piec i mógłby się podzielić informacjami? Chłopie , nie kupuj tak dużej mocy kotła ! U Ciebie 12-15KW to MAX ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorysiek 12.08.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Chłopie , nie kupuj tak dużej mocy kotła ! U Ciebie 12-15KW to MAX ... kaszpir007, zadowolony jesteś ze swego kotła, praca itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.08.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 kaszpir007, zadowolony jesteś ze swego kotła, praca itp. Tak. Nie mam większych zastrzeżeń , jedyny błąd jaki popełniłem to taki że wybrałem w stałym rusztem wodnym. Nie spełnia to założeń i nie nadaje się do komfortowego palenia a jedynie szybciej zasyfia się kocioł , więc nie polecam kotłów ze stałym rusztem wodnym. Dużym plusem Skam-Pa jest to że na forum jest dobre wsparcie techniczne a sam kocioł się rozwija i jest ciągle modyfikowany. Dodatkowo cena jest dosyć atrakcyjna i można wybrać sobie sterownik a nie jest się "skazanym" na jedyny ... Mój kocioł jest chyba z 2011r więc ma już ponad 3 lata , obecne kotły są zmodyfikowane i mają już nowsze palniki ... Dużym plusem są kanały poziome i dzięki temu łatwo się kocioł czyści i nie zasyfia kotłowni co dla mnie było bardzo ważne ... Osobiście uważam że więcej niż 12-15KW nie ma co brać , a nawet 10-12KW ... Masz rekuperator który ogranicza straty ciepła , ocieplenie nie najgorsze ... Nawet te 10-12KW będzie na wyrost , ale trzeba też pomyśleć o CWU ... Nie kupuj niczego większego bo szkoda kasy na kocioł a dodatkowo szkoda opału który będziesz poprostu marnował. Ze sterownika polecam taniutki SPP , naprawdę udany sterownik z bardzo ciekawym algorytmem. Jak chcesz mieć "bajery" , wyświetlacze graficzne to masz Cobrę , Skorpiona , Bruli , ale osobiście uważam że szkoda kasy na to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorysiek 19.08.2014 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Tak. Nie mam większych zastrzeżeń , jedyny błąd jaki popełniłem to taki że wybrałem w stałym rusztem wodnym. Nie spełnia to założeń i nie nadaje się do komfortowego palenia a jedynie szybciej zasyfia się kocioł , więc nie polecam kotłów ze stałym rusztem wodnym. Dużym plusem Skam-Pa jest to że na forum jest dobre wsparcie techniczne a sam kocioł się rozwija i jest ciągle modyfikowany. Dodatkowo cena jest dosyć atrakcyjna i można wybrać sobie sterownik a nie jest się "skazanym" na jedyny ... Mój kocioł jest chyba z 2011r więc ma już ponad 3 lata , obecne kotły są zmodyfikowane i mają już nowsze palniki ... Dużym plusem są kanały poziome i dzięki temu łatwo się kocioł czyści i nie zasyfia kotłowni co dla mnie było bardzo ważne ... Osobiście uważam że więcej niż 12-15KW nie ma co brać , a nawet 10-12KW ... Masz rekuperator który ogranicza straty ciepła , ocieplenie nie najgorsze ... Nawet te 10-12KW będzie na wyrost , ale trzeba też pomyśleć o CWU ... Nie kupuj niczego większego bo szkoda kasy na kocioł a dodatkowo szkoda opału który będziesz poprostu marnował. Ze sterownika polecam taniutki SPP , naprawdę udany sterownik z bardzo ciekawym algorytmem. Jak chcesz mieć "bajery" , wyświetlacze graficzne to masz Cobrę , Skorpiona , Bruli , ale osobiście uważam że szkoda kasy na to ... Witam, może ktoś wie czy lepszy jest system podajnika tłokowy czy ślimakowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.08.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Jak dla mnie i pewnie zdecydowanej większości, ślimak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario9 14.02.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Witam! Czy mógłby ktoś polecić jakiś kocioł wymiarami zbliżony do Lazar MultiKomfort z bocznym, paleniskiem tylko klasy 5?http://www.hkslazar.pl/produkty,kotly-co-multikomfort,6,5.htmlMam długą i wąską kotłownię, szerokość to 103 cm i chciałbym się jeszcze obok pieca jakoś zmieścić. Ten Lazar bardzo mi się podoba, ma go kolega i sobie chwali. Aczkolwiek to kocioł ze stałym rusztem wodnym... czy mógłby ktoś coś więcej napisać o jego faktycznych wadach poza tym że się bardziej "syfi"? Zależy mi też na klasie 5 tak żeby dostać dofinansowanie. Edytowane 14 Lutego 2017 przez mario9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.02.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Do tych kryteriów pasuje Sztoker [wymiary, 5 klasa]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario9 16.02.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Niestety nie ma go w wykazie kotłów na jakie mogę dostać dofinansowanie: http://powietrze.malopolska.pl/kotly/ Pisałem do firmy, może postarają się spełnić warunki żeby załapać się na listę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 02.03.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Witam, Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem sprawdzonego kotła na pellet, zachęcam do zapoznania się z ofertą marki Buderus. Posiadamy kocioł stałopalny Logano S181 pracujący w zakresie mocy 15-25kW, który wyposażony jest w automatyczny podajnik paliwa pozwalający na spalanie pelletu, ekogroszku i węgla brunatnego. W standardzie sterownik kotła umożliwia kontrolowanie jednego obiegu grzewczego (bez zaworu mieszającego), przygotowanie ciepłej wody użytkowej oraz obsługę pompy cyrkulacyjnej. Wspominał Pan o konieczności podłączenia dodatkowych obiegów grzewczych. Automatyka kotła posiada możliwość rozszerzenia o dodatkowe moduły sterujące obiegi grzewcze. Bardziej szczegółowe informacje o produkcie dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale/z-podajnikiem-automatycznym/logano-s181.html. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario9 04.03.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 (edytowane) Witam, Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem sprawdzonego kotła na pellet, zachęcam do zapoznania się z ofertą marki Buderus. Posiadamy kocioł stałopalny Logano S181 pracujący w zakresie mocy 15-25kW, który wyposażony jest w automatyczny podajnik paliwa pozwalający na spalanie pelletu, ekogroszku i węgla brunatnego. W standardzie sterownik kotła umożliwia kontrolowanie jednego obiegu grzewczego (bez zaworu mieszającego), przygotowanie ciepłej wody użytkowej oraz obsługę pompy cyrkulacyjnej. Wspominał Pan o konieczności podłączenia dodatkowych obiegów grzewczych. Automatyka kotła posiada możliwość rozszerzenia o dodatkowe moduły sterujące obiegi grzewcze. Bardziej szczegółowe informacje o produkcie dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale/z-podajnikiem-automatycznym/logano-s181.html. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Nie wiem czy Pan dobrze zrozumiał problem, ale powtórzę Mam długą i wąską kotłownię, szerokość to 103 cm i chciałbym się jeszcze obok pieca jakoś zmieścić. Poza tym nie ma Was na liście: http://powietrze.malopolska.pl/ekoprojekt/ Edytowane 4 Marca 2017 przez mario9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario9 08.05.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Witam ponownie W ofercie firmy komiz pojawił się kocioł sztoker w wersji II czyli sztoker+ (znajduje się na liście). Do mojej wąskiej kotłowni nadawał by się idealnie. Czy ktoś mógłby przeglądnąć specyfikację i wypowiedzieć się (chociaż teoretycznie) na jego temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts