Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy pompa ciepła da radę w duże mrozy?? oraz prośba o wycenę

misiek1979

Recommended Posts

Zróbcie poziome to wyjdzie jeszcze taniej a wcale nie gorzej:)

Sensownie te ceny zaczynają wyglądać;)

Witam

Cena oczywiście bez wentylacji mechanicznej z rekuperacją (ok. 25 tys zł)

...działkę mam sporą (39 ara) ale przy okazji kopania fundamentów widziałem raczej suchy piach/żwir, w studni(na działce woda znajduje się na 4-5m.

Przedstawiciel regionalny PPC na dolny śląsk (Nanoterm) zdecydowanie wskazał na kolektor pionowy ( tylko takie wykonują i tylko do takich maja zaufanie)

Co o tym sadzisz? i czy na chwile obecna dołożyłbys 3 tys. aby zamiast pompy PPC mieć Danfossa?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wentylacja mechaniczna z rekuperacją za 25tyś? Rozszerz.

Na jaką głębokość kopałeś pod fundamenty? Wiosną zrób wykop na 1,5m w kilku miejscach działki. Pamiętaj że odwierty po prostu dużo więcej kosztują i jeżeli jest taka możliwość warto zrobić kolektor poziomy.

Nie znam pompy Danfossa więc nie umiem ci odpowiedzieć.

Pzdr

Wentylacja mechaniczna z rekuperacją za 25tyś? Rozszerz.

Na jaką głębokość kopałeś pod fundamenty? Wiosną zrób wykop na 1,5m w kilku miejscach działki. Pamiętaj że odwierty po prostu dużo więcej kosztują i jeżeli jest taka możliwość warto zrobić kolektor poziomy.

Nie znam pompy Danfossa więc nie umiem ci odpowiedzieć.

Pzdr

...25 tys zł - oceniono, ze przy wyraźnie mniejszych wydatkach skuteczność jest zazwyczaj wątpliwa i, ze wielu klientów po sprawdzeniu kosztów(pobór pradu) decydowało się na odłączenie.

Zaproponowano mi · pompę ciepła dwuwymiennikowa Ecopower C7 + zbiornik cwu 300l ... w specyfikacji pisze:

Dolne źródło ciepła: kolektor pionowy

Maksymalna temperatura górnego źródła do 55°C

Temperatura ciepłej wody użytkowej do 50°C

Jak to jest faktycznie? Jaką temp. ma faktycznie cwu? ...i czy zawsze?

Ps.

z uwagi na nachylenie terenu... część wykopów była głeboka na ok 1,5 m

Edytowane przez J_J
dopisek

Można zrobić taką pompę która spokojnie zapewni nawet wyższą temperaturę, ale odpadają wszystkie "firmówki" i wszystkie standardowe pompy. Nawet nie trzeba na wysokotemperaturowym czynniku chłodniczym budować układu, ale szczegóły sobie podarujmy ;)

Tylko pytanie - PO CO takie temperatury do życia człowiekowi są w domu potrzebne?

50 stopni C. nie jest granicą przy standardowej pompie, wystarczy odpowiednio dobrać rodzaj zasobnika i odpowiednio go podłączyć i można podgrzewać nawet lekko wyżej bez grzałek. Potrzebny jest zasobnik typu "zbiornik w zbiorniku". Ewentualnie zwykły przez wymiennik ciepła.

Można zrobić taką pompę która spokojnie zapewni nawet wyższą temperaturę, ale odpadają wszystkie "firmówki" i wszystkie standardowe pompy. Nawet nie trzeba na wysokotemperaturowym czynniku chłodniczym budować układu, ale szczegóły sobie podarujmy ;)

Tylko pytanie - PO CO takie temperatury do życia człowiekowi są w domu potrzebne?

50 stopni C. nie jest granicą przy standardowej pompie, wystarczy odpowiednio dobrać rodzaj zasobnika i odpowiednio go podłączyć i można podgrzewać nawet lekko wyżej bez grzałek. Potrzebny jest zasobnik typu "zbiornik w zbiorniku". Ewentualnie zwykły przez wymiennik ciepła.

...fakt, że 50C to już "parzy" .... ale jak ma się faktycznie w praktyce " Temperatura ciepłej wody użytkowej do 50°C " ... czy to jest bezproblemowe i bez dodatkowych rozwiązań 49C .... czy tez raczej 39C w porywach do 44C ??

Pozdrawiam

ale jak ma się faktycznie w praktyce " Temperatura ciepłej wody użytkowej do 50°C " ... czy to jest bezproblemowe i bez dodatkowych rozwiązań 49C .... czy tez raczej 39C w porywach do 44C ??

Pozdrawiam

Jest bezproblemowe ale jak pisałem odpowiedni zasobnik, najlepiej "podwójny".

Prosty układ przy pompach do około 15kW dobrze się sprawuje i bez problemu osiąga 50°C.

Jest bezproblemowe ale jak pisałem odpowiedni zasobnik, najlepiej "podwójny".

Prosty układ przy pompach do około 15kW dobrze się sprawuje i bez problemu osiąga 50°C.

Znaczy, że "dwuwymiennikowa Ecopower C7 o mocy 7kW" może być za słaba i należałoby pomyśleć o mocniejszej jednostce?

Znaczy, że "dwuwymiennikowa Ecopower C7 o mocy 7kW" może być za słaba i należałoby pomyśleć o mocniejszej jednostce?

Przeciwnie, im mniejsza moc grzewcza pompy tym wyższą temperaturę cwu można uzyskać ;) -dziwnie to brzmi ale przy mocach ponad 15kW PC zbyt szybko nagrzewa zewnętrzny płaszcz wodny i osiąga zadaną temp. zanim cwu się dogrzeje.

Witam

...jestem po kolejnych konsultacjach z następnym potencjalnym wykonawcą, i...

po pierwsze wyjaśnione zostało, ze powierzchnia użytkowa to nie jest to co tak naprawdę jest przedmiotem pod katem ogrzewania - doszła pralnio-suszarnia, komunikacja i połowa powierzchni "pod skosami"... i z 133m2 zrobiło się 151m2.

... i wtedy okazało się, że oferowane przez konkurencję pompy (Ecopower C7 o mocy 7kW i Danfoss DHP-H6 o mocy 6kW) są za słabe i trzeba zastosować pompę o mocy 10kW,

...podobnie sie stało z oferowanym przez wrocławską firmę DZ - ich pionowy kolektor (dostosowany do wcześniej wymienionych pomp) o głębokości do 30m i o łącznej głębokości ok. 110m - nie budził zaufania.

Koniec końców stanęło na 70 tys. za system oparty o pompę... Vitocal 222-G BWT110 o mocy 10kW z pionowym kolektorem 2x po 100m i podłogówką.

Co o tym sądzicie?

Witam

Koniec końców stanęło na 70 tys. za system oparty o pompę... Vitocal 222-G BWT110 o mocy 10kW z pionowym kolektorem 2x po 100m i podłogówką.

Co o tym sądzicie?

Cena rozsądna mi Danfoss zrobił wycenę z pompą Danfoss DHP-OPTI PRO odwiert pionowy 3*62m *plus 5 metró nie aktywnego odwiertu) zalane glikolem + podłogówka + kotłownia za 96.000 Brutti + rekuperator 22.000 i co wy na to :(

Co o tym sądzicie?

To ja Ci powiem że ja mam 170 m2 Pompa Vitocal 222-G 7,7, podłogówka na całości odiwerty 160 mb (2x80) i rekuperator Vitovent 300 z automatycznym baypasem i sterownikiem tygodniowym.Oczywiście montaż i uruchomienie. Całośc 73 tys

Pytasz co sądzę?? moim zdaniem drogo. Jak widać da się taniej. Ale niestety Viessmann odsyła do swoich regionalnych przedstawicieli, a u nicvh ceny różnią się i to bardzo.

Edytowane przez photos

To ty dobierasz pompę na m2 anie na straty ciepła ???

Ps Mam pompę powietrza- woda za 25000 zł (duży zapas mocy i zbiornik 200 l) a podłogówkę ułożyli po 100 zł / m2.Działa już 2 lata.

W domu 22 -23 C

Nainiższa zanotowana temperatura -28 C i działało

Witam

... a jak wygląda u Ciebie sprawa opłat za energię, w okresach umiarkowanej temp. i okresach bardzo zimnych?

Pozdrawiam