Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy pompa ciepła da radę w duże mrozy?? oraz prośba o wycenę

misiek1979

Recommended Posts

- wyszła mi moc 13kW... oczywiście wszystko o zawyżonych wg vikersonna parametrach... (długość kolektora, moc pompy) bo teraz uważają ze trzeba przewartościować, jeszcze rok temu panowała opinia żeby niedowartościować moc - czyli dawać pc slabsze niz zapotrzebowanie :)

a czym tłumaczą przewymiarowywanie? jakie masz zapotrzebowanie budynku?

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tłumaczyli tym, że po ostatnich zimach wolą dać ciut za dużo wszystkiego, zeby się nie okazało,iż w ostre mrozy max temperatura osiągana w domu bez grzałek to powiedzmy 15 stopni..

jak będzie mocniejsza pompa to nie powinno być wg nich takiej sytuacji, co najwyzej odwrotna - za dużo mocy w stosunku do potrzeby..

i jak o jeden zauważył - lepiej ciut więcej zapłacić za prąd, niż marznąc

tylko że wychodzi mi teraz 65 tys.

a im bardziej szukam opinni tym mniej mi sie ta firma pdoba

juz bardziej ppc...

ale nie oszukujmy się, wolałbym firmę gdzies koło siebie wziąść, niestety ci u których byłem to albo Nibe, albo Danfoss, Viessman czy Ivt

same drogie, z pełną zabawą, czyli od odwiertów po właczenie, kiedy nic bym nie robił, to koszt około 70-80 tys..

szukam więc dalej

tylko że wychodzi mi teraz 65 tys.

...to cena z podłogówką?

jak masz wątpliwości to daj komuś do wyliczenia OZC , bo może okaże się, że masz dużo mniejsze zapotrzebowanie... jaką masz pow netto domu?

...ewentualnie pomyśl o kolektorze poziomym, jeżeli oczywiście Twoja działka na to pozwoli, no i musisz mieć świadomość niedomagań poziomego....

.. a Ty znowu o tym, że jest cudowny i niezastąpiony....

podstawowym jego niedomaganiem jest to, że nie na każdej działce się zmieści i nie każde warunki gruntowe są dla niego sprzyjające... dlaczego widzisz tylko jedną stronę medalu ???

OZC można zrobić samemu... z tym, że nie każdy jest w odpowiednio dużym stopniu "techniczny" a błędy już na etapie OZC mogą się odbić czkawką....

aha - samemu można zrobić nawet pompę ciepła i wybudować dom.....ale na pewno nie jest to propozycja dla każdego

...to cena z podłogówką?

jak masz wątpliwości to daj komuś do wyliczenia OZC , bo może okaże się, że masz dużo mniejsze zapotrzebowanie... jaką masz pow netto domu?

...ewentualnie pomyśl o kolektorze poziomym, jeżeli oczywiście Twoja działka na to pozwoli, no i musisz mieć świadomość niedomagań poziomego....

dom pod fikusem z archonu [/url]

działka 10 arów = dałoby radę dać poziomy, ale nigdy nie wiadomo co na działce kiedyś mieć będę miał, a nuż żonie odbije i zażąda sadu?http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-fikusem/m42d52086ca385

edytka: a tak z podłogówką

Edytowane przez okobar
dopisanie odpowiedzi

...Twój dom ma ok 160 m z garażem... nie wiem jak go ocieplasz, ale gdyby okazało się, że na prawdę potrzebujesz pompę 11 kW to oznaczałoby, że ocieplasz go bardzo słabo...

pompa 11kW daje radę w domach blisko 2xwiększych....

stąd wynikają duże koszty, chociaż cena 65 tys powinna wystarczyć na instalację z markową pompą...

jeżeli przeliczysz dokładnie OZC to będziesz mógł sprawdzić jakie jest zapotrzebowanie przy ociepleniu jakie planujesz i sprawdzić czy nie opłaca Ci się czasem zwiększenie ocieplenia co spowoduje zastosowanie mniejszej pompy.

mniejsza pompa to mniej odwiertów, mniejsze rachunki za prąd.....

zmiany względem projektu - solbet 36 z 12 cm styropianu i chcemy 30cm na dach

poza tym rekuperator

nie wiem jakie zapotrzebowanie ma ten planowany dom, OZC próbowałem jakimiś programami wyliczyć, ale ja humanista jestem i nie potrafię :p

niby w projekcie jest charakterystyka energetyczna - ale podaje dziwne cyfry dla mnie niewielemówiące :p

EP 137 kWh/(m2*rok)

EK 121 kWh/(m2*rok)

to do gołego projektu

jak zastosuję solbet 36cm i 12 cm ocieplenia plus 30 cm na dach i dodatkowe 20 na fundament (ddodatkowe do tego co juz jest w projekcie) do tego WM z reku i kominek z DGP (jakby mi bylo zimno)

to wszystko podałem vikersonowi mailowo - i wlasnie cos takiego wyliczyli

...z tego co podajesz to domek powinien być dość ciepły... niewielkim nakładem możesz zwiększyć gr izolacji i już na prawdę będzie pięknie... te wartości, które podałeś z projektu - możesz nie zwracać na nie uwagi bo po zastosowaniu zmian w przegrodach będą na pewno o wiele niższe ...

jeżeli sam nie dasz rady to poszukaj kogoś kompetentnego i przelicz projekt jeszcze raz przy podanych , już ostatecznych parametrach wszystkich przegród, okien ..

znając te dane o których mówisz uważam, że pompa 11 kW jest za duża do tego co masz zamiar wybudować, ale ostateczną opinię może wydać ktoś kto to dokładnie przeliczy....

U mnie wyszło ogółem za to wszystko co napisałem 63tys.zł

Pompa ogrzewa całość bez użycia grzałek które są wyłączone , a funkcję na wykończenie bakteri lagionella mam raz na tydzięń na sprężarce tylko!

U mnie nic nie jest przewymiarowane !

Pozdro

nie jest przewymiarowane - to do jakiej temperatury masz dobraną pompę (-15,-20czy -25C).

Przewymiarowanie nie jest niczym złym .To takie pojęcie odnoszące si ę do projektowania .Urzadzenia dobiera sie dla temperatury np -20 C

Ale jak ktoś sobie zażyczy może być na -30C.Tylko trzeba uzasadnić ekonomicznie.

Ja na pewno będę chciał dobrać instalacje do -30/25 tylko po to żeby spać spokojnie szczególnie że to będzie jedyne źródło ciepła w domu (kominek będzie ale traktuje to jako ozdobę) oczywiście w domku będzie Reku.

A teraz wracając to tego co tu piszecie jedna z firm dała mi wycenę na 120000 za całość czyli PC + pionowe odwierty w sumie ok 180m + podłogówka. Pompa Danfosa z 180l zasobnikiem. Widziałem to w akcji i wygląda ok i estetycznie pompa fantastycznie cicha - stojąc obok prawie nie wydaje dźwięków, no ale cena robi swoje ??

Proszę o informację użytkowników tańszych pomp jaką wybrać, oczywiście nie bez znaczenia jest tu gwarancje i koszty serwisu.

A co z GWC warto czy nie ??