Aedifico 24.01.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Jak chciałem podnieść kolankową, to kierownik się nie martwił o wysokość budynku. To zawsze wychodzi kapkę inaczej, może np. zajść potrzeba podniesienia działki. Nie chciał się za bardzo zgodzić, ze względu na zmianę powierzchni użytkowej, gdyż jak mówił "inspektorzy w powiecie są ciężcy". W tym chyba tkwi problem. Kurcze nie bardzo sobie wyobrażam sprawdzanie kubatury i p.u. w domku jednorodzinnym, pierwsze NB ma mało czasu, drugie oddawałem budynki po V= 100 000 m3 i tego nie sprawdzali. O centymetry zwykle nikt nie walczy chyba,że sąsiad nie miły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 24.01.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 O centymetry zwykle nikt nie walczy chyba,że sąsiad nie miły. racja poza niestety pinb wieliczka...choc osobiscie nie doswiadczylem to nie polecam spotkan z panami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.01.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Kurcze nie bardzo sobie wyobrażam sprawdzanie kubatury i p.u. w domku jednorodzinnym, pierwsze NB ma mało czasu, drugie oddawałem budynki po V= 100 000 m3 i tego nie sprawdzali. O centymetry zwykle nikt nie walczy chyba,że sąsiad nie miły. Panowie, ale nie ma znaczenia. nawet jeśli kolankową podniesiesz o 10 cm to przy stropie lanym masz więcej 20 cm a przy terivie tylko 10. Jakby nie patrzeć przy monolicie jesteś ZAWSZE 10 cm do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 25.01.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 A jak wygląda porównanie między terivą a monolitycznym, jeśli chodzi o przenoszenie obciążeń? Ja mam w projekcie terivę i ścianki działowe na poddaszu z kartongipsu. Podobno przy terivie muszą być lekkie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 25.01.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 (edytowane) A jak wygląda porównanie między terivą a monolitycznym, jeśli chodzi o przenoszenie obciążeń? Ja mam w projekcie terivę i ścianki działowe na poddaszu z kartongipsu. Podobno przy terivie muszą być lekkie... podobno... reszta tutaj np: http://www.dom.pl/strop-teriva.html http://stropy.webpark.pl/teriva.htm Edytowane 25 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 25.01.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 A cenowo- który tańszy(cena za m2 bez robocizny)? Może ktoś robił w tamtym roku i może podzielić się doświadczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 25.01.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Podam tobie kosztorys na 140m2 stropu + schody z parteru na strych.- stemple - 500 zł- deska szalunkowa 2500zł- folia czarna 150 zł- podkładki pod zbrojenie 100zł- zbrojenie 5000 zł (cały dom- nadproża okienne, 2 wieńce,schody itd)- beton i pompa - 8000 zł (Lafrage 23m3)RAZEM 16 tys /140m21m2 = 115 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 27.01.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Panowie, ale nie ma znaczenia. nawet jeśli kolankową podniesiesz o 10 cm to przy stropie lanym masz więcej 20 cm a przy terivie tylko 10. Jakby nie patrzeć przy monolicie jesteś ZAWSZE 10 cm do przodu. Ale czego do przodu? Jeżeli masz w projekcie terrivę, a dasz lany to żeby zyskać te 10cm musisz podnieść ściankę kolankową. Nie mam żadnej wiedzy, żeby NB sprawdzał przy odbiorze wysokość budynku w projekcie "na oko" wykonanym zgodnie z PnB. Więc równie dobrze możesz przy terrivie podnieść te 10cm ścianki. Ale wysokość ścianki sprawdzać się zdarza. Jak pisałem myślę, że te 10cm to nie problem, bo pow. użytkowa nawet przy dachu 35st zmieni się niewiele. Ale cały bloczek to już trochę jest. Bywa też, że cieślę zapominają w takich przypadkach obniżyć jętki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 27.01.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Panowie, ale nie ma znaczenia. nawet jeśli kolankową podniesiesz o 10 cm to przy stropie lanym masz więcej 20 cm a przy terivie tylko 10. Jakby nie patrzeć przy monolicie jesteś ZAWSZE 10 cm do przodu. Ale czego do przodu? Jeżeli masz w projekcie terrivę, a dasz lany to żeby zyskać te 20cm musisz podnieść ściankę kolankową. Nie mam żadnej wiedzy, żeby NB sprawdzał przy odbiorze wysokość budynku w projekcie "na oko" wykonanym zgodnie z PnB. Więc równie dobrze możesz przy terrivie podnieść te 10-20cm ścianki. Ale wysokość ścianki sprawdzać się zdarza. Jak pisałem myślę, że te 10cm to nie problem, bo pow. użytkowa nawet przy dachu 35st zmieni się niewiele. Ale cały bloczek to już trochę jest. Bywa też, że cieślę zapominają w takich przypadkach obniżyć jętki bo nie wiedzieli, że murłaty leżą wyżej i odmierzają zamki od nich... Sprawa wysokości nie jest zatem problemem, który może wpływać na wybór stropu. Ja robiłem terrivę, bo miałem w projekcie i mi było łatwiej samemu położyć, podstęplować, nie musiałem szalować wieńca, kupiłem dobrej jakości pustaki i robiłem sam, więc miałem pewność, że zrobię zgodnie z instrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 27.01.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 nie musiałem szalować wieńca. zdjecia Twego domu temu przecza przy teriwie rowniez sie wience szaluje - zwlaszcza zewnetrzne (gdy brak obmurowki), opuszczone takze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 27.01.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Mam jeszcze jedno pytanie. W projekcie mam Terivę, ale chciałbym zmienić na monolityczny. Czy w tym projekcie mogą być jakieś przeciwwskazania, trudności z zaprojektowaniu stropu monolitycznego? Ile pieniędzy powinien dodatkowo wziąć architekt za taką zmianę? 200zł, 500zł, 1000zł? Interesuje mnie rząd wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 27.01.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 ponawiam pytanie: czy ktoś stosował belki HEA przy montażu terivy....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 27.01.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 zdjecia Twego domu temu przecza Wyrwałeś słowa z kontekstu wątku. Szalowany był tylko fragment wokół schodów (wewnątrz domu). Reszta wieńca była, jak pisałem wcześniej, z kształtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 27.01.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Wyrwałeś słowa z kontekstu wątku. Szalowany był tylko fragment wokół schodów (wewnątrz domu). Reszta wieńca była, jak pisałem wcześniej, z kształtek. wybacz dopiero po wnikliwym przyjzeniu sie widac ze to ksztaltki ale one pelnia role wlasnie obmurowki zewn wiencow:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 05.02.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 A ja mam 2 stropy z plyt żeranskich, cena bije na glowe terive i monolit, nosnosc podobna do monolitu 450kg/m2, teriva 150kg,m2, czas montazu kilka godzin, cena ok 65zl/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 05.02.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 A ja mam 2 stropy z plyt żeranskich, ....cena ok 65zl/m2 Rozumiem, że: Ta cena obejmuje zakup płyt, ich dowóz, montaż, zazbrojenie, oraz zalanie warstwą betonu, obróbka miejsc gdzie nie sięgła płyta itd Czy jest to sam zakup? - tutaj rozmawiamy o cenie gotowego stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 05.02.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 cena obejmuje same plyty, nie zalewa sie ich juz betonem, szaluje sie wience i polaczenia pomiedzy plytami, oszczednosc na szalunkach ogromna, dzwig 400zl, transport zalezy od odleglosci. jedna z firm w mojej okolicy liczy 95zl/m2 wraz z transportem i dzwigiem do 30km w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 05.02.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 wieniec robila mi ekipa od SSO, wiec cena materialu do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 05.02.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Podam tobie kosztorys na 140m2 stropu + schody z parteru na strych. - stemple - 500 zł - deska szalunkowa 2500zł - folia czarna 150 zł - podkładki pod zbrojenie 100zł - zbrojenie 5000 zł (cały dom- nadproża okienne, 2 wieńce,schody itd) - beton i pompa - 8000 zł (Lafrage 23m3) RAZEM 16 tys /140m2 1m2 = 115 zł Zrobiłem dość poważny błąd w obliczeniach - policzyłem sufit na gotowo, a więc po podłogach. Są przecież jeszcze wieńce, miejsce nad ścianami nośnymi, działowymi itd. Całość to 154m2. Koszt 1m2 to: 16 tys zł/154 m2 = 104zł 104 zł/m2 stropu plus robocizna ekipy od SSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 05.02.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 TZN TY masz monolit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts