kobra64 05.06.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 No i to jest właśnie ten schemat. Wiemy już że geniuszem raczej nie jest. Teraz jeszcze trzeba znaleźć post w którym zamiast ą napisze om. I już wszystko jasne będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_ukasz 05.06.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 (edytowane) dlaczego obrażasz innych użytkowników?? Uwazasz się za kogoś lepszego?? Zresztą, nie warto strzępić języka. Pozdrawiam uważam się za osobę uczciwą, która nie sprzedaje niczego na forum. Mam styczność z nowoczesnym piecem na ekogroszek znam jego bezobsługowość i czystość. Więc nie podoba mi się jak "bieda sprzedawcy" opowiadają stek bzdur. Chciałbym aby osoba zastanawiająca (myśląca) się nad budową dom przemyślała sprawę ogrzewania dokładnie i podjęła świadomą decyzję a nie pakowała się jak ta ciemna masa w kocioł 24kw do nowego 100m domu. Dla niektórych nie ma ratunku, tylko nie wiem po co potem jęczą i stękają na forum jakie problemy mają z bezobsługowym ogrzewaniem. Edytowane 5 Czerwca 2014 przez l_ukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.06.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Podasz linka do postow na zapodanych forach... sprawdzimy.. Szwedzka język trudna język. Moja nie znać - to i nie pisać. Nie chcieć na śmieszność się narazić. A Twoja tłumacza google używać do zamieszczania swoich postów na polska forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.06.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Panowie mając profil nie darłem mordy. Kupujcie tylko u mnie. Nie mam obecnie i biorę udział w dyskusji tak samo jak inni. W takim razie dyskutuj, pomagaj i przekonuj do swoich racji za pomocą merytorycznych argumentów, a nie zapraszaj na Priv po ofertę, bo to co najmniej nieetyczne:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.06.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Witam jak można podepnę się do tematu .Może nie mam małej kotłowni jak założyciel tematu ale za to potrzebuje fachowej opinii co do doboru pieca . Mianowicie mam domek nowo postawiony około 90m2 powierzchni użytkowej i potrzebuje małego pieca z podajnikiem , często nie ma mnie w domu a taki piec ułatwił by żonie palenie. Nie chce się pakować w ogrzewanie prądem ani gazem nie jest to tanie rozwiązanie . To moźe chociaż napisz, jakie masz ocieplenie tego domu ? Czy masz przy działce gaz ? Dla mnie to głupota, że ktoś, kto ma nowy dom 90m2, gaz przy działce i chce grzać węglem, wiedzac, że nie będzie go często w domu... Jak nie ma gazu, to jest pompa 7kW za jakieś 15tyś zl... Oczywiscie z oszczędności w postaci braku komina w kotłowni nici, bo dom z kominem już stoi, a my zaczynamy się zastanawiac nad sposobem ogrzewania... Klasyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.06.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Natomiast osoby które paliły węglem i zmieniły to przekrzykuje się je że się nie znają. Mam kocioł z podajnikiem w starym domu w górach i nigdy w życio nie założyłbym kotła do nowego domu. kolego, mam kocioł na eco w domu niewiele większym od Twojego. Da się. Wszystko zależy jednak od zapotrzebowanie Twojej chałupy na ciepło. Kociołek wybieraj możliwie jak najmniejszy. Z pelletem daj sobie spokój. Jeśli przy eco spędzisz trochę czasu w kotłowni zanim ustawisz piec "pod siebie", to przy pellecie w tej kotłowni zamieszkasz . Problemem jest wielkość kotłowni, no ale cóż, z drugiej strony na rynku jest tylu producentów i tyle produktów, że na pewno znajdziesz coś dla siebie. Powodzenia w poszukiwaniach i użytkowaniu. A co do krzykaczy, nie przejmuj się, zawsze możesz ich ignorować. Pozdrawiam Kolego pionan - jakie masz doświadczenie z innymi systemami grzewczymi, że tak bez zająknięcia polecasz ekogroszek? Wierzę, że możesz być zadowolony ze Swojego systemu, bo znam wielu ludzi którzy poza węglem świata nie widzą i też uważają, że to jedynie słuszne źródło energii, ale nie znaczy to że jest najlepsze. Ja miałem ekogroszek w obecnym domu, wcześniej kondensat na gaz ziemny w mieszkaniu i obecnie pompę ciepła i z doświadczenia mogę uczciwie powiedzieć, że pompa bije wszystkie poprzednie systemy na głowę i to pod każdym względem (prócz kosztu instalacji oczywiście). Czy to najlepszy system? nie wiem, bo wszystkich dostępnych na rynku nie sprawdzałem, ale na pewno najgorszy z którym miałem do czynienia był ekogroszek i nie mógłbym z czystym sumieniem go polecić tym bardziej do obsługi przez kobietę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.06.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 To nastepnym razem wez za przyklad, aby twoj schemat sie zgadza,l kogos kto przynajmniej ukonczyl podstawowke w PL... OK? Widzisz... a ja na smiesznosci nie boje sie narazic... a to ze zawsze znajda sie tacy jak ty... trudno... Kroczę ścieżką wskazaną przez światłych. Błędy językowe wytykać i ośmieszać. Demokratycznie - bez względu na to jaki system grzewczy jest preferowany przez popełniającego błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 05.06.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 To nastepnym razem wez za przyklad, aby twoj schemat sie zgadza, kogos kto przynajmniej ukonczyl podstawowke w PL... OK? Widzisz... a ja na smiesznosci nie boje sie narazic... a to ze zawsze znajda sie tacy jak ty... trudno... A czy w tych zagranicznych szkołach uczą, że podwójne posty się kasuje? Czy to też wymaga wieloletniej edukacji w PL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.06.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Mistrzu spamingu i kręcenia i pitolenia w kółko o tym samym bez względu na zapytanie i chęci pytającego o cos w danym wątku.KTO POLECIŁ 25KW? BYŁ TU KTOŚ TAKI? 2. wszystko sprowadza się dla Was do jednego, jedynie słusznego schematu np.a)stary dom, to zrób tak, srak, to wywal. to dokładaj i pcb)nowszy dom, tak masz źle, chyba jesteś chory, sprzedaj/wyburz,/zerwij izolację i zrób tak i tak i wówczas pcc) nowszy dom, z kotłownią, a to nie- wywal ściane i zrób np. spiżarnię, wowczas to nie będzie kotłownia i zaoszczędzisz hoho i dalej kup to i to i pcd) nowszy dom, ma grzejniki, ato nie, to źle, to wywal grzejniki, zatkaj komin, kupuj x razy droższe klimakonwektory i wówczas pc TUTAJ NIE MA Z KIM I O CZYM DYSKUTOWAĆ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.06.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 ....... TUTAJ NIE MA Z KIM I O CZYM DYSKUTOWAĆ. No jak to nie? Inwestor może się wielu pożytecznych rzeczy dowiedzieć. Że nie jest geniuszem zostanie poinformowany. Arturo 72 Wii Wskazówka Bis zaproponuje mu 25 kW kocioł. Dowie się też że trzeba się poprawnym językiem posługiwać. No chyba że się ma PC - wtedy już niekoniecznie. Zresztą wtedy nawet można podstawówkę ukończyć - niekoniecznie w PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 2. wszystko sprowadza się dla Was do jednego, jedynie słusznego schematu np. a)stary dom, to zrób tak, srak, to wywal. to dokładaj i pc b)nowszy dom, tak masz źle, chyba jesteś chory, sprzedaj/wyburz,/zerwij izolację i zrób tak i tak i wówczas pc c) nowszy dom, z kotłownią, a to nie- wywal ściane i zrób np. spiżarnię, wowczas to nie będzie kotłownia i zaoszczędzisz hoho i dalej kup to i to i pc d) nowszy dom, ma grzejniki, ato nie, to źle, to wywal grzejniki, zatkaj komin, kupuj x razy droższe klimakonwektory i wówczas pc TUTAJ NIE MA Z KIM I O CZYM DYSKUTOWAĆ. Czemu klamiesz ? Pokaż mi posty w tym temacie,żeby ktoś pisał jakiekolwiek zdanie o pompie oprócz samych sprzedawców ekogroszka ? Pokaż mi posty w tym temacie lub innych żeby ktoś w starych domach kazał zmieniać cokolwiek na pompę ? Pokaż mi posty w tym temacie lub innych,żeby ktoś w już wybudowanych nowszych domach kazał wywalac cokolwiek i zakładać pompy ciepła ? Jak widzę to inwestorzy pytają się o system grzewczy do nowobudowanego domu,gdzie jeszcze nie ma nic kupionego. To sprzedawcy ekogroszka robią sobie sami dym i za wszelką cenę chcą złapać jelenia zamiast tłumaczyć i rozjasniac sprawę dla zielonego inwestora,żeby miał lepiej niż gorzej. Czemu w tym domu kocioł 25kW nie będzie dobrym rozwiązaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.06.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Arturo w wątku o bursztynie doradzacie rezygncję z grzejników i montaz klima..w innym wątku, gdzioe była stara chałupa pociskaliście także pompę, mimo,że wcześniej twierdziliście,że do starego przy modernizacji z kopciucha to groszek owszem owszem tak. Mnie irytuje to,że wpier... się całą bandą na wątki, które sa tematyczne i spamujecie na potęgę posługując się absurdalnymi argumentami wyssanymi z palca.Masz jeden wątek, gdzie niby chciałeś dyskutowac a prawda jest taka,że to zwykły śmietnik na juz ponad 170stron, gdzie powtarzasz na około wytarte slogany. tyle chciałem powiedzieć i więcej nie zabieram głosu w dyskusji, dziękuję, możecie spamować już na potęgę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 A po drugie,sprzedawcy ekogroszka,czemu nie radzicie nowemu inwestorowi zrobić audytu energetycznego domu jako podstawę w doborze źródła ciepła ?Boicie się,że stracicie zwierzynę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 05.06.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 A gdzie mam ten podwojny post? Czasem owszem wyskocza 2 identyczne po sobie... to wina internetu z ktorego kozystam. Starame sie wtedy ten drugi usunac. Nie wiem co wymaga edukacja w PL... za to widze niejednokrotnie jej skutki np 3 i 4strona tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.06.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 przestać pieprzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 05.06.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 A po drugie,sprzedawcy ekogroszka,czemu nie radzicie nowemu inwestorowi zrobić audytu energetycznego domu jako podstawę w doborze źródła ciepła ? Boicie się,że stracicie zwierzynę ? Po raz kolejny. W dopełniaczu liczby pojedynczej ten rzeczownik brzmi ekogroszkU. Pisz poprawnie, bo razi. Po drugie ja polecałem w poprzednim poście. No, ale ja nie jestem sprzedawcą ekogroszkU, tylko zwykłym, zadowolonym, użytkownikiem. Kolego Map. 26 lat mieszkałem w bloku. Ciepło systemowe. Super sprawa, tylko drogo. Notabene ogrzewanie było przez kotłownię osiedlową opalaną najgorszym szajsem. Na początku sezonu grzewczego jak odpalili kocioł, to dopiero się działo . Następne 7 lat mieszkanie w kamienicy, Co piec gazowy dwufunkcyjny. Wygodnie, ale trochę drogo. Teraz węgiel, mniej wygodnie, ale taniutko. Sąsiad na pompę gruntową. Chałupa, według niego, zbliżona do pasywnej. Pomijam fakt, że rozorane podwórko i lużna ziemia spowodowały natłok kretów, czego efektem jest zniszczony przez owe zwierzątka trawnik. W domu zimą zwyczajnie piżdzi. 19-20 stopni max. Dlaczego?? Bo ma być tanio. Wrzucił w tę pompę + ocieplenie chałupy ładne kilkadziesiąt tys. złotych, teraz nie ma kasy np. na wyprawę elewacji. Żona jego narzeka, że na naszym 5 domowym mini osiedlu tylko ich dom nie wykończony. Koszt eksploatacji przy takich temp. około 1000 złotych za sezon (według niego). U mnie tyle samo, domy zbliżone powierzchnią, z tym, że u mnie temp. w sezonie grzewczym 23-24 stopnie. Czy mam mu wierzyć??, Czy tylko posiadacze PC na forum mówią prawdę, a sąsiad w realu troszkę zaciemnia ten obraz pompowej sielanki? Nie wiem, nie znam się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.06.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Odezwę się jednak raz jeszcze. Uważam,że skoro wątek dotyczy w/g tytułu kotła na ekogroszek, to jakaś netykieta obowiązuje Dla normalności należałoby zapytać jak jest ocieplony ten domek, czy zrobił jakies OZC ewentualnie podać link, gdzie to może bardzo zgrubnie sprawdzićTak w ciemno można by zaznaczyć,że skoro chce kocioł na eko, to ze względu na zapotrzebowanie na CWU oraz dostępność produktów na rynku - niech się rozgląda za kotłami 7 do 9kW, bo takie na rynku są.Z CWU przy dobrze rozwiązanej instalacji i przy korzystaniu z prysznica może się spodziewać dobowych widełek 1,7 do 2,3kg, niech to będzie na okrągło 2kg/24hOczywiście może i wyjść 5-6kg jak wypadnie jakaś "wanna" czy kwiatki w instalacji, czy jeszcze nie do końca ktoś będzie potrafił ogarnąć sterownik czy dany kocioł,w tym zakresie jednak także można uzyskać pomoc. Jak na okres letni kupi groszek np. Jaret, który jest tańszy i ma ok.22-23MJ, to w zależności od tego, gdzie mieszka może za tone zapłacić prawdopodobnie w granicy 630zł/tona, jak bliżej kopalni, to pewnie mniej. Przy 630zł/tonę 2kg/24h to na okrągło 1,30PLN za węgiel.Kocioł ma motoreduktor i silnik, moc 90W, przyjmując przesyp 4,7g/1sek to 2kg to jest jakieś 7minut pracy podajnika na 24h....., zużycie prądu sterownika to ok.3do5W, dmuchawa w tak małym kotle powinna mieć silnik ok.34W.... Jak chce rozważyć inne źródło ciepła, to podac mu link do wątku np. o gazie na podobnym metrażu przy podobnym ociepleniu i niech sobie poczytaPodac link do kotła na prąd na podobnym metrażu, podac link do PC. Z cała jednak pewnością spamowanie nikomu nie pomoże, ulży jedynie spamującym i stworzy tutaj kolejny śmietnik.Uważam,że śmietnisk na tym forum jest już wystarczająco dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 A czemu nie kocioł 25kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.06.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Sąsiad na pompę gruntową. Chałupa, według niego, zbliżona do pasywnej. Pomijam fakt, że rozorane podwórko i lużna ziemia spowodowały natłok kretów, czego efektem jest zniszczony przez owe zwierzątka trawnik. W domu zimą zwyczajnie piżdzi. 19-20 stopni max. Dlaczego?? Bo ma być tanio. Wrzucił w tę pompę + ocieplenie chałupy ładne kilkadziesiąt tys. złotych, teraz nie ma kasy np. na wyprawę elewacji. Żona jego narzeka, że na naszym 5 domowym mini osiedlu tylko ich dom nie wykończony. Koszt eksploatacji przy takich temp. około 1000 złotych za sezon (według niego). U mnie tyle samo, domy zbliżone powierzchnią, z tym, że u mnie temp. w sezonie grzewczym 23-24 stopnie. Czy mam mu wierzyć??, Czy tylko posiadacze PC na forum mówią prawdę, a sąsiad w realu troszkę zaciemnia ten obraz pompowej sielanki? Nie wiem, nie znam się... Czyli masz złe doświadczenia z PCi - cóż zdarza się i wcale mnie to nie dziwi. Niestety zarówno wśród instalatorów ekogroszku, pelletu, gazu jak i PCi są papudraki. Tak jak tu śmiejemy się z kotła 25kW zakładanego na dowolny metraż domu tak przy PCi (szczególnie gruntowych) jest też sporo nadużyć. Nie bez kozery wzięła się opinia, że pompa kosztuje ponad 50tys. Zamontowali mu pewnie jakieś bufory, sprzęgła i inne kwiatki i wtedy tak się dzieje. Dlatego instalując jakikolwiek system grzewczy trzeba myśleć, liczyć i zdobywać jak najwięcej informacji, żeby ostateczna decyzja okazała się optymalną. A co do PCi to zapewniam Cie, że u mnie działa to bez zarzutu - temp zimą 23st, ciepła woda no limit i jeszcze klima latem. Wychodzi mi to co prawda około 2tys. zł rocznie ale dom dość duży i pod pompę adaptowany, a nie budowany. Dla porównania ekogroszek około 4tys. zł i wściekła żona, bo to ona była głównym palaczem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.06.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Czyli masz złe doświadczenia z PCi - cóż zdarza się i wcale mnie to nie dziwi. Niestety zarówno wśród instalatorów ekogroszku, pelletu, gazu jak i PCi są papudraki. Tak jak tu śmiejemy się z kotła 25kW zakładanego na dowolny metraż domu tak przy PCi (szczególnie gruntowych) jest też sporo nadużyć. Nie bez kozery wzięła się opinia, że pompa kosztuje ponad 50tys. Zamontowali mu pewnie jakieś bufory, sprzęgła i inne kwiatki i wtedy tak się dzieje. Dlatego instalując jakikolwiek system grzewczy trzeba myśleć, liczyć i zdobywać jak najwięcej informacji, żeby ostateczna decyzja okazała się optymalną. A co do PCi to zapewniam Cie, że u mnie działa to bez zarzutu - temp zimą 23st, ciepła woda no limit i jeszcze klima latem. Wychodzi mi to co prawda około 2tys. zł rocznie ale dom dość duży i pod pompę adaptowany, a nie budowany. Dla porównania ekogroszek około 4tys. zł i wściekła żona, bo to ona była głównym palaczem:) Czyli masz złe doświadczenia z ekogroszkiem, wszędzie trafiają się papudraki... cytując Twoje własne słowa Zmieniając źródło ciepła z taniego z alledrogo z tzw niższej półki, gdzie były jeszcze kwiatki w instalacji wydałeś kasę na poprawki plus zmianę źródła ciepła. Twierdzę zatem, że nie wstawiłeś tego urządzenia w ten sam obiekt, bo dokonałeś szeregu zmian.... Wcześniej jak wklejałem link do gościa, co miał markową pompę ciepła D.fosa i użerał się z wynalazkiem i jego awariami, to też się dziwiliście... Jak karoka mówił,że też do gościa wysyłał groszek, bo pompa tak dobrana,że.... to też dziwienie było. Różni ludzie, różne potrzeby - wystarczy odrobina zrozumienia i dobrych chęci Skoro ten wątek dotyczy konkretnego rozwiązania, to może się tego trzymajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts