Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy pompa ciepła da radę w duże mrozy?? oraz prośba o wycenę

misiek1979

Recommended Posts

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Musze przyznac, ze nie rozumiem tego posuniecia firmy Ekoemiter.

Znam osoby ktorym robili instalacje z PC wlasnie Vaillant'owskie i sa zadowoleni (min. w Otwocku).

Takie nachalne auto-reklamy nie sa widziane zbyt pozytywnie.

@sly1978

Jesli jestes powaznie zainteresowany to mimo wszystko warto wyslac do nich zapytanie ofertowe.

Nie skreslaj tej firmy od razu za co - nieco nieudolna auto-reklame :)

Ciekaw az jestem jaka oferte od nich dostaniesz ...

Pzdr.

Cos za latwo oceniasz innych, no ale to przeciez nic nie kosztuje.

Wyczuwam w tonie Twojej wypowiedzi jakis cynizm. Odnosze wrazenie ze kazdy kto zaplacil za cos wiecej niz Ty musi byc jakis nie teges...

Zapewne niedorajda, ktora nie potrafi nic sensownego (czyt. tanszego) znalezc, prawda?

Pzdr.

Hmm :)

Ja jestem po prostu przykładem do obalenia ostatniego mitu że instalacja z PC musi być droga. Tych przykładów zresztą zaczyna być coraz więcej;)

Źle mnie oceniłeś piwopijca.

Z tego co tam prezentują (choć żadnej metody nie zachwalają jako jedynej i słusznej), na filmiku promocyjnym odwierty mają więcej zalet takich jak mniej zajmowanego miejsca, stałość temperatury... i wadę, że są droższe..

Na reklamówkach i prezentacjach wszystko wygląda lepiej niż w rzeczywistości. Niestety rzeczywistość nie jest taka różowa i okazywało się na tym forum, że osoby posiadające odwierty osiągały na nich temperatury rzędu minus 6 stopni. Dlaczego ? Bo zrobiły za krótki kolektor, a płacąc 100zł/mb bardzo łatwo jest mieć tendencję do skracania tego najważniejszego elementu instalacji pc. -6 to przypadki ekstremalne, ale tendencja do skracania pionowego powoduje, że zazwyczaj nie jest on lepszy od dobrze zrobionego poziomego, a tylko droższy i to o wiele. Więc jeśli nie trzeba, to po co przepłacać ? Oczywiście są też i przypadki pozytywne u których kolektor pionowy dobrze działa do dziś. Inną kwestią jest wspomniane przez Ciebie miejsce, ale gdy go nie mamy, to nie ma wyjścia i to już inna bajka.

No to ja chcialbym zeby moje kolektory pionowe dzialaly dobrze i dlugo...

Mam raptem, lacznie 100mb odwiertow do pompy ciepla o mocy 5,9kW a moc chlodnicza to chyba 4,5kW i dla niej dobiera sie wielkosc DZ.

Przy najwiekszych mrozach ubieglej zimy (chyba -27*C) temp. DZ spadla mi do -2,5*C - podobno to niezly wynik (wg producenta PCi).

Zeby nie bylo, mam mala dzialke -typowo miejska wiec i wybor byl prosty. To jest tak jak z wyborem zrodla ciepla, brak gazu w poblizu (olbrzymie koszty podciagniecia nitki z gazem) i brak checi pracy z "szufla" w kotlowni pomogly mi w wyborze zrodla ciepla.

Z tego samego powodu GWC zwirowe mam po garazem i niestety za malo miejsca na dzialce na przydomowa oczyszczalnie sciekow :(

Pzdr.

tendencja do skracania pionowego powoduje, że zazwyczaj nie jest on lepszy od dobrze zrobionego poziomego,
Nam ostatnio jacys twardziele wykonuja gminna kanalizacje. Pompuja wode z rowow, zeby ich nie zalalo. Stad wiem, ze woda jest b. wysoko zima. Jak wykop stal przez weekend, to woda podeszla na jakies 0,7m pod powierzchnie terenu. Czyli kolektr mi "plywa".

W arkuszu zuzycia notuje sednie tygodniowe temperatury i zuzycie pradu. Jesli poziomemu jakos drastycznie spada wydajnsoc przez zime, to powinno sie to uwidocznic w liczbach. Na pewno sam poczatek sezonu byl rewelacyjny. Tzn pompa pracowala bardzo krotko.

Ale, miedzy zuzyciem pradu na poczatku grudnia i pod koniec stycznia (przy takich samych temp. zewn), nie widze jakiejs specjalnej roznicy.

Bede donosil po sezonie grzewczym.

marcin

U mnie też wody gruntowe bardzo wysoko, po cholerę robiłem te odwierty. Na sąsiedniej działce zaczyna się robić naturalny staw i jak wpadną na pomysł dowozić ziemi to mnie zaleją! Kiedyś Niemcy zrobili tu melioracje ale oczywiście nasi wiedzą lepiej i ją zaniedbali. To tak jak we Wrocławiu, Niemcy mieli tereny zalewowe a Polacy tam bloki postawili, masakra. 1km ode mnie jest jezioro i wszystkie pomosty są pod lodem, jak żyję jeszcze czegoś takiego nie widziałem.

U mnie też wody gruntowe bardzo wysoko, po cholerę robiłem te odwierty. Na sąsiedniej działce zaczyna się robić naturalny staw i jak wpadną na pomysł dowozić ziemi to mnie zaleją! Kiedyś Niemcy zrobili tu melioracje ale oczywiście nasi wiedzą lepiej i ją zaniedbali. To tak jak we Wrocławiu, Niemcy mieli tereny zalewowe a Polacy tam bloki postawili, masakra. 1km ode mnie jest jezioro i wszystkie pomosty są pod lodem, jak żyję jeszcze czegoś takiego nie widziałem.

Ma to tez zle strony.

Nasz "droga gminna" to przy roztopach plynie rzeka. Gumiaki trzeba miec do pasa wtedy :-)

Co gmina na to? "Chcieliscie mieszkac na wsi to sie nie spodziewajce ze autostrada bedzie". ;-)

marcin

ja miałem na wierzchu samą glinę, po deszcze masakra, jazda gorsza niż po lodzie ;)

ale wykorytowałem drogę i wysypałem kamieniem 20-30cm i jest ok.

Tiaaa, tyle ze ja mam 600m takiej drogi do siebie :-/

A jak kiedys wysypalem cos na to droge, zeby byla przejezdna, to sie gmina przypieprzyla, ze brzydkie kamienie i mam to drobnym tluczniem przysypac.

Rece opadaja.

marcin

dzień doberek

jako że w tym roku zaczynam budowę domku pod fikusem z Archonu, żona namawia mnie na PC

działkę mam 10 arową, ale jako że coś może kiedyś z nią zrobię to nastawiłem się na kolektor pionowy...

i tak sobie dumam - czy ktos z użytkowników zna lub kojarzy porzadne (tanie, dobrze instalujące, sprawdzone jakościowo, z porządnym serwisem - czyli ideał:)) firmy od PC w rejonie Śląska? dokładniej Opola?

porozglądałem się w okolicy i coś cienko z nimi - albo ceny z kosmosu, albo poziom wiedzy - powalający. Jeśli ja, zwykły czytać forum wiem więcej od pracownika danej firmy, to chyba nie ma o czym mówić...

zainteresował mnie vikersonn - cenowo - ich oferta wyszło coś okolo 60k za odwierty, pompa, instalacja i podłogówka - wyszła mi moc 13kW... oczywiście wszystko o zawyżonych wg vikersonna parametrach... (długość kolektora, moc pompy) bo teraz uważają ze trzeba przewartościować, jeszcze rok temu panowała opinia żeby niedowartościować moc - czyli dawać pc slabsze niz zapotrzebowanie :)

i tak się waham - opinni o vickersonkach jest trochę, w wiekszości złych, ale ile to zdań użytkowników, a ile konkurencji - nie wiem.

podobaja mi się Nibe i IVT - ale ceny trochę mniej :)

jakieś porady? do kogo uderzać w tym regionie?

Ja mam Buderusa firma z pod Opola montowała i jestem zadowolony cenowo też !

Jak chetny to podam dane.

Ja jestem chętny. Zaczyna budowę pod koniec roku i przymierzam sie do PC.

okobar mam na oku polecana firme. Znajomemu robila 2 lata temu z odwiertami 180m podlaczenie i pompa IVT (bez CO) wyszlo go 56tys

Witam !

Firma KRĘŻEL 608744803 partner handlowy Buderusa.

U mnie robili wszystko od A do Z. Podłączenie studni woda ,kanaliza ,podłogówki ,montaż pc Buderusa ,wykopy pod kolektory poziome itd.

Jak narazie wszystko ok. mogę polecić . Pompa pracuje narazie ok.mam model 7,3kw łącznie z przygotowaniem c.w.u dom po podłogach 202m2 ,uzytkowa 150m2+garaż 20m2 . Drabinki w 2 łazienkach i 1 grzejnik w garażu gdzie mam PC. Dom 30cmpustak +15styro, podłogi na gruncie 10cm s tyro ,dach 25cm wełny w domu temp 21 stopni ustawione ,próbowałem na 23 stopnie ale jest wtedy za gorąco domownikom ale pompa daje radę!!! i to w pierwszym sezonie grzewczym.

Niemam reku i nie robię a kominek na przyszły sezon założę.

Pozdrawiam i dajcie znać !