Mateusz1235 07.01.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Hej. Mam pytanie chce zrobić sobie podjazd z tych właśnie płyt ale tylko 2 pasy żeby koła samochodu po nich jeździły. Ale mój podjazd jest trochę stromy i chciałbym go trochę złagodzić. I moje pytanie czy lepiej by było niwelować to właśnie tymi płytami a później zarówna tą dziurę w środku ziemni?? Czy może najpierw wysypać ziemię i zagęścić posiać trawę i dopiero układać te płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 08.01.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Najpierw teren zniwelowałbym, pod płyty trzeba zrobić solidną stabilizację, szerszą niż płyta.Ja u siebie nie dawałem na bokach ażuru, obrzeży betonowych.Potem na to warstwa wyrównująca (piasek+cement), na to płyty ażuru.Płyty trzeba tak kłaść, żeby do siebie nie dotykały. Dopiero na koniec zasypujemy całość, dobrą żyzną ziemią.Boki i środek między pasami zasypujemy, siejemy trawęPo udeptaniu lub zwałowaniu ziemia powinna być minimalnie poniżej ażuru ok 0,5 cm. Natomiast w kratki ziemię nasypujemy tak aby do wierzchu płyty zostawić niezasypane ok 1,5 cm.Z tymi kratkami w środku ażuru to jest najwięcej zabawy ale da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz1235 08.01.2011 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 "pod płyty trzeba zrobić solidną stabilizację, szerszą niż płyta"To znaczy ile szerszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 08.01.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 (edytowane) Ja zrobiłem ok 20 cm szerzej.Między pasami ażuru jest u mnie odstęp ok 1 m, tam również zrobiłem stabilizację. Edytowane 8 Stycznia 2011 przez M K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz1235 08.01.2011 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Ja myśle o płytach grubości 10 cm to na jaką głębokość muszę wykopać otwór na tą płytę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 08.01.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Ja myśle o płytach grubości 10 cm to na jaką głębokość muszę wykopać otwór na tą płytę? Możesz uściślić o jakim otworze myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz1235 08.01.2011 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Chodzi mi o otwór na włożenie tych płyt. Bo nie wiem na jaką głębokość kopać i jaki tam podkład dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 09.01.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Tutaj trzeba zadać pytanie co ma po tym podjeździe jeździć oraz jaki jest rodzimy grunt.Podjazd tylko na samochody do 3,5 t. , na gruncie piaszczystym to wystarczy 15 cm podbudowy, potem 3-5 cm podsypki cementowo piaskowej na to 6-8 cm kostki lub 10 cm ażuru.Jeżeli po podjeździe będą się poruszać samochody o większym tonażu lub jeżeli grunt jest niestabilny (bagnisty, gliniasty, kreda,itp.), to wybieramy nawet 50 cm - 70 cm gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz1235 09.01.2011 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Nie no grunt nie jest bagnisty tylko zwykła ziemia. a będę jeździł samochodem osobowym i traktorem. Bo słyszałem że niektórzy dają pod te płyty jako podkład kamień taki drobny zagęszczają go i na to piasek i dopiero te ażury. Co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 09.01.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Na podbudowę możemy dać tłuczeń, najpierw grubszy, potem drobny, na to piach.Można również zrobić podbudowę z chudego betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz1235 09.01.2011 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 A wiesz może tak orientacyjnie jaką grubość tego tłucznia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 09.01.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Grubość warstwy podbudowy podałem wyżej post nr #8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts