Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki piec z podajnikiem do małej kotłowni?

ilka_ka

Recommended Posts

Witam jak można podepnę się do tematu .Może nie mam małej kotłowni jak założyciel tematu ale za to potrzebuje fachowej opinii co do doboru pieca .

Mianowicie mam domek nowo postawiony około 90m2 powierzchni użytkowej i potrzebuje małego pieca z podajnikiem , często nie ma mnie w domu a taki piec ułatwił by żonie palenie. Nie chce się pakować w ogrzewanie prądem ani gazem nie jest to tanie rozwiązanie .

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam jak można podepnę się do tematu .Może nie mam małej kotłowni jak założyciel tematu ale za to potrzebuje fachowej opinii co do doboru pieca .

Mianowicie mam domek nowo postawiony około 90m2 powierzchni użytkowej i potrzebuje małego pieca z podajnikiem , często nie ma mnie w domu a taki piec ułatwił by żonie palenie. Nie chce się pakować w ogrzewanie prądem ani gazem nie jest to tanie rozwiązanie .

25kW to taki ogólnie przyjęty powszechny standard. Żona będzie zachwycona:yes: Węgielek w woreczkach 50kg - są pakowniejsze i lepiej ułożyć, a i żonie lżej będzie podrzucić 3x 50kg niż 6x 25:D

Na prawdę mnie rozbawiłeś:lol2: śmiechu warte:D

te 90m2 to musiałeś strasznie dziurawe postawić skoro szukasz podajnikowego na wungiel

może i nie masz małej kotłowni - 90m2 to nie jeden kocioł można wstawić :lol2:

a mały piec z podajnikiem? a co będziesz z podajnika do tego pieca ciasto wyrobione i uformowane w bułki podawał? :jawdrop: w piecu się piecze - pali w kotle

żonie to tylko w ten sposób ułatwisz nabycie jakiego schorzenia typu zwyrodnienie kręgosłupa, albo i gorzej, ale skoro ogólnie męcząca jest to czemu nie - znęcaj się nad kobietą ;)

o tanich rozwiązaniach lepiej z taką pewnością się nie wypowiadaj skoro nie masz jak widać o niczym zielonego pojęcia :bash:

te 90m2 to musiałeś strasznie dziurawe postawić skoro szukasz podajnikowego na wungiel

może i nie masz małej kotłowni - 90m2 to nie jeden kocioł można wstawić :lol2:

a mały piec z podajnikiem? a co będziesz z podajnika do tego pieca ciasto wyrobione i uformowane w bułki podawał? :jawdrop: w piecu się piecze - pali w kotle

żonie to tylko w ten sposób ułatwisz nabycie jakiego schorzenia typu zwyrodnienie kręgosłupa, albo i gorzej, ale skoro ogólnie męcząca jest to czemu nie - znęcaj się nad kobietą ;)

o tanich rozwiązaniach lepiej z taką pewnością się nie wypowiadaj skoro nie masz jak widać o niczym zielonego pojęcia :bash:

Dziękuje za odpowiedz mimo że nie wnosi nic. Jeżeli bym miał pojecie to nie zadawał bym według pana głupich pytań .Nie rozumiem gdzie się wypowiadam jak to pan to nazwał z pewnością siebie .Wydaje misie że po to jest forum aby się dowiedzieć i zaciągnąć opinii osób znających się

i mających jakoś wiedze w danej dziedzinie .Chciałem się dowiedzieć co jest najlepszym wyborem do małego parterowego domu .Niestety u pana i pana poprzednika najważniejsze jest pośmiać się z niewiedzy człowieka nie mającego dużego pojęcia o kotłach ( piecach ) oraz szydzić aby się dowartościować .

Pozdrawiam

Gość Arturo72
25kW to taki ogólnie przyjęty powszechny standard.

Zgodzę się z tym,25kW będzie odpowiedni do nowego domu 90m2 pow.użytkowej.

Przynajmniej nie będzie zimno w domu.

Chciałem się dowiedzieć co jest najlepszym wyborem do małego parterowego domu

j.w

p.s

Jeśli sprzedawcy kotłów na ekogroszek robią w ciula inwestorów to czemu ktoś inny nie może ?

Poważnie,potrzebujesz moc kotła ok.3-4kW,znajdź se takowy,tylko dobrze wypatruj bo kocioł o takiej mocy to "biały kruk" i tylko nieliczni w takich domach go mają,bo jest bardzo drogim kotłem.

Zagadaj do forumowych sprzedawców kotłów,tylko tak dyskretnie,bo jak ich zdenerwujesz to zamiast 3-4kW mogą Ci wcisnąć 7 albo 12kW a wtedy,żona będzie Cię przeklinała bo nici z komfortu grzania...

Edytowane przez Arturo72

I jak zwykle pompki się zbiegły żeby sobie z człowieka łacha podrzeć.

Wy naprawdę jesteście żałośni i bardzo mi Was żal.

Wy dalej nie potraficie zrozumieć że nie wszyscy chcą mieć tak jak Wy a to że każdy kto myśli inaczej jak Wy to zacofaniec, brudas i nieuk, naprawdę potraficie rozmawiać z ludźmi i dlatego ta Wasza edukacja bardzo marne efekty przynosi.

Gość Arturo72
I jak zwykle pompki się zbiegły żeby sobie z człowieka łacha podrzeć.

Wy naprawdę jesteście żałośni i bardzo mi Was żal.

Wy dalej nie potraficie zrozumieć że nie wszyscy chcą mieć tak jak Wy a to że każdy kto myśli inaczej jak Wy to zacofaniec, brudas i nieuk, naprawdę potraficie rozmawiać z ludźmi i dlatego ta Wasza edukacja bardzo marne efekty przynosi.

Jeśli ktoś nie potrafi czytać parę postów wcześniej czegoś co dotyczyło większego domu i nie potrafi wyciągnąć odpowiednich wniosków dla siebie,dla mniejszego domu ?

jeśłi to nowy dom to potrzebujesz jakieś 5-6KW

każdy kocioł będzie za duży i będzie pracował z kiepską sprawnością

jeśli mozesz szukaj innego sposobu grzania

jeśli za późno to jak najmniejszy(7KW,9KW) do tak małej kotłowni bufora nie upchniesz więc szczerze to nie widzę tego zbyt różowo.

będziesz zwyczajnie marnował swoje ciężko zarobione pieniądze

To znaczy,że naprawdę myśli inaczej...

Dlatego też opcja z kotłem 25kW będzie odpowiednią podpowiedzią...

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
A nie może ?

Musi myśleć tak jak Ty ?

I powiem Ci że bardzo wielu myśli inaczej jak Ty.

Nie chcą tu nawet pisać bo nie chcą się narażać na drwiny ludzi Twojego pokroju.

Jasne,że może,stać go przecież na to:

będziesz zwyczajnie marnował swoje ciężko zarobione pieniądze

Ale to nie znaczy,że jak jego stać na wyrzucanie kasy z dymem to nie trzeba innych o tym informować,bo innych być może na to nie będzie stać.

Jeśli go stać to proponuję od razu z gestem,zamiast zaoferować mu 300% przewymiarowany kocioł to zaproponuj mu 600% przewymiarowany kocioł,a co se będziesz żałował.

Nie odpowiedziałeś m jeszcze na pytanie,z jaką sprawnością będzie pracował kocioł z mocą 2kW czyli przez większą część roku w takim domu ?

... Jeżeli bym miał pojecie to nie zadawał bym według pana głupich pytań .

to skoro nie masz pojęcia to po co piszesz, że:

...90m2 powierzchni użytkowej i potrzebuje małego pieca z podajnikiem ...

skoro nie masz pojęcia to nie wiesz czego potrzebujesz

...Nie rozumiem gdzie się wypowiadam jak to pan to nazwał z pewnością siebie ....

a choćby tutaj

... Nie chce się pakować w ogrzewanie prądem ani gazem nie jest to tanie rozwiązanie .

to w końcu nie masz pojęcia czy jesteś alfą i omegą

...Chciałem się dowiedzieć co jest najlepszym wyborem do małego parterowego domu ....

Pozdrawiam

Nie, właśnie nie chciałeś - właściwie to nie wiadomo czego chciałeś, chyba tylko zaistnieć

Jakbyś chciał, to wpisałbyś w wyszukiwarce forum "dom 90m2" - o tak http://forum.muratordom.pl/search.php?searchid=3656377, i nie zadawał byś takich pytań i do tego w wątku nie do tego przeznaczonym bo są dwa dla ciebie inne. Najpierw jak normalny człowiek byś poczytał parę tematów i zadał potem ewentualnie pytanie w ktorymś z nich, bo od tego są.

Zauważ , że napisałem

najpierw poczytał i zadał potem ewentualnie

ta kolejność

Pozdrawiam

Edytowane przez gentoonx

Nie odpowiedziałeś m jeszcze na pytanie,z jaką sprawnością będzie pracował kocioł z mocą 2kW czyli przez większą część roku w takim domu ?

Skoro tak sobie gębę Timonem podcierasz to poszukaj sobie wpisów Suspensera, on chyba jest wiarygony ? ma ciepłomierz i podawał te dane nawet ze sprawnością przy podgrzewaniu samego CWU latem.

Podał też osiągi z pompy ciepła którą zakupił sobie dla kaprysu i również podał dane które jakoś dziwnym trafem przemilczałeś.

Poszukaj, to nie boli, będziesz miał trochę zajęcia.

Gość Arturo72
Skoro tak sobie gębę Timonem podcierasz to poszukaj sobie wpisów Suspensera, on chyba jest wiarygony ? ma ciepłomierz i podawał te dane nawet ze sprawnością przy podgrzewaniu samego CWU latem.

Dlatego też kocioł o mocy 25kW będzie odpowiedni dla domu 90m2,jak pisałem wcześniej,będzie ciepło a żona jak raz narzuci do podajnika to starczy na całą zimę czyli komfort pełną gębą...

Dziękuje za odpowiedz mimo że nie wnosi nic. Jeżeli bym miał pojecie to nie zadawał bym według pana głupich pytań .Nie rozumiem gdzie się wypowiadam jak to pan to nazwał z pewnością siebie .Wydaje misie że po to jest forum aby się dowiedzieć i zaciągnąć opinii osób znających się

i mających jakoś wiedze w danej dziedzinie .Chciałem się dowiedzieć co jest najlepszym wyborem do małego parterowego domu .Niestety u pana i pana poprzednika najważniejsze jest pośmiać się z niewiedzy człowieka nie mającego dużego pojęcia o kotłach ( piecach ) oraz szydzić aby się dowartościować .

Pozdrawiam

I takie pytanie powinieneś zadać.

Zamiast tego pytasz o to jaki piec węglowy będzie najlepszy dla Twojej żony, co by jej się nie nudziło podczas Twej nieobecności. Dlatego odpowiedziałem: 25kW i węgiel w 50kg woreczkach - na pewno będzie miała kupę zajęcia:yes: mówię z doświadczenia, gdyż również swego czasu "uszczęśliwiłem" tak moją małżonkę:D

Gość Arturo72
Tak właśnie dobrałeś sobie swoją pompę 300% przewymiarowaną.

Na zimę będzie jak znalazł,bo przechodzę na G12.

I o jakim przewymiarowaniu piszesz przy 3,5kW*24h=84kWh/10h=8,4kW a mam 9kW także zapamiętaj to do końca swojego istnienia.

To nie kocioł,gdzie kW uciekają z dymem w komin jak są nie potrzebne w domu.

Edytowane przez Arturo72

A co takiego powtazam... czy w interesach pszeszkadzam....

Popatz co ty piszesz zanim zaczniesz krytykowac innych.... handlarzu....

:popcorn:

Ale tak tak.... piec na wegiel do nowego 90m2 domku.... nie wstydz sie przedstaw oferte dla "zony".... aby bylo wygodnie i bezobslugowo...

A co tu się gościu dowiedział poza wyśmiewaniem ?

A czego mam się wstydzić ?

Nie każdy musi mieć pompę bo może po prostu nie chce jakiejś chińskiej zabawki i nie każdy musi palić węglem.

Wy jak zwykle trolujecie każdy wątek, to że czytać nie potraficie ze zrozumieniem, ja wiem, ale przychodzą nowi ludzie którzy chcą się coś dowiedzieć i to trochę więcej że są zacofani.

Gdybyście byli mniej aroganccy i nachalni może ktoś zacząłby traktować Wasze wpisy chociaż troszkę poważniej a tak widać jakie efekty przynosi ta Wasza misja :)