PliP 05.02.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 TZN TY masz monolit? Tak tak, u mnie jest monolit i dziś przy tej konstrukcji domu wybrałbym dokładnie to samo rozwiązanie. Oczywiście nie neguję innych konstrukcji stropowych. Każdemu sprawdza się co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 05.02.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Tak tak, u mnie jest monolit i dziś przy tej konstrukcji domu wybrałbym dokładnie to samo rozwiązanie. Oczywiście nie neguję innych konstrukcji stropowych. Każdemu sprawdza się co innego Ja nie mam nic do monolitu, sam mam w jednym miejscu, gdzie nie bylo miejsca na podparcie plyty, jedynie niewiem co ma byc takiego super w terrivie? Ani wytrzymaly, ani tani, ani szybko sie go nie robi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 05.02.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 ...jedynie niewiem co ma byc takiego super w terrivie.... Wykonawca usilnie namawiał mnie na terive, bo tańszy, lepszy i nie będzie przestoju na budowie. Ostatecznie zażądał podwyżki... no i się rozstaliśmy na etapie stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 05.02.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Wykonawca usilnie namawiał mnie na terive, bo tańszy, lepszy i nie będzie przestoju na budowie. Ostatecznie zażądał podwyżki... no i się rozstaliśmy na etapie stropu Ale w projekcie miałeś monolityczny? Mimo to wykonawca chciał zmienić na terivę? Jeśli się chce zrobić taką zmianę na etapie budowy, to nie trzeba robić wtedy zmian w projekcie, przeliczać konstrukcji, zgody architekta? Jak to wygląda w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 05.02.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Ale w projekcie miałeś monolityczny? Mimo to wykonawca chciał zmienić na terivę? Jeśli się chce zrobić taką zmianę na etapie budowy, to nie trzeba robić wtedy zmian w projekcie, przeliczać konstrukcji, zgody architekta? Jak to wygląda w praktyce? To zalezy, od projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 05.02.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Jeśli się chce zrobić taką zmianę na etapie budowy, to nie trzeba robić wtedy zmian w projekcie, przeliczać konstrukcji, zgody architekta?.. Zmiana stropu to zmiana istotna i niezbędna jest zmiana w projekcie. Wiąże się to chociażby z różnymi wysokościami tych stropów na gotowo. W praktyce, i po zakończeniu budowy, nadzór nie będzie sprawdzał z czego masz faktycznie wykonany ten strop. Idąc dalej, to jeśli wydarzy się jakiś nieszczęśliwy wypadek to projektant się wyprze tyłkiem bo zmieniłeś bez jego pozwolenia. Po łbie dostanie kierownik, który zrobił wpis do dziennika iż pozwala na budowe stropu a ostatecznie sięgnie się inwestorowi. Od tak ta teoria wygląda w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 11.02.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Ani wytrzymaly Na bunkier się nie nadaje. Ale ja buduję jednorodzinny dom o rozpiętości belek 5,2m i nie potrzebuję najcięższego ze stropów. ani tani Raczej droższy od Terrvivy. Ale różnica nie jest jakaś powalająca ani szybko sie go nie robi..... Oj robi, robi. Choć nie tak szybko jak z płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 12.02.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 (edytowane) Panowie poproszę o pomoc ewentualne wskazówki. Nie chcę zakładac nowego wątku a tu rozmowa się toczny i moze uzyskam odpowiedz na moje pytanie. Dom budowany w pierwszym etapie do stanu surowego otwartego przez developera wiec nie miałem wpływu na jakosc i technologię. Strop jest filigranowy prefabrykowano-monolityczny 2K grubosci około 18 cm -płyta ma grubosc 5 - 6 cm beton 13 -14 cm. pomiedzy płytą a betonem (nie wiem po co) wełna. teraz moje pytanie. jak wykonczyc taki strop (sufit) jesli w projekcie mam tylko gładz gipsową 0,2 cm a sam strop jest wykonany niezbyt dobrze to znaczy poziomy płyt maja odchyłkę około 1 cm? Dodatkowo jedna płyta prawdopodobnie przy układniu spadła i lekko pękła co dodatkowo daje roznicę około 1,5 - 2 cm w tym miejscu. Wykonawca proponuje sufit podwieszany lecz uparłem sie na wyskosc 270 cm salon jest otwarty i ma wielkosc około 50 m2 dodatkowo jest połaczony z kuchnią ktora ma 18 m2. w kuchni bedzie lekkie podwieszenie to dla mnie jasne i oczywiste ale jak wykonczyc sufit aby nie stracic na wyskosci i aby mozliwie nie było pękniec??? kilka zdjec z budowy http://images43.fotosik.pl/622/f07ae4b2943119a4med.jpg http://images49.fotosik.pl/621/1f123f092eda9944med.jpg http://images49.fotosik.pl/621/d3b818e1f0de831amed.jpg czy da sie tak wytynkowac aby w przyszłosci nie było widocznych pęknięc??? dodam ze budynek jest mniej wiecej kwadratowy ma 10 x 11 m a strop jest podparty na 2 słupach metalowych. na stropie jest 4 cm styro akustycznego plus 4-5 cm wylewki jastrychowej ogrzewanie podłogowe. walczę o kazdy cm wysokosci na dole z uwagi na to ze na gorze mam 240 cm i to dla mnie stanowczo za mało. posadzka poszła o 10 cm w gorę bo przyszły rurki od podłogowki (nie było ich w projekcie) a na sufit dalem 28 cm ocieplenia . W projekcie była wylewka tylko 3,5 cm bez ogrzewania a ocieplenie tylko 16 cm w 1 warstwie. Tynkowac i cieszyc sie wysokoscią 270 cm i pęknięciami czy podwieszac, przebolec 260 cm jak znam zycie zabudowa tez popęka . jakie Wasze odczucia w tym temacie. pozdrawiam Radek Edytowane 12 Lutego 2011 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 12.02.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Powiem Tobie jak to wyszło u mnie. Mam monolit lany na folię. Po rozszalowaniu okazało się, że jest ślizgi jak lodowisko i gładki jak szyba. Opinie były że takiej powierzchni raczej zaprawa nie będzie się trzymała i należy to zmatowić.... było wiele wersji jak to obrobić tynkiem. Ostatecznie poszedł obrys z profili dookoła pomieszczeń. w sufit kołki oraz Esy. Następnie stelaż, płyta KG i po problemie. Nie chcę ciebie wprowadzać w błąd... ale na gotowo sufit obniżył się o 5 cm. W sumie to o jakieś 3-4 cm. Bo jeżeli bym dał tynku z 1-2 cm to różnica wynosi 3-4 cm. Na stelażu, który był około 1cm od sufitu poszły wszystkie kable itd. Dziś już wiem, że błędem było dawać obrys tuż przy suficie :// Przerwa między betonem, a płyta jest za mała aby dać tam jakieś standardowe lampki sufitowe Niezbędna wysokość to jakieś 7-8 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 12.02.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 wiem o czym piszesz. 50 m2 trzeba jakaos oswietlic.tez mam kable od rolet na suficie , ale tez juz jest plan jak je ukryc.chciał bym zrobic cos takiego http://images45.fotosik.pl/624/20bbb6e4aa6af9damed.jpga gorę jednak wytynkowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 12.02.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 przy czymś takim tynk musi być idealnie prosty bo inaczej będzie widać wszystkie dołki, krzywizny i będziesz chodził wqrwi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 12.02.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Panowie poproszę o pomoc ewentualne wskazówki. Ja bym robił zdecydowanie podwieszany. Pamiętam wieczną walkę w blokach z pęknięciem sufitu na łączeniu płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donstef 12.02.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Z obniżaniem stropu jest niestety problem. Ja dałem tynk na sufit i czekam na pęknięcia. Na razie nic nie widać. Co do podwieszanego to kolega Plip ma racje max wychodzi jakieś 8cm a jak jest zdolna brygada od kartonów to i 6cm zrobi i święty spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 12.02.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 teraz moje pytanie. jak wykonczyc taki strop (sufit) jesli w projekcie mam tylko gładz gipsową 0,2 cm a sam strop jest wykonany niezbyt dobrze to znaczy poziomy płyt maja odchyłkę około 1 cm? Dodatkowo jedna płyta prawdopodobnie przy układniu spadła i lekko pękła co dodatkowo daje roznicę około 1,5 - 2 cm w tym miejscu. Wykonawca proponuje sufit podwieszany lecz uparłem sie na wyskosc 270 cm salon jest otwarty i ma wielkosc około 50 m2 dodatkowo jest połaczony z kuchnią ktora ma 18 m2. zrezygnuj z uporu (2,7) ..podwieś stelaż ... wyjdzie ci 2,65 na gotowo...przecież masz różnice do 2 cm jak sam piszesz - nad czym się tu zastanawiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 12.02.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Jak nie wiadomo o co chodzi to o pieniądze chodzi.- 1m2 płyty KG to 5 zł- stelaż około 5 zł- śrubki, kołki wkręty itd gips, siatka - 6 złRazem materiał to 16 zł/m2Robocizna... hmmmm 15 zł???RAZEM: 31-35 zł na gotowo, na gładko. Tynk cem-wap to około 20-25 zł + gładź szpachlowa jakieś 10-15 zł/m2Tynk Gipsowy... nie wiem Jak więc widać ceny są bardzo podobne.Przy dobrze zamocowany stelażu, odpowiednio zamocowanych płytach KG, ich zaspoinowaniu i zagipsowaniu nie może być mowy o pęknięciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 13.02.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 (edytowane) Dziękuje Panom za odpowiedzi Dlaczego interesują mnie wysokosci ??? i dlaczego z uporem o nie walczę??? na gorze w sypialni zrezygnowałęm z gornego oswitlenia i zrobilem cos takiego. http://images37.fotosik.pl/579/6da7be9b63acce10med.jpg http://images40.fotosik.pl/606/5d7c28dcb859770emed.jpg po szpachlowaniu wygląda to mniej wiecej tak. http://images49.fotosik.pl/623/b9476626fcba8bd7med.jpg http://images50.fotosik.pl/625/2e2dd960e6ea8936med.jpg przy wysokosci podwieszenia sufitu 243 cm ten gzymsik jeszcze opdł o dobre 12 - 15 cm i jest mniej więcej na 225 cm. mam 190 cm wzrostu i boję sie ze będę widział ledy. Oczywiscie to tylko sypialnia mam jeszcze boczne 2 swiatła (kinkiety) wiec nie ma zbytnio strachu ale efekt wizualny moze byc marny. Nie ma jeszcze oswietlenia wiec nie wiem jak to bedzie wyglądało. jesli wytynkuję sufit analogicznie bedzie to 273 - 2-3 cm tynku= 270 - podwieszenie 15 cm czyli gzymsik wyląduje mi na wyskosci 250 - 255cm jesli sufitem bedzie podwieszenie KG 273 - 6 cm - 15 = 250 - 245cm dodam ze ekipa ktora bedzie to wykonywała wyceniała obie te roboty tak samo -trzeba jeszcze przed tynkowaniem przeniesc kable do rolet i elekktrykę umiescic w przerwach płyt. i tu na koniec efekt - proszę Reziego o wyrozumiałosc za zaczerpnięcie fotki http://images49.fotosik.pl/623/d48a17860aa722d6.jpg wygląda to pięknie w/g mnie ale obawiam się ze Rezi ma inne wyskosci. A te schody dywanowe baaajaaaa Generalnie w pismach na zdjeciach reklamowych pomieszczenia są wysokie lub to kwestia samego zrobienia zdjęcia sam nie wiem. Dodam ze mysle o tym oswietlenie nie dlatego ze nie mam co robic ale z uwagi na to ze idąc w nocy do kuchni bede mial do pokonania troszke dystansu. Mam rolety i nawet w dzien po zasłonieciu ich jest ciemno wiec takie oswietlenie było by pomocne i moze dające ładny nastroj w salonie. raz jeszcze dzieki za rady pozdrawiam radek Edytowane 13 Lutego 2011 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wredak 13.02.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Zapraszam na temat "STUDNIA": http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173196-Studnia-kopana-technologia-wykonania-cembrowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 14.02.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Przepraszam za ale idea nie "mienia" górnego światła bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 19.02.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 (edytowane) Przepraszam za ale idea nie "mienia" górnego światła bardzo mi się podoba. Cieszę się - oswietlenie gorne oczywiscie będzie tylko nie centralnie , zle sie wychyba wyraziłem. Jak to panowie widzicie. Z wykonawcą podjelismy decyzję aby salon pozostał z maksymalną wysokoscią czyli 270 - 273 zobaczymy jak wyjdzie a przebieg robot ma wyglądac tak W przerwach pomiedzy płytami poprowadzilismy kable elektryczne, na to przyszedł klej i siatka http://images37.fotosik.pl/599/c702a1ecaf1c6547med.jpg gruntowanie - nie wiem czym - czy musi byc specjalny grunt do betonu ??? na zagruntowaną płytę przyszedł klej http://images41.fotosik.pl/638/efc3e83f826309e1med.jpg i wygląda to mniej wiecej tak http://images49.fotosik.pl/643/6ecf0de7a143b74amed.jpg http://images46.fotosik.pl/606/425ec35e20186c2bmed.jpg chyba jestem uparty lecz sąsiad ma identyczny dom i wysokosc 280 wydaje mi sie idealna. czy taką siatką minimalizujemy efekt powstawania rys na suficie? czysą jakies tynki - gładzie ktore sie specjalnie do tego nadają ??? pozdrawiam radek Edytowane 19 Lutego 2011 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 20.02.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 No dobrze... są zwolennicy jednym i drugich stropów. Czy ktoś z Wak kładł terivę? Jeśłi tak to czy możeice polecic dobregio i sprawdzonego producenta? będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts