Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejność przy zakupie domu

Recommended Posts

Witam

Planujemy zakupić do szeregowy na kredyt. Ponieważ wiem o tym tyle co zdążyłem wyczytać na forum chciałbym żebyście mnie poprawili jeśli coś źle rozumuję.

Dom w stanie surowym jest już wybudowany, jeśli podejmiemy decyzję o zakupie wpłacamy zaliczkę i podpisujemy umowę przedwstępną ( notarialnie). Potem z dokumentami dostarczonymi przez dewelopera typu , wyciąg z ksiąg wieczystych itp. udaję się do banku składać wniosek o kredyt. Załóżmy że kredyt zostaje przyznany. Całość zostaje wypłacona tylko wtedy gdy dom zostanie oddany do użytku i wtedy możemy podpisać umowę kupna sprzedaży ??

Ponieważ dom jest w stanie surowym słyszałem żeby nadawał się do zamieszkania musi być wydana decyzja o zasiedleniu. Kto wydaje taką decyzję i jakie muszą być spełnione warunki prócz podłączenia domu do prądu, gazu, wody ??

pozdrawiam

Ponieważ dom jest w stanie surowym słyszałem żeby nadawał się do zamieszkania musi być wydana decyzja o zasiedleniu. Kto wydaje taką decyzję i jakie muszą być spełnione warunki prócz podłączenia domu do prądu, gazu, wody ??

Dom musi być skończony dokładnie z projektem.

Od dewelopera bym nie kupił - lepiej przypilnować samemu kolejne etapy budowy

Jeżeli budowlanka jest Ci obca to polecam zapłacić parę złotych za opinię kogoś z uprawnieniami (najlepiej konstruktora i instalatora do spółki) Pisząc opinię mam na myśli taka konkretną na papierze z opisem budynku oraz jego wad (każdy takie ma). Wtedy będziesz miał konkretny towar który da Ci ogląd sytuacji.