Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak chciałem podnieść kolankową, to kierownik się nie martwił o wysokość budynku. To zawsze wychodzi kapkę inaczej, może np. zajść potrzeba podniesienia działki.

Nie chciał się za bardzo zgodzić, ze względu na zmianę powierzchni użytkowej, gdyż jak mówił "inspektorzy w powiecie są ciężcy". W tym chyba tkwi problem.

Kurcze nie bardzo sobie wyobrażam sprawdzanie kubatury i p.u. w domku jednorodzinnym, pierwsze NB ma mało czasu, drugie oddawałem budynki po V= 100 000 m3 i tego nie sprawdzali. O centymetry zwykle nikt nie walczy chyba,że sąsiad nie miły.

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kurcze nie bardzo sobie wyobrażam sprawdzanie kubatury i p.u. w domku jednorodzinnym, pierwsze NB ma mało czasu, drugie oddawałem budynki po V= 100 000 m3 i tego nie sprawdzali. O centymetry zwykle nikt nie walczy chyba,że sąsiad nie miły.

Panowie, ale nie ma znaczenia. nawet jeśli kolankową podniesiesz o 10 cm to przy stropie lanym masz więcej 20 cm a przy terivie tylko 10.

Jakby nie patrzeć przy monolicie jesteś ZAWSZE 10 cm do przodu.

A jak wygląda porównanie między terivą a monolitycznym, jeśli chodzi o przenoszenie obciążeń? Ja mam w projekcie terivę i ścianki działowe na poddaszu z kartongipsu. Podobno przy terivie muszą być lekkie...

podobno...

reszta tutaj np:

http://www.dom.pl/strop-teriva.html

http://stropy.webpark.pl/teriva.htm

Edytowane przez face

Podam tobie kosztorys na 140m2 stropu + schody z parteru na strych.

- stemple - 500 zł

- deska szalunkowa 2500zł

- folia czarna 150 zł

- podkładki pod zbrojenie 100zł

- zbrojenie 5000 zł (cały dom- nadproża okienne, 2 wieńce,schody itd)

- beton i pompa - 8000 zł (Lafrage 23m3)

RAZEM 16 tys /140m2

1m2 = 115 zł

Panowie, ale nie ma znaczenia. nawet jeśli kolankową podniesiesz o 10 cm to przy stropie lanym masz więcej 20 cm a przy terivie tylko 10.

Ale czego do przodu?

Jeżeli masz w projekcie terrivę, a dasz lany to żeby zyskać te 10cm musisz podnieść ściankę kolankową. Nie mam żadnej wiedzy, żeby NB sprawdzał przy odbiorze wysokość budynku w projekcie "na oko" wykonanym zgodnie z PnB. Więc równie dobrze możesz przy terrivie podnieść te 10cm ścianki.

Ale wysokość ścianki sprawdzać się zdarza. Jak pisałem myślę, że te 10cm to nie problem, bo pow. użytkowa nawet przy dachu 35st zmieni się niewiele. Ale cały bloczek to już trochę jest. Bywa też, że cieślę zapominają w takich przypadkach obniżyć jętki....

Ale czego do przodu?

Jeżeli masz w projekcie terrivę, a dasz lany to żeby zyskać te 20cm musisz podnieść ściankę kolankową. Nie mam żadnej wiedzy, żeby NB sprawdzał przy odbiorze wysokość budynku w projekcie "na oko" wykonanym zgodnie z PnB. Więc równie dobrze możesz przy terrivie podnieść te 10-20cm ścianki.

Ale wysokość ścianki sprawdzać się zdarza. Jak pisałem myślę, że te 10cm to nie problem, bo pow. użytkowa nawet przy dachu 35st zmieni się niewiele. Ale cały bloczek to już trochę jest. Bywa też, że cieślę zapominają w takich przypadkach obniżyć jętki bo nie wiedzieli, że murłaty leżą wyżej i odmierzają zamki od nich...

Sprawa wysokości nie jest zatem problemem, który może wpływać na wybór stropu.

Ja robiłem terrivę, bo miałem w projekcie i mi było łatwiej samemu położyć, podstęplować, nie musiałem szalować wieńca, kupiłem dobrej jakości pustaki i robiłem sam, więc miałem pewność, że zrobię zgodnie z instrukcją.

Mam jeszcze jedno pytanie. W projekcie mam Terivę, ale chciałbym zmienić na monolityczny. Czy w tym projekcie mogą być jakieś przeciwwskazania, trudności z zaprojektowaniu stropu monolitycznego? Ile pieniędzy powinien dodatkowo wziąć architekt za taką zmianę? 200zł, 500zł, 1000zł? Interesuje mnie rząd wielkości.

• 2 weeks później...
A ja mam 2 stropy z plyt żeranskich, ....cena ok 65zl/m2

Rozumiem, że:

Ta cena obejmuje zakup płyt, ich dowóz, montaż, zazbrojenie, oraz zalanie warstwą betonu, obróbka miejsc gdzie nie sięgła płyta itd

Czy jest to sam zakup? - tutaj rozmawiamy o cenie gotowego stropu.

Podam tobie kosztorys na 140m2 stropu + schody z parteru na strych.

- stemple - 500 zł

- deska szalunkowa 2500zł

- folia czarna 150 zł

- podkładki pod zbrojenie 100zł

- zbrojenie 5000 zł (cały dom- nadproża okienne, 2 wieńce,schody itd)

- beton i pompa - 8000 zł (Lafrage 23m3)

RAZEM 16 tys /140m2

1m2 = 115 zł

Zrobiłem dość poważny błąd w obliczeniach - policzyłem sufit na gotowo, a więc po podłogach. Są przecież jeszcze wieńce, miejsce nad ścianami nośnymi, działowymi itd.

Całość to 154m2.

Koszt 1m2 to: 16 tys zł/154 m2 = 104zł

104 zł/m2 stropu plus robocizna ekipy od SSO.