Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żyrandol na 5 źródeł światła i włącznik na dwa przyciski - problem

Recommended Posts

Witam

Zakupiłem żyrandol na 5 źródeł światła w którym są 4 przewody L1,L2, N i PE.

Kabel doprowadzający zasilanie też jest na 4 przewody L1,L2, N i PE, a włącznik światła jest na dwa przyciski.

Po podłączeniu do kostki czyli L1 - L1 , L2 - L2, N - N, PE - PE, mam następującą sytuację:

Jak włączę pierwszy przycisk świecą 2 żarówki, przy włączonym pierwszym przycisku włączam drugi i świecą wszystkie 5 żarówek.

Następnie wyłączam wszystko i włączam drugi przycisk i nie świeci nic ( a na mój rozum powinny świecić 3 ). Czy problem leży w połączeniu przewodów we włączniku??

Jeśli tak to proszę o sugestie, elektrykiem nie jestem więc wolałbym wiedzieć w czym tkwi problem.

Dodam jeszcze jedno, pisałem wyżej że przy włączeniu jednego przycisku świecą dwie żarówki, dlatego żeby wykluczyć winę żyrandola, podmieniłem moiejscami przewody fazowe z lampy w kostce i po tej czynności po włączeniu pierwszego przycisku świecą pozostałe trzy żarówki.

Edytowane przez tommek82

Sprawdź czy nie zamieniłeś w łączniku, wejście fazy - z wyjściem na żarówki.

ale ja we włączniku nic nie ruszałem (mieszkanie od dewelopera).

Przewód doprowadzający zasilanie ma cztery kolory brązowy, czarny, szary, żółto zielony.

Czy sytuacja która opisałem wyżej może się dziać dlatego że przewód N spiąłem z którąś z faz od lampy??

Czyli:

Przewód zasilający: L1 N L2 PE

Żyrandol L1 L2 N PE

??

Edytowane przez tommek82

Wyłącznik masz źle podłączony. Dwa z dochodzących do niego przewodów trzeba zamienić miejscami. Które dwa - wybacz, na odległość nie podpowiem. Można to oczywiście rozszyfrować za pomocą śrubkoręta z neonówką (sprawdzić, który przewód jest zasilający i ten dołączyć do zacisku wspólnego wyłącznika, pozostałe dwa do wyjść), ale można i zamieniać na ślepo dotąd, aż się trafi. Przy trzech przewodach kombinacji nie ma dużo, ryzyka, że się coś spierdzieli nie ma.

J.

Rzeczywiście masz rację, elektryk skopał połączenie w wyłączniku światła. W miejscu gdzie pisało L był podpięty przewód PE, podmieniłem i jest tak jak trzeba czyli pierwszy pstryczek - świecą 3 żarówy, sam drugi pstryczek świecą 2 żarówy. Dziękuje za pomoc :)

to zajebisty elektryk co pod ochronny przewód fazę podłącza. Weź no może sprawdź czy nie masz w bolcach w gniazdkach jakiego napięcia i w ogóle niech jaki fachowiec zrobi pomiary

Wakmen, myślę, że nie był to przewód PE, tylko żyła żółtozielona wykorzystana do podłączenia wyłącznika świecznikowego. Teoretycznie nie powinno się tak robić, ale jest to nagminne i w sumie nie jest to jakiś dziki błąd, jeśli się tylko tą żyę jakoś oznaczy taśmą.

J.