Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak odzyskać dane z dysku?

Recommended Posts

Mam mega problem i bardzo liczę na Waszą pomoc.

Zdechł mi twardziel. Po prostu w wyniku chyba mechanicznego uszkodzenia zrobiła się z niego grzechotka. Twardziel siedział w laptopie, uszkodzenie nastąpiło w momencie uruchamiania systemu poprzez mocne zamknięcie laptopa. Zaniosłam do sklepu, próbowali go reanimować, ale pod Windowsem zawiesza kompa, a pod BIOS-em pierwsze 60 MB utraconych/uszkodzonych/nie do odczytu. Pani dalej już nie sprawdzała. Mam więc pytanie, czy znacie jakąś sprawdzoną firmę, która byłaby w stanie odzyskać dane? Mają dla mnie wartość sentymentalną, bo w większości utraciłam wiele cennych zdjęć. Z góry dziękuję i mam nadzieję, że mi się uda.

To windows wogóle próbuje wystartować ?? Do jakiego momentu to startował (co było widac na ekranie)???

Nigdy nie próbuj na przyszłość odzyskać windowsa(lub go odpalić ) jezeli na tej samej partycji/dysku sa włażne dane.N I G D Y.Kazda próba uruchomienia systemu z takiej partycji drastycznie zwieksza szansę że nie bedzie w stanie odzyskać zdjęć najnowocześniejsze nawet labolatorium.

Najpierw ratujesz dane (zgrywajac po przypieciu do innego sprżętu niz twój komputer) . Potem zajmujesz sie samym dyskiem (kontrolujesz dokładnie dlaczego zastrajkował ) i ewentualnie od nowa instalujesz system.

Jezeli padł fizycznie dysk( uszkodzenie mechaniki lub elektroniki sterującej ) to polecam ontrack. Jezeli jest to jednak feeria błędów logicznych(błędy zapisu) jest sporo firm które spróbują odzyskać dane za kwotę 100- 300 złotych.

Po próbie uruchomienia laptopa pojawił się komunikat w DOSi-e o braku jakiejś biblioteki. Włożyłam płytę z kopią zapasową systemu, odpaliła się, ale nie było reakcji na część zadawanych komend, np. nie chciał pokazać dostępnych plików, ale uruchamiało się okno pomocy. W każdym razie nie udało się odzyskać systemu. A co pani robiła z kompem w sklepie, tego nie wiem. Na pewno próbowała uratować dysk jakimś programem, ale nic z tego nie wyszło.

Dzięki za podpowiedź (Ontrack), ale te ceny :eek:

mi jak spadł lapek z wysokości ok 1,2m na beton, to szlag trafił twrdziela.

się skubany rozhermetyzował.

Straciłem dane z 1,5 roku.

nic nie dało się odzyskać. kompletna klapa. nawet nie ruszył.żadnym programem.

Dałem do firmy odzyskującej dane, ale okazało się że chyba można tylko zrobić obraz dysku.

koszty ponoć ogromne.

na koniec spec powiedział, że ludzkość dzieli się na tych co robią kopie zapasowe i na tych co będą robić.( koleś robi codziennie )

coś w tym jest.

pozdrawiam i 3mam kciuki żeby sie udało, bo wiem co znaczy utracić dane.

hej