misiek1979 15.01.2011 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 No właśnie Panowie a jak wygląda sytuacja z PC powietrze-woda, pompa jest o wiele tańsza ale podobno sprawność mniejsza.Przeglądając net zauważyłem iż niektórzy polecają podłaczenie PC powietrze-woda do wylotu powietrza z rekuperatora.Miał ktoś może styczność z czymś takim, może jest to jakaś alternatywa do kolektorów gruntowych.Rekuperator oddaje zużyte powietrze o temp ok 15-18 wg moich spostrzeżeń więc DZ PC powietrze-woda miałoby temperaturę wyższą niż DZ z gruntu. A oszczędność na DZ gruntowym to nawet 20000 PLN ?? Co myślicie o takim rozwiązaniu, tu nie trzeba fachowej firmy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.01.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Rekuperator nie oddaje takiej temp. Jeżeli oddaje to jest g.. a nie rekuperator. Nawet jak ta temp. jest wyższa niż na zewnątrz to tego powietrza z reku jest baaardzoooo mało dla takiej pompy. Kiedyś gdzieś tu obliczaliśmy i wyszło mi że taka dobra pompa mnie osobiście musiała by kosztować około 10tyś by było warto się nią zainteresować. DZ poza tym można jeszcze świetnie wykorzystać latem jako GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.01.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 dzisiaj poszło 22 kWh (dobowo)na 250m 2 (temp 0 noc +5 dzień).Pracuję poniżej mocy minimalnej dla modulacji.Mam też kocioł gazowy odpalam przy -16 C bo wtedy koszt ogrzewania jest identyczny.Zamiezam odłączyć sie od gazu ,ale jesz cze poobserwuje.Pracowała w temp -25 C dawała radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.01.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 powietrze z rekuperatora to max 400 m3/h o temperaturze powiedzmy 0 C.A pompa potrzebuje 30 000m3/h.Nie zauważy tego z rekuperatora.Powiem tak : też się bałem ale działa.Straszenie grzałkami przez grutowców jest nie fer .Przecież pompy gruntowe mają grzałki i czesto są dobierane na 80 % zapotrzebowania budynku.Powietrze ma nieograniczoną ilość energii ,wymiennik gruntowy przy ciężkiej zimie i dobranym na styk można zamrożić.Co nie znaczy ,że pompy gruntowe są niedobre.To jak porównać diesla do benzyniaka.Sprawność srdnioroczna COP to powyżej 3 tak należy dobrać pompę Można oczywiście dobrać tak ,że będzie więcej gruntowe powinny mieć COP =4 (widziałem takie kture miału 2,5..ALE dotyczy to okresu grzewczego dla obydwu pomp.A co z latem dla powietrznej COP rośnie w 0kolice 5 .A gruntowa regeneruje źródło i ma około 4 lub mniej.Z pompami powitrznymi bywają problemy .Niektóre pompy mają kłopot z odszranianiem. Należy obserwować rynek postęp jest ogromny .Praktycznie co pół roku wchodzi jakiś patent podnoszący osiągi. W razie potrzeby pomogę.A z tym że nie potrzeba fachowej firmy ??/ Skoro to takie proste to czemu tyle obaw.Źle zrobisz i masz złom lub ma małą sprawność .Pompe takó uruchamia się dobę jak dobrze idzie.Narzędzia do tego to minimum 6000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
72foxa 15.01.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 (edytowane) post przeniosłem do innego tematu - uczę się Edytowane 15 Stycznia 2011 przez 72foxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.01.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 ... Straszenie grzałkami przez grutowców jest nie fer .Przecież pompy gruntowe mają grzałki i czesto są dobierane na 80 % zapotrzebowania budynku. Powietrze ma nieograniczoną ilość energii ,wymiennik gruntowy przy ciężkiej zimie i dobranym na styk można zamrożić. Co nie znaczy ,że pompy gruntowe są niedobre.To jak porównać diesla do benzyniaka. Sprawność srdnioroczna COP to powyżej 3 tak należy dobrać pompę Można oczywiście dobrać tak ,że będzie więcej gruntowe powinny mieć COP =4 (widziałem takie kture miału 2,5..ALE dotyczy to okresu grzewczego dla obydwu pomp.A co z latem dla powietrznej COP rośnie w 0kolice 5 .A gruntowa regeneruje źródło i ma około 4 lub mniej. ... Sorki ale skad te dyrdymaly wytrzasnales? No wiesz, takie glupoty wypisywac ... Ja nie mam i nie znam pomp powietrze-woda i jakbys poczytal nie wypowiadam sie na ich temat tak namietnie jak Ty na temat glikolowych. Dlaczego ludzie, ktorzy nie maja o czyms pojecia maja za to najwiecej do powiedzenia?!!!!!!! Wniosek jaki wyciagnalem z Twojej wypowiedzi nasuwa sie taki, pompy powietrzne sa najlepsze ale z DZ gruntowe (glikolowe) tez ujda, mimo prawie samych wad. Nie wiem czy glikolowe sa az tak kiepskie, bo grozi zamarznieciem DZ i drastycznym spadkiem cop latem (ciekawe na jakiej podstawie to zalozenie). Przyklad pieprzenia glupot: Latem cop PCi gruntowej jest mniejszy bo grzejemy tylko cwu a zima zwieksza sie owe cop poniewaz grzanie co ma wieksza sprawnosc przy parametrach 0/35* (DZ/GZ) niz latem przy 0/55* - no, ale u Ciebie jakos odwrotnie wychodzi. Nie ma co sie licytowac, ja wybralem to zle rozwiazanie bo PCi glikolowe (DZ pionowe) i modle sie zeby mi nie zamarzlo ...przeciez sami idioci projektuja i wykonuja instalacje dla pomp ciepla inych niz powietrzne. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Po pierwsze to nie mam grzałki i przy -27 pierwszej zimy nie było problemu a po drugie z całorocznej pracy pompy na poziomie 5000kWh tylko około 250kWh jest potrzebnych latem gdy ta sprawność powietrze-woda jest wyższa. 5% pracy z większym COP to chyba nie argument za? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek1979 23.01.2011 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Panowie ja już chyba zgłupiałem, jestem w kropce i nie wiem jaką pompę wybrać, proszę o pomoc jaka pompa wg was jest najlepsze chodzi o stosunek cena/jakość.DZ nie wiem czy poziom czy pion co producent i montażysta to inna opinia. Idąc do Pana z pompą firmy X mówi że pionowe a inny monter tej samej pompy mówi poziom. Ja już nie wiem co wybrać, jakie DZ i jaka pompa. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.01.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 DZ nie wiem czy poziom czy pion co producent i montażysta to inna opinia Nie przejmuj się takimi gadkami. Popieram poprzednią wypowiedź. Moim zdaniem kolektor poziomy jest rozwiązaniem z wyboru, pionowy z konieczności, gdy nie można zastosować poziomego. Dowiedz się jakiej mocy potrzebujesz, sprawdź grunt, oszacuj długość poziomego i zastanów się, gdzie go upchnąć na działce. Tego za Ciebie nie zrobi dobrze żaden macher, bo nie wie co chcesz mieć na działce. Gdy się nie zmieści, czy będzie przeszkadzał, to rób pionowy. Wybór pompy to moim zdaniem wybór wg. ceny. Każda dobrze zainstalowana będzie działać - byle na firmowej sprężarce (np. Coopeland lub podobnej) a nie chińskim noname. Porównaj ceny, a łatwiej wybierzesz. To tak jakbyś pytał czy lepsza będzie skoda czy ford... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.01.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Masz miejsce i warunki rób poziomy, koniec dyskusji. PC każda jest dobra jak dobrze zrobione DZ i GZ, Jedna zeżre ci 1200zł a inna 1300, co za różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna 11 23.01.2011 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 WItam Panów Ja kupiłąm pompę ciepła firmy Vaillant Geo therm VWS 61/2 6kW.Pompa posiada również VR net dialog. Firma , która mi zamontowała pompę widzi ją na swoim komputerze, może ją ustawiać według mojego życzenia. Jest to połączone również z serwisem głównym firmy Vaillant. Pompa jest bardzo oszczędna i na razie grzałki ma wogóle odłączone . Pobiera tylko prąd do sprężarki. W domu mam 22 st C. Odwierty mam pionowe. Koszt pompy z instalacją i odwiertami 55 tyś zł. Dom 130m2.Postawiłam na jakość . Ponieważ domu nie buduje się często. Jak czytam posty na forach co wypisują ludzie budujący swoje domy to włosy na głowie mi stają, że montują u siebie jakieś chińskie lub garażowe wynalazki.Nigdy bym tego nie zrobiła mojej rodzinie. Najgorsi są mondrale co to wszystko mają za pół darmo a potem pompa zamiast grzać z ziemi wspomaga się grzałkami i zero z oszczędności. Solary są bardzo fajnym urządzeniem . Uważam , że kogo na nie stać powinien je kupić. Ponieważ odciążają pracę pompy np. w lecie do ogrzania ciepłej wody. Po co pompa ma pracować jeśli solary mogą za darmo podgrzać mi wodę. Instalację wykonywała mi firma z woj. mazowieckiego Ekoemiter . Polecam to dobra i solidna firma . http://www.ekoemiter.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acerspacer 24.01.2011 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Witam.Ja mam obecnie pompe spoooorooo przewymiarowaną 14 KW ,gdyż użytkuję tylko dół 90 m2 ,a góra jest jeszcze w lesie dodatkowe 130 m2...Zużycie prądu wg podlicznika wg taryfy c11 to za grudzień około 550 zł za CO i CW.Dom stoi w szczerym polu więc go wiatry smagają ma co go pomimo dobrej izolacji chłodzić.Wedłóg mojego instalatora po uruchomieniu góry ma być ona jeszcze bardziej ekonomiczna,gdyż w tej chwili jest przewymiarowana.W domu panuje stała temperatura 23 stopnie.Wiem,że niektórzy jak np.mój magik od kas mieszkają w np. domu w zabudowie szeregowej czyt.dwie ściany frontowe obniżają temperaturę na czas nieobecności w domu i chwalą się zużyciem gazu za 300-400 zł przy ogrzewaniu dwóch do trzech pomieszczenień w których przebywają bo w reszcie zakręcają kaloryfer (ja mam podogwke i scienne).Dolne źródło wykonałem we własnym zakresie przez co zaoszczędziłem sporo grosików.Wedłóg mnie to całkiem nienajgorszy wynik szczególnie jeśli porównam sobie do zużycia gazu w moim starym mieszkaniu sprzed 4-5 lat na poźiomie 300 zł przy 84 m2....MIESZKANIA NIE DOMU.CO sadzicie o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.01.2011 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Widzę Katarzyno 11 że lubisz szastać pieniędzmi. Twój cyrk, twoje małpy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 24.01.2011 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Widzę Katarzyno 11 że lubisz szastać pieniędzmi. Twój cyrk, twoje małpy. Cos za latwo oceniasz innych, no ale to przeciez nic nie kosztuje. Wyczuwam w tonie Twojej wypowiedzi jakis cynizm. Odnosze wrazenie ze kazdy kto zaplacil za cos wiecej niz Ty musi byc jakis nie teges... Zapewne niedorajda, ktora nie potrafi nic sensownego (czyt. tanszego) znalezc, prawda? Ja tez uwazam, ze nie powinno sie zbytnio oszczedzac na niektorych urzadzeniach bo moze to sprawic wiecej klopotow niz oczekiwanych korzysci. Urzadzenie, ktore ma pracowac przez wiele lat chyba nie powinno byc podstawowym obiektem oszczednosci przy budowie domu. Nie "mowie" ze tansze pompy beda kiepskie ale nalezy miec pewnosc ze wybralismy dobrze a nie tylko taniej. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 24.01.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Może i nie mam pompy glikolowej, ale odnoście dylematów kolektor poziomy czy odwierty to polecam wpisać sobie na youtuba pompa ciepła viessmann.Z tego co tam prezentują (choć żadnej metody nie zachwalają jako jedynej i słusznej), na filmiku promocyjnym odwierty mają więcej zalet takich jak mniej zajmowanego miejsca, stałość temperatury... i wadę, że są droższe.Ale jest wielu na forum co woli dopłacić grosza i mieć pewność jakości, z czym już Liwko się nie zgadza... i nie tylko z tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 24.01.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Co do odwiertów, to firma, nie powiem jaka, przedstawiła koncepcję wiercenia nie tylko pionowego w dół, ale też na ukos. Promieniście z jednego miejsca można wywiercić powiedzmy 6 krótszych otworów, z czego jeden pionowo w dół, a reszta - skośnie na boki. Zalety - sami sobie odpowiedzcie, myślę, że na niektórych działkach super rozwiązanie, potrzebna tylko specjalna wiertnica, których na razie w Polsce praktycznie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 24.01.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 (...) potrzebna tylko specjalna wiertnica, których na razie w Polsce praktycznie nie ma. Czyzby pomysl na firme? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 24.01.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 czemu nie, ale ja na szczęście mam już co robić dla zainteresowanych tematem - wpiszcie sobie w googlach "odwierty promieniste" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.01.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Solary są bardzo fajnym urządzeniem . Uważam , że kogo na nie stać powinien je kupić. Ponieważ odciążają pracę pompy np. w lecie do ogrzania ciepłej wody. Po co pompa ma pracować jeśli solary mogą za darmo podgrzać mi wodę. Moja PC zużywa rocznie 5000kWh z czego latem około 200!!! Nawet jakby pobrała 500kWh na CWU to pieniądze wydane na solary są pieniędzmi wyrzuconymi w błoto. Ja jednak piwopijca podejrzewam że była to raczej ukryta reklama firmy ale pewności nie mam. Jest to pierwszy i jedyny post tej osoby, nie wydaje ci się podejrzany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 24.01.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Post Katarzyna 11 to nachalna reklama, wrzućcie sobie przeszukanie forum to zobaczycie, że wszystkie jej posty są peanami na tą firmę.Zresztą widać już po układzie posta, że to zwykła reklama. Jest "pochwała" klienta, uwypuklenie walorów własnej oferty, zdeprecjonowanie konkurencji, zachęta zakupu innego produktu z oferty z podkresleniem dodatkowych korzyści no i oczywiście NAMIAR. Nie wiem po co to robią bo opinie raczej mieli pozytywne, a w ten sposób psują sobie wizerunek. Akt desperacji czy nadgorliwość handlowca?W każdym bądz razie ja bym tam podchodził do tych "rewelacji" z dużą dozą ostrożności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts