plamiak 07.01.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Eeee chyba bogusia nie ma - po wczorajszym zmasowanym ataku chyba transfer mu się skończył.... ej, a może go zbanowali???Tak na poważnie, to po podlinkowniu tamtego wątku "czy jest ktoś niezadowolony...." jakiś niezadowolony jednak się znalazł. Tylko że znów ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 07.01.2011 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 @plamiak- dzięki za info i sorry za taki wywiad jaki u Ciebie przeprowadziłem , ale naprawdę ciężko rozmyślam nad tym . Nie chciałbym później kombinować na szybko "jakiegoś" systemu co. muszę to wszystko jeszcze pozbierać do kupy i przemyśleć. Coraz bardziej skłaniam się do takiego rązwiązania jak u Ciebie. Troszkę zawiodłem się na mojej działce.Teraz kupowałbym inaczej. Kupiliśmy malutką działeczkę w niedalekiej od nas okolicy w dobrym punkcie za niezłą cenę. Wymarzyłem sobie i znalazłem projekt odpowiadający nam. Malutki domek Hiacynt z pracowni archdom. Z uwagi na małe rozmiary działki doprojektowaliśmy piwnice pod calością. Dołożyłem zmianę wentylacji na WM z reku. Ogrzewanie mialo być piecem gazowym kondensacyjnym lub pulsarem na gaz ziemny. No i się zaczęło ,w oczekiwaniu na pozwolenie na budowę poczyniłem działania na działce postawiłem garaż ,powycinałem drzewa i co najważniejsze po rozmowach z sąsiadami którzy mają kłopoty z wodą w piwnicy zacząłem kopać studnię chłonną. Kopałem sam i trwało to długo..przyszła jesień i zaczęli grzać sasiedzi. Jako że pracuję na dziwną godzinę bo na 17-30 ,to na działce przebywałem od rana do popołudnia. Uwierzcie mi że jak zaczną kopcić to nawet w mojej studni która ma 6m głębokości szczypalo w oczy. Wyobraziłem sobie jak WM wciaga mi to do domu! Zmiana wentylacji a raczej powrot do grawitacyjnej spowodował zmianę kotła c.o. Jestem górnikiem węgiel mam pod ręka. Ale jeśli węgiel to nie chciałbym tak jak 90 % ludzi na śląsku "mieszkać w kotlowni" Chciałbym aby spalanie maksymalnie zautomatyzować .Pozdrawiam Cię serdecznie i jeszcze raz dzięki wszystkim ,ktorzy odezwali się w tym wątku. Mam oczywiście jeszcze tysiąc pytań na sto innych tematów ale to już bajka na inne wątki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 08.01.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Jeśli chodzi o instalację to również miałem podobne obawy.... Ba - jeszcze większe bo nie znalzłem nigdzie "gotowej" instalacji która nadawałby się do mojego pomysłu czyli tylko podłogówka wszędzie. Zaprojektowanie jej zajęło mi prawie rok - przekopałem internet i porównałem kilkanaście układów. Nie znalazłem instalatora który podłączyłby kocioł tak jak chciałem, więc sam to zrobiłem. Podłogówki na piętrze zalane były betonem bez próby ciśnieniowej - nie było czasu... Nie wiem co zrobiłbym gdyby instalacja nie zadziałała za pierwszym razem....W razie pytań - pytaj, lub znajdź inne moje wątki o podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.01.2011 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 do mojego pomysłu czyli tylko podłogówka wszędzie. W razie pytań - pytaj, lub znajdź inne moje wątki o podłogówce. Wiem, że to nie do mnie ale mimo tego zapytam, bo też nie mam grzejników. Czy masz sterowanie pogodowe piecem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 09.01.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Tak, tzn. mam sterowanie pogodowe ale nie kotła (ekogroszek) tylko zaworu mieszjącego. Na kotle temperatura jest zawsze taka sama, niezależnie od warunków zewnętrznych. To zawór puszcza na instalację od 26 d0 35 st.. To sterowanie - a właściwie zależność "samoregulacja podłogówki kontra sterowanie pogodowe", to temat na osobną dyskusję....Na razie zbieram doświadczenia - porównuję moją instalację z pogodówką z bliźniaczą instalacją rodziców z ręcznym sterowaniem mieszacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.01.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Słuchajcie, przeczytałem sobie wasz całkiem sympatyczny wątek (no ,z małym zgrzytem ) i jako osoba o małej wiedzy na poruszane tu problemy , być może wniosę coś do tematu patrząc z dużego dystansu(niektóre wynalazki stworzyli głupcy - mądry nigdy by tego nie zrobił - głupi nie wiedział, że nie można ). W małych pomieszczeniach można chyba nawinąć na podłogę dużo więcej rurek i odpowiednio w innych pomieszczeniach dostosować powierzchnię do potrzeb ? Nie bardzo rozumiem co było takie śmieszne w tym ,że jak masz za ciepło w domu, to uchylasz okno (szwagier lata w gaciach ,nawet przy nas - a fe !).Z tego co wiem na temat podłogówki : żadne sterowanie nie pomoże przy nagłych skokach temperatury na dworze , to trzeba przetrwać tak jak przy PC ( np. kominek lub wietrzenie) Co do bogusława , który tu się" bawi i doktoryzuje" , hm , jeden saper sie tyż bawił - nie zdążył sie doktoryzować ...Twoja zabawa może skutkować żle wydanymi pieniędzmi ludzi na których żerujesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 09.01.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 (edytowane) W małych pomieszczeniach można chyba nawinąć na podłogę dużo więcej rurek i odpowiednio w innych pomieszczeniach dostosować powierzchnię do potrzeb ? To nie jest takie proste jak tobie się wydaje. Wyjaśnienie dlaczego znajdziesz tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?p=4494693&page=8#post4494693 Z tego co wiem na temat podłogówki : żadne sterowanie nie pomoże przy nagłych skokach temperatury na dworze , to trzeba przetrwać tak jak przy PC ( np. kominek lub wietrzenie). Jeżeli zastosujesz termostaty pokojowe z siłownikami na poszczególnych pętlach OP, to daje się to zjawisko ograniczyć. Również mechanizm samoregulacji OP wspiera ten proces. Zastosowanie regulatora pogodowego z odpowiednio dobraną krzywą grzewczą również. Reasumując nie jest tak źle jak myślisz, chyba że masz przewymiarowane GP. Przy prawidłowo wykonanej podłogówce maksymalne wahania temperatury to +-2*C od temperatury zadanej. Dla zadanej temperatury np. +19*C i charakterystycznego dla podłogówki rozkładu temperatur nawet tego nie zauważysz. Edytowane 9 Stycznia 2011 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.01.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Przy prawidłowo wykonanej podłogówce maksymalne wahania temperatury to +-2*C od temperatury zadanej. Dla zadanej temperatury np. +19*C i charakterystycznego dla podłogówki rozkładu temperatur nawet tego nie zauważysz. +-2oC? Przy starannie ocieplonym domu w ekstremalnych przypadkach nie powinno być więcej jak 1oC. Gdy nie ma wiatru nawet 0,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 09.01.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Napisałem wyraźnie, że chodzi im o maksymalne wahania temperatury, które dotyczą sytuacji silnego nasłonecznienia pomieszczeń z GP lub jego zaniku na skutek zachmurzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.01.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Przy mocnym nasłonecznieniu żadne regulatory przy dobrze zrobionej podłogówce nic nie pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 09.01.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Mógłbyś to rozwinąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.01.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Chodzi o to że gdy słonko zaświeci i regulatory na to zareagują to dopiero gdy zajdzie zacznie spadać temp. a nie o to przecież chodzi. Dobrze wykonana podłogówka powinna zostać ustawiona raz a dobrze bez zbędnego mieszania. takie jest moje zdanie. Czujnik pogodowy czy pokojowy tylko powinien podać informację do źródła ciepła o zmianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 09.01.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 (edytowane) Odnoszę wrażenie, że chyba nie do końca rozumiesz jak to wszystko razem działa. Czas reakcji siłownika OP typu ON/OFF to 3-6min. Regulator temperatury pomieszczenia reaguje już na zmianę temperatury 0,5*C i wysyła sygnał do siłownika żeby się przymknął albo uchylił. Powoduje to zmianą wielkości przepływu przez pętlę wężownicy i tym samym zmianę gęstości mocy emitowanej przez GP. Mechanizm samoregulacji OP, dla ustalonej temperatury zasilania, powoduje wzrost temperatury powrotu z wężownicy (spadek delta T na wężownicy). Ten z kolei wpływa na zmniejszenie transmisji mocy poprzez układ mieszający czyli na zmniejszenie poboru ciepła. Czujnik temperatury zewnętrznej reaguje na zmianę temperatury powietrza na zewnątrz budynku (stąd jego lokalizacja na północnej ścianie budynku) i poprzez regulator pogodowy z odpowiednią krzywą grzewczą wpływa na wzrost lub obniżenie temperatury zadanej na siłowniku zaworu mieszającego. W konsekwencji poprzez podniesienie lub obniżenie temperatury zasilania OP wpływa na gęstość emitowanej mocy z GP. Jest to typowy algorytm PI. Edytowane 9 Stycznia 2011 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.01.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Odnoszę wrażenie, że chyba nie do końca rozumiesz jak to wszystko razem działa. Czas reakcji siłownika OP typu ON/OFF to 3-6min. Regulator temperatury pomieszczenia reaguje już na zmianę temperatury 0,5*C i wysyła sygnał do siłownika żeby się przymknął albo uchylił. Powoduje to zmianą wielkości przepływu przez pętlę wężownicy i tym samym zmianę gęstości mocy emitowanej przez GP. Mechanizm samoregulacji OP, dla ustalonej temperatury zasilania powoduje, wzrost temperatury powrotu z wężownicy (spadek delta T na wężownicy). Ten z kolei wpływa na zmniejszenie transmisji mocy poprzez układ mieszający czyli na zmniejszenie poboru ciepła. Czujnik temperatury zewnętrznej reaguje na zmianę temperatury powietrza na zewnątrz budynku (stąd jego lokalizacja na północnej ścianie budynku) i poprzez regulator pogodowy z odpowiednią krzywą grzewczą wpływa na wzrost lub obniżenie temperatury zadanej na siłowniku zaworu mieszającego. W konsekwencji poprzez podniesienie lub obniżenie temperatury zasilania OP wpływa na gęstość emitowanej mocy z GP. Jest to typowy algorytm PI. no dla mnie bomba ,alem na to chyba za głupi . Czy to znaczy, że można "oszukać" bezwładność betonowej podłogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 09.01.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Oszukać się nie da, ale można w ten sposób jej wpływ znacznie ograniczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.01.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Oszukać się nie da, ale można w ten sposób jej wpływ znacznie ograniczyć. Powiem tak. Mam podłogówkę w całym domu i ustawione rozdzielacze myślę raz na amen. PC obsługuje czujnik pogodowy. Ze zysków słonecznych jestem bardzo zadowolony ale zyski słoneczne nie wsiąkają szybko w ściany więc kiedy słońce zachodzi szybko temp. wraca do normy. Podłogówka nie jest w stanie tak szybko zareagować i nikt mnie do tego mieszania nie przekona. Zresztą, utrzymywanie w miarę stałej temp. wylewki jest najbardziej ekonomiczne a wszelkie jej przymykanie powoduje szybsze jej wychłodzenie jak i następnie powoduje potrzebę jej dogrzania. Ja w to nie wchodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 09.01.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Podłogówka nie jest w stanie tak szybko zareagować i nikt mnie do tego mieszania nie przekona. Zresztą wszelkie jej przymykanie powoduje szybsze jej wychłodzenie jak i następnie powoduje potrzebę jej dogrzania. Nie uważasz, że sam sobie zaprzeczasz. A tak w ogóle ja nikogo do niczego nie namawiam. Pokazuję jedynie jakie są możliwości prawidłowego wykonania OP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.01.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Nie rozumiem w którym momencie? To że podłogówka się będzie po przykręceniu wychładzać to oczywiste tylko że jej temp. spadnie dopiero o 1oC wieczorem. Zanim zdąży się ostudzić to znowu trzeba zacząć grzać więc to bez sensu bo tylko powoduje straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.01.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Nie uważasz, że sam sobie zaprzeczasz. A tak w ogóle ja nikogo do niczego nie namawiam. Pokazuję jedynie jakie są możliwości prawidłowego wykonania OP. Kiedyś napiszę jak to jest u mnie rozwiązane .Raczej na blogu .Nazwę to "Opowieści idioty' .W zabawny sposób (mam nadzieje) opisze jak dureń eksploatuje OP ,i dlaczego to się sprawdziło (nilsan i Liwko - zaproszę was....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.01.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Nie rozumiem w którym momencie? To że podłogówka się będzie po przykręceniu wychładzać to oczywiste tylko że jej temp. spadnie dopiero o 1oC wieczorem. Zanim zdąży się ostudzić to znowu trzeba zacząć grzać więc to bez sensu bo tylko powoduje straty. dajcie se luz - obaj macie racje ,tylko nilsan niezbyt uważnie doczytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts