Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki piec z podajnikiem do małej kotłowni?

ilka_ka

Recommended Posts

Z tym gazem Asolt, to może racja, ale też nie powinno powalać

Ja mam swoje drugie lokum, małe, niecałe 43m2 (stare bud. po lekkiej modernizacji, aktualnie 3/5podłogówka i 2/5grzejniki), teraz z pewnych powodów wymieniałem kociołek gazowy, z rabatami za 2funkcyjny kieszeni nie urywa, cena z gatunku tych śmieszniejszych ale ja miałem przyłącze i tylko wymieniałem urządzenie grzewcze, miałem też komin i jest w nim wkład pod gazówkę.

Kondensat na takie metry nawet nie wart rozważania moim zdaniem.

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tym gazem Asolt, to może racja, ale też nie powinno powalać

Ja mam swoje drugie lokum, małe, niecałe 43m2 (stare bud. po lekkiej modernizacji, aktualnie 3/5podłogówka i 2/5grzejniki), teraz z pewnych powodów wymieniałem kociołek gazowy, z rabatami za 2funkcyjny kieszeni nie urywa, cena z gatunku tych śmieszniejszych ale ja miałem przyłącze i tylko wymieniałem urządzenie grzewcze, miałem też komin i jest w nim wkład pod gazówkę.

Kondensat na takie metry nawet nie wart rozważania moim zdaniem.

Nie mówimy o modernizacji, a o nowym budynku. Gaz tu naprawde nie ma uzasadnienia.

Na pewno muszę ocieplić dach ponieważ wełna dachowa będzie zachodzić na murłatę i łączyć się z ociepleniem ścian budynku , tak mi doradził kierownik budowy .Poddasze nie ma być użytkowe na co dzień będzie raczej wykorzystane do wieszania prania w zimę ewentualnie jako składzik mało przydatnych rzeczy . Co do gazu to mieszkam na małej wsi wiec dostęp jest ograniczony . Pozostaje grzanie prądem ewentualnie śmieciuch i bufor albo mały kocioł z podajnikiem .

Na pewno muszę ocieplić dach ponieważ wełna dachowa będzie zachodzić na murłatę i łączyć się z ociepleniem ścian budynku , tak mi doradził kierownik budowy .Poddasze nie ma być użytkowe na co dzień będzie raczej wykorzystane do wieszania prania w zimę ewentualnie jako składzik mało przydatnych rzeczy . Co do gazu to mieszkam na małej wsi wiec dostęp jest ograniczony . Pozostaje grzanie prądem ewentualnie śmieciuch i bufor albo mały kocioł z podajnikiem .

Bardzo szkoda ze kierownik nie zapomniał o wełnie dachowej a doradził 5 cm styro na stropie, efektywnosc ocieplenia dachu i nieocieplenia stropu (te 5 cm na stropie to tak jakby nie było) a prawidłowego ocieplenia stropu i nieocieplenia dachu nieporównywalna, ale jezeli chcesz ogrzewac strych. To twoje pieniądze, kierownik niech sie zajmnie konstrukcją, a dorady w zakresie ocieplen niech zostawi komu innemu.

Pozostaje albo bufor z grzałkami i wezownica cwu, albo smiecuch i bufor i zasobnik cwu albo kocioł z podajnikiem i zasobnik cwu

Edytowane przez asolt

Gość Arturo72
.Na pewno muszę ocieplić dach ponieważ wełna dachowa będzie zachodzić na murłatę i łączyć się z ociepleniem ścian budynku , tak mi doradził kierownik budowy

Spokojnie możesz ocieplić murłatę łącząc izolację zewnętrzną z izolacją stropu czyli zachowując ciągłość ocieplenia(ja tak mam),podsuń kierbudowi rozwiązanie ocieplenia tylko stropu a sądzę,że zakuma i powie jak to zrobić żeby było dobrze.

Izolacja dachu mija się z celem i jest bezsensowna przy poddaszu nieużytkowym.

.Poddasze nie ma być użytkowe na co dzień będzie raczej wykorzystane do wieszania prania w zimę ewentualnie jako składzik mało przydatnych rzeczy

Mam identycznie z ocieplonym tylko stropem i jest ok,na poddaszu jest tylko skład rzeczy niepotrzebnych.

.Co do gazu to mieszkam na małej wsi wiec dostęp jest ograniczony . Pozostaje grzanie prądem ewentualnie śmieciuch i bufor albo mały kocioł z podajnikiem .

Najpierw zrób bufor z grzałkami,potem jeśli się nie sprawdzi(sądzę,że jak najbardziej u Ciebie się sprawdzi) mozesz kupić najtańszego śmieciucha.

Nie pchaj się w kocioł z podajnikiem bo to strata kasy.

Edytowane przez Arturo72

Pozostaje albo bufor z grzałkami i wezownica cwu, albo smiecuch i bufor i zasobnik cwu albo kocioł z podajnikiem i zasobnik cwu

To raczej 2opcje:

bufor z grzałkami i wężownicą CWU

albo mały podajnik i zasobnik cwu, przy podajniku mniejsza komplikacja z instalacją, może być ukł.zamknięty przy odpowiednim zabezpieczeniu (np.DBV-1) - to ze względu m.in. na zapisy gwarancyjne stalowych grzejników. To jednak nowocześniejsze, czystsze i bardziej automatyczne rozwiązanie

W XXI wieku kopciuch na mały dom, dodatkowo bufor i to ma obsługiwać kobieta, nie kupuję tego, w małym domu bombę sobie robić.

Kopciucha w tak małym domu koniecznie w układzie otwartym a i tak zostaje strach i co by nie mówić brud.

Gość Arturo72
T

W XXI wieku kopciuch na mały dom, dodatkowo bufor i to ma obsługiwać kobieta, nie kupuję tego, w małym domu bombę sobie robić.

Kopciucha w tak małym domu koniecznie w układzie otwartym a i tak zostaje strach i co by nie mówić brud.

Dlatego też:

Najpierw zrób bufor z grzałkami,potem jeśli się nie sprawdzi(sądzę,że jak najbardziej u Ciebie się sprawdzi) mozesz kupić najtańszego śmieciucha.

Nie pchaj się w kocioł z podajnikiem bo to strata kasy.

Najtaniej wyjdzie Kospel lub Elterm z bojlerem ale ciężko dywagować bez wiedzy jaka wylewka i jakie zapotrzebowanie na ciepło.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Bombę człowiekowi w domu chcesz polecić do obsługi przez kobietę. Pomyśl o bezpieczeństwie, pomyśl o wygodzie, pomyśl o tym, co kominem leci.

To nie jest bomba:

Najtaniej wyjdzie Kospel lub Elterm z bojlerem ale ciężko dywagować bez wiedzy jaka wylewka i jakie zapotrzebowanie na ciepło.

Podobnie jak bufor z grzałkami.

Są to dwa najrozsądniejsze i najtańsze rozwiązania do tego domu.

Dlatego też:

Moze i troche taniej ale nie zapewni 100% wykorzystania II taryfy, bojer po pewnym czasie trzeba wymienic, o okresowej wymianie anody magnezowej nie wspominając, bufor praktycznie przezyje własciciela bez wymiany, wymiana grzałek w buforze koszt niewielki, wymiana grzałek w kospelu koszt duzo większy, minus do kospela to bufor zajmuje troche wiecej miejsca i to jest w zasadzie jedyny minus

No ale zaraz potem wpadł karoka i zaproponował business:D i tak to się zaczęło:yes: A jak jeszcze dołączył Arturo, na którego najwyraźniej macie alergie to już było pozamiatane:D

Nie pierdziel marynarzu słodkich wód, bo napisałem tak:

śmiechu jak jesteś zdecydowany na wungiel czego też bym Ci nie polecał do tego domku a jesteś zdecydowany i niema odwołania to pisz na PW bo tu tylko dowiesz się jaki jesteś tępy, przepraszam ale tak się to skończy, bo dopiero zaczną nacierać.

I co dowiedział się coś od Was o kotle na eko groszek ? tak, tylko któryś sobie zadrwił żeby wziął 25kW a następnie jeszcze próbowaliście wmówić że to ja zaproponowałem taki kocioł.

Faktycznie pomagierzy że no.

Nie pierdziel marynarzu słodkich wód, bo napisałem tak:

śmiechu jak jesteś zdecydowany na wungiel czego też bym Ci nie polecał do tego domku a jesteś zdecydowany i niema odwołania to pisz na PW bo tu tylko dowiesz się jaki jesteś tępy, przepraszam ale tak się to skończy, bo dopiero zaczną nacierać.

.

Już to kiedyś komentowałem. To jest coś w stylu: nie chcem, ale muszem, albo płakałem gdy ją gwałciłem.

Skoro już nie masz płatnego profilu i nie traktujesz forum jako platformy do wyławiania klientów to zamiast: jesteś zdecydowany, nie ma odwrotu, pisz na PW powinieneś rozwinąć: też bym Ci nie polecał do tego domku - straciłbyś jednego klienta, a zyskał wiarygodność i zaufanie.

To raczej 2opcje:

bufor z grzałkami i wężownicą CWU

albo mały podajnik i zasobnik cwu, przy podajniku mniejsza komplikacja z instalacją, może być ukł.zamknięty przy odpowiednim zabezpieczeniu (np.DBV-1) - to ze względu m.in. na zapisy gwarancyjne stalowych grzejników. To jednak nowocześniejsze, czystsze i bardziej automatyczne rozwiązanie

Ja jako użytkownik a nie sprzedawca dodam jeszcze jedną opcję nr 3 : bufor i najmniejszy kocioł z podajnikiem.

Sam mam, użytkuję i sobie chwalę.

Zagadaj na priv do Jareckiego. Na pewno doradzi ci coś sensownego. Czyli kociołek 7kw, palnik sterownik. Wstępnie ci go nawet ustawi pod opał. Im prostsza instalacja tym lepiej.(CWU zrób tak by grawitacja jak i pompa działała) Dobre bufory są drogie, wiec taniej najmniejszy piec na eko i dogranie go z instalacją. Wtedy dość wygodnie, tanio. Piece na eko nie tak straszne jak pompowcy piszą ;-)

Gość Arturo72

No to teraz koszty instalacji wszystkich wymienionych instalacji by się przydały do porównania.

Ile kosztuje kocioł 7kW od jareckiego,karoki itp. z zasobnikiem i całością instalacji ?

Nie na priv tylko oficjalnie tutaj.

Gość TwojPan

Projektując instalację,warto pomyśleć o tym ,że nie zawsze będzie się miało 30-40lat.Na etapie projektowania,to powinien być priorytet.Skoro teraz przez "myśl" przechodzi ci kocioł na eko z podajnikiem,to ok.Warto jednak zaprojektować instalacje tak,aby z ileś tam lat,jak worków nie będziesz miał już sił i ochoty targać -można było podłączyć inne źródło ciepła-np.zakładasz pompę ciepła (która pewnie wtedy będzie za grosze) i wio.Jedno jest pewne,im prościej w instalacji CO-tym lepiej i taniej.

Czy grzejniki,czy podłogówka-Twój wybór.Ja rozważyłbym klimakonwektory,poradzą sobie z kotłem CO i innym na paliwo stale,gazowym,olejowym,a i pompą ciepła nie pogardzą.Ba nawet latem schłodzą :)

Pozdrawiam.