Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki piec z podajnikiem do małej kotłowni?

ilka_ka

Recommended Posts

Gość Arturo72
Nie wiem, nie bawię się sprzedażą. Ale na pewno nie wyjdzie drożej niż smieciuch +dobry jakościowo bufor (nie wspomnę o tym że instalacja z buforem bardziej skomplikowana). Patrzę na wygodę użytkowania w porównaniu do smieciuch.

O smieciuchu zapomnij,to jest rozwiązanie dla zdesperowanego inwestora w domu poniemieckim,a tu mamy nowy,ciepły dom 90m2,gdzie trzy falerki mogą go ogrzac,do porównania będzie bufor z grzalkami,kospel+bojler.

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan

Nadwyżek trzeba unikać,to zło konieczne.Nie da się ich "gromadzić" bez strat.

Bufor w takim domku to nieporozumienie ,plus dodatkowe miejsce w i tak małej kotłowni.Jeśli ma to być kocioł na ekogroszek z podajnikiem,to jak najmniejszy gabaryt (myślę o mocy) z palnikiem ,który da się poprowadzić z jak najmniejszą mocą.Warto przemyśleć też sposób sterowania,aby "woda" z komina nie ciekła,a rdza w kotle nie królowała po "kilkugodzinnych" przerwach/odstawieniach w pracy kotła :)

Gość Arturo72
Nadwyżek trzeba unikać,to zło konieczne.Nie da się ich "gromadzić" bez strat.

Bufor w takim domku to nieporozumienie ,plus dodatkowe miejsce w i tak małej kotłowni

Bufor to max.1m2 a kocioł min.6m2 także rachunek prosty.

Bufor,żeby maksymalnie ograniczyć straty ociepla się dodatkowo,na forum chłopaki opatulaja bufor jeszcze 20cm wełny,piany,styro itp.

O smieciuchu zapomnij,to jest rozwiązanie dla zdesperowanego inwestora w domu poniemieckim,a tu mamy nowy,ciepły dom 90m2,gdzie trzy falerki mogą go ogrzac,do porównania będzie bufor z grzalkami,kospel+bojler.

no znam z forum takiego jednego, arturo72 to chyba był :)

też pisał że farelką się ogrzeje a skończyło się na pompie 9kw i kominkiem, dla klimatu oczywiście.

Te Arturek, znowu wymyślasz, zdecyduj się chłopie na coś i nie kręć.

Już było prawie normalnie.

Albo jak się na czyms nie znasz, to głupot nie wypisuj

Sam doradzałeś śmieciucha z buforem, w kolejnym poście piszesz,że to jednak bzdura...

Nie pasuje Ci wybór człowieka i szukasz kwadratowych jaj.

Kocioł zajmie całe 110cm na szerokość z podajnikiem i na głębokośc przy górnym wyjściu spalin 62cm lub 82cm z tylnym

Człowiek sam się zastanowi i zdecyduje czy mu bardziej pasuje bufor z grzałkami czy kocioł z podajnikiem i nie trzeba tutaj kretynizmów wymyślać. Do podajnika bufor na taki domek jest zbędny, niepotrzebny wydatek. Jak wybierze rozwiązanie pierwsze, to tematu kotła nie ma. Jak wybierze podajnik, to na teraz nie ma tematu bufora, za X lat przy zmianie źródła ogrzewania będzie można takie coś wstawić lub nie.

Edytowane przez Jarecki79

Gość Arturo72
Te Arturek, znowu wymyślasz, zdecyduj się chłopie na coś i nie kręć.

Już było prawie normalnie.

Albo jak się na czyms nie znasz, to głupot nie wypisuj

Sam doradzałeś śmieciucha z buforem, w kolejnym poście piszesz,że to jednak bzdura...

Nie pasuje Ci wybór człowieka i szukasz kwadratowych jaj.

Kocioł zajmie całe 110cm na szerokość z podajnikiem i na głębokośc przy górnym wyjściu spalin 62cm lub 82cm z tylnym

Człowiek sam się zastanowi i zdecyduje czy mu bardziej pasuje bufor z grzałkami czy kocioł z podajnikiem i nie trzeba tutaj kretynizmów wymyślać.

Oczywiście,że sam wybierze tylko trzeba go uświadomić,że bufor wstawi we wnekę o wymiarach max.100cm*100cm a w reszcie pomieszczenia będzie miał np.postawioną pralkę i suszarke zamiast wiszące pranie nad wanna,kotła nie wstawisz w taką wnekę a resztę pomieszczenia jest zmarnowane i nie użytkowa.

Ja patrzę z punktu widzenia inwestora z domem 90m2 a Ty z punktu widzenia sprzedaży.

Jestem ostatnią osobą,ktora poleci paliwo stałe do domu.

Jak ktoś jest masochistą to jedynie pellet,dla normalnej osoby w nowym domu tylko sprzedawcy dla własnej kasy mogą je polecać.

Edytowane przez Arturo72

dwójka "bieda sprzedawców" znowu toluje. Dajcie sobie spokój, bo nic nie wnosicie do wątku.

Przy małym kotle z podajnikiem bez bufora przy ciągłych przerwach tak jak pisał wcześniej ktoś może pojawiać się pojawiać kondensat. Może to poradzić do bardzo szybkiej destrukcji kotła.

Powinieneś rozważyć propozycje bufor ciepła z grzałkami w g12. Jest to tanie rozwiązanie i pozwala na modyfikacje.

Rozważ jeszcze ogrzewanie podłogowe jest to bardzo wygodne rozwiązanie najlepiej współpracuje z kotłami kondenacyjnymi i pompami ciepła. Będziesz miał otwartą drogę do modernizacji.

dwójka "bieda sprzedawców" znowu toluje. Dajcie sobie spokój, bo nic nie wnosicie do wątku.

Lepiej być tym bieda sprzedawcą niż bieda kretynem niepotrafiącym czytać.

Przeczytaj jeszcze kilka razy tytuł tego wątku, może w końcu załapiesz o co gościu pyta i wtedy przemyśl sprawę i napisz kto tu trolluje.

Macie wolne ode mnie do jutra, idę na imprezę, możecie sobie poużywać, hehe.

Aha, i popatrz na mój sterownik, ile stoi w podtrzymaniu a ile pracuje i jakie ma temp. spalin.

Wg. tego czym próbujesz tu kogoś straszyć to u mnie powinien ten kondensat lać się strumieniem, chyba jakiś zbiornik zadołuję :)

Znawca z Bożej łaski.

Edytowane przez karoka65

Spokojnie możesz ocieplić murłatę łącząc izolację zewnętrzną z izolacją stropu czyli zachowując ciągłość ocieplenia(ja tak mam),podsuń kierbudowi rozwiązanie ocieplenia tylko stropu a sądzę,że zakuma i powie jak to zrobić żeby było dobrze.

Izolacja dachu mija się z celem i jest bezsensowna przy poddaszu nieużytkowym.

Mam identycznie z ocieplonym tylko stropem i jest ok,na poddaszu jest tylko skład rzeczy niepotrzebnych.

Zrobię tak jak napisałeś ocieplę strop zamiast dachu . Mógłbyś mi powiedzieć jak zachowałeś ciągłość ocieplenia ?

Podłogówka planowana jest w korytarzu , łazience oraz w salonie .W pokojach sypialnianych planowane są grzejniki . Jeśli wybiorę bufor plus grzałki to rozumiem że będę zmuszony w całym domu mieć podłogówkę ?

Gość Arturo72
Zrobię tak jak napisałeś ocieplę strop zamiast dachu . Mógłbyś mi powiedzieć jak zachowałeś ciągłość ocieplenia ?

Izolacja zewnętrzna dociągnięta jest ponad murłatę leżącą na wieńcu,pociągnięta na murłatę a potem zjeżdża do stropu.Mniej więcej tak to wygląda:

murłata.jpg

Podłogówka planowana jest w korytarzu , łazience oraz w salonie .W pokojach sypialnianych planowane są grzejniki . Jeśli wybiorę bufor plus grzałki to rozumiem że będę zmuszony w całym domu mieć podłogówkę ?

Rozważ podłogówkę po całości,instalacja mieszana to nie potrzebne skomplikowanie sobie systemu co powoduje to,że jest droższa w wykonaniu niż sama podłogówka a jak trafisz na papraków nie jarzących o co biega to nie połączą ci odpowiednio wszystkiego do kupy.

Nie słuchaj głupot,że podłogówka w sypialni to zło.

Temperatura zasilania w podłogówce to 28-35st.C a podłoga ma wtedy 24-25st.C czyli jest chłodna.

Bufor nie wyklucza grzejników ale musiałby być odpowiednio większy ze względu na wyższą temperaturę zasilania w grzejniki niż w podłogówkę przez co szybciej by się rozładowywał.

Edytowane przez Arturo72

smiechu

izoluj strop - odejdzie Ci grzanie całej kubatury strychu i wyjdzie taniej ze względu na mniejszą ilość izolacji do położenia na podłodze w porównaniu do połaci dachu

podłogówka po całości

nie rób kalafiorów

instalacją jednorodną łatwiej sterować, podłogówka to lepszy rozkład temperatur w pomieszczeniach niż przy kalafiorach

co do "czajnika"

dostałeś kilka propozycji ale najważniejsza utonęła w gąszczu krzyków z obu stron barykady- zacznij od poznania potrzeb swojego domu

uderz do asolta- policzy Ci porządnie ile Twój dom potrzebuje

potem weźmiesz kalkulator i podstawisz sobie ceny jednostkowe dla różnych źródeł ciepła i będziesz wiedział co wyjdzie najtaniej

do tego dodasz sobie koszty instalacji poszczególnych "modeli czajnika" i będziesz wiedział co będzie najlepsze ekonomicznie

Na koniec wybierzesz z tego ten rodzaj który uznasz za najlepszy dla Ciebie, żony, waszych kręgosłupów na stare lata(nie wiem w jakim jesteście wieku) i taki sobie zainstaluj. podłogówka pozwoli w przyszłości bez przerabiania instalacji wstawić inny model czajnika.

Gość TwojPan

Na koniec wybierzesz z tego ten rodzaj który uznasz za najlepszy dla Ciebie, żony, waszych kręgosłupów na stare lata(nie wiem w jakim jesteście wieku) i taki sobie zainstaluj. podłogówka pozwoli w przyszłości bez przerabiania instalacji wstawić inny model czajnika.

O tym mu napisałem.Jestem własnie na etapie takich przemyśleń.Ja się chyba jednak zdecyduję na klimakonwektory -na teraz kocioł CO,tak czy siak pompkę do nich dołożę.Niech chłodzą latem.Są piękne rozwiązania na podłogę i na sypialnię (ściana).Kusi takie rozwiązanie...

Lepiej być tym bieda sprzedawcą niż bieda kretynem niepotrafiącym czytać.

Przeczytaj jeszcze kilka razy tytuł tego wątku, może w końcu załapiesz o co gościu pyta i wtedy przemyśl sprawę i napisz kto tu trolluje.

Macie wolne ode mnie do jutra, idę na imprezę, możecie sobie poużywać, hehe.

Aha, i popatrz na mój sterownik, ile stoi w podtrzymaniu a ile pracuje i jakie ma temp. spalin.

Wg. tego czym próbujesz tu kogoś straszyć to u mnie powinien ten kondensat lać się strumieniem, chyba jakiś zbiornik zadołuję :)

Znawca z Bożej łaski.

zacznij od płatnego profilu, potem coś sprzedawaj. Właśnie przez takich niemyślących doradców osoba założyła błędny temat.

Wybór ogrzewania zaczyna sie od obliczenia zapotrzebowania a nie narzuca się z góry rozwiązanie twierdząc że węgiel jest najtańszy.

Gdybyś podchodził rzetelnie to po takim obliczeniu nie sprzedałbyś kotła.

Spróbuj się zastanowić jakie będzie zapotrzebowanie takiego domu przez większość sezonu?? podpowiem Ci, zapewne poniżej 1kw. W jakich cyklach będzie pracował kocioł 9kw ? jak bardzo spadnie go sprawność? w zimie bardzo prawdopodobne jest powstawanie kondensatu!

Gość Arturo72

Gdybyś podchodził rzetelnie to po takim obliczeniu nie sprzedałbyś kotła.

I tu jest sedno problemu...

...i źródło ataków na innych mówiących o tym.

Edytowane przez Arturo72

...

Bufor nie wyklucza grzejników ale musiałby być odpowiednio większy ze względu na wyższą temperaturę zasilania w grzejniki niż w podłogówkę przez co szybciej by się rozładowywał.

Chcesz mi powiedzieć, że grzejniki skuteczniej grzeją niż podłogowe, bo szybciej zabierają ciepło z bufora?

Chcesz mi powiedzieć, że grzejniki skuteczniej grzeją niż podłogowe, bo szybciej zabierają ciepło z bufora?

Nie, nie chciał tego powiedzieć, grzejniki są wysoko temperaturowe, a tym samym mozna mniej zakumulowac w buforze energii. Grzejniki tak samo ogrzeją, ale na innych parametrach czynnikka grzewczego.

Nie, nie chciał tego powiedzieć, grzejniki są wysoko temperaturowe, a tym samym mozna mniej zakumulowac w buforze energii. Grzejniki tak samo ogrzeją, ale na innych parametrach czynnikka grzewczego.

Czy to oznacza, że pojemność cieplna bufora zmienia się w zależności od temperatury czynnika? Więc podłogówka o mocy 5kW mniej rozładuje bufor niż grzejniki o mocy 5kW?

Czy to oznacza, że pojemność cieplna bufora zmienia się w zależności od temperatury czynnika? Więc podłogówka o mocy 5kW mniej rozładuje bufor niż grzejniki o mocy 5kW?

na to wygląda ;). problem chyba w tym, że grzejniki osiągają swoje maksymalne moce przy parametrach podawanych przez producenta, np. 75/65/20. to są wysokie temperatury, więc chwile po takim grzaniu z mocą 5 kW temperatura spadnie poniżej parametrów podanych przez producenta i grzejnik przestanie grzać ze swoją maksymalną mocą. spadek temperatury w buforze będzie taki sam w przypadku podłogówki i kaloryferów, ale kaloryfer przestanie działać z odpowiednio dużą mocą na niższych temperaturach zasilania. jeśli producent podaje moc grzejnika 1 kW przy 75*C zasilania, to przy 50*C zasilania to będzie już sporo mniejsza moc. jak jest bardzo zimno, to nie nagrzejemy domu kaloryferem zasilanym temperaturą 40*C. moc kaloryfera będzie niska, bufor będzie się w tym momencie dużo wolnej wychładzał, ale tylko dlatego, że kaloryfer nie jest w stanie przekazać odpowiedniej ilości ciepła do pomieszczenia. rozwiązaniem tego jest przewymiarowanie grzejnika lub podłogówka, która grzeje z maksymalną mocą jeszcze przy temperaturze 35*C (jeśli jest tak zaprojektowana)