Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie fundamentu na gruncie

JLWW

Recommended Posts

Witam,

W projekcie mojego domu jest 5cm ocieplenie podłogi na gruncie w postaci styropianu, planuje ogrzewanie podłogowe w całym domu w związku z tym chciałbym powiększyć ocieplenie, moje pytanie o ile maksymalnie centymetrów mogę powiększyć ocieplenie? Wiem że każdy dodatkowy centymetr pomniejsza wysokość pomieszczenia, czytałem że niektórzy dają 15 a nawet 20cm ocieplenia (styropianu) jak to później wygląda jak macie u siebie to rozwiązane?

P.S. Dodam że dom jeszcze nie został wybudowany.

Jeżeli chodzi o fundamenty myślę o takim przekroju jak na zdjęciu w załączniku.

Fundamenty_przekroj.jpg

Witam,

jak to później wygląda jak macie u siebie to rozwiązane?

P.S. Dodam że dom jeszcze nie został wybudowany.

.

nie bardzo rozumiem, gdzie leży problem. ocieplenie podłogi tak długo jak nie ma jeszcze budynku nie zabiera żadnego centymetra. nie wiem ile mam wpisane w projekcie i mało mnie to interesuje. Swojej ekipie powiedziałem, że styropianu ma być 15 cm a wysokość pomieszczenia na gotowo 2,8 m (+/- 5 cm) - i tak zrobili.

Więc gdzie masz problem ?

nie bardzo rozumiem, gdzie leży problem. ocieplenie podłogi tak długo jak nie ma jeszcze budynku nie zabiera żadnego centymetra. nie wiem ile mam wpisane w projekcie i mało mnie to interesuje. Swojej ekipie powiedziałem, że styropianu ma być 15 cm a wysokość pomieszczenia na gotowo 2,8 m (+/- 5 cm) - i tak zrobili.

Więc gdzie masz problem ?

Według przekroju ścian który załączyłem do swojego posta, ocieplenie podłogi (styropian) kładę na hydroizolacje która jest na fundamencie (ściana fundamentowa i podkład betonowy), od tego momentu w górę idzie ściana (określona wysokość w projekcie) jeżeli wysokość pomieszczania wg projektu będzie 2,70 przy założeniu że styropianu będzie 5cm, x cm jastrychu plus x cm posadzki a ja zmienię 5cm styropianu na 15cm (pozostałe centymetry jastrychu i posadzki bez zmian) to tak na chłopski rozum wysokość pomieszczenia z 2,70m zmniejszy mi się do 2,60m, chyba że czegoś nie rozumiem.

Rozwiązaniem byłoby podnieść wysokość muru o dodatkowe cm (w opisanym przykładzie o 10cm) ale czy tak to się robi?

OK, muszę to przemyśleć, chciałbym budować dom trochę cieplejszy niż w projekcie, myślę że podniesienie murów o np. 10-15cm nie będzie widoczne tym bardziej że nie podnosiłem ścianki kolankowej.

Drugie rozwiązanie to obniżyć wysokość pomieszczeń na parterze w projekcie mam 2,70, pytanie czy 2,60 będzie OK. :D

desmear dzięki za potwierdzenie.

Edytowane przez JLWW

Witam

Patrząc na rzut fundamentów który zamieściłeś sprawa jest bardzo prosta. Widzę dwa wyjścia. Jeżeli jeszcze nie masz zrobionych fundamentów to daj podkład betonowy niżej o 15cm (tzw chudziak). Jeżeli jesteś już na etapie fundamentów to podnieś je o warstwę bloczków betonowych i masz z głowy. Zastosujesz styropian jaki ci się podoba. Bloczek ma wysokości 12cm i już możesz zastosować styropian max 17cm lub mniejszy a różnice zniwelujesz wylewka. Nic nie zmieniasz w konstrukcji budynku. Wysokość ścian taka sama, ilość materiałów potrzebnych się nie zmienia itp . Jedyna różnica to Twój dom jest wyżej posadowiony o 12cm.

• 2 weeks później...