Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Paczka na rok 2029

Ew-ka

Recommended Posts

moi drodzy !!!!

otóż kilka dni temu (01-01-2011) urodził mi się wnuczek ....z tej to okazji chciałabym młodemu zrobić paczkę ,którą dostałby na swoje 18-te urodziny .....na razie kupiłam kilka gazet (Newsweek , Auto-moto, Murator,Dobre Rady ....i inne) myślę o banknotach i monetach obowiązujących teraz ,tabeli kursów walut ....i co dalej ? co można pokazać młodemu człowiekowi za lat kilkanaście , z roku jego urodzenia ?

proszę o podpowiedzi ......

Ew-ka, nie wiem, czy chcesz zrobić paczkę tylko z przedmiotów nie związanych bezpośrednio z wnukiem, bo ja bym dołożyła jego opaskę z rączki, którą dostał w szpitalu, a potem jakieś śpioszki, z których wyrósł.

A, najważniejsze: serdecznie gratuluję! Niech maleństwo zdrowo rośnie na pociechę rodzicom i całej rodzinki.

Gratulacje!!!

Świetny pomysł!!! Aż mi sie zrobiło smutno, że nie pomyślałam o tym, jak sie urodziła moja córka. Przy wnukach zmałpuję na bank. Ja bym zrobiła jakieś zdjęcia okolicy, która nie znajdzie sie na zdjęciach rodzinnych, ale można za te 18 lat z wnukiem odwiedzić i porównać. W sumie można przechować na jakimś nośniku, ale album to album. Jeszcze mi przyszło do głowy: od mojej koleżanki ściągnęłam pomysł, że w kalendarzu opisywałam czasem różne wydarzenia z danego dnia. Tym sposobem wiedziałam jaka była pogoda na przykład 23 lipca 1994 r. Od kilku lat nie prowadzę takich zapisków, a szkoda, bo czytane po czasie nabierają innego znaczenia. Może więc założyc taki kalendarz i zapisywać różne wieści rodzinne?

Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy, to napisze.

Włóż tam jeszcze rachunki za prąd, wodę i gaz, a także ceny paliw. Niech wnuk wie, że kiedyś ludzi stać było na oglądanie tv, bo przy ciągle rosnących cenach za kilka lat mało kto będzie mógł sobie na to pozwolić, chyba, że z własną elektrownią pod domem. Zdjęcia z okolicy również są dobrym pomysłem.

ojejku ile podpowiedzi !!! :) dziękuje bardzo ...też myślałam o jakimś dobrym trunku ale chyba raczej o whisky bo wino -obawiam się- ze może się popsuć ......zdjęcia okolicy !!! bardzo dobry pomysł :) Nasze zdjęcia też byłyby wskazane - bo nie wiem czy dane mi będzie świetować 18 -tkę wnuka ......wszystko się może zdarzyć ......może płytę z muzyką ( składanka hitów z 2011 .....ale to dopiero na koniec roku chyba sie ukarze )

Nie ustawajcie w podpowiedziach ......plissss..... wszystkie się mogą przydać ;)

ja bym dobrych trunków więcej nawsadzał. wino chyba się nie zepsuje. ostatnio czytałem o znalezionym miodzie bodajże sprzed 2500 lat i był jadalny. ja dziś chodzę po okolicy i filmuję szczególnie ulice i domy znajomych i sąsiadów. taaaak fotografie to dobry pomysł. jakąś komórkę mu włóż, za kilkanaście lat nie będzie jej umiał obsłużyć.

moi drodzy !!!!

otóż kilka dni temu (01-01-2011) urodził mi się wnuczek ....z tej to okazji chciałabym młodemu zrobić paczkę ,którą dostałby na swoje 18-te urodziny .....na razie kupiłam kilka gazet (Newsweek , Auto-moto, Murator,Dobre Rady ....i inne) myślę o banknotach i monetach obowiązujących teraz ,tabeli kursów walut ....i co dalej ? co można pokazać młodemu człowiekowi za lat kilkanaście , z roku jego urodzenia ?

proszę o podpowiedzi ......

... chciałem odpowiedzieć odrazu po przeczytaniu tego posta :) ... dobrze jednak, że poczytałem dalej, gdyż:

...

Może dorzuć do paczki butelkę szampana, koniaku, albo jakiego dobrego wina - za te 18 lat staną się dobrymi rocznikami :yes:

...też myślałam o jakimś dobrym trunku ale chyba raczej o whisky bo wino -obawiam się- ze może się popsuć ...

... z winem sprawa jest dość skomplikowana ... musi być odpowiedni zbiór owoców i przechowywać należy w stosownych warunkach ...

Zrób jakąś nalewkę (np z pigwowca) ... po 18-tu latach będzie to prawdziwy rarytas :)

Gratulacje dla Rodziców i dla Ciebie

Edytowane przez Chef Paul

Jesli moge zabrac glos, to polecam nagranie i zapis na cd zyczen dla wnuka od czlonkow rodziny, a takze zapis luznych wypowiedzi np. z rodzinnej imprezy (chociazby chrzcin). No i do zdjec okolic warto by dodac ich ruchomy obraz, a wiec krotki film ukazujacy obraz otoczenia (ludzie, samochody itp),

Miejmy nadzieje, ze po 18-u latach uda sie mu to jakos odtworzyc - technika idzie naprzod w 'zastraszajacym' tempie :)