Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie a zimno w domu co robic?

malinazolsztyna

Recommended Posts

Witam:)

Bardzo potrzebuje porady,

przeprowadzilam sie,nowe mieszkanie 82m2 jest na parterze.Stary budynek z cegly,mury grube ale budynek nie jest ocieplony.Mieszkanie ma etazowe ogrzewanie piecem 2funkcyjnym.Nowy kociol Immergas Nike Star 24 3E, nowa instalacja i grzejniki. Hydraulik ktory to wszystko robil obliczyl m3 i zainstalowal grzejniki .Jak tylko zaczely sie mrozy musialam wymienic nowe grzejniki w kuchni i lazience na wieksze bo bylo zimno.

Wszystko bylo by dobrze ale w pokoju w ktorym rezyduje moja Mama jest duzo chlodniej niz w moim pokoju( taka sama powierzchnia i taki sam grzejnik) Hydraulik mowi ze tak juz bedzie bo to jest ostatni grzejnik w szeregu i nie bedzie cieplej i ze wymiana grzejnika na wiekszy nie pomoze.

Rachunek za gas kiedy nie bylo jeszcze mrozow przyszedl strasznie wysoki ..Latem bede ocieplac sufit w piwnicy styropianem co -mam nadzieje- da jakies oszczednosci w nastepnym sezonie grzewczym ale nie wiem co zrobic teraz.Czy przykrecic wszedzie kaloryfery a w Mamy pokoju wymienic na wiekszy? czy kupic jakis grzejnik olejowy (jaki??) i dogrzewac ten jeden pokoj (25m2).Od miesiaca jestem bezrobotna i ze strachem mysle o nastepnym rachunku za gas.

.Szans na ocieplenie budynku racczej nie ma

więc zacznij od pierwszego grzejnika aż do ostatniego zostaw tylko grzejnik u mamy, powoli po pół obrotu zakręcaj i sprawdzaj temperaturę jeżeli nie spada to następne pół obrotu jak zacznie temperatura spadać to wróć o pół obrotu i zostaw, po każdym grzejniku sprawdzaj grzejnik u mamy czy robi się cieplejszy, cała ta operacja ma na celu wyrównanie tego systemu jeżeli ten hydraulik zrobił dobrze tą instalację to powoli kręcąc tymi zaworami znajdziesz ustawienie przy którym wszystkie grzejniki będą grzały równo

Ja tym bardziej nie rozumiem tego instalatora.grzejnik ma takiego malego motylka ktory jak sie domyslam sluzy do odpowietrzania ale nie moge tego odkrecic.

Sprobuje tak jak pisze kajman nastawic te kaloryfery ale:kaloryfer u mnie z termostatem nastawionym na 3 byl zimny,a kaloryfer w kuchni z nastawionym termostatem na 1 byl cieply.(Tak bylo zanim odkrecilam wszystkie termostaty na full) Mysle ze one sa zle ustawione,mimo tego jutro bede odkrecac i przykrecac.dziekuje za porade.

Grzejniki w obu pokojach sa dokladnie takie same i powierzchnia w obu pokojach tez.

Edytowane przez malinazolsztyna

Ja tym bardziej nie rozumiem tego instalatora.grzejnik ma takiego malego motylka ktory jak sie domyslam sluzy do odpowietrzania ale nie moge tego odkrecic.

Sprobuje tak jak pisze kajman nastawic te kaloryfery ale:kaloryfer u mnie z termostatem nastawionym na 3 byl zimny,a kaloryfer w kuchni z nastawionym termostatem na 1 byl cieply.(Tak bylo zanim odkrecilam wszystkie termostaty na full) Mysle ze one sa zle ustawione,mimo tego jutro bede odkrecac i przykrecac.dziekuje za porade.

Grzejniki w obu pokojach sa dokladnie takie same i powierzchnia w obu pokojach tez.

a co masz na drugiej rurce dochodzacej do tego grzejnika, tam też powinny być zaworki i nimi właśnie powinnaś kręcić a te z termostatem powinny być otwarte i służyć Ci do regulacji gdy jest Ci za ciepło lub za zimno, najlepiej to wklej jakieś fotki tych grzejników z zaworkami to będzie łatwiej Ci podpowiedzieć co z tym robić

nie za bardzo rozumiem twojego instalatora, ponieważ też mam mieszkanie 60m2 i kocioł 2-funkcyjny i nie mam ostatniego kaloryfera zimnego.

może być tak, że masz zapowietrzony kaloryfer, spróbuj odkręcić odpowietrznik i odpowietrz.

co do odpowietrzania to grzejnik jest zapowietrzony jeżeli jego temperatura jest różna czyli góra grzejnika zimna a duł ciepły lub cały grzejnik zimny, jeżeli grzejnik grzeje cały równo to na leże postępować tak jak napisałem powyżej

powinnaś się dotknąć tych zaworków na dole, bo pokrętło termostatyczne jest tak zbudowane że cała twoja praca jest na marne, postaraj się wkleić to zdjęcie wtedy postaram się Ci coś jeszcze podpowiedzieć a najlepiej poproś o wsparcie jakiegoś znajomego faceta bo trzeba odkręcić ten motylek o którym pisałaś by odpowietrzyć ten grzejnik

a co do odpowietrzenia to powinnaś zakręcić wszystkie inne grzejniki i wtedy odpowietrzać ten jeden, ale musisz zwracać uwagę na to by ciśnienie na piecu nie spadło zbyt nisko bo wyłączy piec, musisz dopełniać system prawdopodobnie masz zaworek do tego celu pod piecem ale tego nie jestem pewien

Pomylilam :yes: mial byc ladny usmiech.Od mojego ostatniego postu troche sie zmienilo.Piec sie wylaczyl i zaczynam wierzyc w pechowa 13ke(dom # 13).Jak mogla sie poluzowac wtyczka ktora jest za drewniana scianka mebla i nie mogla byc przez nikogo dotykana???.Szlam spac piec grzal.wstalam,piec nie dziala .:cry: Pan od pieca wpadl wieczorkiem,nareperowal i przy okazji troche mi rozjasnil.Potwierdzil to co pisales o uregulowaniu grzejnikow.

Wedlug niego grzejnik powinnien grzac na calej powierzchni jednakowo,a tu lewy dolny rog( ten oddalony od rurek) jest chlodny a reszta grzejnika goraca.tz jest zapowietrzony???Poza tym jeden z grzejnikow z nastawionym termostatem na "sniezynke" grzeje dosc mocno a inny nastawiony na"3" jest zimny...tz ze sa zle wyregulowane termostaty ??

Poza tym jak juz Ci glowe zawracam to sie spytam o grzanie piecykiem olejowym na prad.Ja lubie zimno a moja Mama musi miec cieplo.Nie teraz ale jak zrobi sie na dworze cieplej to czy bedzie bardziej oszczednie grzac jej pokoj( tylko ten jeden) takim piecykiem a piec gazowy wylaczyc??

Dzieki za odp:)

Edytowane przez malinazolsztyna