J_J 11.01.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Zróbcie poziome to wyjdzie jeszcze taniej a wcale nie gorzej:) Sensownie te ceny zaczynają wyglądać Witam Cena oczywiście bez wentylacji mechanicznej z rekuperacją (ok. 25 tys zł) ...działkę mam sporą (39 ara) ale przy okazji kopania fundamentów widziałem raczej suchy piach/żwir, w studni(na działce woda znajduje się na 4-5m. Przedstawiciel regionalny PPC na dolny śląsk (Nanoterm) zdecydowanie wskazał na kolektor pionowy ( tylko takie wykonują i tylko do takich maja zaufanie) Co o tym sadzisz? i czy na chwile obecna dołożyłbys 3 tys. aby zamiast pompy PPC mieć Danfossa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.01.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Wentylacja mechaniczna z rekuperacją za 25tyś? Rozszerz.Na jaką głębokość kopałeś pod fundamenty? Wiosną zrób wykop na 1,5m w kilku miejscach działki. Pamiętaj że odwierty po prostu dużo więcej kosztują i jeżeli jest taka możliwość warto zrobić kolektor poziomy.Nie znam pompy Danfossa więc nie umiem ci odpowiedzieć.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_J 11.01.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Wentylacja mechaniczna z rekuperacją za 25tyś? Rozszerz. Na jaką głębokość kopałeś pod fundamenty? Wiosną zrób wykop na 1,5m w kilku miejscach działki. Pamiętaj że odwierty po prostu dużo więcej kosztują i jeżeli jest taka możliwość warto zrobić kolektor poziomy. Nie znam pompy Danfossa więc nie umiem ci odpowiedzieć. Pzdr ...25 tys zł - oceniono, ze przy wyraźnie mniejszych wydatkach skuteczność jest zazwyczaj wątpliwa i, ze wielu klientów po sprawdzeniu kosztów(pobór pradu) decydowało się na odłączenie. Zaproponowano mi · pompę ciepła dwuwymiennikowa Ecopower C7 + zbiornik cwu 300l ... w specyfikacji pisze: Dolne źródło ciepła: kolektor pionowy Maksymalna temperatura górnego źródła do 55°C Temperatura ciepłej wody użytkowej do 50°C Jak to jest faktycznie? Jaką temp. ma faktycznie cwu? ...i czy zawsze? Ps. z uwagi na nachylenie terenu... część wykopów była głeboka na ok 1,5 m Edytowane 11 Stycznia 2011 przez J_J dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 11.01.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Można zrobić taką pompę która spokojnie zapewni nawet wyższą temperaturę, ale odpadają wszystkie "firmówki" i wszystkie standardowe pompy. Nawet nie trzeba na wysokotemperaturowym czynniku chłodniczym budować układu, ale szczegóły sobie podarujmy Tylko pytanie - PO CO takie temperatury do życia człowiekowi są w domu potrzebne? 50 stopni C. nie jest granicą przy standardowej pompie, wystarczy odpowiednio dobrać rodzaj zasobnika i odpowiednio go podłączyć i można podgrzewać nawet lekko wyżej bez grzałek. Potrzebny jest zasobnik typu "zbiornik w zbiorniku". Ewentualnie zwykły przez wymiennik ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.01.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 tylko takie wykonują i tylko do takich maja zaufanie Bo więcej na tym mogą zarobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_J 11.01.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Można zrobić taką pompę która spokojnie zapewni nawet wyższą temperaturę, ale odpadają wszystkie "firmówki" i wszystkie standardowe pompy. Nawet nie trzeba na wysokotemperaturowym czynniku chłodniczym budować układu, ale szczegóły sobie podarujmy Tylko pytanie - PO CO takie temperatury do życia człowiekowi są w domu potrzebne? 50 stopni C. nie jest granicą przy standardowej pompie, wystarczy odpowiednio dobrać rodzaj zasobnika i odpowiednio go podłączyć i można podgrzewać nawet lekko wyżej bez grzałek. Potrzebny jest zasobnik typu "zbiornik w zbiorniku". Ewentualnie zwykły przez wymiennik ciepła. ...fakt, że 50C to już "parzy" .... ale jak ma się faktycznie w praktyce " Temperatura ciepłej wody użytkowej do 50°C " ... czy to jest bezproblemowe i bez dodatkowych rozwiązań 49C .... czy tez raczej 39C w porywach do 44C ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 11.01.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 ale jak ma się faktycznie w praktyce " Temperatura ciepłej wody użytkowej do 50°C " ... czy to jest bezproblemowe i bez dodatkowych rozwiązań 49C .... czy tez raczej 39C w porywach do 44C ?? Pozdrawiam Jest bezproblemowe ale jak pisałem odpowiedni zasobnik, najlepiej "podwójny". Prosty układ przy pompach do około 15kW dobrze się sprawuje i bez problemu osiąga 50°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_J 12.01.2011 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Jest bezproblemowe ale jak pisałem odpowiedni zasobnik, najlepiej "podwójny". Prosty układ przy pompach do około 15kW dobrze się sprawuje i bez problemu osiąga 50°C. Znaczy, że "dwuwymiennikowa Ecopower C7 o mocy 7kW" może być za słaba i należałoby pomyśleć o mocniejszej jednostce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 12.01.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Ja mam PCi ze zintegrowanym zbiornikiem cwu 175l i osiagam temp. cwu 52*C bez grzalek.Czas zagrzania wody od ok. 25*C do 52*C to ok. 50 minut a pompe mam 5,9 kW mocy.Czas "troszke" zalezy od tego czy w tym momencie nie ma poboru cieplej wody. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.01.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Znaczy, że "dwuwymiennikowa Ecopower C7 o mocy 7kW" może być za słaba i należałoby pomyśleć o mocniejszej jednostce? Przeciwnie, im mniejsza moc grzewcza pompy tym wyższą temperaturę cwu można uzyskać -dziwnie to brzmi ale przy mocach ponad 15kW PC zbyt szybko nagrzewa zewnętrzny płaszcz wodny i osiąga zadaną temp. zanim cwu się dogrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 J_J, mam Ecopower i grzeję CWU przez większą część doby do 40oC a rano i wieczorem podbijam na 45 i to w zupełności wystarczy. Nigdy nawet nie próbowałem jej grzać wyżej bo nie ma takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_J 12.01.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witam...jestem po kolejnych konsultacjach z następnym potencjalnym wykonawcą, i... po pierwsze wyjaśnione zostało, ze powierzchnia użytkowa to nie jest to co tak naprawdę jest przedmiotem pod katem ogrzewania - doszła pralnio-suszarnia, komunikacja i połowa powierzchni "pod skosami"... i z 133m2 zrobiło się 151m2. ... i wtedy okazało się, że oferowane przez konkurencję pompy (Ecopower C7 o mocy 7kW i Danfoss DHP-H6 o mocy 6kW) są za słabe i trzeba zastosować pompę o mocy 10kW,...podobnie sie stało z oferowanym przez wrocławską firmę DZ - ich pionowy kolektor (dostosowany do wcześniej wymienionych pomp) o głębokości do 30m i o łącznej głębokości ok. 110m - nie budził zaufania. Koniec końców stanęło na 70 tys. za system oparty o pompę... Vitocal 222-G BWT110 o mocy 10kW z pionowym kolektorem 2x po 100m i podłogówką. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 A czemu nie Ecopower C9 i 150-160m odwiertów? Myślę że w zupełności by to starczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_J 12.01.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 A czemu nie Ecopower C9 i 150-160m odwiertów? Myślę że w zupełności by to starczyło. 150-160m odwiertów o głebokości do 30m? ...myslisz, że wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek1979 13.01.2011 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Witam Koniec końców stanęło na 70 tys. za system oparty o pompę... Vitocal 222-G BWT110 o mocy 10kW z pionowym kolektorem 2x po 100m i podłogówką. Co o tym sądzicie? Cena rozsądna mi Danfoss zrobił wycenę z pompą Danfoss DHP-OPTI PRO odwiert pionowy 3*62m *plus 5 metró nie aktywnego odwiertu) zalane glikolem + podłogówka + kotłownia za 96.000 Brutti + rekuperator 22.000 i co wy na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 13.01.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Cena rozsądna mi Danfoss zrobił wycenę z pompą Danfoss DHP-OPTI PRO odwiert pionowy 3*62m *plus 5 metró nie aktywnego odwiertu) zalane glikolem + podłogówka + kotłownia za 96.000 Brutti + rekuperator 22.000 i co wy na to Złodziejswo, delikatnie mówiąc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBUD 13.01.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Cena rozsądna mi Danfoss zrobił wycenę z pompą Danfoss DHP-OPTI PRO odwiert pionowy 3*62m *plus 5 metró nie aktywnego odwiertu) zalane glikolem + podłogówka + kotłownia za 96.000 Brutti + rekuperator 22.000 i co wy na to wow, okrutna wycena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.01.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Koniec końców stanęło na 70 tys. za system oparty o pompę... Vitocal 222-G BWT110 o mocy 10kW z pionowym kolektorem 2x po 100m i podłogówką. Co o tym sądzicie? To ja Ci powiem że ja mam 170 m2 Pompa Vitocal 222-G 7,7, podłogówka na całości odiwerty 160 mb (2x80) i rekuperator Vitovent 300 z automatycznym baypasem i sterownikiem tygodniowym.Oczywiście montaż i uruchomienie. Całośc 73 tys Pytasz co sądzę?? moim zdaniem drogo. Jak widać da się taniej. Ale niestety Viessmann odsyła do swoich regionalnych przedstawicieli, a u nicvh ceny różnią się i to bardzo. Edytowane 13 Stycznia 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.01.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 To ty dobierasz pompę na m2 anie na straty ciepła ??? Ps Mam pompę powietrza- woda za 25000 zł (duży zapas mocy i zbiornik 200 l) a podłogówkę ułożyli po 100 zł / m2.Działa już 2 lata.W domu 22 -23 CNainiższa zanotowana temperatura -28 C i działało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_J 14.01.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 To ty dobierasz pompę na m2 anie na straty ciepła ??? Ps Mam pompę powietrza- woda za 25000 zł (duży zapas mocy i zbiornik 200 l) a podłogówkę ułożyli po 100 zł / m2.Działa już 2 lata. W domu 22 -23 C Nainiższa zanotowana temperatura -28 C i działało Witam ... a jak wygląda u Ciebie sprawa opłat za energię, w okresach umiarkowanej temp. i okresach bardzo zimnych? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts