raas 06.01.2011 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 @coulignon - Ja właśnie po obserwacji tego co się dzieje na mojej działce (podczas własnoręcznego kopania 6m studni chłonnej) zrezygnowałem z WM. mam sąsiadów z każdej strony i obojętnie jak wieje wiatr to zawsze któryś kominek na mnie dymi. W bloku w którym mieszkam (a komuna postawiła ich 3szt pośrodku wsi) też mamy kłopoty z kopcącymi sąsiadami ,ale da się się wytrzymać dlatego ,że bloki stoją tyłem do siebie (w podkowę) i jak kopcą to wentyluję oknami z drugiej strony...Ehh nie wiem jak to ugryżć...Nawet tutaj na tym forum ciężko się dowiedzieć bo zadasz pytanie a zamiast podpowiedzi masz wzajemne wojenki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.01.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 no niestety - jedna z osób chce ubić własny biznesik i dlatego troluje. Trzeba czytać i wybierać to co potrzebne - to forum to kopalnia wiedzy. Jeśli na działce masz dym wszedzie to nie będzie jak otworzyc okien z "drugiej strony". Tylko mądrze pomyślana WM pozwoli Ci jakoś zaponować nad powietrzem. Tak jak pisaliśmy - mozliwosci jest dużo. Co do Twojego pytania odnośnie połaczenia kotła na ekogroszek z buforem - raczej nie ma to sensu - są odpowiednie zawory (trój i czterodrogowe) które będa słuzyc do trzemania odpowiedniej temp na powrocie kotła jak i odpowieniego zasilania podłogówki. Chyba że kupisz taki mały bufor 300l (np Galmet ma taki w ofercie) który ma w srodku zasobnik CWU. Bo zasobnik i tak musisz mieć. Wtedy koszty będa porównywalne, Piec będzie nabijał cały czas bufor będący jednocześnie zasobnikiem CWU . Z bufora możesz wtedy pociagnąć kilka obiegów (osobno podłogówka, osobno grzejniki) sterowanych roznym termostatmi itd. W zasadzie bufor będzie pełnił funkcje takiego "sprzegła hydraulicznego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.01.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 no niestety - jedna z osób chce ubić własny biznesik i dlatego troluje. Trzeba czytać i wybierać to co potrzebne - to forum to kopalnia wiedzy. Jeśli na działce masz dym wszedzie to nie będzie jak otworzyc okien z "drugiej strony". Tylko mądrze pomyślana WM pozwoli Ci jakoś zaponować nad powietrzem. Ja się zastanawiam, jaki jest efekt oczyszczający powietrze z GWC żwirowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
instalo.com.pl 06.01.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Podłogówka jest super. Robiłem niedawno w garażu kuchnię. Kolega, który jest fachowcem z prawdziwego zdarzenia kilka razy mnie pytał, dlaczego nie chcę tam podłogówki. Nie potrafiłem racjonalnie mu odpowiedzieć. Wyremontowałem pomieszczenie. Położyłem oczywiście podłogówkę. Teraz myślę jak się zabrać za skucie podłogi w przedpokoju, bo tam też chciałbym podłogówkę. Nie jest już ona tak bardzo droga, a jak ktoś ma chęć i położy samodzielnie, więc nie ma co się zastanawiać. Poza komfortem takie ogrzewanie daje nam oszczędności i estetykę.Jestem za. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.01.2011 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Ja się zastanawiam, jaki jest efekt oczyszczający powietrze z GWC żwirowego. nie wiem - trzeba by zapytac jakiegoś posiadacza żwirowca. Tak na zdrowy rozum - raczej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 A mi się zdaje że raczej ma. Dym jest tłusty więc powinien na tych kamieniach osiąść, przynajmniej część tego dymu. Podobnie oczyszcza wodę piasek. To są moje czyste dywagacje nie poparte zupełnie niczym i mogę się mylić albo i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 07.01.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Teoria o małych pomieszczeniach jest kompletnie nietrafiona. Jakie drabinki? U mnie malutka łazienka, wiatrołap i przejście między domem a garażem to najcieplejsze miejsca w domu:) Jeśli chodzi o rekuperację, to też mam sąsiadów palących czym popadnie. Ale chyba ze dwa razy wiało w naszą strone;))) Dużo gorzej jest, gdy okoliczni mieszkańcy wylewają nieczystości gospodarcze poza szambo;/ pozdro,mp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.01.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Podłogówka jest świetna (komfort użytkowania)Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem jest świetna (komfort użytkowania) Poczytaj wypowiedzi tych którzy te wynalazki mają, a zobaczysz że znajdziesz naprawdę niewielu którzy będą narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Podłogówka jest świetna (komfort użytkowania) Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem jest świetna (komfort użytkowania) Poczytaj wypowiedzi tych którzy te wynalazki mają, a zobaczysz że znajdziesz naprawdę niewielu którzy będą narzekać. Jeżeli tacy się znajdą to najwyraźniej tylko dlatego że mają coś skopane i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 07.01.2011 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 @plamiak- Napisz proszę czy masz jeszcze w układzie poza podłogówgą bojler dla uzyskania cwu? Ja to masz rozwiązane? osobny zawór mieszający?. następne pytanie - Jak piec radzi sobie z "nadmiarem ciepła" za nadmiar rozumię to że temperatura w układzie jest taka że na kocioł w powrocie trafia 60 stopni a piec podnosi ją o 15 i wysyła dalej i znowu...czy piec samoczynnie reaguje na to? (sorki za takie lamerskie pytania ale nie miałem z tym nigdy do czynienia- u siebie chcialem zastosować kondensacyjny piecyk gazowy.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 07.01.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Oczywiście, bojler 100 l z wężownicą Biawar Quattro jest ładowany przez osobną pompę załączaną przez sterownik kotła. Wpięty jest równolegle do zworu mieszającego i zasilany jest gorącą wodą kotłową (sprzed zaworu 4d).W momencie kiedy nie ma odbioru ciepła, kocioł osiąga zadaną temperaturę i wyłącza się - przechodzi w stan podtrzymania. Włącza się co 20-40 minut i pracuje ok. 10 minut.Układ jest bardzo prosty - myśląc nad nim kierowałem się prostotą działania i niezawodnością. Posiada tylko jedną pompę do CO - energooszczędna pompa elektroniczna Alpha 2 pracuje z mocą 9 W. Druga pompa (bojlera) jest załączana do ładowania bojlera. Latem jednorazowe naładowanie komory spalania drewnem z budowy wystarczało na nagrzanie tego bojlera na cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 07.01.2011 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 @plamiak- Czy twój dom jest duży? Ile spalasz węgla na sezon +-. Jaką masz wentylację? i jakie mury i ocieplenie domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 07.01.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Dom jest standardowy 119 m2, ściana jednowarstwowa Leier 28 cm(chyba) + styropian 10 cm (jednowarstwowo), częściowo podpiwniczony, poddasze wełna 18+5, okna standardowe. Wentylacja grawitacyjna - niestety nie w każdym pokoju....Spalam średnio w tym sezonie 22 kg ekogroszku na dobę, tzn. dokladnie będę wiedział jak mi braknie, bo na razie kupiłem w zeszłym roku 2,6 tony jakiegoś groszku luzem. Palę non stop od 20 września. Jest to drugi sezon, w zeszłą zimę wprowadziliśmy się do mokrego domu, bez ocieplenia i podlogówka też dala radę - wszystkie okna były rozszczelnione. Generalnie uważam że dane o spalaniu publikowane na forum są trochę niemiarodajne - nie piszę "niewiarygodne". Po prostu dużo zależy jak kto lubi mieć ciepło i ile wody zużywa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadar70 07.01.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Podłogówka jest super. Robiłem niedawno w garażu kuchnię. Kolega, który jest fachowcem z prawdziwego zdarzenia kilka razy mnie pytał, dlaczego nie chcę tam podłogówki. Nie potrafiłem racjonalnie mu odpowiedzieć. Wyremontowałem pomieszczenie. Położyłem oczywiście podłogówkę. Teraz myślę jak się zabrać za skucie podłogi w przedpokoju, bo tam też chciałbym podłogówkę. Nie jest już ona tak bardzo droga, a jak ktoś ma chęć i położy samodzielnie, więc nie ma co się zastanawiać. Poza komfortem takie ogrzewanie daje nam oszczędności i estetykę.Jestem za. Pozdrawiam Ja wiem, czy podłogówka jest taka super? W nogi grzać nie powinno. Poza tym chyba bardziej się kurzy, wszystko suche.Pozdrawiam,Nadar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Przy prawidłowo zbudowanym domu podłogówka jest ledwo wyczuwalna w duże mrozy a jak jest nieco cieplej to w ogóle jej nie czuć.A niby dlaczego ma się bardziej kurzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 07.01.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 I tak jeszcze przez sto lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 I tak jeszcze przez sto lat Można pisać, tłumaczyć, wyjaśniać a taki napisze pierwszego posta że jest do d... w ogóle nie czytając tematu. Dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazwa12 07.01.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Witam A niech sobie pisze co chce ,może mu się nudzi. Podlogówka super sprawa i tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 07.01.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Ja wiem, czy podłogówka jest taka super? W nogi grzać nie powinno. Poza tym chyba bardziej się kurzy, wszystko suche.Pozdrawiam,Nadar Chyba się nasłuchałeś różnych opowieści Kurzyć się kurzy w każdym domu, szczególnie jak nie jest sprzątane, tyle, że przy podłogówce przynajmniej to nie fruwa w powietrzu A powietrze to miałam bardzo suche mieszkając "z kaloryferami", na których co wieczór było trzeba wieszać mokre ręczniki, żeby rano gardło nie bolało Chyba, że to Ty Boguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
instalo.com.pl 07.01.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 wlaśnie, przecież podłogowka ma raptem 30 stopni, a grzejniki 70. Z grzejnikow sie kurzy, bo miesza powietrze na dobre, jest duza roznica temperatur, więc i duży ruch powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts