DEZET 12.05.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Z tego co mi wiadomo tarasy powinny być oddylatowane i nie połączone na sztywno z budynkiem.Ja po prostu swój tarasik wylałem jako osobny fundament, między nim a budynkiem jest styropian, nie ma zbrojenia łączącego. Podobnie będzie ze schodkami przy wejściu. Ponoć wtedy nie dochodzi do jakichś niespodzianek, typu przełamanie, nierównomierne osiadanie, itp. Zaznaczam, że nie jest przeze mnie ten temat zgłębiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87anam87 12.05.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Z tego co mi wiadomo tarasy powinny być oddylatowane i nie połączone na sztywno z budynkiem.Ja po prostu swój tarasik wylałem jako osobny fundament, między nim a budynkiem jest styropian, nie ma zbrojenia łączącego. Podobnie będzie ze schodkami przy wejściu. Ponoć wtedy nie dochodzi do jakichś niespodzianek, typu przełamanie, nierównomierne osiadanie, itp. Zaznaczam, że nie jest przeze mnie ten temat zgłębiony. my też mamy tak jak piszesz.podobno żeby nie dochodziło do rysowań na dużej powierzchni tak jak np taras trzeba zrobić zwykłe przecięcie. tak właściwie to chyba większość osób robi schody czy tarasy osobno, mam raję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 13.05.2012 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 O kurcze serio? Pręty przy wejściu na pewno zostaną, bo tam będzie góra jeden stopień. Ale co z tarasem trzeba się w takim razie zagłębić w teamt i ewentualnie pręty wyciąć, dużo i ch nie ma i krótkie. Tak sobie wykombinowaliśmy, że taras będzie miał się do czego przyczepić pręty mają jakieś pół metra, a taras m być duży.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 13.05.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Draculko- w projekcie to powinno być napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 13.05.2012 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 W projekcie jest taras na podsypce, a my robimy lany. Mąż jak tylko to zrobił to już się zastanawiał czy to dobry pomysł bo nagle nas olśniłó, co teraz ze styro no nic, wyciąć nie problem, bo "sterczy" jakieś 5 sztuk. Dzięki DEZET za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiseya 14.05.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Witam,nie zaglądałam chwilkę a tu takie postępy. Gratuluję stanu 0. Chyba odetchnęliście z ulgą, że jesteście w końcu na powierzchni. Jeszcze raz napiszę, że piękną macie okolicę. Widoczki z domu będą śliczne. To teraz myk, myk i nie wiadomo kiedy a będzie stał zadaszony budynek. Trzymam kciuki. Pozdrawiam:) P.S. U nas schody lane robione były osobno. Między fundamentem a fundamentem schodów wmontowany jest styropian(albo styrodur, nie pamiętam) na całej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 14.05.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 W projekcie jest taras na podsypce, a my robimy lany. Mąż jak tylko to zrobił to już się zastanawiał czy to dobry pomysł bo nagle nas olśniłó, co teraz ze styro no nic, wyciąć nie problem, bo "sterczy" jakieś 5 sztuk. Dzięki DEZET za zainteresowanie Sorki, albo ja czegoś nie rozumiem, albo Wam się coś nie doczytało. Taras na podsypce to chyba zawsze się robi i potem wylewa beton. Ja mam u siebie dookoła tarasu fundamencik i na niego wlany beton na całości, też na zagęszczonym gruncie. A styropian wystaje na ok. 25cm nad beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 15.05.2012 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 (edytowane) Tak ja wiem, może trochę niefortunnie napisałam.Bo mi się w główie tak utarło, że na podsypce to ten wyłożony kostką u nas ten taras będzie bez żadnego schodka, taki niski ze względu na ukształtowanie terenu. Fundament pod niego będzie nie murowany do góry, tylko trzeba będzie zrobić go w ziemi. Na początku chcieliśmy na podsypce i wyłożony kostką, jednak zmieniliśmy koncepcję na lany. No i żeby nie było oczywiście w projekcie nie ma żadnych prętów do tarasu Tak czy siak decyzja podjęta, pręty od strony tarasu znikają. Się trochę rozpędziliśmy Najpierw zostały wyciągnięte pręty pod naświetla i potem tak jakoś z rozmachem poszło...Chcieliśmy dobrze, przekombinowaliśmy pewnie nie ostatni raz Edytowane 15 Maja 2012 przez msdracula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87anam87 16.05.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 no tak jakaś podsypka zawsze musi być 5 prętów to nic strasznego wpadki zawsze się zdarzają, my jak robiliśmy to fundament oczywiście w ziemi mamy go chyba około metra czy troszkę ponad metr nie pamiętam dokładnie, i jakieś 50 cm nad ziemią, ale teren też płaski więc taras nisko. teraz żałuję że nie zaplanowałam tarasu drewnianego ;( ładnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 16.05.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Betonowy taras też można drewnem wyłożyć, a co pod spodem, to tylko właściciel będzie wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 17.05.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Wow. Super postępy na budowie!!. U mnie taraz będzie obmurowany ponieważ cały dom jest podniesiony, a w środku piach tak jak w fundametach domu, a na tarasie będzie....deska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiseya 20.06.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Super, gratuluję postępów:wave:. Z niecierpliwością czekam na fotodowody. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 20.06.2012 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Dzięki dziewczyny :* Lecę do Ciebie zajrzeć, bo widzę twój dziennik na szczycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 21.06.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Witaj MsDracula. Widzę,że padło na BK. Super! Teraz niech się mury pną do góry. Nawet się nie spostrzeżesz kiedy więźbę zaczniecie kłaść.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 21.06.2012 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Fajny etap teraz, bo naprawdę widać co się robi, ale i tak mąż się nie może doczekać kiedy będzie można dłubać w środku i na głowę padać nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 21.06.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 nim sie obejrzysz i tak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.06.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Gratulacje ! BK jest świetny i zasuwa się z nim błyskawicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 22.06.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Ciesze sie, ze tak dobrze wam idzie. Zanim sie obejrzysz bedziecie mieli drugi strop:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 22.06.2012 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Dzięki MSU i DEZET fajnie, że ktoś tu jeszcze zagląda Msu ten drugi strop to już mnie przeraża, paskudna robota brrrrr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 22.06.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 msdracula, jak Ty się czujesz z tym, że wyszłaś spod ziemi?? nie masz kreciego kaca? teraz to dopiero poczujesz zew !! trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts