Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy pompa ciepła da radę w duże mrozy?? oraz prośba o wycenę

misiek1979

Recommended Posts

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Moim skromnym zdaniem cena dla domu z pompą ciepła, GWC i reku w dużej mierze zależy od urządzeń i materiałów do wykonania instalacji. Podam przykład:

- rekuperator Aeris350 wersja standard cena na luty 2011 to 8700 a wersja Lux 12500.

- rury sztywne spiro, anemostaty ipt ( większość do zabudowy) dla Twojego domu to koszt ok.10000 zł , natomiast rury Zehnder (całość do schowania w wylewce) ok 16000 zł

- wykonanie projektu wentylacji :1000 zł.

Całkowity koszt rekuperacji :19,700 albo 29,500 zł. Różnice widać:)

To samo dotyczy C.O..

- pompa firmy IVT od 25000 zł

- vaillant od 20000 Zł

- instalacja np: podłogówka plastik 5 zł za mb fi 16.

- dodatki (szafki, rozdzielacze, zawory, mieszacze ,itp) ok. 5000 zł

- robota podłogówka 35 zł/m2,

- reszta (przekucia, montaż szafek) 3000 zł.

Jeśli chodzi o GWC to tylko pionowe ze względu na różnice temp. Jedyny minus to częsta awaria dolnego źródła spowodowana złym wykonaniem połączenia "U" przez instalatora.

- koszt odwiertu w mojej okolicy od 200 zł/m.

- koszt rury rura PE 80 40x3,0 (200m) 7,15 mb

- wykonanie projektu C.O. ok 2000 zł.

Cena końcowa całości zaczyna się od 80000 zł

Pozdrawiam

Witam.

Moim skromnym zdaniem cena dla domu z pompą ciepła, GWC i reku w dużej mierze zależy od urządzeń i materiałów do wykonania instalacji. Podam przykład:

- rekuperator Aeris350 wersja standard cena na luty 2011 to 8700 a wersja Lux 12500.

- rury sztywne spiro, anemostaty ipt ( większość do zabudowy) dla Twojego domu to koszt ok.10000 zł , natomiast rury Zehnder (całość do schowania w wylewce) ok 16000 zł

- wykonanie projektu wentylacji :1000 zł.

Całkowity koszt rekuperacji :19,700 albo 29,500 zł. Różnice widać:)

To samo dotyczy C.O..

- pompa firmy IVT od 25000 zł

- vaillant od 20000 Zł

- instalacja np: podłogówka plastik 5 zł za mb fi 16.

- dodatki (szafki, rozdzielacze, zawory, mieszacze ,itp) ok. 5000 zł

- robota podłogówka 35 zł/m2,

- reszta (przekucia, montaż szafek) 3000 zł.

Jeśli chodzi o GWC to tylko pionowe ze względu na różnice temp. Jedyny minus to częsta awaria dolnego źródła spowodowana złym wykonaniem połączenia "U" przez instalatora.

- koszt odwiertu w mojej okolicy od 200 zł/m.

- koszt rury rura PE 80 40x3,0 (200m) 7,15 mb

- wykonanie projektu C.O. ok 2000 zł.

Cena końcowa całości zaczyna się od 80000 zł

Pozdrawiam

Coś kosmiczne niektóre ceny, zwłaszcza odwiertów, o rekuperacji nie wspominając :) Albo niektórzy nie patrzą na kasę, bo mają jej nadmiar, albo niewiedza robi swoje.

Ja mam Buderusa firma z pod Opola montowała i jestem zadowolony cenowo też !

Jak chetny to podam dane.

ja poprosze o kontakt do firmy

dostalem wycene z kilku firm i wszystkie w okolicach 75tys za ivt 7 z buforem 200l do tego 90 m2 podłogówki plus 6grzejników i instalacja wodna oraz projekt

ja poprosze o kontakt do firmy

dostalem wycene z kilku firm i wszystkie w okolicach 75tys za ivt 7 z buforem 200l do tego 90 m2 podłogówki plus 6grzejników i instalacja wodna oraz projekt

a po co Ci kaloryfery?,

PC pracuje naj ekonomiczniej gdy wszędzie masz podłogówkę. nawet w łazienkach nie mam kaloryferów, mam ustawione 25st i tyle mam.

jz buforem 200l do tego 90 m2 podłogówki plus 6grzejników i instalacja wodna oraz projekt

Jeśli jeszcze możesz, to koniecznie zrezygnuj z grzejników (za wyjątkiem drabinki-ek w łazience-kach), Grzejniki przy pc są bez sensu i mają same wady, jeśli wszędzie zastosujesz podłogówkę, to będziesz mógł zrezygnować z mieszacza i "bufora" 200l i w ten sposób zaoszczędzisz parę zł a instalacja będzie lepiej działać bez tych zbędnych dodatków, które tylko zmniejszają cop pompy.

Tylko ze te grzejniki sa pewnie sporo tansze nic ich zamiana na podlogowke.

Mimo wszystko tez polacalbym sama podlogowke i "drabinki" w lazienkach czy pralni i najlepiej z dodatkowymi grzalkami na sezony przejsciowe.

Niestety, koszt moze okazac sie jeszcze wyzszy niz podane mimo likwidacji niektorych dotychczasowych elementow. instalacji

Pzdr.

W przypadku kolektora pionowego można latem przyjemnie schłodzić chatkę czego nie da się uzyskać z poziomego rozwiązania...., bzdury opowiadam ? Czy coś jest na rzeczy ?

Ani z jednego ani z drugiego raczej nie schłodzisz a prędzej nie dopuścisz do nadmiernego nagrzania. Mowa oczywiście o chłodnicy przy wentylacji.

Do chłodzenia pasywnego jeden i drugi nada się znakomicie.

• 3 years później...