Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podjazd z płyt ażurwych.

Recommended Posts

Hej. Mam pytanie chce zrobić sobie podjazd z tych właśnie płyt ale tylko 2 pasy żeby koła samochodu po nich jeździły. Ale mój podjazd jest trochę stromy i chciałbym go trochę złagodzić. I moje pytanie czy lepiej by było niwelować to właśnie tymi płytami a później zarówna tą dziurę w środku ziemni?? Czy może najpierw wysypać ziemię i zagęścić posiać trawę i dopiero układać te płyty?

Najpierw teren zniwelowałbym, pod płyty trzeba zrobić solidną stabilizację, szerszą niż płyta.

Ja u siebie nie dawałem na bokach ażuru, obrzeży betonowych.

Potem na to warstwa wyrównująca (piasek+cement), na to płyty ażuru.

Płyty trzeba tak kłaść, żeby do siebie nie dotykały.

Dopiero na koniec zasypujemy całość, dobrą żyzną ziemią.

Boki i środek między pasami zasypujemy, siejemy trawę

Po udeptaniu lub zwałowaniu ziemia powinna być minimalnie poniżej ażuru ok 0,5 cm.

Natomiast w kratki ziemię nasypujemy tak aby do wierzchu płyty zostawić niezasypane ok 1,5 cm.

Z tymi kratkami w środku ażuru to jest najwięcej zabawy ale da się zrobić.

Tutaj trzeba zadać pytanie co ma po tym podjeździe jeździć oraz jaki jest rodzimy grunt.

Podjazd tylko na samochody do 3,5 t. , na gruncie piaszczystym to wystarczy 15 cm podbudowy, potem 3-5 cm podsypki cementowo piaskowej na to 6-8 cm kostki lub 10 cm ażuru.

Jeżeli po podjeździe będą się poruszać samochody o większym tonażu lub jeżeli grunt jest niestabilny (bagnisty, gliniasty, kreda,itp.), to wybieramy nawet 50 cm - 70 cm gruntu.