Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy pompa ciepła da radę w duże mrozy?? oraz prośba o wycenę

misiek1979

Recommended Posts

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiesz mam umowę na tą kwotę z wykonawcą i w niej cały zestaw CWU+CO to ok. 80000 PLN więc raczej nie może więcej wydać

1. A ta kwota 435tys to na jakis stan domu??

2. Jezeli jest to umowa z jednym wykonawca na kompleksowa budowe domu, (wykonanie plus material) to zwroc baczna uwage na to jakie materialy i w jakiej ilosci sa w tej umowei uwzgledniowne. Zeby sie nie okazalo ze najtansze, ocielenie najciensze, itd.

marcin

1. A ta kwota 435tys to na jakis stan domu??

2. Jezeli jest to umowa z jednym wykonawca na kompleksowa budowe domu, (wykonanie plus material) to zwroc baczna uwage na to jakie materialy i w jakiej ilosci sa w tej umowei uwzgledniowne. Zeby sie nie okazalo ze najtansze, ocielenie najciensze, itd.

marcin

Z jednym ale z tego co widziałem jak robi (niedaleko stawia budynek mojemu kierownikowi) i jest ok

Sciany z gazobetonu 25 cm + 15 styro DRYVIT RoxSulation

Dach ceramika + ocieplenie 20 cm ale widzę ze trzeba będzie wg waszych rad na 30 zwiększyć

Tutaj link do projektu http://www.z500.pl/projekt/z68,kompaktowy,dom,z,garazem,i,poddaszem,uzytkowym.html

Bardzo ladny projekt. My jestesmy tez przed ociepleniem poddasza (i wybieramy PC od miesiecy). Co do poddasza mialo byc 25cm i chyba podniose do 30, moze do 35 (chociaz w OZC szalu nie ma po zwiekszaniu izolacji dachu o 5cm). Ogolnie caly dom w OZC wyszedl cos pod 60kW/m2 (przy zalozeniu -20stC). Czyli dla 220m2 wychodzi mi 13kW. I teraz nie wiem, czy ladowac PC 13kW czy mniejsza i w razie tegich mrozow wspomagac sie grzalkami albo kominkiem. Roznie to w wycenach wyglada, najmniejsza jaka mi zaproponowano to 9kW. Ogolnie to warto dane wklepac od jakiegokolwiek programu OZC bo izolacja budynku to nie tylko dach i sciany, jest mase innych waznych punktow. Pozdrawiam.

Dzięki za pochwalenie projektu.

Jaką ty wybierasz PC?? Czy 13KW będzie ok, nie wiem, musisz sobie zadać pytanie czy w duże mrozy (-15 dzień/-25 noc niebo zachmurzone przez kilka dni)wytrzymasz w domu przy temp. 17-18C (bo może się tak zdarzyć szczególnie przy powietrze/woda).

Jeśli będziesz się mógł dogrzać np kominkiem to powinna wystarczyć.

Ale jest to wróżenie z fusów tak naprawdę to dopiero wizyta kogoś z firm montujących i sprawdzenie wszystkich parametrów (takich jak rodzaj ogrzewania w domu, twoje wymagania co do temperatury jaka powinna panować w domu, rodzaj i jakość dolnego źródła ciepła, czy masz Rekuperator, oraz oczywiście dokładny pomiar zapotrzebowania domu na ciepło) da odpowiedź .

A jeśli chodzi o OZC to nie brałbym tych wyliczeń za wiążące.

Wydaj parę złotych na inspekcje działki i budynku i dopiero się zastanawiaj nad mocą PC bo może się okazać że 9 KW ci wystarczy lub w skrajność 13KW będzie za mało

Ni no jasne. Proszac o wyceny wysylam firmom swoj projekt i oni sami dobieraja moc, OZC zrobilem dla siebie. Wybor PCi trudny, chociaz w finale zostaly 2 powazne oferty: Thermogolv Cirus M2 - 14kW, bezp. parowanie, kol. poziomy(to nawet 14 mialo byc!), Ochsner 12kW, bezp. parowanie, kol. pionowe, Nibe 1245 12kW, kol pionowe. Dokladam tez solary, bo zawsze chcialem je miec... ;)

Lepiej o tym nie pisz i zachowaj to dla siebie bo mnie zaraz poniesie;)

Pzdr

E czemu. Kazdy ma jakies tam hobby na ktore wywala "kase w bloto". Czy to drogie auto, czy wielka plazma, czy sprzet grajacy z kabelkami po 5000PLN za metr.

Ide o zaklad, ze Ty tez posiadasz cos, co spelniajac dokladnie taka sama funkcje, mozna by kupic duuuzo taniej.

Ale jakby napisal, ze chce miec solary bo to "darmowa energia", albo oszczednosc (przy PC), to wtedy mialoby Cie prawo ruszyc :-)

Oczywiscie wszystko to dotyczy sytuacji ze za solary placi inwestor sam w 100% (zadnych doplat).

marcin

Liwko nie badz zlosliwy, dyskusja ta nie ma sensu. Dla jednego solary beda pieniedzmi wyrzuconymi w bloto dla drugiego odkurzacz centralny albo zmiekczacz wody. Zostawmy te solary na moment. Powyzej zapodalem 3 rozne oferty, ktore trafily u nas do scislego finalu (z 11 ogolnie). Co o nich myslicie? Ceny to odpowiednio 48tys, 51tys, 52tys.

Liwko nie badz zlosliwy, dyskusja ta nie ma sensu. Dla jednego solary beda pieniedzmi wyrzuconymi w bloto dla drugiego odkurzacz centralny albo zmiekczacz wody. Zostawmy te solary na moment. Powyzej zapodalem 3 rozne oferty, ktore trafily u nas do scislego finalu (z 11 ogolnie). Co o nich myslicie? Ceny to odpowiednio 48tys, 51tys, 52tys.

Widze ze 2 z tych ofert to bezposrednie parowanie.

Zastanawia mnie 2 - Ochsner 12kW, bezp. parowanie, kol. pionowe.

Zawsze mi sue wydawalo, ze jak bezposrednie parowanie to kolektor poziomy. Przy najmniej tak ma pompa Neura (Clima Komfort).

Nie ma tam aby bledu? W bezp. parowaniu lata gaz, i ten gaz jest popychany przez sama sprezarke PC. Wiec i olej ze sprezarki sie tam moze trafic (tak mysle). Co wydawalo mi sie ze dyskwalifikuje kolektor pionowy.

2 rzecz. Przynajmniej w przypadku Climy Komfort, ich najbardziej wypasiony sterownik przy bez. parpwaniu nie pokazuje temperatur dolnego zrodla.

Starewnik ma taka opcje, ale wedlug slow Climy, stosuje sie to przy glokolowych tylko. Nie wiem czy nie sciemniaja, ale twierdza ze pomiar temperatury kolektroa bez. parowania z jakiegos powodu nie ma sensu. Nie umili sie precyzyjnie wypowiedziec.

Wiec, moze byc podobnie w innych Pc bez. parowania. Jesli jestes pasjonat, ktory bedzie notowal parametry, porownywal, krecil czyms sie da, to moze Ci zabrakanc danych.

marcin

Mam wyceny Eco-power a jakze. Z tym, ze z gory uprzedzam nie jestem typem domoroslego "ustawiacza" - majsterkowicza. Pieniadze nie male przeznaczam na PCi, po montazu zamykam drzwi od pom. gospodarczego i tyle mnie ona interesuje (zalozenie optymistyczne). Dlatego zalezy mi na sprawdzonych rozwiazaniach. Czy polskie PC takie sa? Nie wiem gdzie ale gdzies przeczytalem, ze troche czasu trzeba im poswiecic, a moze tylko zdawalo mi sie?

He, he, to nie tak. Każdą pompę trzeba na początku dosterować do danego domu, obojętnie jaka by nie była będzie to podobnie. Zeszłej zimy ustawiłem i było ok puki latem nie zlikwidowałem kilku mostków. Zapotrzebowanie domu spadło i trzeba było znowu ustawić dobrze PC. Fakt że lubię trochę przy niej pogrzebać i to zakłóca jej pracę ale to jest tylko praca głową i palcem i trwa kilka sekund:)

Polecam Ziriusa. Nie tylko ze względu na cenę. Jest po prostu dobra. Teraz, przy pierwszym sezonie grzewczym za grudzień zuzyłem 1040kWh energii elektrycznej (CO+CWU) dla domu 170m2 (użytkowej). Temperatura utrzymywana w domu to 21 stopni. Grzałka elektryczna wyłączona na stałe (a bywały mrozy po -18 ). Na pewno mam źle docieplone lukarny, tam ucieka najwięcej ciepła. Kolejne dwa mostki to kominy (zdecydowałem się na PC już po wybudowaniu SSZ). Temperatura CWU dochodzi do 80 stopni (tu podgrzewanie CWU jest przepływowo, nie ma osobnego zbiornika na CWU).