Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Werbenka- nasze marzenie

Recommended Posts

Ja się właśnie łamię - jeśli chcecie dać piekarnik/lodówkę obok komina, niekoniecznie się to zmieści (ja mam komin zmniejszony - bez pionów wentylacyjnych, bo robię WM) - zakładam koło komina szafkę 30 cm + lodówkę, bo dodatkowe 30 cm raczej się nei zmieści. Jeśli nie robilibyście okna obok wykusza, to chyba tam najlepiej dać płytę - a zlew pod oknem na elewacji wejściowej.

W ogóle najchętniej zabudowałbym sobie piekarnik w słupku w pobliżu drzwi do kuchni, razem z jakimś 2 słupkiem cargo i zrobił jakiś półwysep na stronę jadalni - ale czy to się wszystko zmieści?

• Odpowiedzi 995
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wyspa na pewno sie nie zmieści. A piekarnik z lodówką do stronie komina jak najbardziej :) wejdź sobie na forum archonu tam są gotowe już urządzone kuchnie. I właśnie takie ułożenie mi się spodobało. A komin u nas będzie raczej mniejszy, bo nie robimy komnika.

tutaj są zdjęcia tej kuchni: http://archon.pl/projekty-domow-forum-temat/2907

Edytowane przez msdracula

tak, widzialem ten wątek, trochę się też nim inspirowałem- ale gdzie tam jest komin od kominka? Jeśli nie robicie kominka - zmieści się, i owszem - jeśli robicie, no to gorsza sprawa.

No i u mnie akurat wykusz jest na elewacji południowej/ogrodowej (taki układ działki) - żona nie pozwoliła ruszać tych okien ;)

tak, widzialem ten wątek, trochę się też nim inspirowałem- ale gdzie tam jest komin od kominka? Jeśli nie robicie kominka - zmieści się, i owszem - jeśli robicie, no to gorsza sprawa.

No i u mnie akurat wykusz jest na elewacji południowej/ogrodowej (taki układ działki) - żona nie pozwoliła ruszać tych okien ;)

tak szczerze mówiąc nie wiem w którym miejscu od strony kuchni wypada komin. Na tych zdjęciach normalnie robią kominek i im się wszystko zmieściło. A okien żadnych nie usuwaliśmy, wszystko będzie jak w projekcie. A jaki ty masz dokładnie projekt? bo może my mamy inne kuchnie :D

Ale masz dzielnych facetów! :) Ale nie zazdroszczę ilości tego murowania...Toż to będzie prawie wieżowiec! :p Nie chce mi się szukać więc zapytam. Na kiedy planujecie przeprowadzkę?

to byś zobaczyła piwnicę mojego sąsiada :D a nasza bedzie tylko pod częścią mieszkalną, pod garażem będzie zasypane. A termin przeprowadzki hmmm...jak dobrze pójdzie to za 2 lata :rolleyes: No murowania sporo jest, ale pocieszam się tym, że połowę z tego i tak by trzeba było wymurować do zaspyania, więc na dobrą sprawę zostaje tylko połowa i jest piwnica :D

Ja mam "Dom w Werbenach 2" - układ taki sam jak zwykłe werbeny, tylko dach dwuspadowy - komin jest obok lodówki. Teraz zobaczyłem, że w wersji podpiwniczonej idzie on z kolei na stronę salonu.

U nas była wczoraj koleżanka - architekt i zasugerowała przerobienie tego węższego okna w kuchni na drzwi balkonowe (ściana z wykuszem to u nas elewacja ogrodowa). Wtedy proponuje wstawić od strony jadalni półwysep; ogólnie układ który zaproponowała byłby dość funkcjonalny (mówi, że na dobrą sprawę nawet wyspa się zmieści)

wasza kuchnia większa to może wyspa będzie akurat :) Możliwe, ze u nas komin inaczej idzie. Ale właściciele tej kuchni z linka nie mają piwnicy, więc komin jak u ciebie i ładnie się wszystko zmieściło :) a masz jakieś zdjęcia?

Wreszcie wrzucę. A co do zdjęć z tamtego domu - no to właśnie dziwne, bo kominek na 100% mają - ale nie potrafię powiezdieć, jak rozwiązali komin (ten komin ma ok 40x80 cm przy wentylacji grawitacyjnej, więc lekko mnie to zaskakuje.

jeszcze tylko sprecyzuję, że to nasi tatowie pomagają :D a mianowałam ich dziadkami bo prawie rok temu nimi zostali :D

no i odkopię swój wątek komentarzowy ;)

co do wyjazdów, to niestety ale dzięki temu budowa będzie trwała krócej...

Janiseya no może może :D a twój tż w pl czy za granicą?

Dziękujemy bardzo :D akurat wszyscy byli na urlopie, więc czasu mieli sporo. Teraz już będzie się ślimaczyć, ale zawsze to do przodu i tak na więcej już szans nie ma w tym sezonie.

Renatmama ze zborjeniem to się okaże, chcielismy sami, ale nie wiem czy tż się wyrobi i będzie wtedy na miejscu. Awaryjnie mamy kolegę zbrojarza, od jego ceny też wszystko zależy :D Na razie tata uparcie twierdzi, że zrobimy sami :)