Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Weryfikacja 2 projektow DGP

konos

Recommended Posts

Pozwolę sobie na otwarcie nowego. Zaprojektowałem indtalacje DGP do mojego domu. Częściowo bazowałem na info. z tego forum i innych źródeł

Prosiłbym o zweryfikowanie 2 wersji mojego projektu

dane:

1. dom 110 m^2 wysokość pomieszczeń 3 m

2. kominek: Wkład Kornak 12 - ponoć 12 kW.

oto projekty instalacji dgp

Wersja 1 projektu

http://www.konowrocki.republika.pl/DGP_ver_1.PNG

Wersja 2 projektu

http://www.konowrocki.republika.pl/DGP_ver_2.PNG

Prosiłbym o wszelkie sugestie i podpowiedzi.

kosztowo oba warianty sa podobne

wer 1 ma mniejsze przekroje przewodów ale za to więcej trójników i kolanek co za tym idzie więcej opasek i uchwytów mocujacych

wer 2 ma mniej elementów ale większej średnicy przewody.

obie wersje maja sztywne przewody zakończone przy amanostatach elastycznymi przewodami o dług. 1 m.

wersja 1 ma ze względu na mniejsze średnice bedzie mjała większa prędkośc przepływu

wersja 2 ma mniejsza prędkosć przepływu ale ze względu na trójniki 90 stop. większe opory przepływu

obie wersje maja 2 turbiny

gorąco pozdrawiam i z góry dziękuje za uwagi i komentarze

Robert

Witaj,

tak jak napisalem w pkt. 2 w danych, że wkład kominkowy to kornak 12 o mocy 12 kW wg firmy , która go produkuje.

Oj to zanim zaczniesz coś robić ,poczekaj na to co mam do powiedzenia na temat DGP z turbiną (tym b. z dwoma ).Nie wiem czy zrobię to w tym wątku ale obserwuj.

Swoja drogą gdyby za wybicie Ci z głowy tego pomysłu wziął się Adam - guru w dziedzinie wentylacji ,byłoby "merytoryczniej"

Oj to zanim zaczniesz coś robić ,poczekaj na to co mam do powiedzenia na temat DGP z turbiną (tym b. z dwoma ).Nie wiem czy zrobię to w tym wątku ale obserwuj.

Swoja drogą gdyby za wybicie Ci z głowy tego pomysłu wziął się Adam - guru w dziedzinie wentylacji ,byłoby "merytoryczniej"

WItam,

troszkę nie zrozumiałem twojej myśli.

problem w moim przypadku to:

1. rodzaj wkladu (jego za mala moc)?

2. 2 turbiny -za duzy przepływ powietrza i ciepło nie zostanie oddane od wkladu?

Ja do tego wkladu dokręcam na scianakh bocznych radiatory, które kiedys zgromadziłem z dużych wzmacniaczy mocy , by zwiększyć oddawanie ciepła

czekam na komentarz twój i ewentualnie uwagi p.Adama-guru w dziedzinie wentylacji.

W przyszłosci zamierzam zalozyc rekuperacje.

pozdr

WItam,

troszkę nie zrozumiałem twojej myśli.

problem w moim przypadku to:

1. rodzaj wkladu (jego za mala moc)?

2. 2 turbiny -za duzy przepływ powietrza i ciepło nie zostanie oddane od wkladu?

Ja do tego wkladu dokręcam na scianakh bocznych radiatory, które kiedys zgromadziłem z dużych wzmacniaczy mocy , by zwiększyć oddawanie ciepła

czekam na komentarz twój i ewentualnie uwagi p.Adama-guru w dziedzinie wentylacji.

W przyszłosci zamierzam zalozyc rekuperacje.

pozdr

witaj,

nie wiem od czego zacząć , bo czsami objawianie prawd oczywistych osobom dopiero zgłębiającym temat może, przynieść więcej kłopotów niż korzyści.

Tak się stało niedawno z przystawką wodną do wkładu powietrznego. Adwersarz ni czarta nie poniał , a jeszcze chętnie by zęby w moim gardle zatopił .Piszę jak piszę ,czasem zbaczam z wątku popisując się jakimiś filozoficznymi dyrdymałami . Cóż , nikt tu za doradzanie nie płaci, nikt nie musi tego czytać ,ale jak już piszę to troche

uciechy z tego chciałbym mieć .

Powiem Ci ,że dawno ,dawno temu kiedy wkłady kominkowe w Polsce Sprzedawał tylko jeden facet w Poznaniu,jeden na południu,Skat-ars w Kielcach i Skan - Forum w gdańsku tak właśnie wyobrażałem sobie moje ogrzewanie . Kominek ,dwie turbiny tyle że kanały umieściłem pod posadzką (!).Fascynacja francuskimi pomysłami była tak ogromna ,że zdun (mający ojca zduna) prawie dal się "zakręcić" jakiemuś palantowi ,który jako importer opowiedział Ci co tylko chciałeś - bylebyś kupił. Na początku mody "wkładowej" ,sprzedaż szla dość krwawo. Dwie turbiny ,Wkład 16 KW, chata 350 m2. Ty masz 100 m2 .To będzie tak zap........ć ,że będziesz musial w czapce spać.

Kornak to niestety szary ogon w kwestii jakości i technologii. Czy cena jest aż tak istotna? Sądząc po zaprojektowanej instalacji DGP nie.Nie musisz wrzucać swoich pomysłów do kosza, ale zanim coś zamówisz ,poszperaj trochę po wątkach kominkowych.Jest tu parę mądrych osób, które mają o tym pojęcie.Są inne systemy. Tylko nie pytaj u Kornaka...czy ich wkłady są dobre.

A Ci którzy mają turbiny niech coś powiedzą.

Pamiętaj jednak że opinia kogoś kto ma doświadczenia tylko z turbiną - jest subiektywna.

pozdrawiam

PS . Na szczęście ojciec zagroził ,że się nie odezwie do mnie do końca życia jak sobie takie gówniane ogrzewanie założe.

Witaj,

rzeczywiście filozofujesz ;-) ale luz przynajmniej chce ci sie coś podpowiedzeć.

Z tego co zrozumiałem z Twojej wypowiedzi to pomysł z 2 turbinami jest nie wskazany ze względu na ilość przepompowanego powietrza przez wkład kominkowy.

Wg moich wyliczeń na 1 h powietrze w domu powinno zostać przepompowane przez kominek 2.5 razy.

Nie rozumiem kwestii spania w czapce, czy masz na myśli prędkość strumienia powietrza wpompowywanego przez amenostaty, czy fakt, że przy takim rozwiązaniu będzie bardzo zimno w domu.

Co do prędkości strumienia turbina ma stopniowanie prędkości więc można to opanować. Przy średnicy fi 160 myślę, że prędkość powinna byc przyzwoita (niedokuczliwa) .

Jeśli chodzi o Kornaka to wybór padł nie ze względu na cenę lecz ze względu na wygląd zewnętrzny (ozdobny front) i trwałośc konstrukcji. Myslę, że kwestije wyboru wkładu możemy nie poruszać, ponieważ wkłąd został juz zakupiony.

Zastanawia mnie tylko która z instalacji będzie lepsza.

Witaj,

rzeczywiście filozofujesz ;-) ale luz przynajmniej chce ci sie coś podpowiedzeć.

Z tego co zrozumiałem z Twojej wypowiedzi to pomysł z 2 turbinami jest nie wskazany ze względu na ilość przepompowanego powietrza przez wkład kominkowy.

Wg moich wyliczeń na 1 h powietrze w domu powinno zostać przepompowane przez kominek 2.5 razy.

Nie rozumiem kwestii spania w czapce, czy masz na myśli prędkość strumienia powietrza wpompowywanego przez amenostaty, czy fakt, że przy takim rozwiązaniu będzie bardzo zimno w domu.

Co do prędkości strumienia turbina ma stopniowanie prędkości więc można to opanować. Przy średnicy fi 160 myślę, że prędkość powinna byc przyzwoita (niedokuczliwa) .

Jeśli chodzi o Kornaka to wybór padł nie ze względu na cenę lecz ze względu na wygląd zewnętrzny (ozdobny front) i trwałośc konstrukcji. Myslę, że kwestije wyboru wkładu możemy nie poruszać, ponieważ wkłąd został juz zakupiony.

Zastanawia mnie tylko która z instalacji będzie lepsza.

by popchnąć wózek trochę dalej spróbuj odpowiedzieć na moje pytania

1.Jakie masz doświadczenie w projektowaniu DGP

2.Drugie w zasadzie to kontynuacja 1 -skąd teoria 2,5 krotnym przepompowywaniu / na 1 h ?

3.Nie zainteresował Cię wątek o bardziej wydajnym wykorzystaniu możliwości jaki daje kominek (nawet z Kornakiem ),czy nie chce Ci sie szukać ?

odp. 1 doświadczenie teoretyczne po przeczytaniu 2 ksiazek i nastu watków

odp. 2 obliczyłem kubaturę pomieszczeń i znajac wydajnośc turbiny mam wynik

odp. 3 mógłbyś rozwinąć temat 3. Masz na mysli zastosowanie rur z radiatorami lub wodnych wymienników ciepła?

wierz mi, że temat DGP pilnie studiuje.

odp. 1 doświadczenie teoretyczne po przeczytaniu 2 ksiazek i nastu watków

odp. 2 obliczyłem kubaturę pomieszczeń i znajac wydajnośc turbiny mam wynik

odp. 3 mógłbyś rozwinąć temat 3. Masz na mysli zastosowanie rur z radiatorami lub wodnych wymienników ciepła?

wierz mi, że temat DGP pilnie studiuje.

poszperaj w sprawie pkt 3 po forum , zwracając uwagę na słowa klucze: hypokaustum lub hipokausta, odzysk energii (ciepła ) ze spalin ,masa kumulacyjna .

Nie ma to związku z wodą .

Radiatory to najmniej efektywny odzysk energii którą zwykły kominek traci w kominie .