tomjez 05.01.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Witam parę dni temu uruchomilem ogrzewanie podłogowe zainstalowane w całym domu Piec firmy Termet, Gaz propan butan. I tu jest moje pytanie. Jaka może być temperatura minimalna na piecu aby działało ogrzewanie, Czy ustawiając temp na piecu reguluję zużycie gazu? Mam podłogówkę firmy Wavin i wiem że mogę regulować temp pomieszczeń za pomocą specjalnych zaworów które znajdują się w rozdzielniach, ale narazie nie chcę tego ruszać stąd moje pytania. Pomóżcie zużycie gazu 15 m3 na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.01.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Nie wiem z jaką temperaturą działąją te kotły najefektywniej, ale jeśli chodzi o zasilanie podłogówki to w taki mróz jak dzisiaj proponuję temp. 33-35 stopni. Zależy od domu i wielu czynników.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 05.01.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 minimalna to 30 stopni, ale ustawienie jej nic nie da jeżeli to pierwsze grzanie tego systemu to posadzka musi wyschnąć i nagrzać się, dlatego prawdopodobnie masz tak duży pobór gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjez 05.01.2011 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Czyli mam rozumieć że zużycie gazu w miarę wygrzewania posadzki bedzie malało? I mogę nastawić na piecu 30 stopni to chociaż trochę spadnie zużycie. Piec chodzi 2 dni i przy temp na nim nastawionej na 37 stopni na piętrze mam jak w saunie. Natomiast jeżeli chodzi o parametry domu to mam ścianę ytong 24+ 15 cm wełny a jeżeli chodzi o dach 25 skosy wełny i sufit 30 cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.01.2011 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Ostrożniej z tym wygrzewaniem! Powinieneś zaczynać od 23-25, po 2 tygodniach dość do 32-35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjez 06.01.2011 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Wylewki mam już ponad 2 miesiące temperaturę na piecu ustawili mi serwisanci ja ją obniżyłem ze względu na zużycie gazu . Dzisiaj nastawiłem 31 stopni i zobaczymy jaka będzie w domu. Ale jedno pocieszenie zużycie gazu spadło do 10 m3 na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 06.01.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 sprawdź jeszcze samą podłogówkę jakie tam są temperatury na zasilaniach a jakie na powrotach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjez 08.01.2011 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Jest tylko mały problem mam 2 rozdzielnie i nie mam pojęcia jak sprawdzić temp na rozdzielaczu. Temperatura nastawiona na piecu to 32 stopnie. Nie wiem czy regulować temperaturę za pomocą ustawień na piecu czy też za pomocą pokręteł na rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 08.01.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 a masz tam jakiś termometr zamontowany??? lub musisz mieć jakiś inny termometr i podać na forum temperatury zasilania i powrotu na poszczególnych rozdzielaczach sprawdzić czy są równe temperatury na poszczególnych pętlach, wtedy można coś Ci pomóc bo tak to gadka o teoriach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 08.01.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 mierzy się prosto poprzez dotknięcie rozdzielacza lub rurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 08.01.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 zmierz też temperaturę podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts