Liwko 11.01.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 O kurcze, ja mam 21 pętli z czego 19 podłogówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 11.01.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Liwko łakomy byłby z Ciebie kąsek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 11.01.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Poza tym nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie twierdzisz, że akurat ja niem mam w tym zakresie żadnego doświadczenia. Ja po prostu nie zgadzam się z tym co ty wypisujesz. OK. Masz ogrzewanie podłogowe? Jesteś instalatorem czy sprzedawcą? Bo autor wątku zapytał o zdanie (o pomoc) użytkowników - spełniam ten warunek. ja też nie zgadzam się z tym co wypisujesz, tzn. wiem że piszesz prawdę - na etapie projektu też przebrnąłem przez te mądre opracowania. Tylko że ja mówię prosto :"nie opłaca się". Moja cała instalacja kosztowała 7 tys. (+kocioł) i daje mi komfort. Kwestia na co wydamy pieniądze to indywidualna sprawa każdego - Ty przedstaw swoje zdanie, ja swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.01.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Jeżeli bym wydał w okolicach 6 tyś a za CO rocznie płacę 1200-1300zł to... oszczędności na poziomie 10-15% rocznie do mnie nie przemawiają.Radzę wszystkim robiącym ogrzewanie podłogowe; poprowadźcie kabelki do siłowników a decyzję odłóżcie na później. Ja tak zrobiłem i wiem że te kabelki już mi się na nic nie przydadzą.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 11.01.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Dokładnie, ułożyć kable, zamontować rozdzielacze z możliwością dołożenia siłowników - po pierwszym sezonie wyciągnąć wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 11.01.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 O kurcze, ja mam 21 pętli z czego 19 podłogówki! Gratuluję liczby pomieszczeń. To pewnie jakiś pałac. A tak przy okazji to jednym regulatorem temperatury pomieszczenia można wysterować do 10 siłowników. Więc z tymi rachunkami to ostrożnie. Ja wiem, że najlepszą regulacją temperatury w pomieszczeniach jest otwieranie okien tzw mikrowentylacja. Tylko po co wam chłopaki chałupy jak termosy z hiper energooszczędnymi oknami. Osobiście mam podłogówkę i zaprojektowałem wiele ogrzewań płaszczyznowych. Miałem okazję sprawdzić jak one się zachowują w różnych konfiguracjach w ramach nadzoru autorskiego jak również zapoznać się z opiniami ich użytkowników. Ale skoro wiecie wszystko lepiej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.01.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 A pewnie że mam pałac;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.01.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Gratuluję liczby pomieszczeń. To pewnie jakiś pałac. A tak przy okazji to jednym regulatorem temperatury pomieszczenia można wysterować do 10 siłowników. Więc z tymi rachunkami to ostrożnie. Ja wiem, że najlepszą regulacją temperatury w pomieszczeniach jest otwieranie okien tzw mikrowentylacja. Tylko po co wam chłopaki chałupy jak termosy z hiper energooszczędnymi oknami. Osobiście mam podłogówkę i zaprojektowałem wiele ogrzewań płaszczyznowych. Miałem okazję sprawdzić jak one się zachowują w różnych konfiguracjach w ramach nadzoru autorskiego jak również zapoznać się z opiniami ich użytkowników. Ale skoro wiecie wszystko lepiej.... Ale jeden regulator na te 10 siłowników to oznacza chyba, że dla wszystkich tych obiegów (pomieszczeń) będzie ustawiona ta sama temperatura. Jeśli się mylę to mnie popraw, żebym głupot jakich nie plotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 11.01.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Ale jeden regulator na te 10 siłowników to oznacza chyba, że dla wszystkich tych obiegów (pomieszczeń) będzie ustawiona ta sama temperatura. Jeśli się mylę to mnie popraw, żebym głupot jakich nie plotła Dokładnie tak. Jest to możliwe ponieważ współczesne projekty domów mają, szczególnie na parterze, charakter otwarty tzn, że salon, hall, aneks kuchenny i nie rzadko kuchnia są ze sobą połączone. Wtedy jeden termostat umieszczony w miarę centralnie obsługuje kilka wężownic. Inną sytuacją jest np. podłogówka w dużym pomieszczeniu podzielona na kilka obiegów, co wynika z ograniczenia max. powierzchni GP lub jego kształtu, albo tzw pętle sprzężone tzn pętla w łazience połączona szeregowo z pętlą w przyległym WC na jednym termostacie w łazience. Edytowane 11 Stycznia 2011 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 11.01.2011 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Osobiście mam podłogówkę i zaprojektowałem wiele ogrzewań płaszczyznowych. Miałem okazję sprawdzić jak one się zachowują w różnych konfiguracjach w ramach nadzoru autorskiego jak również zapoznać się z opiniami ich użytkowników. .... Nic tylko pozazdrościć Twoim klientom - a skoro doszliśmy wreszcie do meritum - dawaj linki, szkoda żeby firma tak dbająca o klientów nie zistniała na tym szacownym forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 12.01.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Zakładam że mówimy o kotłach na ekogroszek? U siebie też ustawiłem 74 stopnie, zasada jest prosta - na powrocie ma być minimum 50-55 st. ( w zależności od producenta kotła) więc zasilanie musi być jakieś 20 stopni cieplejsze. nie.. mówię kotle gazowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 13.01.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) To dużo... ale niech sie wypowie ktoś od kotłów gazowychEDIT: inna sprawa - jak tak gorącą wodą zasilać podłogowkę? Zawory mieszające przy kotle gazowym to przerost formy nad treścią. Edytowane 13 Stycznia 2011 przez plamiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 13.01.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Wszystko zależy od tego jaki to kocioł gazowy kondensacyjny czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazwa12 14.01.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Siłownik ON/OFF jest termicznym siłownikiem dwupunktowym. To znaczy, że siłownik po podaniu sygnału sterującego zmienia pozycję z otwartej na zamkniętą typ NO lub z zamkniętej na otwartą typ NC. Ponieważ czas potrzebny na pełne otwarcie lub zamknięcie się siłownika wynosi od 3 do 6min (w zależności od producenta), to jest możliwość uzyskania stanów pośrednich pracy siłownika poprzez wysterowanie go sygnałami o czasie trwania krótszym od czasu potrzebnego na jego przejście pomiędzy skrajnymi położeniami. Taką pracę siłownika zapewnia regulator temperatury pomieszczenia. Przypomina to co do idei jazdę samochodem z dziurawą oponą bez zapasu, co parę kilometrów trzeba ją podpompować i można jechać dalej. Ja pierdziele....... ja to wszystko wiem. ale na chlopski rozum.A tak napisać .nawet czytaniem się zmęczylam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts