skysearch7 06.01.2011 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Dzien dobry, Czy nieogrzewany garaż szczelnie zamkniety dobrze ocieplony bedzie mogl przy temperaturach do -20C na zewenatrz uzyskac temp wewnatrz ponizej zera co zagrozi zamarznieciem wody? Jesli tak/nie to dlaczego? Sciany suprex 24 cm, 15 cm styopiapan, Podloga 15 cm styrpoan, Dach garazu spadzisty 25 cm welna krzyzowo. Dziekuje za gory za odpowiedzi, Pozdrawiam.skyseach7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.01.2011 02:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 "Sciany suprex 24 cm, 15 cm styopiapan,Podloga 15 cm styrpoan,Dach garazu spadzisty 25 cm welna krzyzowo." W TAKIM garażu zamarznie - bo MUSI.Odcinasz się tym styropianem pod wylewką od ciepła ziemi!Tego raczej się nie robi, jak garaż ma być nie ogrzewany.(Problem drążony wiele razy. Poszukaj wątków, bo są)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 07.01.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Ja nie mam na podłodze styropianu i przy -20 na zewnątrz jest tak -3 w środku. Woda na posadzce zamarza, a rury od wody mam ocieplone, więc problemu nie ma:) pozdro,mp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 07.01.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 a ja mam garaż w bryle budynku, nieogrzewany, w nim zespół wodomierzy, w posadzce trochę rur, w garażu kran umywalki i zawór czerpalny, podłoga nieocieplona, zewnętrzne ściany od zewnatrz 15cm styro grafit, wewnętrzne od strony części mieszkalnej (ściana i sufit) styropian 6cm od wewnątrz położony, brama garażowa delikatnie, minimalnie przewiewania nieszczelnością na dole (brak docelowej okładziny podłogi), kratka wentylacyjna zamknięta żaluzją, część mieszkalna ogrzewana nieco do temp. 8-12sno i temperatura w największe mrozy spadła do 1-2st, przy -15:-20 jest ok 3-4st powyżej coś ok 5-6st się utrzymuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draconka 07.01.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 u nas ściany poroterm 24, styropian 12, i przy temp w zeszłym roku minus 26 zamarzło staraliśmy się póżniej ratować grzejąc nagrzewnicami, ale ciężko było. Koniec końców znajomy poprowadził dodatkową rurę - górą , żebyśmy mogli korzystać z wody, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.01.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Mam garaż w bryle domu - wspólna ściana z kotłownią, wszystko ocieplone 15 cm styropianu, podłoga w garażu bez styropianu (wylewka bezpośrednio na gruncie), mały grzejnik pod oknem i przy -10 przy bramie woda zamarza. Garaż na 2 samochody i brama nornstahla (5m x 2,25m). Fakt że grzejnik grzeje wtedy gdy piec daje 100 % mocy, a nie jest w podtrzymaniu nocnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skysearch7 07.01.2011 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Prawde powiedziawszy moj garaz znajduje sie zaraz przy domu, jest przygotowany do grzania, ma kaloryfer. Rozumiem ze jak mam kaloryfer w garazu to dobrze zrobilem ze docieplilem posadzke? co prawda rury mam rowniez docieplone. Ze czesci garazowej rury i kaloryfera spuscielem na zieme wode gdyz obawialem sie ze temp spadna mi ponizej 0 i woda mi zamarzniejesli nie bede mial zakrecony kaloryfer. Wachania temperatur zewnetrznych z ostatnich 2 tygodniu przy wyzej opisanych parametrach ocieplanie scian daly mi male wachania temp w grazu, powyzej 0 na poziome 6,5 C do 8 C. Temp zewnatrzych od -12 C do min do 3 C max. Na koncu garazu mam kotlownie gdzie grzeje maly kaloryfer. Tam mam 10 do 11,5 stopnia. Kotlownia jest rowniez docieplona. Wyglada na to ze cieplo z kotlowni ktora jest rowniez dobrze wyizolowana przynika mi prze sufit kotlowni i sciany kotlowni i ogrzewala mi garaz ze mam w nim az srednio 7 C na + przy -12 C na zewnatrz. Pozdarwiam,skysearch7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skysearch7 07.01.2011 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Jesli zalozmy ze chcailbym zeby nie bylo docieplenia w posadzce garazu, chcialbym miec wspomniane grzanie od ziemi.Na jakiej glebokosci zatem powinienem osadzic swoje rury w ziemi/piachu pod garazem zeby mi nie zamrzly przy niskich temperaturach na zewnetrz. Czy rowniez musi to by c na 80 cm od poziomu zera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 07.01.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 adam_mk: Coraz bardziej zaczynam Cię doceniać Mało osób wie, że np. na wiosnę ziemia skuta lodem zaczyna rozmarzać od góry bo Panie przecież +1 ale głównie od dołu. Taka darmowa PC:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 07.01.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 adam_mk: Coraz bardziej zaczynam Cię doceniać Przecież napisane ma nad avatarem, że jest oświeconą góra olimpu. Oni takie rzeczy po prostu wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 10.01.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Zimą ziemia (na głębokości 1-2 m) ma ok. 4 st C. Przy silnych i długotrwałych mrozach zamarza od góry.Jeśli na tej ziemi (4 st. C) stoi budynek z ocieplonymi fundamentami a podłoga jest bez styropianu, to przy temp 0 st C (w budynku) podłoga powinna być nieco cieplejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skysearch7 13.01.2011 23:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Zimą ziemia (na głębokości 1-2 m) ma ok. 4 st C. Przy silnych i długotrwałych mrozach zamarza od góry. Jeśli na tej ziemi (4 st. C) stoi budynek z ocieplonymi fundamentami a podłoga jest bez styropianu, to przy temp 0 st C (w budynku) podłoga powinna być nieco cieplejsza. Tak pomyslalem sobie ze jakby w wylewce garazaowej zrobic kilka wylotow od rur PCV fi 150 umieszczonych pionowo wyciagajacych cieple powietrze z cos w rodzaju petli z rur PCV Fi 150 spod ziemi pod garazem to moze garazu w ogole nie trzeba byloby grzac tylko grzaloby go cieplo ziemi. Ciekaw jestem czy ktos zbudowal cos takiego w praktyce i czy to daloby pozadany rezultat bez wiekszysch wad? pozdrawiam, skysearch7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.01.2011 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 TAK! WIELU!!! To się nazywa GWC (gruntowy wymiennik ciepła) Temat - rzeka. Robią sobie tym tak - ze chałupa nigdy NIE WIDZI ZIMY MROŹNEJ. ZAWSZE ma zimy łagodne - około "0"stC (raczej +3stC). Adam M. Na głębokości 2m ppt ziemia zima-lato ma około 7-10stC. A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 20.07.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Ostatniej zimy zamarzł mi grzejnik w garażu. Żona niechcący otworzyła pilotem garaż i się wychłodził (bo wtedy akurat było -20 st C). Już nie mam grzejniczka w garażu (i mieć nie planuję). Będą mrozy - trudno niech wszystko zamarza - samochodom to nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavik 29.07.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Tak trochę OT motoryzacyjne zrobię Ogrzewany garaż to złoooo! Ogrzewałem garaż przez jedną zimę. Jak miałem zdrową blachę w samochodzie, tak na wiosnę był obraz nędzy i rozpaczy Nigdy więcej ogrzewanego garażu! EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 29.07.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 A ja uważam że w garażu mniej rdzewieje niż stojąc na zewnątrz. W garażu masz sucho, a na zewnątrz wilgoć która jest głównym przyśpieszaczem korozji. Nawet latem w nocy osiada rosa, a w okresie jesienno-zimowym samochód jest praktycznie cały czas mokry. A to że masz starego grata i wreszcie rdza z niego wylazła to nie wina garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavik 29.07.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Jest zima. Na dworze przez miesiąc temperatury od -10 do -20. Jeździsz codziennie, codziennie namarznie błota pośniegowego w nadkolach itd, i codziennie to stopnieje, uwalniając wilgoć, bo wjeżdżasz do cieplutkiego garażu. Korozja będzie postępować zadziwiająco szybko. Zauważ, że przy solidnej zimie auta tak bardzo nie rdzewieją, jak przy temp okołozerowych. Tak, mam starego grata ('94) ale korozja się go nie ima (tu gdzie bity nie był ). Tamtego auta już nie mam, i nie twierdzę, że było w super kondycji. Ale wiem co się działo przed, a co po tamtej zimie. Napisałem to gwoli wyjaśnienia, a czy ktoś chce sobie grzać garaż, czy też nie, to już jego indywidualna kwestia. A ostatnie nasze posty są "lekko" nie na temat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 29.07.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Ja po prostu zauważyłem że moje stare graty ('92 i '93) posunęły się w korozji właśnie wtedy gdy stały parę lat pod chmurką (ale może to też przyszła na nie pora i wylazło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts