barto0o 16.12.2012 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) My mieszkamy już ok 3 tygodni i dom w użytkowaniu jest super, więcej nie trzeba. Co do zmian to konstrukcja dachu nie jest prefabrykowana a tradycyjna, zrobiony jest podciąg przez cały dom, czyli ścianki na których są drzwi do kotłowni i do dwóch sypialni frontowych są z grubego pustaka na fundamencie a w garażu jest podciąg, kuchnia nie ma spiżarki ale i tak jest naprawdę spora i wszystko się mieści w szafkach. W miejscu spiżarni zrobiona jest pralnia z wejściem od korytarza naprzeciwko kotłowni. Na ścianach szczytowych mamy po jednym oknie małym poziomym uchylnym w garażu i łazience a w pokojach są okna tylko na ścianach frontowej i tylnej. Podwójny balkon zastąpiliśmy jednym dużym trzy skrzydłowym na szerokość 3m a okna w salonie i kuchni zmniejszyliśmy o połowę. Piec mamy na paliwo stałe ale jako że dom jest, myślę dobrze ocieplony tj 12cm w podłodze 15 na ścianach 15 na suficie i 15 między krokwiami to ładnie szybko się nagrzewa i trzyma temperaturę. Co do kosztów to może ktoś się ze mną nie zgodzić ale można mieszkać w ładnie zrobionym domu za kwotę którą podają na stronie projektu I tego wszystkim budującym życzę, zamieszkania w "Krainie Marzeń" . Ps. wylaliśmy fundament w styczniu jak było 2 tygodnie dodatniej temp., wprowadziliśmy się na koniec listopada, wcale mocno nie goniąc, szczególnie na początku, tak żeby wszystko schło pilnując tylko by w miarę możliwości kolejne prace wykonywać jedne po drugich tak więc można. POWODZENIA Edytowane 16 Grudnia 2012 przez barto0o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasbo 07.01.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Witam Serdecznie wszystkich na tym forum.Gratuluję wszystkim tym, którym udało się już wprowadzić i życzę powodzenia w budowaniu kolejnym adoratorom tego projektu. Sam jestem na etapie załatwiania pozwoleń itd. jak dostanę warunki zabudowy to również kupię ten projekt i zaczynam ... Życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasbo 08.01.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 barto0o mam do Ciebie pytanie - czy musiałeś zmieniać komin w związku z tym że masz piec na paliwo stałe? Podobno komin w tym projekcie przewidziany jest do ogrzewania gazem czy olejem a Ja rowniez chciałbym ogrzewać tak jak tutaj pisaliście wczesniej piec na groszek + drugie palenisko, czy zmainy musisz nanosic na projekt czy wystarczy w dzinniku ? Poza tym narazie wszystko jasne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto0o 10.01.2013 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 komin mam zmieniony na normalny trzykomorowy, pierwszy do ewentualnego gazu, środkowy większy na piec na drewno/węgiel i ostatni wentylacyjny, jak będę w domu to mogę go zmierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasbo 10.01.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Dzieki za odpowiedz. Jak mozesz to podaj wymiary , Ja zbieram wlasnie madre rady i doswiadczenia a z kominem wiem ze trzeba zmienic zeby moc ogrzewac takim piecem. Wycenili mi konstrukcje dachowa i rzeczywiscie koszt jest dosc spory - zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem jak u Ciebie ale musze pogadac z madrym gosciem jak juz bede mial projekt w reku bo narazie bazuje na tych przykladowych rysunkach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto0o 11.01.2013 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Komin ma 55x94 razem z tynkiem, co do dachu to za drewno, robociznę i blachodachówke zapłaciłem niemal tyle co sam prefabrykowany dach a dzięki temu mam duży strych więc jak dla mnie same plusy. Tam jest trochę do pozmieniania bo trzeba podnieść ściany tak by krokwie oparły się na ścianach z wieńcem ale sam dom przez to się nie podnosi. Kocioł kupiłem taki http://sklep.jarbud.opole.pl/pl_PL/p/KOCIOL-DREWMET-MJ-1-20kW/460 i mogę śmiało powiedzieć że się sprawdza. Edytowane 11 Stycznia 2013 przez barto0o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasbo 12.01.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Ok wiec wiem juz jak rozmawiac z "majstrami" dachówke bede zamawiał teraz - zamiarzam kupic wszystko w zime bo troche taniej i mozna przekonujace rabaty uzyskac. szukam tez cegly z rozbiorki zeby nie pakowac sie w koszty a zawsze sie przyda. Dzieki za informacje narazie nie wiem o co dalej pytac jak masz zdjecia domu to mozesz je podrzucic na [email protected] chcetnie obejrze jak tobie to wyszlo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto0o 13.01.2013 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 ja blachę na dach też zamawiałem w styczniu, w lutym już była droższa, sporo też rzeczy zamawiałem z internetu później ewentualnie jak zabrakło kupowałem na miejscu. Życzę powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moksik 17.02.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Witam Ma ktoś certyfikat energetyczny dla tego projektu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moksik 17.02.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Jaki jest koszt postawienia tego domu w stanie surowym otwartym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek323 27.02.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Można wiele zaoszczędzić robiąc dużo samemu zerknę i coś więcej mogę napisać niedługo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gadzina83 04.03.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 popieram przemka samodzielna praca przy tym domu daje ogromne oszczędności finansowe i WIELE satysfakcji Jak sie sprawuja wasze domki stojące i te w budowie??? prace trwają ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto0o 05.03.2013 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) ja nie jestem typem złotej rączki ale też coś tam podłubałem, ale tak czy siak dom nie jest strasznie drogi w budowie i eksploatacji. Najważniejsze jest jaki standard wykończenia wnętrz się wybierze. My staraliśmy się szukać takich rozwiązań by nam się podobało, a żeby nie przepłacać, i takim sposobem wprowadziliśmy się do domu za około 250tyś z jakąś tam górką. Nie mamy jeszcze struktury na elewacji, ogrodzenia i kilku innych drobniejszych rzeczy, ale można już normalnie, wygodnie mieszkać, także myślę że za 300tyś to już można mieć inwestycję zamkniętą. Edytowane 5 Marca 2013 przez barto0o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek323 05.03.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Tak,praca samemu na budowie daje przyjemność ,ale czasem sił nie starcza . Myślę że efekt końcowy będzie tego wart !!!))Ja za trzy miesiące stawiam dach,Właśnie jak będzie pogoda mam zamiar se troszkę popracować na budowie )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek323 16.06.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Witam może ktoś coś napisze wiecej jak się prace idą !Ja mam dach,niedługo posadzki kominy i dachówka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts