Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urzytkownicy ogrzewania podłogowego pomóżcie !!!

raas

Recommended Posts

Liwko twoja podłogówka jest regulowana dwoma z trzech elementów systemu, które opisałem powyżej (samoregulacja OP i regulator pogodowy). Jeśli nie chcesz sterowania temperaturowego pomieszczeń, to go nie masz i tyle. Z własnego doświadczenia powiem tylko, że podłogówka reaguje na to sterowanie szybciej niż przypuszczasz.

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Liwko twoja podłogówka jest regulowana dwoma z trzech elementów systemu, które opisałem powyżej (samoregulacja OP i regulator pogodowy). Jeśli nie chcesz sterowania temperaturowego pomieszczeń, to go nie masz i tyle. Z własnego doświadczenia powiem tylko, że podłogówka reaguje na to sterowanie szybciej niż przypuszczasz.

No tak , ale chyba w sporej zależności od grubości betonu nad nią ?

Tak, tzn. mam sterowanie pogodowe ale nie kotła (ekogroszek) tylko zaworu mieszjącego. Na kotle temperatura jest zawsze taka sama, niezależnie od warunków zewnętrznych. To zawór puszcza na instalację od 26 d0 35 st.. To sterowanie - a właściwie zależność "samoregulacja podłogówki kontra sterowanie pogodowe", to temat na osobną dyskusję....Na razie zbieram doświadczenia - porównuję moją instalację z pogodówką z bliźniaczą instalacją rodziców z ręcznym sterowaniem mieszacza.

Dzięki za odpowiedź.

Szukam kogoś grzejącego gazem i nie posiadającego grzejników :rolleyes:

Oczywiście że o wentylacji nie można zapominać ale jeżeli jest z rekuperatorem to efekt wychładzania posadzki tylko się spowolni.

Wydaje mi się, że w swoich osądach jesteś trochę tendencyjny. Opierając swój system grzewczy na PC+WM+REK+ nie daj boże na GWC (czytaj gów...ny wymiennik ciepła :D) specjalnego wyboru poza podłogówką w całej chałupie nie miałeś. Nie oznacza to, że jest to najlepsze rozwiązanie dla wszystkich. GWC to smród w chałupie prędzej czy później i żadne filtry tutaj nie pomogą. PC z funkcją klimy w lecie nie zrobisz jak to napisałeś za 20k PLN, a bez tego WM w lecie cię wykończy nawet jak zrobisz bypass na REK. I do tego jeszcze chałupa termos.

Edytowane przez nilsan

Wydaje mi się, że w swoich osądach jesteś trochę tendencyjny. Opierając swój system grzewczy na PC+WM+REK+ nie daj boże na GWC (czytaj gów...ny wymiennik ciepła :D) specjalnego wyboru poza podłogówką w całej chałupie nie miałeś. Nie oznacza to, że jest to najlepsze rozwiązanie dla wszystkich. GWC to smród w chałupie prędzej czy później i żadne filtry tutaj nie pomogą. PC z funkcją klimy w lecie nie zrobisz jak to napisałeś za 20k PLN, a bez tego WM w lecie cię wykończy nawet jak zrobisz bypass na REK. I do tego jeszcze chałupa termos.

O la Boga, co ty tutaj piszesz? Namówiono mnie że przy PC to najlepiej to zrobić na całości ogrzewanie podłogowe, zrobiłem, jestem wdzięczny tym co mnie namówili:) Jest to dobre rozwiązanie niemal dla wszystkich jak jest dobrze wykonane.

GWC to smród w chałupie??? No większych głupot dawno nikt tu nie pisał.

PC z funkcją klimy to już kwota kilku tysięcy zł. kolego.

PC z funkcją klimy to już kwota kilku tysięcy zł. kolego.

Rozumiem, że + kilku tysięcy do tego co jest. :D

A co się tyczy GWC to wygooogluj je sobie i poczytaj co piszą o tym użytkownicy. Ja znam trzech, którzy z tego rozwiązania zrezygnowali po trzech latach eksploatacji. Tylko nie wmawiaj mi, że było źle wykonane.

Tak się złożyło, że akurat każdy z nich robił je inaczej. Pierwszy na rurach REHAU z barierą antybakteryjną, drugi na zwykłych rurach kanalizacyjnych do kanalizacji zewnętrznej, a trzeci w formie GWC żwirowego. Z tych wszystkich najmniej uciążliwy był układ pierwszy. Kłopoty z zapachem stęchlizny pojawiały się w lecie, kiedy układy pracowały w funkcji klimy. W zimie efekty zapachowe były mniej uciążliwe.

Dom się buduje po to by w nim mieszkać. Jak się buduje to chce się mieć jakiś poziom komfortu. Wentylacja jest niezbędna a za niewiele więcej może być i komfortowa. Ogrzewanie jest niezbędne ale może być i komfortowe. To są rzeczy podstawowe które trzeba dobrze przemyśleć jeszcze na etapie najlepiej projektu a często przed jego zakupem.

Pzdr