QIM 05.06.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Witam ponownie . Nigdy bym się nie spodziewał że mój post spowoduje takie zamieszanie .Dziękuje Värmepumpsägare za link wynik wyszedł taki: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/9kn . Może zadam inaczej pytanie. Co będzie najlepszym wyborem do takiego domku ? Co do mojej osoby wiem że nie jestem geniuszem i następnym razem spróbuje włączyć myślenie i nie będę zadawał głupich pytań na forum .A jeszcze jedno pompy ciepła w jakiejkolwiek postaci nie biorę pod uwagę wiec dziękuje panom za miłe słowa i pozdrawiam . Moim zdaniem brakuje ocieplenia stropu i podłogi. Proponuję dokładniej wypełnić kwestionariusz. Cegła silikatowa pełna to taka biała cegła używana do budowy domów w latach '90. Czy naprawdę z tego materiału masz ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.06.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Jeszcze raz zrobiłem obliczenia oto wynik : http://cieplowlasciwie.pl/wynik/9m2 Wcześniej nie podałem izolacji podłogi. Dalej wyniki zawyżone, sprawdz strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiechu30 05.06.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Musiałeś coś źle policzyć,bo z takim zapotrzebowaniem: 166kWh/m2/rok nie dostałbyś pozwolenia na budowę lub nie odbierzesz domu. Podaj parametry domu tutaj. Co do parametrów domu to są takie : powierzchnia użytkowa 90m2 , podłoga 10cm styropianu , silikat 24cm + 18 cm styropianu w przyszłości , strop monolityczny 5cm styropianu , dach wełna 20cm ,okna trzy szybowe U na całe okno 0,82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Co do parametrów domu to są takie : powierzchnia użytkowa 90m2 , podłoga 10cm styropianu , silikat 24cm + 18 cm styropianu w przyszłości , strop monolityczny 5cm styropianu , dach wełna 20cm ,okna trzy szybowe U na całe okno 0,82 Wychodzi tyle: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/9m6 ale też wydaje mi się to zawyżone i nie ufałbym tej stronie. Zrób profi OZC,bo ten wynik nie jest adekwatny do faktycznego zapotrzebowania. Komentarze do wyniku na tej stronie: Szkoda życia na szuflowanie węgla Twój dom jest energooszczędny, zostaw węgiel w spokoju! Za ledwo kilkaset złotych więcej w skali roku możesz ogrzewać gazem ziemnym 4-5kW dla kotła węglowego zasypowego lub podajnikowego.Nie kupuj kotła o dużo większej mocy, nawet jeśli sprzedawca, sąsiad i szwagier twierdzą inaczej. Duży kocioł pracujący z małą mocą to katastrofa finansowa. O czym tutaj Ci wszyscy mówią dookoła oprócz oczywiście sprzedawców kotłów węglowych... Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.06.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Wychodzi tyle: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/9m6 ale też wydaje mi się to zawyżone i nie ufałbym tej stronie. Zrób profi OZC,bo ten wynik nie jest adekwatny do faktycznego zapotrzebowania. Straty na wentylację 8% ??? Coraz ciekawsze wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.06.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Co do parametrów domu to są takie : powierzchnia użytkowa 90m2 , podłoga 10cm styropianu , silikat 24cm + 18 cm styropianu w przyszłości , strop monolityczny 5cm styropianu , dach wełna 20cm ,okna trzy szybowe U na całe okno 0,82 Ciekawe połaczenie : okna 3 szybowe (U=0.82) i 5 cm styropianu na stropie nieogrzewanego poddasza, chyba faktycznie ten kociołek na paliwo stałe bedzie "optymalnym" wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Co do parametrów domu to są takie : powierzchnia użytkowa 90m2 , podłoga 10cm styropianu , silikat 24cm + 18 cm styropianu w przyszłości , strop monolityczny 5cm styropianu , dach wełna 20cm ,okna trzy szybowe U na całe okno 0,82 Przy okazji,widzę,że jednak zależy Ci na niskich rachunkach to taka porada,zwiększ izolację na ścianie do np.22cm i to styropianu z dobrą lambdą,przy takim domu zwiększenie izolacji o kilka cm to nie jest majątek a w przyszłości się to odwdzięczy,nie chcesz mieć wizualnie za grubo to jak jest jeszcze możliwe to wysuń okna ok.3cm za ścianę w warstwę ocieplenia,to nic nie kosztuje a nie dość,że wizualnie będzie ok,to trochę docieplisz ramy. Ciekawe połaczenie : okna 3 szybowe (U=0.82) i 5 cm styropianu na stropie nieogrzewanego poddasza, chyba faktycznie ten kociołek na paliwo stałe bedzie "optymalnym" wyborem. Sądzę,że jednak poddasze będzie ogrzewane i wykorzystane bo faktycznie mijałoby się to z celem. Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 05.06.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Wychodzi tyle: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/9m6 ale też wydaje mi się to zawyżone i nie ufałbym tej stronie. Zrób profi OZC,bo ten wynik nie jest adekwatny do faktycznego zapotrzebowania. Komentarze do wyniku na tej stronie: Szkoda życia na szuflowanie węgla Twój dom jest energooszczędny, zostaw węgiel w spokoju! Za ledwo kilkaset złotych więcej w skali roku możesz ogrzewać gazem ziemnym 4-5kW dla kotła węglowego zasypowego lub podajnikowego.Nie kupuj kotła o dużo większej mocy, nawet jeśli sprzedawca, sąsiad i szwagier twierdzą inaczej. Duży kocioł pracujący z małą mocą to katastrofa finansowa. O czym tutaj Ci wszyscy mówią dookoła oprócz oczywiście sprzedawców kotłów węglowych... 1200PLN za sezon ... faktycznie katastrofa finansowa ... skończysz jak gościu którego "ciepłownicy" prześladują @smiechu30 Klimatyzator + Bufor + grzała +G12W + ewentualnie najmniejszy dostępny śmieciuch w razie W - oczywiście w kotłowni nie w salonie - po co sobie "alergena" w salonie fundować ... Całość spokojnie zmieści się w 6000PLN - nie zbankrutujesz , jak zrezygnujesz ze śmieciucha to nawet w 4500PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 1 @smiechu30 Klimatyzator + Bufor + grzała +G12W + ewentualnie najmniejszy dostępny śmieciuch w razie W - oczywiście w kotłowni nie w salonie - po co sobie "alergena" w salonie fundować ... Całość spokojnie zmieści się w 6000PLN - nie zbankrutujesz , jak zrezygnujesz ze śmieciucha to nawet w 4500PLN Pierwsze sensowne rozwiązanie dla tego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.06.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Sądzę,że jednak poddasze będzie ogrzewane i wykorzystane bo faktycznie mijałoby się to z celem.[/font] A ja sądze ze nie, przeciez wyraznie jest opisane ze 90 m2 powierzchni uzytkowej, raczej poddasza w niej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.06.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 [/i]O czym tutaj Ci wszyscy mówią dookoła oprócz oczywiście sprzedawców kotłów węglowych... skąd, to Ty chciałeś gadac o 25kW odpowiedź była tutaj, skoro myśli o podajniku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171229-jaki-piec-z-podajnikiem-do-ma%C5%82ej-kot%C5%82owni&p=6507205&viewfull=1#post6507205 podkreślić należy,że wyniki nie podają zapotrzebowania na CWU... a wodę w bojlerze chyba grzać zamierza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 A ja sądze ze nie, przeciez wyraznie jest opisane ze 90 m2 powierzchni uzytkowej, raczej poddasza w niej nie ma Jeśliby tak było to całość izolacji z dachu pyk na strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.06.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 podkreślić należy,że wyniki nie podają zapotrzebowania na CWU... a wodę w bojlerze chyba grzać zamierza.... Praktyka projektowa podaje srednio ok. 0,25 kW na osobę, mozna przyjmować od 0,25 do ,5 kW w zaleznosci od pojemnosci zasobnika, dla załozonego priorytetu cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.06.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Praktyka projektowa podaje srednio ok. 0,25 kW na osobę, mozna przyjmować od 0,25 do ,5 kW w zaleznosci od pojemnosci zasobnika, dla załozonego priorytetu cwu Zgadza się, praktyka zawodowa mówi,że wystarczy do wyniku dodać średnio 2kW na te cele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 05.06.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 "Gdy emocje już opadną, jak po wielkiej bitwie kurz..." Wreszcie merytorycznie i na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiechu30 05.06.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Poddasze będzie nie użytkowe są przewidziane schody strychowe .Strop jest monolityczny o grubości 18 cm czy jest sens ocieplania go styropianem i wylewanie posadzki maszynowej ?Co do rady o grubości styropianu to oczywiście wchodzi w grę .Tak jak pisałem wcześniej domem ma około 90m2 w tym mieszczą się trzy sypialnie po 12,5m2 każda salon z aneksem 30m2 łazienka i kotłownia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.06.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Smiechu, tak jak wcześniej pisałem na podstawie doświadczenia zawodowego przebijając się przez tony pisaniny o niczym.... chcesz podajnik - szukaj zakresu mocy 7 do 9kW, takie konstrukcje są na rynku, to już jest razem z zapotrzebowaniem na CWUmoże to być z internetem, jak chcesz mieć ze świata podgląd na to, co się dzieje w domu chcesz inaczej - np.gaz, jak masz dostęp i przyłącze, wyjdzie niewiele drożej a przy gazie to jednak "nasi" instalatorzy obyci i sieć serwisowa raczej dobrze po kraju rozwiązana, trzeba przy wyborze kotła gazowego patrzeć na lokalny dostęp serwisu danej marki. co odrzucasz to już napisałeś..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Poddasze będzie nie użytkowe są przewidziane schody strychowe .Strop jest monolityczny o grubości 18 cm czy jest sens ocieplania go styropianem i wylewanie posadzki maszynowej ?Co do rady o grubości styropianu to oczywiście wchodzi w grę . No to ociepl tylko strop,dach bezwzględnie zostaw nieocieplony. Sądzę,że znacznie taniej wyniesie Cię ocieplenie stropu zamiast dachu,bo stropu masz raczej mniej m2 niż dachu a przy okazji będziesz miał solidnie ocieplony sufit a myszkom na poddaszu raczej nie trzeba ocieplać Możesz pokusić się i przeliczyć jak wychodzi w porównaniu do wylewki knif,który sam chciałem zrobić,czyli górna warstwa ocieplenia stropu z EPS200 czyli twardego styro(5cm),po nim można spokojnie chodzić i jesli Ci to nie przeszkadza,że podłogą będzie styropian to tak zrób,jełśi będzie Ci to przeszkadzało to połóż na niego najtańsze panele czy osb co będzie tańsze. Ja odpuściłem te rozwiązanie bo mam strop drewniany i mógłbym wpaść na parter Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.06.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 chcesz inaczej - np.gaz, jak masz dostęp i przyłącze, wyjdzie niewiele drożej a przy gazie to jednak "nasi" instalatorzy obyci i sieć serwisowa raczej dobrze po kraju rozwiązana, trzeba przy wyborze kotła gazowego patrzeć na lokalny dostęp serwisu danej marki. co odrzucasz to już napisałeś..... Przy tak małym domu, małym zapotrzebowaniu na ciepło niezaleznie o wyników kalkulatora internetowego zapotrzebowania (dokładnosci typu zgaduj zgadula) gaz inwestycyjnie nieopłacalny. Najtaniej inwestycyjnie wyjdzie bufor z wezownicą przepływową cwu grzany wyłacznie w II taryfie, takie 2 w 1. Nie ma serwisu bo nie ma sie co psuc (koszt grzałek to 200 zł), pompa obiegowa, regulator, troche hydrauliki i to cała kotłownia. Nie ma przyłacza gazu, nie ma instalacji gazowej, nie ma komina, nie ma opłat stałych w taryfie gazowej W-2, pełna automatyka, koszty ogrzewania takie jak przy gazie, cóz chciec wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 05.06.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Timon napisał Ci jasno i wyraźnie żebyś przestał spamować człowieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts