Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki piec z podajnikiem do małej kotłowni?

ilka_ka

Recommended Posts

Gość Arturo72

Jeszcze jedna sprawa,to jest forum ogolnobudowlane a nie sklep czy forum z kotlami na ekogroszek.

Takie forum ma na celu pomoc inwestorom podejmować optymalne i najlepsze decyzję jeśli chodzi o całość budowy,niezależnie od tematu.

Kocioł na ekogroszek do domu 90m2 nie jest optymalną i najlepszą decyzją inwestora i trzeba to mówić.

Jeśli któryś że sprzedawców kotłów twierdzi inaczej to dla dobra inwestora przedstawia się argumenty na to a nie prosto z mostu bez ogródek łapie się zielonego inwestora i pakuje mu się do domu najmniejszy kocioł jaki się ma w ofercie,który i tak będzie za duży ale przecież inwestor będzie zadowolony bo nie wie o tym.

Na takiej samej zasadzie został zlapany sąsiad/jeleń pionana,który widać też nie ma pojęcia co to jest pasywność i pompa ciepła.

I od tego jest forum żeby inwestorzy budowali z pełną świadomością a nie byli ofiarami polujacych na jelenie.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stary, to,że Ty masz taki dom a nie inny, nie oznacza,że wszyscy mają miec jak Ty.

Jak to do Ciebie nie trafia, to Twój problem, nie wypisuj bzdur!

Zrozum wreszcie,że domy są różnie budowane i mają różne straty ciepła a ludzie mają rózne preferencje a ten wątek dotyczy kotłów na ekogroszek.

Chcesz pisac o kotłach na prąd, gazowych, pompach ciepła, TO IDŹ W CZORTY NA TE WĄTKI!

Takie forum ma na celu pomoc inwestorom podejmować optymalne i najlepsze decyzję jeśli chodzi o całość budowy,niezależnie od tematu.

.

Wyjaśnię Tobie tak, co byś zrozumiał...

Jak chcesz się modlić i rozmawiać o Jezusie, to chodzisz w niedzielę do kościoła i rozmawiasz po np. mszy z ludźmi o podobnych poglądach o Chrystusie... wówczas nikogo nie denerwujesz i nikt nie zwraca Tobie uwagi.

a nie idziesz w sobotę do pubu z piwem oglądać mecz i wszystkich na około nawracasz na siłę na wiarę i opowiadasz o Jezusie... i dziwisz się później,że ktoś ci oko podbił, bo miał dośc pieprzenia.

miejsce toalety jest w toalecie a nie w pokoju czy kuchni.

Po to wątki mają swoje tematy, aby się w ich ramach wypowiadać.

Edytowane przez Jarecki79

Jeszcze jedna sprawa,to jest forum ogolnobudowlane a nie sklep czy forum z kotlami na ekogroszek.

Kocioł na ekogroszek do domu 90m2 nie jest optymalną i najlepszą decyzją inwestora i trzeba to mówić.

Jeśli któryś że sprzedawców kotłów twierdzi inaczej to dla dobra inwestora przedstawia się argumenty na to a nie prosto z mostu bez ogródek łapie się zielonego inwestora i pakuje mu się do domu najmniejszy kocioł jaki się ma w ofercie,który i tak będzie za duży ale przecież inwestor będzie zadowolony bo nie wie o tym.

Proszę, oto porada światłego:

Jeśli ktoś nie potrafi czytać parę postów wcześniej czegoś co dotyczyło większego domu i nie potrafi wyciągnąć odpowiednich wniosków dla siebie,dla mniejszego domu ?

To znaczy,że naprawdę myśli inaczej...

Dlatego też opcja z kotłem 25kW będzie odpowiednią podpowiedzią...

Dziękuję Ci za tę wypowiedź.

Za wcześniejsze dwie merytoryczne podpowiedzi podziękował doradcom sam autor pytania. Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia... Dlaczego po zbanowaniu nagle pojawiają się "klony" niektórych użytkowników? Dlaczego nie mogą przestać pisać na forum? Uzależnieni, czy... Dniówka przepada?

Gość Arturo72

A wiesz dlaczego tak ?

Ano dlatego:

Gdyby, któryś z jak to mówisz "pompek" napisał koledze uczciwie, że węgiel do takiego domku to zły pomysł i podpowiedział inne rozwiązania to zaraz pierwszy wyskoczyłbyś z gębą i skarżył do modów, że watek węglowy jest trolowany i że każdemu proponuje się pompę, a on przecież bardzo chce ekogroszka, sam tak napisał i w dodatku zrobił to w odpowiednim wątku. Skąd ja to znam;) Pamiętasz:confused:

Bo gość miał jasno odpowiedziane 4 posty wcześniej,zresztą przez kumatego użytkownika na ekogroszek,który raczej nie łapie jeleni:

jeśłi to nowy dom to potrzebujesz jakieś 5-6KW

każdy kocioł będzie za duży i będzie pracował z kiepską sprawnością

jeśli mozesz szukaj innego sposobu grzania

jeśli za późno to jak najmniejszy(7KW,9KW) do tak małej kotłowni bufora nie upchniesz więc szczerze to nie widzę tego zbyt różowo.

będziesz zwyczajnie marnował swoje ciężko zarobione pieniądze

I następny post z podobnym zapytaniem to prowokacja,tym bardziej,że w domu śmiecha nie potrzeba aż 5-6kW tylko 3-4kW i dlatego propozycja byłą na 25kW.

Jaki wniosek z tego wysnuwasz ?

Przy okazji,pompa ciepła w domu 90m2 nie musi być sensowną inwestycją,może też być całkowicie nie zasadną inwestycją.

Od czego to zależy ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Ciebie prowokują?

Czemu sprzedawcy kotłów nie piszą tego co timon a dalej wciskają do mniejszego domu swoje kotły ?

Czy jest to uczciwe wg Ciebie ? Czy chciałbyś też tak być tak traktowany przez łapiącego jelenia ? A może sam łapiesz jelenie ?

W ostatnim miesiącu pojawiło się kilkanaście jednopostowców z takim samym pytaniem...

Gość Arturo72

Zrozum wreszcie,że domy są różnie budowane i mają różne straty ciepła a ludzie mają rózne preferencje

To na jakiej podstawie dobierasz kocioł do domu 90m2 i dalej pytanie bez odpowiedzi,czemu nie mógłby być tam kocioł 25kW ?

Czyli masz złe doświadczenia z ekogroszkiem, wszędzie trafiają się papudraki... cytując Twoje własne słowa

Zmieniając źródło ciepła z taniego z alledrogo z tzw niższej półki, gdzie były jeszcze kwiatki w instalacji wydałeś kasę na poprawki plus zmianę źródła ciepła.

Twierdzę zatem, że nie wstawiłeś tego urządzenia w ten sam obiekt, bo dokonałeś szeregu zmian....

Jarecki tu nie chodzi o złe doświadczenia z ekogroszkiem, czy o spartoloną instalację. Nie chodzi też o koszty bo te były dla mnie jak najbardziej akceptowalne. Chodzi o samą obsługę tego systemu. To jest dla mnie jako urodzonego leniwca nieakceptowalne. Mało tego, ja osobiście rzadko bywam w domu, więc ta "przyjemność" w większości spadała na moja żonę, oraz na członków rodziny których udało jej się zwerbować do pomocy:) Przyznasz chyba uczciwie, że nie jest to lekka praca dla kobiety:confused: Tyle się tu pisze, że można utrzymać czystość przy odpowiednim załadunku, etc, a moja żona musiała worek rozrywać i ładować zasobnik szufelką, bo nie była w stanie podnieść worka 25kg. A jak zdarzyło jej się zerwanie zawleczki to już kaplica:eek:

Kolega smiechu30 zaznaczył w pytaniu, że kocioł będzie często obsługiwać jego żona - czy Wy na prawdę uważacie, że to odpowiednie zajęcie dla kobiety:confused: I wreszcie czy nowy dom 90m2 jest skazany na węgiel:confused:

PS. Mój były kocioł to Domino 25kW. Nie był z allegro i kosztował 5800żł - to mniej niż RBR, czy Skam, ale marznąć nie marzłem:D

Gość Arturo72
Dopóki nie zrobisz obliczen ozc i chocby uproszczonego audytu energetycznego nie bedziesz wiedział czy ogrzewanie gazem lub prądem w porównaniu do wegla w twoim konkretnym przypadku bedzie drogim lub tanim rozwiązaniem.

Powtórzę,to powinno być pierwsza odpowiedź na pytanie o dobór systemu grzewczego do domu a nie polecanie swojego towaru przez priv lub na forum.

Inaczej to łowienie jelenia.

Na takiej samej zasadzie został zlapany sąsiad/jeleń pionana,który widać też nie ma pojęcia co to jest pasywność i pompa ciepła.

I od tego jest forum żeby inwestorzy budowali z pełną świadomością a nie byli ofiarami polujacych na jelenie.

Sklepy, sprzedawcy, jednopostowcy....

Dlaczego taki mądry nie byłeś rok temu Panie Wiceprezesie firmy zajmującej sie sprzedażą PC? :D

Gość Arturo72
Sklepy, sprzedawcy, jednopostowcy....

Dlaczego taki mądry nie byłeś rok temu Panie Wiceprezesie firmy zajmującej sie sprzedażą PC? :D

Jak to nie byłem ?

Wbrew własnemu interesowi ale zgodnie z sumieniem i dobrem inwestora zamiast pompy ciepła proponowałem grzanie prądem,jeśli dom na to pozwalał:

A co byś powiedział,i tu mówię z całym przekonaniem i prawą,że zamiast inwestycji ok.25-30tys.zł w pompę ciepła powietrze-woda inwestujesz tylko 4tys.zł i masz tylko o 2,5 raza większe rachunki za ogrzewanie niż przy pompie ?

Wg mnie jeśli decydujemy się na system grzewczy powinniśmy brać pod uwagę wszystko a nie tylko hasło "pompa ciepła".

Jeśli zależy nam na systemie bezobsługowym to na początku porównujemy koszty inwestycji/eksploatacji wszystkiego co możliwe a więc gaz/prąd,gaz/pompa ciepła,jeśli nie ma gazu prąd/pompa ciepła,wszak pompa ciepła też zużywa prąd ;)

Wtedy mamy pełny obraz całości i możemy decydować o wyborze.Na początku jednak podstawą jest wykonanie dokładnego rozeznania ile nasz dom będzie potrzebował energii na ogrzewanie i cwu czyli wykonanie pełnego OZC :)

Zużtcie energii na ogrzewanie w małym stopniu zależy od pompy ciepła a tylko i wyłącznie od domu w jakim mieszkamy i jego strat ciepła.

.

Tu pozwolę się nie zgodzić,jeśli dom dobrze ocieplony,ok.40kWh/m2/rok i poniżej to tylko ogrzewanie na prąd z COP1 :)

Zatkao kakao ?

Edytowane przez Arturo72

Kolega smiechu30 zaznaczył w pytaniu, że kocioł będzie często obsługiwać jego żona - czy Wy na prawdę uważacie, że to odpowiednie zajęcie dla kobiety:confused: I wreszcie czy nowy dom 90m2 jest skazany na węgiel:confused:

Jak to nie jest jaskinia z przeciągami, to zasyp będzie pewnie gdzieś co ok.10dni.....

Jak mowa o trybie letnim, to bez baboli zasyp kosza raz na 2m-ce....., popielniki są tak konstruowane, aby przyjęły 1zasyp kosza, więc można to także wyrzucić raz na 2m-ce, można to też przeliczyć inaczej i nie grzac latem kotłem, tylko nastawiając się np. na prysznic grzać zwykłą grzałką z wykorzystaniem programatora i stref czasowych a grzanie kotłem zostawić sobie na okresy przejściowe wymagające dogrzewania budynku czy na zimę

Skoro jest wątek n/t kotła i ktoś pyta o kocioł, to zdaje sobie sprawę z tego,że co jakiś czas trzeba do kosza wrzucić.

system może być nadzorowany przez www i wówczas może być wygodniej.

Nie jest to kompletnie bezobsługowy system i nigdy nie był, jest to system zautomatyzowany i nie wymagający obsługi każdego dnia i jednemu to pasuje a innemu nie musi.

Osoby szukające innych rozwiązań mają do tego cały szereg odpowiednich wątków.

Powtarzam, jak ktoś wchodzi do pubu oglądać mecz i napić się piwa, to o tym też rozmawia a nie o podanym wcześniej jako przykład Chrystusie czy aby nie schodzić na tematy wiary o gotowaniu.....

Pytanie na boku pozostaje takie, czy nick smiechu jest prawdziwy, czy jest to prowokacja służąca napędzaniu kolejnej dyskusji.. bo tak też może być.

"Varme" podał linka, co by sobie kolega policzył, wyjdzie c.o., do tego trzeba pamiętać jeszcze o cwu i bojlerze i dokonać stosowanej korekty.

Więcej dystansu i zrozumienia

MI wyszlo tak :)

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/9lv

Wiem ze to grubo liczone pewnie.... ale mysle ze baaaardzo nie odbiega...

Wam jak wyszlo?

:)

Ty to Varme na prawdę nie masz na co pieniędzy wydawać. W Twoim domu z takim wynikiem aż się prosi o ekogroszek:D i dodatkowo wychodzi o prawie połowę taniej 2500zł vs 7300kWh x 0,65zł=4745żł:eek:

Wyrzuć no zaraz te chińskie zabawki i leć do karoki po kociołek - zwróci Ci się po 5 latach:D

A tak na poważnie to czym wcześniej ten Twój domek był ogrzewany?

:offtopic:

Czemu sprzedawcy kotłów nie piszą tego co timon a dalej wciskają do mniejszego domu swoje kotły ?

Czy jest to uczciwe wg Ciebie ? Czy chciałbyś też tak być tak traktowany przez łapiącego jelenia ? A może sam łapiesz jelenie ?

W ostatnim miesiącu pojawiło się kilkanaście jednopostowców z takim samym pytaniem...

Dobre wychowanie nakazuje udzielić najpierw odpowiedzi na pytanie a potem zadać swoje.

Powtarzam, jak ktoś wchodzi do pubu oglądać mecz i napić się piwa, to o tym też rozmawia a nie o podanym wcześniej jako przykład Chrystusie czy aby nie schodzić na tematy wiary o gotowaniu.....

Więcej dystansu i zrozumienia

Oj kolego, mnie tam ani dystansu, ani zrozumienia nie brakuje, dlatego pierwszy odpowiedziałem koledze smiechu30, że kociołek 25kW i woreczki po 50kg, bo potraktowałem to jako prowokację. No ale zaraz potem wpadł karoka i zaproponował business:D i tak to się zaczęło:yes: A jak jeszcze dołączył Arturo, na którego najwyraźniej macie alergie to już było pozamiatane:D

BTW: Jakby być precyzyjnym to tytuł wątku jest o piecu, więc powinniśmy rozpatrywać tutaj np umieszczenie pieca do pizzy lub chleba w małej kotłowni:D

Witam ponownie .

Nigdy bym się nie spodziewał że mój post spowoduje takie zamieszanie .Dziękuje Värmepumpsägare za link wynik wyszedł taki:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/9kn .

Może zadam inaczej pytanie. Co będzie najlepszym wyborem do takiego domku ?

Co do mojej osoby wiem że nie jestem geniuszem i następnym razem spróbuje włączyć myślenie i nie będę zadawał głupich pytań na forum .A jeszcze jedno pompy ciepła w jakiejkolwiek postaci nie biorę pod uwagę wiec dziękuje panom za miłe słowa i pozdrawiam .

Gość Arturo72
Witam ponownie .

Nigdy bym się nie spodziewał że mój post spowoduje takie zamieszanie .Dziękuje Värmepumpsägare za link wynik wyszedł taki:

Musiałeś coś źle policzyć,bo z takim zapotrzebowaniem:

166kWh/m2/rok nie dostałbyś pozwolenia na budowę lub nie odbierzesz domu.

Podaj parametry domu tutaj.

Witam ponownie .

Może zadam inaczej pytanie. Co będzie najlepszym wyborem do takiego domku ?

Na podstawie takich obliczen nic nie mozna doradzić, takie obliczenia są nic nie warte, to jest tylko strata czasu. Zapotrzebowanie na ciepło zawyżone od 200 do 300%, projektowe obciązenie cieplne zawyżone o ok 80-100%.

Wyszlo dziwnie...

U mnie w miare uwazam... sasiedzi w identycznym domku ale lepiej ocieplonym z lepszymi oknami z ta sama konfiguracja rodziny i 1* nizsza temp w domu potrzebowali chyba w zeszlym (nie tym) sezonie ( roku ) 52 GJ na samo CO....

Ale takie netowe liczenie i tak nie zastapi konkretnych i dokladnych obliczen.

Ale myslalem ze wyjdzie mu inaczej i uzmyslowi troszke moc potrzebna i zapotrzebowanie.

Nie chcialem namieszac

Jak miało wyjsc inaczej, skoro straty przez strop nad parterem stanowią prawie 40% i kol. smiechu przyjął jako w miare wiarygodne.