misiek1979 06.01.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Witam Jak zima pozwoli zaczynam budowę w lutym/marcu, domek 140m2 + garaż, ściana H+H lub coś tym stylu + 15 wełna, dach pewnie ceramika +20 wełna, do tego solar, rekuperator i pompa ciepła. I właśnie z pompa ciepła mam problem jaką wybrać (projekt jest w całości z ogrzewaniem podłogowym) jaką wybrać i czy da rade ogrzać CW i CWU oczywiście wspierać ją ma solar. Niestety nie mam gazu ziemnego. Proszę o informację od użytkowników którzy mają działający podobny zestaw - będę wdzięczny za podanie parametrów łącznie z temp. w domu i kosztami za prąd, a monterów lub sprzedawców o rade jaką firmę wybrać. Nie interesuje mnie aż tak wygląd i fajerwerki będzie to stało w kotłowni, potrzebuje zestaw o najlepszym parametrze ceny do jakości (oczywiście liczy się też cena serwisu). Mam dużą działkę i wodę na gł. ok 10m (będę i tak kopał studnie więc można się podłączyć) Wstępnie na całość z ogrzewanie podłogowym przeznaczyłem ok 80000PLN (reku + solar + GWC + PC)czy to wystarczy a może uda mi się coś z tego urwać a i jeszcze jedno lokalizacja ok. W-wy Z góry wielkie dzięki Michał Woźnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 06.01.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 heh...nie wiem ale jak to przeczytalem to troszke sie usmiechnąlem... mysle ze 80 moze byc za malo... Ale temat ujales tak ze zaraz komentarze sie posypia...cos czuje ze bedzie burza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.01.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Po raz setny. Dom 133m2, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem 10tyś., PC 10tyś, odwierty 10tyś., kotłownia 5tyś., podłogówka 5-10tyś. O solarach przy PC nawet nie chcę słyszeć. Całość 40-45tyś. Za resztę z twoich 80tyś możemy pojechać w podróż dookoła świata, za dziewczyny sam płacę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grem 06.01.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Liwko podpowiedz jak zrobić odwierty za 10 tys. U nas uprawniony geolog za projekt + nadzór nad pracami bierze najtaniej 3 tys. Wierci firma najtańsza za 80 zł z metra. Chyba że robisz to bez zezwoleń. Ale to było możliwe jeszcze dwa lata temu. Nikt się tym nie interesował. Dzisiaj nasz nadzór budowlany tylko czeka na takich szaleńców. Kary za wiercenia bez zachowania procedur gigantyczne a projekt i dokumentację i tak musisz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek1979 06.01.2011 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Myślę że Solary przy dopłatach powinno się zainstalować gdyż:1. odciążą PC w lato a co za tym idzie dolne źródło ciepła się szybciej zregeneruje, 2. w zimie przy dobrej pogodzie wspomaganie PC3. jeden zbiornik CWU dla PC i Solar + dopłaty więc pewnie wyjdzie taniej (liczę że same solary ok 3000PLN) PS, Nikt mi nie odpisał co z kosztami ogrzewania i czy PC daje radę czy może wspomagaliście się kominkiem (u mnie kominek będzie zwykły bez płaszcza) Liwko podaj mi jakiej firmy masz PC jaka ona jest (podaj dolne źródło), wentylację, podłogówka za 10 tyś na 133 m2?? to co za podłogówka i kto ci to robił?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.01.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Zamiast solarów, podpinasz chłodnicę do rekuperatora i do DZ pompy. Dobrze ci zregeneruje DZ a przy okazji nie doprowadzi do zbytniego nagrzania domu. Nawet jakbym miał je dostać za darmo to bym się zastanawiał czy jest sens komplikować system bo na samo CWU rocznie płacę około 300zł.Co do kosztów to przez cały rok pompa pobrała 5000kWh z czego około 1000 na CWU. Prawdopodobne proporcje w taryfach za prąd to 70-75% do 25-30% Pompa http://ppcpompy.eu/page15.php, odwierty (dzisiaj zrobiłbym tańsze poziome), reku Dospel Daytona (taki sobie).Za materiał na podłogówkę na taką powierzchnię oprócz betonu trzeba zapłacić około 3,5-4tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grem 06.01.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Każda dobrze dobrana poma w naszym klimacie spokojnie daje rade. Standardowo liczona jest na - 20 stopni. Duże mrozy ( - 40 : -60 stopni ) u nas nie występują. Chyba że budujesz bliżej bieguna. Koszty instalacji w zależności od rozwiązania dolnego źródła i marki od 25 do 45 tys. Wentylacja 10 tys . Podłogówka ok. 12 - 15 tys na gotowo.Kolektor z dopłatami prawie darmo. Tylko ne ładuj w dach 20 cm wełny, bo będziesz żałował do końca życia. 30 cm to absolutne minimum. Roczne koszty eksploatacji w zależności od ocieplenia budynku od 1400 do 2400 zł na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.01.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Aha, faktycznie pytanie było czy daje rady. Otóż daje rady, daje. U mnie ostatnio przy -20 to w domu było +23,5 a w łazienkach +28 i to przy podłogówce:D Za wysoko miałem krzywą ustawioną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.01.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Witam Jak zima pozwoli zaczynam budowę w lutym/marcu, domek 140m2 + garaż, ściana H+H lub coś tym stylu + 15 wełna, dach pewnie ceramika +20 wełna, do tego solar, rekuperator i pompa ciepła. Przy pompie ciepla solary sobi odpusc - no chyba ze Twoja gmina oddaje jakies 80% kosztow solarow. Pompa ciepla sredniorocznie wyprodukuje Ci CWU taniej niz solar. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 06.01.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Co do kosztów to przez cały rok pompa pobrała 5000kWh z czego około 1000 na CWU. . nie to żebym się czepiał...ale ostatnio gdzieś pisałeś że za grudzień masz cos 1000kWh... a to jeden z 12 miesięcy i nie koniecznie najzimniejszy.. teoretycznie zostaje ci jeszcze jakieś 3000kWh do listopada 2011r. na grzanie? hm... a na temat ..daje daje.. przy minus około 20 w domku spokojnie było ponad 21C z tym ze system mieszany pompa PW.. ale wynik kWh sporo gorszy niż kolegi:) ( grudzień cos koło 1450 kWh) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek1979 06.01.2011 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Poczytałem troszkę artykułów i forum i widzę że na temat solarów + PC są różne opinie ja jestem skłonny przychylić się do takiej iż wydatek na solar przy budowie to kilka tysięcy (szczególnie że część instalacji będzie wspólna z PC) i przy ogólnym koszcie budowy ww. obiekty ok 435000 ( z zagospodarowaniem i ogrodzeniem działki) wszystko w kredycie to praktycznie koszt nie zauważalny a późniejsze przerabianie do podłączenia solarów (kto wie co mi do łba strzeli) to koszty dużo większe. Druga sprawa to to iż nawet w artykułach muratora jest informacja iż solary zwiększają żywotność PC odciążając ją w lato. Nadal nie dostałem informacji o faktycznych kosztach takiej instalacji, może ktoś poleci jakąś dobrą i nie drogą firmę która instaluje te rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.01.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 PS, Nikt mi nie odpisał co z kosztami ogrzewania i czy PC daje radę czy może wspomagaliście się kominkiem (u mnie kominek będzie zwykły bez płaszcza) ? https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0Aldetql4KVOQdFFqVXROUDBJZGtJNnF6OXRvMDVNNVE&hl=en#gid=0 Tu sie wpisuja ludzie ze zuzyciem pradu. Sobie popatrz. Po raz kolejny. Pompa ciepla o mocy XXkW daje rade tak samo grzac dom jak piec na jakies paliwo o mocy XXKW. Ja w tym sezonie grzewczym wydalem juz okolo 600PLN na ogrzewanie (1500kWh). Dom 150m, sporo bledow w ociepleniu dachu. Ocieplenie 15sciany i 28cm dach. Dzisiaj dach bym zrobil ze 40cm. Mniej by sie dom wychladzal po nocnym grzaniu w taniej taryfie. Caly sezon powinnno pojsc na CO okolo 3500kWh prundu. Zdecydowanie wiecej welny w dach tak jak pisza inni. 20cm to jakas pomylka. Dopilnuj tez szczelnosci domu, zwlaszcza ocieplenia dachu., okolic okien dachowych itp. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.01.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Misiek, a gdzie ma być ta inwestycja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.01.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 nie to żebym się czepiał...ale ostatnio gdzieś pisałeś że za grudzień masz cos 1000kWh... a to jeden z 12 miesięcy i nie koniecznie najzimniejszy.. teoretycznie zostaje ci jeszcze jakieś 3000kWh do listopada 2011r. na grzanie? hm... Podlicznik do PC zainstalowałem na początku lutego i do dzisiaj mam 4752kWh z tym że ten mój grudzień należał do wyjątkowych, bo jak inaczej nazwać te moje temperatury:) Po za tym, zima tego roku przyszła szybciej (o jeden miesiąc niż poprzednia) i to z dużymi mrozami. Teraz gdy ustawiłem dobrze krzywą PC od pierwszego stycznia pobrała 138kWh czyli w miesiącu powinno wyjść przy takich mrozach około 800. Idzie właśnie ocieplenie więc zapewne będzie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek1979 06.01.2011 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Misiek, a gdzie ma być ta inwestycja? 25 km na Wschód od W-wy trasa W-wa - Mińsk Maz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.01.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Druga sprawa to to iż nawet w artykułach muratora jest informacja iż solary zwiększają żywotność PC odciążając ją w lato. . No cóż, zapewne odciążają tylko że stosunek pracy PC latem do zimy to u mnie 300-4700kWh. Latem u mnie pompa chodzi 1h dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek1979 06.01.2011 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Podlicznik do PC zainstalowałem na początku lutego i do dzisiaj mam 4752kWh z tym że ten mój grudzień należał do wyjątkowych, bo jak inaczej nazwać te moje temperatury:) Po za tym, zima tego roku przyszła szybciej (o jeden miesiąc niż poprzednia) i to z dużymi mrozami. Teraz gdy ustawiłem dobrze krzywą PC od pierwszego stycznia pobrała 138kWh czyli w miesiącu powinno wyjść przy takich mrozach około 800. Idzie właśnie ocieplenie więc zapewne będzie mniej. Ile to wychodzi na PLN z tego co pisałeś masz odwierty pionowe, na jaką głębokość wierciłeś się i dlaczego teraz zrobiłbyś poziome? Pytam bo pewnie ok. marca czeka mnie decyzja w sprawie wyboru i jeśli będą pionowe to muszę to zgłosić a jeśli inne DZ to tylko wpis w dziennik budowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.01.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Chcesz solary to jak nie masz co z kasą robić to je sobie zakładaj, twoja sprawa, my tylko tobie dobrze doradzamy.Blisko masz do Ostrowca Świętokrzyskiego a tam produkują PC którą ja mam, jedź i pogadaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.01.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Ile to wychodzi na PLN z tego co pisałeś masz odwierty pionowe, na jaką głębokość wierciłeś się i dlaczego teraz zrobiłbyś poziome? Pytam bo pewnie ok. marca czeka mnie decyzja w sprawie wyboru i jeśli będą pionowe to muszę to zgłosić a jeśli inne DZ to tylko wpis w dziennik budowy:) Mam łącznie 120m odwiertów. Zrobiłbym dzisiaj samemu poziome bo są tańsze a wcale nie gorsze. Jak masz miejsce to rób poziome, my ci podpowiemy jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek1979 06.01.2011 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Chcesz solary to jak nie masz co z kasą robić to je sobie zakładaj, twoja sprawa, my tylko tobie dobrze doradzamy. Blisko masz do Ostrowca Świętokrzyskiego a tam produkują PC którą ja mam, jedź i pogadaj. Wiesz jakbym wiedział co dokładnie chce i byłbym tego pewny na 100 procent to bym nikomu d.. nie zawracał. Ja nie z tych co kasę lubią wyrzucać w błoto, to będzie mój pierwszy i zapewne ostatni dom w życiu i na starość nie mam zamiaru pluć sobie w twarz że mogłem jednak dołożyć 5000 i by miał lżej, biorę kredyt na 30 lat i raczej wcześniej go nie spłacę więc... sam rozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts