Jarek.P 22.12.2014 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 A nie, to raczej coś jest nie tak. Elastyczności kleju elastycznego nie stwierdzisz na macanego, wizualnie on się różni tym, że po zaschnięciu jest jakby bardziej szklisty, trudniej się go też zmywa z narzędzi. Tydzień po zaschnięciu być może dałoby się go zdrapać, ale na pewno nie palcem, nawet jeśli masz palce "spracowanego człowieka". Spróbuj może kontrolnie podważyć jedną płytkę, jeśli odejdzie od byle pociągnięcia, to masz problem, niestety. Klej był rozrobiony z dobrą ilością wody? Kładłeś ten gres w ogrzewanym pomieszczeniu, nie "na mrozie"? No i przede wszystkim, o jakiej ilości kleju mówimy, bo jeśli to cieniutki nalot na szkliwie płytki, to takie coś palcem daje się zetrzeć jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 22.12.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 fajnie że ktoś odświeżył ten temat. też podzielę się swoimi spostrzeżeniami. zawsze jak przyjeżdżam do rodziców to siadam w jednym miejscu w kuchni, tam gdzie idzie rura od ogrzewania płytka jest super ciepłą czasami aż gorąca, pamiętam że jako dziecko już tak było. przez tyle lat z tymi płytkami nic się stało ani nie pękły ani się nie odkleiły a były kładzione na najzwyklejszy klej. u siebie w domu też kładłem płytki pod podłogówką na zwykły klej i jak na razie nic złego się nie dzieje (co prawda pierwszy sezon grzewczy) chociaż żona to co dziennie się modli żeby te w kuchni odpadły bo stwierdziła że jej się nie podobają i z chęcią by je wymieniła więc ludziska no stres jak macie najtańszy klej pod podłogówką (chyba że się coś u mnie zmieni, ale będę honorowy przyznam się i to odszczekam :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.12.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Ale te płytki u rodziców to 60x60 ? 45x90 ?Jakie u Ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.12.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 najatńszego kleju bym nie ryzykował. Jesli coś w sklepie kosztuje 11 zł brutto za worek to należ mniemać ze wsad surowcowy to około 0,15 - 0,19 zł/kg (netto)Dobrej jakości piasek suszony to koszt 0,11 -0,13 zł/kg. Na co przeznaczyć reszte grosików z receptury? Najlepiej na modlitwy żeby dobrze trzymało. Na nic innego nie sensu:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freddy9 22.12.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 A nie, to raczej coś jest nie tak. Elastyczności kleju elastycznego nie stwierdzisz na macanego, wizualnie on się różni tym, że po zaschnięciu jest jakby bardziej szklisty, trudniej się go też zmywa z narzędzi. Tydzień po zaschnięciu być może dałoby się go zdrapać, ale na pewno nie palcem, nawet jeśli masz palce "spracowanego człowieka". Spróbuj może kontrolnie podważyć jedną płytkę, jeśli odejdzie od byle pociągnięcia, to masz problem, niestety. Klej był rozrobiony z dobrą ilością wody? Kładłeś ten gres w ogrzewanym pomieszczeniu, nie "na mrozie"? No i przede wszystkim, o jakiej ilości kleju mówimy, bo jeśli to cieniutki nalot na szkliwie płytki, to takie coś palcem daje się zetrzeć jak najbardziej. W ogrzewanym pomieszczeniu, dosyć gruba warstwa bo grzebieniem 12mm. Podłoga dobrze wyszła, więć raczej nie chciałbym teraz podważać płytek. Nie ma głuchych stuków, pomimo nakładania jedynie na podłodze. Woda odmierzana na oko, ale konsystencja ok, nie pierwszy raz kleiłem płytki tylko do tej pory zwykłym klejem. Uwzględniałem też te 5-10minut na wyrośnięcie. Klej faktycznie był dość lepiący i ciężko się zmywało szpachelki. Ta moja uwaga o zdrapywaniu, przykładowo jak oderwałem grudkę zaschniętego kleju, średnica ok 1cm, to mogłem ją bez problemu palcami rozgnieść i rozkruszyć na drobiny, a nie zrobiłbym tego z normalnym klejem. Właśnie to mnie zmartwiło, że coś jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 23.12.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 u mnie 15/15 i 45/45 u rodziców 25/60 jak przez tyle lat nikt się nie modlił i nie odpadły to tera nagle miały by odpaść, chyba ze starości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 27.12.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Śmieszni jesteście. O rodzaju kleju do podłoża nie decyduje glazurnik ani inwestor tylko mówią o tym normy. Gdybyś był glazurnikiem i miał u kogoś ułożyć glazurę to założę się, że trząśł byś portkami i nie cwaniakował , że na chudy beton tez by się trzymało. Kiedyś pracowało się inaczej i były inne materiały - nieporównywalne z dzisiejszymi. Nic ci nie odpadło? Chwalmy Pana. Poniosłem już porażkę i związany z tym wstyd związany z doborem kleju bo chciałem, żeby klient nie dostał po kieszeni. Więcej tego błędu nie popełnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 27.12.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 jak Ty byś mi przyszedł i powiedział że Ty nie wiesz jakiego kleju użyć bo to trzeba stosować się do jakieś normy to bym Cię psem szczuł do samego Poznania. Bo później jak byś coś spie..... to byś powiedział "no wie Pan to nie moja wina tak mówiła norma" A po drugie nie jestem glazurnikiem, ale płytki położyłem sobie sam i na to co chciałem, bo jak miałem dawać zarabiać takim pseudo-partaczą to wolałem sam to spier.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.12.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) jak Ty byś mi przyszedł i powiedział że Ty nie wiesz jakiego kleju użyć bo to trzeba stosować się do jakieś normy to bym Cię psem szczuł do samego Poznania. Bo później jak byś coś spie..... to byś powiedział "no wie Pan to nie moja wina tak mówiła norma" A po drugie nie jestem glazurnikiem, ale płytki położyłem sobie sam i na to co chciałem, bo jak miałem dawać zarabiać takim pseudo-partaczą to wolałem sam to spier.... nie podoba mi sie ton Twojej wypowiedzi. To ze zrobiles sobie sam, jakims najtanszym klejem i sie jakims cudem trzyma - nie upowanzia Cie do ublizania ludziom... grozenia im, wyzywania od partaczy, Gdzie jest mod? za cos takiego nowobogacki inwestorek powinen bana dostac... Edytowane 27 Grudnia 2014 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.12.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 jak Ty byś mi przyszedł i powiedział że Ty nie wiesz jakiego kleju użyć bo to trzeba stosować się do jakieś normy to bym Cię psem szczuł do samego Poznania. Bo później jak byś coś spie..... to byś powiedział "no wie Pan to nie moja wina tak mówiła norma" A po drugie nie jestem glazurnikiem, ale płytki położyłem sobie sam i na to co chciałem, bo jak miałem dawać zarabiać takim pseudo-partaczą to wolałem sam to spier.... To może kolega pochwali się super efektami swojej pracy. Jak nie widziałeś pracy innych to nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 28.12.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 To może kolega pochwali się super efektami swojej pracy. Jak nie widziałeś pracy innych to nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. jak dobrze poszukasz to znajdziesz no fakt może trochę przesadziłem ale kto zaczął pierwszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 28.12.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Kondziu. Pijesz nie pisz. Z tymi normami Kondziu chodziło mi o to, że normy to wytyczne, do których stosuje się glazurnik. Tak więc jak mamy podłogówkę to klej z S1, jak mamy duży format- to samo. Dlatego nie zrobię ci glazury na tarasie za chemię poniżej 500zł/m2. Edytowane 28 Grudnia 2014 przez ZygmuntRolicz Święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.12.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Panowie,Ochłońcie i skasujcie swoje posty. Obydwaj. Bo żal patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 20.10.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Panowie tyle Waszego gadania o klejach a wchodzisz np na konfigurator Mapei i każą na podłogówkę jeszcze inne dziadostwo stosować (ani p9 ani p4). Wychodzi że wszystko to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltanin 17.07.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 (edytowane) A jaki klej na balkon, tak aby po latach nie odpadały kafelki.Rozważam ADESILEX P9 lub Ceresit CM17, który z nich byłby lepszy?Ceresit jest droższy, ale to nie zawsze idzie w parze. Edytowane 17 Lipca 2016 przez Eltanin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltanin 17.07.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Jeszcze jedna sprawa.Czy przed położeniem kleju, trzeba koniecznie smarować jeszcze balkon jakąś warstwą wodoszczelną? Czy to tylko taka opcja dodatkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.07.2016 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Jeszcze jedna sprawa. Czy przed położeniem kleju, trzeba koniecznie smarować jeszcze balkon jakąś warstwą wodoszczelną? Czy to tylko taka opcja dodatkowa? Ale żeś kotleta odgrzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltanin 18.07.2016 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Hm.. w takim razie założę nowy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak81 31.03.2017 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Witam, Panowie glazurnik powiedział krótko Mapei. Dodał, że schodzi około 4-5kg kleju na 1m² Teraz pytanie jaki?Podłoga (ogrzewanie podłogowe caly dom - tylko w łazienkach płytki): format 60x60, 20x60 i 45x45Ściany: format 30x60, 22x45, 20x60 Możecie powiedzieć co wybrać? Czytam i czytam i sama nie wiem.Czy do ścian może być Mapei glazurnik?A na ogrzewanie Adesilex P9?Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak81 31.03.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Zapomniałam dodać, że będzie grunt Mapei Primer G, w strefach mokrych Mapei Mapegum WYSP, taśmy. Czy tak będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts