Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki piec z podajnikiem do małej kotłowni?

ilka_ka

Recommended Posts

Gość Arturo72
A co tu się gościu dowiedział poza wyśmiewaniem ?

Bo każdy miał nadzieję,że to Ty mu powiesz,że kocioł na ekogroszek nie nadaje się do domu 90m2,że taniej będzie zainstalować inne tańsze źródło ciepła,to Ty mu powinieneś wytłumaczyć czemu Twój produkt,który sprzedajesz nie nadaje się do tego domu.

A co Ty robisz ?

Wciskasz mu do tego domu swój towar,pomimo tego,że się nie nadaje:

śmiechu jak jesteś zdecydowany na wungiel czego też bym Ci nie polecał do tego domku a jesteś zdecydowany i niema odwołania to pisz na PW

Ale masz jeszcze okazję,wytłumacz śmiechowi czemu nie polecasz swojego kotła do ego domu.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co tu się gościu dowiedział poza wyśmiewaniem ?

A czego mam się wstydzić ?

Nie każdy musi mieć pompę bo może po prostu nie chce jakiejś chińskiej zabawki i nie każdy musi palić węglem.

Wy jak zwykle trolujecie każdy wątek, to że czytać nie potraficie ze zrozumieniem, ja wiem, ale przychodzą nowi ludzie którzy chcą się coś dowiedzieć i to trochę więcej że są zacofani.

Gdybyście byli mniej aroganccy i nachalni może ktoś zacząłby traktować Wasze wpisy chociaż troszkę poważniej a tak widać jakie efekty przynosi ta Wasza misja :)

Gdyby, któryś z jak to mówisz "pompek" napisał koledze uczciwie, że węgiel do takiego domku to zły pomysł i podpowiedział inne rozwiązania to zaraz pierwszy wyskoczyłbyś z gębą i skarżył do modów, że watek węglowy jest trolowany i że każdemu proponuje się pompę, a on przecież bardzo chce ekogroszka, sam tak napisał i w dodatku zrobił to w odpowiednim wątku. Skąd ja to znam;) Pamiętasz:confused:

Gdyby, któryś z jak to mówisz "pompek" napisał koledze uczciwie, że węgiel do takiego domku to zły pomysł i podpowiedział inne rozwiązania to zaraz pierwszy wyskoczyłbyś z gębą i skarżył do modów, że watek węglowy jest trolowany i że każdemu proponuje się pompę, a on przecież bardzo chce ekogroszka, sam tak napisał i w dodatku zrobił to w odpowiednim wątku. Skąd ja to znam;) Pamiętasz:confused:

To kto tu troluje ?

Ja czy pompiarze ?

W końcu gościu pyta o pompę czy jaki kocioł na eko groszek ?

Wydaje mi się że gdyby chciał pompę to znalazłby odpowiedni do takich pytań wątek ale widać to teraz zrobiło się forum tylko pompowe przez takich troli jak Wy i już nic pytający nie może się dowiedzieć poza tym co napisałem kilka postów wcześniej.

Ja mam coś nie halo czy Wy problemy z czytaniem ?

Ale masz jeszcze okazję,wytłumacz śmiechowi czemu nie polecasz swojego kotła do ego domu.

Ja napisałem że nie polecam ?

Polecam i mogę polecić jeszcze kilka.

Edukuj tych którzy zaproponują mu właśnie te kotły 25-kilowatowe, bo na pewno tacy się znajdą i to w z zdecydowanej większości, tylko Ci nie pokazują nosa na forach i Ci dopiero robią ludzi w konia.

Szkoda że nie macie możliwości wysłuchania choćby jednej takiej rozmowy, gdzie na dom 108 czy 115m2 z dobrym ociepleniem chce gościowi wpakować kociołek właśnie 25kW, jakoś czasem uda się go przekonać do 7 czy 12 gdzie już przerażenie słychać w głosie czy na pewno nie będzie marzł zimą a jeszcze najlepsze jak dzwoni wystraszony bo pan instalator tak mu stracha napędził i zmusił do podpisania oświadczenia że on montuje takie małe gów..o tylko na jego odpowiedzialność.

Ludzie Wy w innej Polsce żyjecie albo poza nią.

Tych ludzi edukujcie.

I na kolejnym watku osoba zainteresowana została zakrakana a strony rosną od kłotni zamiast merytorycznych odpowiedzi w temacie

zamiast napisać aby poczytał o innych rozwiązaniach sprowadzacie kolejnego pytającego do swojego poziomu i pokonujecie doświadczeniem. Koledze smiechu już nie jest do śmiechu podejrzewam po tym co przeczytał:bash:

zapewne po waszej profesjonalnej dyskusji szuka odpowiedzi na swoje dylematy daleko stąd.

proponuję nauczyć się ograniczać do wskazania odpowiednich wątków i nie robić śmietnika z całego forum.

co niektórzy są widzę w takim stadium zaawansowania nałogu że mimo obietnic odejścia z tego świata(forum) licznik postów kręci im się szybciej niż kółeczka bolidu F1

Panowie i arturek

więcej kultury dyskusji a mniej miłości do swojego jedynie słusznego rozwiązania. jeśłi chcecie edukować nauczcie się to robić

na razie nic wam z tego nie wychodzi

Nooo chłopaki mają misję - niosą bidule kaganek oświaty i tylko cały świat przeciwko nim. Dzięki takiej merytorycznej dyskusji chłop machnie ręką na całe forum zgłosi się do pierwszego lepszego "skrecacza" No i ten mu wstawi kocioł 25 kW w myśl zasady 20 na ogrzewanie 5 na cwu zainstaluje mu to tak jak potrzeba tak żeby kocioł pracował na temperaturze 40-50 st i bedzie fajnie czarno syfiasto chłop się bedzie szarpał z kotłem a jakiś Arturo obok niego będzie narzekał na czarne parapety i zadymioną okolicę. Tyle w tym temacie.

J

Ludzie Wy w innej Polsce żyjecie albo poza nią.

Tych ludzi edukujcie.

Tylko jak ich edukować?, przypomina mi to trochę walkę TB o domy izolowane ( w jego własnym interesie). Edukacją sie nic nie zdziała gdyz wiekszosc inwestorów wcale nie szuka takich informacji, moze sa na tyle leniwi, moze nie maja czasu, moze nie czuja potrzeby dokształcania sie tym temacie. Jedynym sposobem dotarcia do nich będą nakazy administracyjne w postaci zaostrzonym norm Ep, oraz zakazy ogrzewania paliwami stałymi (na poczatek Kraków)

Nie chce się pakować w ogrzewanie prądem ani gazem nie jest to tanie rozwiązanie .

Dopóki nie zrobisz obliczen ozc i chocby uproszczonego audytu energetycznego nie bedziesz wiedział czy ogrzewanie gazem lub prądem w porównaniu do wegla w twoim konkretnym przypadku bedzie drogim lub tanim rozwiązaniem.

Gość Arturo72
Dopóki nie zrobisz obliczen ozc i chocby uproszczonego audytu energetycznego nie bedziesz wiedział czy ogrzewanie gazem lub prądem w porównaniu do wegla w twoim konkretnym przypadku bedzie drogim lub tanim rozwiązaniem.

I taką odpowiedz powinna uzyskać osoba pytajaca się o kocioł do domu 90m2 od sprzedawcy kotłów na ekogroszek z wyjaśnieniem czemu tak zamiast wciskania inwestorowi swojego towaru i nie byłoby tematu i kłótni.

...

handlarz wyskoczyl tak z przypadku.... i bardzo nie chce ale juz ewentualnie moze cos polecic z palety swojego interesu... tak?

Karoka jako posiadacz płatnego profilu, identyfikowalny sprzedawca pewnego typu urządzeń do ogrzewania - oczywiście, że może. Dlaczego nie miałby tego robić Twoim zdaniem?

Wg Ciebie może wszystkie sklepy powinny pozdejmować szyldy i broń Boże się nie reklamować nawet, jeśli za to zapłaciły?

Karoka jako posiadacz płatnego profilu, identyfikowalny sprzedawca pewnego typu urządzeń do ogrzewania - oczywiście, że może. Dlaczego nie miałby tego robić Twoim zdaniem?

Wg Ciebie może wszystkie sklepy powinny pozdejmować szyldy i broń Boże się nie reklamować nawet, jeśli za to zapłaciły?

Jakiego płatnego profilu????????

Nie przedłużył subskrypcji płatnego profilu, więc teraz jest zwykłym forumowiczem i nie ma prawa prowadzić działalności handlowej, więc jego propozycja powinna być wyłapana przez moderatora i surowo ukarana:)

.........

Wiele osob ( nie mniej zwolennicy wegla ) zakladaja ze jak ktos ma PC i chwali to nimi handluje lub mu placa za to zeby napisal cos pozytywnego...

.......

Ciekawe co o takim zdaniu powie nasz wielki orędownik czystości języka używanego na forum - mistrz gentoonx. I nie mam na myśli braku liter diakrytyzowanych. Szczególnie podoba mi się zwrot " nie mniej ". I to że " wiele osób ( ... ) zakładają ".

I co ulzylo? Jak nie ma juz czym to trzeba gramatyka przypier.... juz byli tacy....:rolleyes:
Rzecz nie jest w gramatyce ale w pewnym schemacie. Mianowicie z błędów się kpi, jeżeli popełniają je osoby palące węglem, sprzedające węgiel lub pomagające dobrać kocioł węglowy. To moim zdaniem ma służyć do zrobienia z nich bandy prostaków i nieuków - a od tego już tylko jeden krok do próby generalizowania: tylko takie prostaki i nieuki mogą węglem palić czy chociażby zastanawiać się nad takim sposobem ogrzewania. Błędy i potworki językowe popełniane przez oświeconych są dopuszczalne i nie warto o nich rozprawiać. Oświeceni i tak pozostają oświeconymi.

Jeżeli ktoś buduje dom i wydaje przeważnie pieniądze życia, pewien posiąść trochę wiedzy. Jeżeli do domu 90m2 che dać kocioł węglowy z podajnikiem to raczej "geniuszem nie jest". Będzie polegał na sprzedawcach to dostanie standard czyli 24kw. 10%jego domu stanowić będzie kotłownia, ale jak już wiemy z wątki : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac kotłownia jest za darmo, można tam zrobić pralnie, jeżeli nie mamy miejsca na opał możemy wracając z pracy kupić dwa worki węgla i wrzucić je koniecznie do samochodu służbowego, sprawność 90% ...... no i jak czytam takie bzdury to jak można nazwać osoby piszące takie posty? ja bym i nazwał kłamcami albo kompletnymi kretynami.

Natomiast osoby które paliły węglem i zmieniły to przekrzykuje się je że się nie znają. Mam kocioł z podajnikiem w starym domu w górach i nigdy w życio nie założyłbym kotła do nowego domu.

Kolego jeśli chcesz koniecznie kotłownie na paliwo stałe to załóż sobie malutki kocioł na pelet. Powinieneś jednak zacząć od włączenia myślenia! policz sobie zapotrzebowanie budynku a potem sprawdź ile zapłacisz za 1kw ciepła różnymi źródłami. A jak nie to masz tu całą bandę"bieda sprzedawców" jak karotka z prywatnymi profilami starających się robić biznes na forum wstawią Ci 24kw i "będzie Pan zadowolony"

To nie kocioł,gdzie kW uciekają z dymem w komin jak są nie potrzebne w domu.

Brednie, jak zwykle. Nie zaczynam nawet o tym ile potrzeba energii do podgrzania CWU (chwilowo), bo i tak nie ogarniesz.

Konkretnie, ile Twoim zdaniem w/g Twojego liczydła tym kominem ucieka....

Uważaj, dam Ci wskazówkę może Ci sie liczydło nie przegrzeje.

Samo podtrzymanie 24h na zadanej temp. zużywa w dobrze wykonanej instalacji 1 do 1,3kg na dobę, policz ile to jest kW.....

Jak Ci się zrobi łyso, to przeproś.

Jeżeli ktoś buduje dom i wydaje przeważnie pieniądze życia, pewien posiąść trochę wiedzy. Jeżeli do domu 90m2 che dać kocioł węglowy z podajnikiem to raczej "geniuszem nie jest". Będzie polegał na sprzedawcach to dostanie standard czyli 24kw. 10%jego domu stanowić będzie kotłownia, ale jak już wiemy z wątki : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac kotłownia jest za darmo, można tam zrobić pralnie, jeżeli nie mamy miejsca na opał możemy wracając z pracy kupić dwa worki węgla i wrzucić je koniecznie do samochodu służbowego, sprawność 90% ...... no i jak czytam takie bzdury to jak można nazwać osoby piszące takie posty? ja bym i nazwał kłamcami albo kompletnymi kretynami.

Natomiast osoby które paliły węglem i zmieniły to przekrzykuje się je że się nie znają. Mam kocioł z podajnikiem w starym domu w górach i nigdy w życio nie założyłbym kotła do nowego domu.

Kolego jeśli chcesz koniecznie kotłownie na paliwo stałe to załóż sobie malutki kocioł na pelet. Powinieneś jednak zacząć od włączenia myślenia! policz sobie zapotrzebowanie budynku a potem sprawdź ile zapłacisz za 1kw ciepła różnymi źródłami. A jak nie to masz tu całą bandę"bieda sprzedawców" jak karotka z prywatnymi profilami starających się robić biznes na forum wstawią Ci 24kw i "będzie Pan zadowolony"

dlaczego obrażasz innych użytkowników?? Uwazasz się za kogoś lepszego?? Zresztą, nie warto strzępić języka.

Do autora wątku (I TYLKO AUTORA!!!):

kolego, mam kocioł na eco w domu niewiele większym od Twojego. Da się. Wszystko zależy jednak od zapotrzebowanie Twojej chałupy na ciepło. Kociołek wybieraj możliwie jak najmniejszy. Z pelletem daj sobie spokój. Jeśli przy eco spędzisz trochę czasu w kotłowni zanim ustawisz piec "pod siebie", to przy pellecie w tej kotłowni zamieszkasz :). Problemem jest wielkość kotłowni, no ale cóż, z drugiej strony na rynku jest tylu producentów i tyle produktów, że na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Powodzenia w poszukiwaniach i użytkowaniu. A co do krzykaczy, nie przejmuj się, zawsze możesz ich ignorować.

Pozdrawiam

Gość Arturo72

pionan

Nie bądź naiwny, po sposobie pisania wyraźnie widać czyj to kolejny nick....

Jeśli miałeś mnie na myśli to się pomylileś.

Nie obrazam nie będąc sam obrazanym.

A do tego domu polecam jednak 25kW bo przecież nie ma różnicy czy kocioł będzie 300% ponad wymaganą moc czy 600% to i tak zuzyje 1,3kg w podtrzymaniu...

Panowie sprzedawcy kotłów,jakie mogą być skutki uboczne przewymiarowanego kotła o kilkaset % ?

Edytowane przez Arturo72