Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki przyłącza eneretycznego

damcio151

Recommended Posts

Witam .

Zacznę od tego, ze dalej staramy się o działkę , w przyszłym tygodniu spodziewamy się otrzymania warunków zabudowy.

Męczy mnie niestety jedna rzecz. W promesie od energetyki napisali, że przyłącze jest możliwe, ale trzeba liczyć się z budową trafostacji :eek: Na działce dawniej znajdował się budynek w którym był prąd, na rogach działki stoją jeszcze lampy. Również na mapie widoczne i opisane są przewody które szły do tego budynku ( budynek dalej stoi, tylko jest już mocno zniszczony ) . Rozmawiałem z osobą, która robiła tam całą instalację ( znajomy ) , było tam i 230V i tzw. "siła".

Skoro prąd na działce był , przewody dalej są , tylko kwestia myślę założenia skrzynki ( również była, lecz ją ukradli , jak również instalacje w budynku ) , to czy energetyka ma prawo żądać wybudowania trafostacji na mój koszt ? Jeśli tak to dlaczego ? Zrozumiałbym jeśli działka byłaby w szczerym polu gdzie idzie tylko linia wysokiego napięcia, ale działka jest przy ulicy, niedaleko, bo kilkadziesiąt metrów dalej są domy mieszkalne, najprawdopodobniej linia niskiego napięcia biegnie tuż obok działki.

O warunki przyłączy wystąpimy po otrzymaniu warunków zabudowy, ale chciałbym jednak się dowiedzieć jak Wy to widzicie, czy nie jest to naciąganie klienta , np. dla innych przyszłych domów mieszkalnych , w sensie - jesteś pierwszy , opłać wszystko za nas ...

Pozdrawiam

Damian

Edytowane przez damcio151

Każda trafostacja ma jakąś moc znamionową. Każdy odbiorca podpisując umowę otrzymuje przydział mocy. Jeśli na daną trafostację wyczerpie się moc to trzeba budować nową. W praktyce dzieje się to dopiero po znacznym przekroczeniu tej mocy przez co mamy spore wahania napięcia w sieci, awarie, etc. Pech chciał, że nastąpiło odcięcie od sieci i pewnie w tym czasie pobudowała się masa nowych budynków "zabierając" całą dostępną moc działającej stacji.