grave 05.01.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Witam, planuję na wiosnę zmienić swój mały ogródek (25m2) z wersji ziemnej na twardą Zaczałęm przeglądać oferty i doszedłem do wniosków iż w grę wchodziłiby 3 opcje: betonowa kostka brukowa, klinkierowa i granitowa. Co Waszym zdaniem byłoby najlepszym wyborem? Z tegoco się zorientowałem już trochę granit wyjdzie najdrożej, beton najtaniej a klinkier pośrodku. Czy możecie polecić jakichś dobrych producentów? Wiem, ze JADAR niestety nie jest najlepszy jeśli idzie o jakość.. a inne? Nie wiem jeszcze co zrobić z rynną tzn. czy można jakoś ją wkopać do ziemii i wyprowadzić odpływ poza ogrodzenie? Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 05.01.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Odnośnie odpływu trzeba zrobić studnię chłonną lub odprowadzić drenażem. Nie wiem czy można tak do sąsiada. Co do kostki ja bym chciał mieć u siebie brukową, ale to kwestia gustu chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 07.01.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 granit będzie najlepszy i najtańszy w przeliczeniu na 1m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 07.01.2011 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 moze najlepszy, ale czy najtańszy???!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 08.01.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 oczywiście że tak , możesz mieć 1m2 bruku już za około 21zł (sam materiał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 10.01.2011 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 proponujesz coś konkretnie? położysz mi te kostki tez? za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 12.01.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Ja tylko produkuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 12.01.2011 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 super.. moze ktoś jeszcze sie wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 14.01.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam,Jak tak zachęcasz to ja się wypowiem. Odradzam zdecydowanie kostkę brukową. Jest to rozwiązanie niepraktyczne i drogie. Wymagające od inwestora ciągłego czyszczenia i uzupełniania braków piasku pomiędzy kostkami. Oczywiście piszę tu o kostce brukowej nie typu przemysłowego tak jak na parkingach przy marketach. Muszę nadmienić, że kostkę kupowałem u 'dobrego producenta' - 10 lat gwarancji - tylko po moich doświadczeniach na co ta gwarancja nie wiem.Mam kostkę od pięciu lat i oto moje uwagi:1. Jeśli kostka to kolor szary - inne kolory blakną i to w sposób taki, że każda kostka tego samego koloru jest w innym odcieniu. Największa porażka to kolor czerwony.2. Żadnych frezów w górnej części kostki - jest to miejsce gdzie rośnie mech i jak to mówią trzeba się do tego przyzwyczaić - oczywiście po pierwszym roku walczyłem, w drugim troszkę mniej a teraz mi przeszło.3. Niekończące uzupełnianie piasku w szczelinach między kostkami - to po prostu jest niekończąca się sprawa.4. Podrywanie kostki przez mróz i to jest wada tego rozwiązania - kostka może podnieść się nawet około 2 cm. U mnie była konieczna korekta wysokości furtki gdyż kostka po mrozach powodowała, że furtka się nie otwierała i niech "mądrzy" tego świata nie piszą, że to wina podłoża.5. Zmiana powierzchni kostki - nierówności tworzą się na kostce i to mimo dobrego podłoża (suchy beton z betoniarni) tam gdzie woda skapuje z dachu , balkonu i to te niewielkie ilości które nie mieszczą się w rynnach powierzchnia kostki nie jest równa. Kostki w sumie mam ułożone około 300 m kwadratowych i po tym czasie uważam, że to moja największa porażka wokół domu.Jak ktoś nie bardzo wierzy to służę zdjęciami na priv. by nie być posądzony o kryptoreklamę nie podaję bliższych informacji o pochodzeniu materiału.Nie jestem również producentem alternatywnych materiałów.Warto sobie sprawę przemyśleć, żeby nie mieć takich dylematów jak ja.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 15.01.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Tczarek-czasem nawet lepiej jak kostka zmieni kolor, bo początkowo bywa zbyt żarówiasta, niektórzy klienci lubią mech, bo lubią "patynę", jeśli ciagle szorujesz kostkę to wypłukujesz fugę-zrób sobie betonową fugę lub silikonową, pod bramą zwykle zostawiam 5 cm. A co do ostatniej Twojej uwagi: "kropla drąży skałę":)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek121 15.01.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Witam, Jak tak zachęcasz to ja się wypowiem. Odradzam zdecydowanie kostkę brukową. Jest to rozwiązanie niepraktyczne i drogie. Wymagające od inwestora ciągłego czyszczenia i uzupełniania braków piasku pomiędzy kostkami. Oczywiście piszę tu o kostce brukowej nie typu przemysłowego tak jak na parkingach przy marketach. Muszę nadmienić, że kostkę kupowałem u 'dobrego producenta' - 10 lat gwarancji - tylko po moich doświadczeniach na co ta gwarancja nie wiem. Mam kostkę od pięciu lat i oto moje uwagi: 1. Jeśli kostka to kolor szary - inne kolory blakną i to w sposób taki, że każda kostka tego samego koloru jest w innym odcieniu. Największa porażka to kolor czerwony. 2. Żadnych frezów w górnej części kostki - jest to miejsce gdzie rośnie mech i jak to mówią trzeba się do tego przyzwyczaić - oczywiście po pierwszym roku walczyłem, w drugim troszkę mniej a teraz mi przeszło. 3. Niekończące uzupełnianie piasku w szczelinach między kostkami - to po prostu jest niekończąca się sprawa. 4. Podrywanie kostki przez mróz i to jest wada tego rozwiązania - kostka może podnieść się nawet około 2 cm. U mnie była konieczna korekta wysokości furtki gdyż kostka po mrozach powodowała, że furtka się nie otwierała i niech "mądrzy" tego świata nie piszą, że to wina podłoża. 5. Zmiana powierzchni kostki - nierówności tworzą się na kostce i to mimo dobrego podłoża (suchy beton z betoniarni) tam gdzie woda skapuje z dachu , balkonu i to te niewielkie ilości które nie mieszczą się w rynnach powierzchnia kostki nie jest równa. Potwierdzam w 100% kostki mam też ok 200 m2 i jak sobie policzę ile mnie to kosztowało a jak wygląda po 5 latach to bym też zrobił inaczej , albo przynajmniej wybrał inną kostkę . najgorszy jest ten mech który rosnie miedzy kostkami i przy kazdym wiekszym deszczu odrywa się i jest wtedy wszędzie pełno syfu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 15.01.2011 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 to znaczy jaką teraz kostkę byście wybrali jeśli nie brukowaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek121 15.01.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 to znaczy jaką teraz kostkę byście wybrali jeśli nie brukowaną? może i brukową ale jak pisał tczarek taką która nie ma frezów na górnej części kostki tylko tworzy w miarę równą powierzchnię . czym mniej zagłębień i frezów tym mniej mchu , pleśni i grzybów które naprawdę mogą zeszpecić każdą kostkę. ja mam kostkę wzór nostalit czerwony i wiem że nie sprawdza się na większych powierzchniach . mam jej prawie 300m a nie 200 jak pisałem wcześniej i wyczyścić taki plac to nie jest tak łatwo nawet kercherem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 15.01.2011 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 o rany... wy macie prawdziwe lądowiska! mi zależy aby trawę z ogródka 25m zamienić na coś trwałego nie wymagającego koszenia, podlewania itp.!!! po 2 sezonach mówię: PAS! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 16.01.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 grave-jeśli masz tylko 25m2, to poradzisz sobie sam, bo fachowcy nie chcą tak małych "robótek", a kostkę zdobędziesz za pół ceny z drugiego obiegu. Ja zwykle miewam w sezonie klientów którzy mówią tak:"wywieź Pan ten dwuletni pozbruk betonowy, bo teraz kładziemy granit". Wtedy szukam kogoś, kto to kupi to za grosze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twoman 25.01.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Pytanie do "kamieniarza".Jaką kostkę granitową miałeś na myśli, podając cenę 21 pln/m2 ?Jestem zainteresowany większą ilością niedrogiej kostki (może być też nieregularna).Na jakim terenie działasz ? (zapotrzebowanie w okolicy Warszawy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 26.01.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Pytanie do "kamieniarza". Jaką kostkę granitową miałeś na myśli, podając cenę 21 pln/m2 ? Jestem zainteresowany większą ilością niedrogiej kostki (może być też nieregularna). Na jakim terenie działasz ? (zapotrzebowanie w okolicy Warszawy). Pewnie chodziło mu o kostkę granitową 4/6, która u "taniego" producenta kosztuje około 220 zł tona. Biorąc pod uwagę wydajność wychodzi około 25zł/m2. Koszty dostarczenia do Warszawy to kolejne 90zł/ tona przy transporcie około 20 ton. Weź też od razu pod uwagę, że tą "drobnice" nie każdy brukarz będzie chciał układać, a jak się już taki znajdzie to w okolicach Warszawy może sobie za samo ułożenie zażyczyć ponad 3x wartość kostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twoman 26.01.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 (edytowane) Układać będę sam, więc nie ma to aż takiego znaczenia, a w miejscu gdzie będzie zastosowana, nieregularna będzie bardziej korespondować z "dzikim" otoczeniem. Odnośnie opłacalności - chodzi mi m.in.o koszty transportu, które wielokrotnie przewyższają koszt samej kostki. Miałem nadzieję, że opisywana wyżej kostka jest bliżej Warszawy.Tak na marginesie...Mam ofertę transportu 1 tony dowolnej kostki w cenie 60pln/tonę (przy ilości 20-25 ton), co w przybliżeniu podnosi cenę samej kostki o 10pln/m2. Nie jest to więc jakaś oszałamiająca kwota.Pozostaje kwestia wyboru samej kostki. Przymierzałem się do nieregularnej, ale kiedy przyjrzałem się dokładnie zdjęciom, okazało się, że wygląda jak zwykły odpad poprodukcyjny i byłoby z nią dużo problemu przy układaniu.Ma ktoś może namiary na kostkę nieregularną, ale taką, którą da się bez większego problemu ułożyć (w miarę jednolita grubość/wysokość)? Edytowane 26 Stycznia 2011 przez twoman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montwa 26.01.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 z uwagą czytam ten wątek bo za niedługo będę stał przed podobnym wyborem, nic nie piszecie o kostce klinkierowej a przyznam szczerze że jak do tej pory była moim faworytem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 26.01.2011 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 o no właśnie: klienkierowa! też bym sie coś niecoś więcej dowiedział! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts