nilsan 09.01.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Liwko twoja podłogówka jest regulowana dwoma z trzech elementów systemu, które opisałem powyżej (samoregulacja OP i regulator pogodowy). Jeśli nie chcesz sterowania temperaturowego pomieszczeń, to go nie masz i tyle. Z własnego doświadczenia powiem tylko, że podłogówka reaguje na to sterowanie szybciej niż przypuszczasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.01.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Liwko twoja podłogówka jest regulowana dwoma z trzech elementów systemu, które opisałem powyżej (samoregulacja OP i regulator pogodowy). Jeśli nie chcesz sterowania temperaturowego pomieszczeń, to go nie masz i tyle. Z własnego doświadczenia powiem tylko, że podłogówka reaguje na to sterowanie szybciej niż przypuszczasz. No tak , ale chyba w sporej zależności od grubości betonu nad nią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.01.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 No tak , ale chyba w sporej zależności od grubości betonu nad nią ? Raz, a dwa od akumulacyjności i ocieplenia budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 09.01.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 O wentylacji nie wspomnę. Nie ma to jak życie we własnym smrodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.01.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Oczywiście że o wentylacji nie można zapominać ale jeżeli jest z rekuperatorem to efekt wychładzania posadzki tylko się spowolni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 09.01.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Tak, tzn. mam sterowanie pogodowe ale nie kotła (ekogroszek) tylko zaworu mieszjącego. Na kotle temperatura jest zawsze taka sama, niezależnie od warunków zewnętrznych. To zawór puszcza na instalację od 26 d0 35 st.. To sterowanie - a właściwie zależność "samoregulacja podłogówki kontra sterowanie pogodowe", to temat na osobną dyskusję....Na razie zbieram doświadczenia - porównuję moją instalację z pogodówką z bliźniaczą instalacją rodziców z ręcznym sterowaniem mieszacza. Dzięki za odpowiedź. Szukam kogoś grzejącego gazem i nie posiadającego grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 10.01.2011 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) Oczywiście że o wentylacji nie można zapominać ale jeżeli jest z rekuperatorem to efekt wychładzania posadzki tylko się spowolni. Wydaje mi się, że w swoich osądach jesteś trochę tendencyjny. Opierając swój system grzewczy na PC+WM+REK+ nie daj boże na GWC (czytaj gów...ny wymiennik ciepła ) specjalnego wyboru poza podłogówką w całej chałupie nie miałeś. Nie oznacza to, że jest to najlepsze rozwiązanie dla wszystkich. GWC to smród w chałupie prędzej czy później i żadne filtry tutaj nie pomogą. PC z funkcją klimy w lecie nie zrobisz jak to napisałeś za 20k PLN, a bez tego WM w lecie cię wykończy nawet jak zrobisz bypass na REK. I do tego jeszcze chałupa termos. Edytowane 10 Stycznia 2011 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Wydaje mi się, że w swoich osądach jesteś trochę tendencyjny. Opierając swój system grzewczy na PC+WM+REK+ nie daj boże na GWC (czytaj gów...ny wymiennik ciepła ) specjalnego wyboru poza podłogówką w całej chałupie nie miałeś. Nie oznacza to, że jest to najlepsze rozwiązanie dla wszystkich. GWC to smród w chałupie prędzej czy później i żadne filtry tutaj nie pomogą. PC z funkcją klimy w lecie nie zrobisz jak to napisałeś za 20k PLN, a bez tego WM w lecie cię wykończy nawet jak zrobisz bypass na REK. I do tego jeszcze chałupa termos. O la Boga, co ty tutaj piszesz? Namówiono mnie że przy PC to najlepiej to zrobić na całości ogrzewanie podłogowe, zrobiłem, jestem wdzięczny tym co mnie namówili:) Jest to dobre rozwiązanie niemal dla wszystkich jak jest dobrze wykonane. GWC to smród w chałupie??? No większych głupot dawno nikt tu nie pisał. PC z funkcją klimy to już kwota kilku tysięcy zł. kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 10.01.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 PC z funkcją klimy to już kwota kilku tysięcy zł. kolego. Rozumiem, że + kilku tysięcy do tego co jest. A co się tyczy GWC to wygooogluj je sobie i poczytaj co piszą o tym użytkownicy. Ja znam trzech, którzy z tego rozwiązania zrezygnowali po trzech latach eksploatacji. Tylko nie wmawiaj mi, że było źle wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) A możesz uprzejmie napisać jakie to było GWC i czemu im tam śmierdziało?A tak na marginesie to piszemy tu o podłogówce czy PC i GWC???Sprzedajesz śmieciuchy, sprzedawaj dalej, twój biznes. Nie chcesz komfortu, twoja sprawa. Edytowane 10 Stycznia 2011 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 10.01.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Tak się złożyło, że akurat każdy z nich robił je inaczej. Pierwszy na rurach REHAU z barierą antybakteryjną, drugi na zwykłych rurach kanalizacyjnych do kanalizacji zewnętrznej, a trzeci w formie GWC żwirowego. Z tych wszystkich najmniej uciążliwy był układ pierwszy. Kłopoty z zapachem stęchlizny pojawiały się w lecie, kiedy układy pracowały w funkcji klimy. W zimie efekty zapachowe były mniej uciążliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 10.01.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Sprzedajesz śmieciuchy, sprzedawaj dalej, twój biznes. Nie chcesz komfortu, twoja sprawa. Możesz jaśniej o co ci chodzi konkretnie, bo nie chwytam?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 A słyszałeś coś o GWC glikolowym???Człowieku ale tu nie o tym temat, pisz na temat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 10.01.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 A słyszałeś coś o GWC glikolowym??? Owszem słyszałem. ale w kontekście PC, a nie typowego GWC. Poza tym glikol też śmierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) W kontekście PC??? A co ma piernik do wiatraka i jak to możliwe że glikol będzie ci śmierdział z tego GWC???GWC nie ma nic do systemu ogrzewania czy to grzejnikami czy też podłogówką. Ogrzewanie a wentylacja są to dwie różne sprawy. Edytowane 10 Stycznia 2011 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 10.01.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Kolego Liwko wrzuć na luz bo się przegrzejesz. To było luźne stwierdzenie faktu, że podczas napełniania i spuszczania w trakcie okresowej jego wymiany glikol śmierdzi. Jak nie wierzysz to sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 10.01.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 W kontekście PC??? A co ma piernik do wiatraka i jak to możliwe że glikol będzie ci śmierdział z tego GWC??? GWC nie ma nic do systemu ogrzewania czy to grzejnikami czy też podłogówką. Ogrzewanie a wentylacja są to dwie różne sprawy. W takim razie poco ci REK i GWC w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 W takim razie poco ci REK i GWC w zimie. Dla komfortu kolego, dla komfortu. Nigdy mi się to nie spłaci, wiedziałem o tym ale zrobiłem i zrobiłbym jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 10.01.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Dla komfortu kolego, dla komfortu. Nigdy mi się to nie spłaci, wiedziałem o tym ale zrobiłem i zrobiłbym jeszcze raz. Nie ma to jak inwestor z jajami. Zawsze takich ceniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Dom się buduje po to by w nim mieszkać. Jak się buduje to chce się mieć jakiś poziom komfortu. Wentylacja jest niezbędna a za niewiele więcej może być i komfortowa. Ogrzewanie jest niezbędne ale może być i komfortowe. To są rzeczy podstawowe które trzeba dobrze przemyśleć jeszcze na etapie najlepiej projektu a często przed jego zakupem.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts