Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na ogrzewanie podłogowe każdy elastyczny klej będzie doby, zapytaj glazurnika na jakim chce robić i tyle. Ważniejsze jest dobre przygotowanie podłoża i umiejętności glazurnika.
  • 3 months później...
  • Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 11 months później...
Czy na ogrzewanie podłogowe faktycznie potrzeba kleju klasy min. S1? Fachowiec mówi że zwykły "elastyczny", czyli na opakowaniu C2TE (Atlas Geoflex) wystarczy. Mogę kupić Geoflex ultra, klasa S1, ale czy warto?

Widzę, że temat nadal żywy więc się podłączam.

Glazurnikiem nie jestem i za fachowca z super umiejętnościami się nie uważam. Płytki wszystkie układaliśmy z żoną sami ze względu na ograniczony mocno budżet.

Kładłem już gres 40x40, 60x60, 15x60, 15x90 wszystko na podłogówkę i nie miałem problemu z doborem kleju a zawsze wychodzę z założenia że ma być zrobione porządnie i zgodnie ze sztuką nawet jeśli chemia musi trochę kosztować.

No ale do rzeczy, stanąłem przed murem braku doświadczenia z płytkami które czekają na położenie.

Format 20x120, gres drewnopodobny, posadzka cementowa wysezonowana z ogrzewaniem podłogowym, pomieszczenie 3x6,5m płytki kładzione równolegle do dłuższego boku. Na pewno wykorzystam grzebień 10mm i smarowanie krzyżowe podłoga-płytka.

Rozsądek podpowiada mi kleje klasy co najmniej S1, ALE! Nie wiem czy przy takim formacie nie dopłacić do S2.

W rachubę wchodzi firma na Ma... i firma na Ce...

Do tej pory stosowałem głównie (choć nie tylko) Ce... ze względu na kulturę pracy kleju i dobrą konsystencję, ale "fachowiec" z ekipy remontowej w pracy podpowiada mi Ma... P9.

Na podłogę liczę, że pójdzie ze 4 worki kleju bo pokrycie ma być bliskie 100%.

Czy ktoś z zainteresowanych tematem miał przyjemność układania takiego formatu na podłogówkę?

Edytowane przez Malirth
literówki