Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach garażu a pokrycie dachówką kąt ok 10 stopni

dziubek25077

Recommended Posts

Mam pytanko dla praktykujących, bo teoretycznie nie zaleca się krycia dachówką powierzchni dachowych o tak małym kącie nachylenia (ok 10 stopni ).

Mam zatem pytanko jak to jest w praktyce, czy ktoś krył dachówką dach o takim kącie?

Mam dach w domu pokryty dachówką Roben + i chciałbym garaż pokryć taką samą.

Z góry dzięki za wszelkie uwagi co do takiego pomysłu.

Pozdro !!!

Drzew nie mam tak że liści na dachu nie będzie.

Zapytam teraz z ciekawości, wiadomo gdybym zgrzał pod spodem pape no to faktycznie dachówka będzie juz tylko dekoracją, jakie są przeciwwskazania do krycia dachówką prawie płaskich powierzchni? Czy jest zagrożenie że woda przy większych opadach będzie pochodzić pod dachówke? Czy może chodzi tu o wiatr i możliwość poderwania dachówki?

U mnie akurat garaż w narożu działki przyklejonu do budynków sąsiadów, jeden wyższy, no i blisko domu, zabudowa powiedział bym bardzo gęsta.

NA początku byłęm za pełnym deskowaniem, folia paroprzepuszczalna i dachówka (tak mam na dachu w domu).

Czy może jakieś inne względy?

Pozdro !!!

Tak jak pisał Jan zadbaj o szczelność krycia wstępnego. Uszczelnij kontrłaty. Deszcz się pod dachówkę nie dostanie a i śniegu nie będzie za wiele (mały kąt nachylenia połaci). Największe zagrożenie to woda z topniejącego śniegu dla tego konieczna papa. konieczne będą dwa pasy nadrynnowe: jeden spod papy drugi spod dachówki. Radziłbym też zastosować wróblówkę. Pozdrawiam.