Jarecki79 07.01.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Wciśnij go w ten kąt 65x90cm, tam powinien się zmieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 11.01.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Przez jedną zimę pomagałem przy obsłudze pieca na ekogroszek. COŚ STRASZNEGO. Po każdym nasypaniu węgla, wyjęciu popiołu (i często przeczyszczeniu) wyglądałem jak górnik po nocnej zmianie. Wszystkie ciuchy do prania (mimo iż zakładałem coś na wierzch), ja do kąpieli z myciem głowy włącznie.Teraz mam piec na pelety (... zboże, wierzbę, pestki, i ekogroszek też)- Granpal, palę peletami, nasypuje je do zasobnika w białej koszuli, popiół wyciagam raz na tydz. lub rzadziej, piec od kwietnia do stycznia czyściłem raz (10 min pracy), w kotłowni czysto, dym z komina o zapachu ogniska, żadnych problemów ze spiekami, zawleczkami, zapchaniami. Oczywiście pelety (790/tonę) wychodzą nieco drożej niż węgiel, ale uważam że warto.Wiosną paliłem zbożem (400zł/tonę) ale teraz zboże zdrożało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.01.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 widok na komin A gdzie jest wejście do tego komina? od strony wnęki? bo na tym rzucie tego nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.01.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Ale brednie i spamowanie...Kolega wyżej na każdym wątku wkleja ten sam wpis. SPAM Chciałbym widzieć wsypywanie paliwa w białej koszuli. Jeżeli z pellet się nie kurzy przy zasypywaniu, to ja jestem święty turecki (a spalałem pellet i wsypywałem go do kosza, także kitu wcisnąć sobie nie dam). Tez się kurzy, tyle,że w innym kolorze. Każdego dnia obsługuje bardziej brudzący kocioł zasypowy i nigdy nie wyglądam tak, jak górnik, nie musze też zaraz po obsłudze kotła myc głowy.Koledzy palący w kotłach z podajnikiem, Trociu,Plamiak i reszta, czy za każdy raz musicie prac ciuchy i myć głowę? Jak chcemy mieć kocioł bezobsługowy, nie zasypywać węgla czy pellet (tu sie trochę kurzy), nie chcemy wybierac popiołu (tutaj większy kurz), to zwyczajnie kupujemy kocioł gazowy, jest trochę drożej, ale przy odpowiedniej izolacji budynku wygoda jest z całą pewnością wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 11.01.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Ale brednie i spamowanie Dzielę się doświadczeniami - ot co. Od tego jest forum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.01.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Moim zdaniem to raczej wypisujesz marketingowe bzdury jako początkujący handlarz po kiepskim szkoleniu marketingowym.Ewentualnie zajmujesz się handlem typu akwizycyjnego z dywanami, garnkami czy innymi i metody starasz się przenosic na forum. Zaczynasz od ataku na produkt, z którym zamierzasz konkurować wyolbrzymiając jego cechy do poziomu absurdu. Co wiecej wpis wyraźnie wskazuje,że nie masz o tym pojęcia. Gdzieś cos przeczytałeś albo sobie coś dodałeś. Dalej piszesz idealnym tonem o produkcie, który oczywiście posiadasz, nie wymianiając żadnych z czynności obsługowych, nie informując tez o jego cenie. W tej bajce brakuje Ci tylko tzw klakiera na sali, który potwierdzi Twoje opinie. Jeżeli nie zauważyłes, owe forum cechuje wysoki poziom fachowości a osoby je czytające posiadają odrobinę inteligencji.Żaden z użytkowników kotła na ekogroszek nie uwierzy,że przy zasypie czy generalnie obsłudze kotła z podajnikiem można wyglądac jak górnik. Jeżeli jest chociaz cień prawdy w tym,że obsługiwałes komus kocioł na ekogroszek (czemu tego nie robisz nadal?), to wyjątkowa z Ciebie łamaga,że musiałes zaraz myc głowę czy prać ciuchy, chyba,że sąsiad to fleja a kotłownia to jeden wielki syf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 11.01.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Chłopie - weź na wstrzymanie - nie jestem twoją konkurencją - niczego nie sprzedaje. Od kwietnia 2010 mam taki kocioł - 15 kW i opisuje swoje spostrzeżenia. A ty na mnie wskakujesz jak bym chciał kogoś oszukać czy naciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 11.01.2011 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 o tej białej koszuli też czytałam już wejście do komina (czy jak to sie nazywa) jest od strony drzwi. ale im dłużej myślę, tym bardziej skłaniam się do pieca na węgiel, drewno, miał bez podajnika. np. SAS UWT... coraz bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 28.01.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Witam Chciałabym pociągnąc temat piecyka do małęj kotłowni. U mnie dodatkowym problemem jest to ze jest ona mała i wąska. Dlatego szukam pieca z rurą wychodzącą z pieca od góry, by móc jak najbardziej dosynąc piec do ściany. Możecie coś polecic. Jak na razie znalazłam defro akm uni, RBR EKOUNIWERSAL i skam-pa. Ale jedynie defro mi coś mówi. Ma ktoś doświadczenie z tymi piecykami? A może znacie jeszcze coś innego. Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 28.01.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 (edytowane) aha, zapomniałam jeszcze dodac, że interesują mnie piece z zasobnikiem i rusztem, by móc palic praktycznie wszystkim Edytowane 28 Stycznia 2011 przez ellwirka blad w nazwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.01.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Tutaj fotki kotła z rusztem żeliwnym, zostały zmienione drzwiczki, bo nie chcemy, aby przy dużym zasypie awaryjnym drewno czy węgiel w całości zapierały o drzwiczki. Udało się zrobić kocioł z podajnikiem o użyteczności zwykłego kociołka zasypowego górnego spalania, jeżeli takie jest życzenie użytkownika Pojemność komory awaryjnej z ułożonym rusztem żeliwnym do dolnej krawędzi drzwiczek wyczystki/zasypowych dla komory awaryjnej to aż 32cm!! Głębokość kotła z czopuchem w górę to tylko 65cm. Wygląda to tak jak na fotkach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2011 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 (edytowane) Witam Chciałabym pociągnąc temat piecyka do małęj kotłowni. U mnie dodatkowym problemem jest to ze jest ona mała i wąska. Dlatego szukam pieca z rurą wychodzącą z pieca od góry, by móc jak najbardziej dosynąc piec do ściany. Możecie coś polecic. Jak na razie znalazłam defro akm uni, RBR EKOUNIWERSAL i skam-pa. Ale jedynie defro mi coś mówi. Ma ktoś doświadczenie z tymi piecykami? A może znacie jeszcze coś innego. Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam Polecam RBR EKOUNIWERSAL ma wyjście rury do komina od góry i można je ustawiać pod różnym kątem,łatwy w czyszczeniu i dobrze wykonany.Z bardzo dobrym automatycznym sterownikiem eCoal. Edytowane 9 Czerwca 2011 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 09.06.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 aha, zapomniałam jeszcze dodac, że interesują mnie piece z zasobnikiem i rusztem, by móc palic praktycznie wszystkim Gdzieś czytałem że Polacy już od dawna są zwolennikami segregacji śmieci.... segregują na te które można spalić w piecu i na takie które się nie da.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 22.04.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Moja kotłownia będzie miała wymiary 2,0x3,60m. Komin na tej ścianie 2,0 na rogu. Powierzchnia do ogrzania to będzie jakies 115m2. jaki piec z podajnikiem wejdzie?? Który polecacie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.04.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Moja kotłownia będzie miała wymiary 2,0x3,60m. Komin na tej ścianie 2,0 na rogu. Powierzchnia do ogrzania to będzie jakies 115m2. jaki piec z podajnikiem wejdzie?? Który polecacie?? Każdy, najważniejsze na jakiej wysokości masz wlot do komina ? Jeśli komin murowany to żaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 22.04.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Przez jedną zimę pomagałem przy obsłudze pieca na ekogroszek. COŚ STRASZNEGO. Po każdym nasypaniu węgla, wyjęciu popiołu (i często przeczyszczeniu) wyglądałem jak górnik po nocnej zmianie. Wszystkie ciuchy do prania (mimo iż zakładałem coś na wierzch), ja do kąpieli z myciem głowy włącznie. Chciałbym popatrzeć jak to robisz przy tym piecu, mogło to by być ciekawe widowisko Tak się zastanawiam jak musi wyglądać I operator tego pieca po obsłudze pieca (chodzi mi o jego ubrudzenie), skoro Ty pomagałeś i tak się ubrudziłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.04.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Moja kotłownia będzie miała wymiary 2,0x3,60m. Komin na tej ścianie 2,0 na rogu. Powierzchnia do ogrzania to będzie jakies 115m2. jaki piec z podajnikiem wejdzie?? Który polecacie?? jeśłi to nowy dom to potrzebujesz jakieś 5-6KW każdy kocioł będzie za duży i będzie pracował z kiepską sprawnością jeśli mozesz szukaj innego sposobu grzania jeśli za późno to jak najmniejszy(7KW,9KW) do tak małej kotłowni bufora nie upchniesz więc szczerze to nie widzę tego zbyt różowo. będziesz zwyczajnie marnował swoje ciężko zarobione pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.04.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 no chyba że jakiś kociołek na pelet z małych urzadzeń one beda pracować z wysoka sprawnością przy mocach około 3 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 04.06.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 No to ja już zgłupiałem. Część odpowiedzi na tak, część na nie. kogo słuchać. Moze jakieś konkretne piece?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 04.06.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 a konkretnie do czego i na jakie paliwo ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts