Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy pompa ciepła da radę w duże mrozy?? oraz prośba o wycenę

misiek1979

Recommended Posts

Proszę o informację od użytkowników którzy mają działający podobny zestaw - będę wdzięczny za podanie parametrów łącznie z temp. w domu i kosztami za prąd, a monterów lub sprzedawców o rade jaką firmę wybrać.

Daje rade, a co ma nie dawać ? Jaką firmę wybrać to musisz sam sobie odpowiedzieć po przeprowadzeniu konkursu ofert i na pewno nie kieruj się opiniami typu kup tą bo ja taką mam i działa. Każda bedzie działać przy odpowiednim dz i gz.Moim zdaniem producent pompy ma małe znaczenie. Główne kryterium to cena. Wybierając taniego producenta warto jednak popytać na jakich komponentach jest robiona pc, a przede wszystkim jaki jest kompresor. Jeśli markowy, to ok. Reszta aż tak wielkiego znaczenia nie ma, zakładamy że działa i jest poprawnie dobrana. Jeśli ktoś stosuje markowy kompresor, to reszta też nie będzie raczej ze śmietnika. Czym urądzenie prostsze tym lepiej. Sterowanie każdej pc jest typu włącz/wyłącz, więc każdy nawet najbardziej prymitywny sterownik będzie się dobrze sprawdzał. Fajnie, żeby miał możliwośc podłączenia sterowania zewnętrznego typu zwarte/rozwarte - umozliwi to podłączenie dowolnego sterownika/ków pokojowego/ych, a to moim zdaniem warto mieć. Powiadomienia itp. do niepotrzebne wodotryski i nie należy na nie kompletnie zwracać uwagi.

Od producenta ważniejsze jest dobranie mocy pc, dz i gz do wymagań domu, a więc do zapotrzebowania na ciepło. Warto zrobić ozc przed podjęciem rozmów i decyzji. Będzie widać, czy oferty są z kapelusza, czy nieco bardziej przemyślane. Masz sporo placu, więc dz poziome będzie rozwiązaniem z wyboru, bo będzie tańsze a tak samo dobrze działa, albo i nieraz lepiej. Skoro masz mieć samą podłogówkę, to nie daj się namówić na tzw. bufor. Nie ma on sensu. Oczywiście musisz mieć zasobnik na cwu. Jeśli już masz projekt podłogówki, to sprawdź na jakie temperatury wody jest przewidziana, bo może trzeba nieco zagęścić rurki - pc będzie wydajniej grzała. Wyceń osobno urządzenie, dz, gz i instalację. Najłatwiej jest oddzielić od tego gz i podłogówkę dać do zrobienia komuś innemu - zwykłemu instalatorowi, może znajdziesz sporo tańszego niż w komplecie z pc. Podłogówka jest normalna, więc każdy instalator będzie umiał (choć warto nadzorować drobne sprawy jak gęstość rurek, równomierne długości sekcji, doprowadzenia rur od rozdzielaczy do miejsca podłączenia pc grubszymi rurkami -zwłaszcza gdy rozdzielacze są daleko).

Co do solarów, to daj sobie spokój, chyba że będziesz miał za darmo lub po prostu Ci się podobają. Latem pc w zupełności wystarczy, Solary są świetne do węgla - latem nie trzeba palić, ale przy pc nie ma to znaczenia. O regeneracje gruntu i odciążanie pc się nie martw, ziemia sobie sama poradzi. Jeśli dz bedzie za małe, to i tak wyjdzie to dopiero zimą, kiedy solary nie działają i nic nie pomogą.

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

podłogówka za 10 tyś na 133 m2?? to co za podłogówka i kto ci to robił??

Dobre :-) A jaka może być podłogówka i kto może ją robić, chyba nie kominiarz :-)? Jeśli wydaje Ci się dziwne, to oszacuj sobie ile powinna kosztować i włóż między bajki podłogówkę za 40kzł za 130m2. Można wydać i więcej, ale po co ? Lepiej dać biednym. Tak z grubsza: Podłogówka to rurki. Długości rurek to bardzo pesymistycznie 10m/m2, czyli na 133m2 jest 1330mb. Rurka pex po 2zł za mb, to załóżmy 3000. Do tego rozdzielacz, klamerki, pianka na dylatacje i tyle, max 5kzł. Reszta to plastyfikator, styropian pod, wylewką, folia, wylewka ale to i tak musisz dać i czy to robi instalator czy ktoś inny, to zależy jak się poumawiasz, więc trudno powiedzieć, czy się wlicza czy nie. Moim zdaniem nie, bo to jest wylewka, Gdyby jednak, to 13m3 wylewki to 2000?, 20m3 styropianu to 3000? 2 osoby położą rurki w tydzień (wprawni pewnie w 2-3 dni) z palcem w... czyli w 50h. A więc mamy 100 roboczogodzin. Ile może kosztować roboczogodzina instalatora przy średniej krajowej 3500zł/miesięcznie, no chyba nie 100-200zł ? Zbiueraj oferty oddzielnie na na robociznę i materiały, będziesz miał więcej możliwości wyboru. Materiały sobie kup sam, bo pewnie kupisz je taniej z rabatem w hurtowni... Gdy wykonawca nie chce samej roboty bez materiałów, to zastanów się dlaczego i szukaj następnego ;-) Dotyczy to też dz.

Witaj rwxw

Cały projekt był adaptowany do PC i teraz jest tylko kwestią wyboru PC i źródła dolnego, druga sprawa wykonawca budynku wiedział o tym bo to jego firma adaptowała projekt więc powinno być ok? Jeśli chodzi o producenta PC to dla mnie do jest nie ważne interesuje mnie najlepszy współczynnik cena/jakość + serwis. Urządzenie to ma działać a takie rzeczy jak powiadamianie SMS lub inne bajery to nie dla mnie.

A co do Solarów to mnie przekonaliście (chyba że wykonawca wstawi mi je za 1PLN to się zdecyduje = a to u niego możliwe odkurzacz centralny mam gratis :) )

Liwko ja z żoną mamy jakieś potrzeby i nie chce się ganiać za odkurzaczem i kurzyć po domu, dobry odkurzacz kosztuje kilka setek i nadal jest kurz i hałas zaś centralny który jest od wykonawcy za free jest o wiele bardziej użyteczny. Odkurzacz jest za free bo dodany po wykonaniu kosztorysu a kosztorysu wykonawca mi nie zmienił :)

Ale Panowie odbiegamy od tematu Postu.

Na tą chwilę przekonaliście mnie żebym zrezygnował z Solarów :) a teraz czas na rodzaj PC i oczywiście producenta PC.

Nie chcę żeby mi wykonawca wcisnął PC z fajerwerkami za kilkanaście tyś, złotych znanego producenta a np. Polski odpowiednik jest o połowę tańszy.

Proszę o informację osób z mazowieckiego które mają PC i są zadowoleni zarówno z działania jak i warunków serwisowych.

Nie wiem dlaczego ale ja upieram się przy pionowych odwiertach czy to dobrze czy może lepiej dać sobie spokój i zrobić pionowe a na nich trawnik do końca życia :(

Proszę o opinie

Otóż jestem posiadaczem taniej polskiej PC i DZ w postaci odwiertów.

Rachunki za cały rok na CO i CWU płacę w okolicach 1500zł. Dom 133m2, 3 osoby.

Mam dużą działkę idealnie nadającą się na kolektor poziomy, wody gruntowe płyciutko.

Dlaczego zrobiłem pionowy a nie poziomy? Tylko dlatego że nie wiem jak w przyszłości zagospodaruję działkę a nie dlatego że pionowy jest lepszy. Prawdopodobnie lekko go przewymiarowując zapłaciłbym tylko minimalnie większe rachunki. COP pompy jest liczone na temp. 0-35 i przy dobrze dobranym kolektorze poziomym na dobrym gruncie nie powinna temp. spaść poniżej 0. Nawet jak spadnie to raczej dopiero pod koniec zimy więc to nie problem. Zresztą ujemne temp. DZ nie stanowią problemu dla PC.

Na odwierty wydałem 10tyś , poziomy zrobiłbym samemu za 5-6 tyś., rachunki płaciłbym wyższe o powiedzmy 100zł rocznie. Policz sobie sam gdzie tu sens. Poziomy bardzo dobrze się latem regeneruje, z pionowym jest nieco gorzej i po kilku latach może spaść jego sprawność więc pisanie że pionowy jest lepszy i tylko takie należy robić jest nie poparte oszczędnościami z tego tytułu.

Wiesz Liwko właśnie późniejsze zagospodarowanie działki działa na minus poziomu. Ciekaw jestem czy jest możliwość zrobienia poziomu np. dookoła domu tak żeby DZ kończyło się tak około 4 m od fundamentu czyli np od podjazdu do garażu z jednej strony do drzwi wejściowych z drugiej (po obwodzie byłoby to ok 34 m więc takie pięc pętel dałoby ok. 170m i to chyba powinna wystarczyć :)

Z tym DZ jest największy problem i tu trzeba podjąć naprawdę dobrą decyzję.

Z tym DZ jest największy problem i tu trzeba podjąć naprawdę dobrą decyzję.

Nie przejmuj się sprawnościami poziomego i pionowego, lecz zastanów się jak dużą masz działkę i gdzie możesz położyć rury/zrobić odwierty. Musisz zaplanować co i gdzie z grubsza będziesz miał. Nad kolektorem nie musi być tylko trawa, mogą być różnorakie krzaczory, byle nie duże drzewa, jakieś lekkie bezfundamentowe konstrukcje też mogą być. Ja mam np. mały stawik plus karłowate drzewka owocowe między spiralami. Kolektor może mieć dowolne kształty, może opasywać dom, byle w odpowiedniej odległości od zabudowań. Spiralny układa się fajnie w różnych kierunkach. Decyzję o tym gdzie, jaki rodzaj i jak go położyć/wywiercić musisz podjąć Ty sam, wiedząc jak chcesz zagospodarować działkę i znając cenę obu rozwiązań. Najlepiej nie sugerując się radami handlowców. Jedyne co musisz z grubsza znać, to moc pompy, jaką masz ziemię i w efekcie mniej więcej jak duży będzie kolektor.

Liwko wejście do domu mam od północy więc ... działka jest wąska z jednej strony będzie 4m do płotu a z drugiej ok 6m do płotu więc jedna opaska wyjdzie później trzeba wyjść na ogródek, ale jak można na tym posadzić gobuliny lub inne krzaczki jak to pisze rwxw to idę w poziom, wg badań geologicznych grunt przedstawia się mniej więcej tak. 1 warstwa średnio do 2,5m głębokości - warstwy wyżej oporowe piaszczysto-gliniaste odwodnione w stropie opór od 75-100 ohm, 2warstwa do około 7,5m - warstwy niskooporowe nieprzepuszczalne odpowiadające głównie glinom i iłom negatywne do ujęcia wody o oporze 20ohm.

Głębiej są albo mułki itp lub warstwy piaszczysto-pylaste, woda powinna się znajdować wg. geologa ok 30m od domu i na głębokości od ok 8m do ok 17m (proponuje studnię do ujęcia wody na głębokości 17m).

I jak panowie myślicie poziomy wyda:)

Druga sprawa co z GWC - warto czy nie?

A teraz informacja z projektu - inwestor w projekcie przewidział PC Vitocal 300BW co wy na to czy nie jest rozrzutny :)

Edytowane przez misiek1979

No musze sprawiedliwie oddac tutaj, ze Z Nano-Term otrzymalem najtansza wycene. Pompa PPC Ecopower 11kW, zbiornik cwu 300L i kolektor pionowy (210m) za okolo 42tys PLN brutto. Jest nad czym myslec.

Witam

...to mi zaproponowano wstępnie za taką konfigurację 38 kilo, znaczy jest pole manewru:)

Pozdrawiam