vadiol 09.01.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Mapei Adesilex P-9 lub Ceresit CM-16 . Cena ok 50 zl za worek . Mapei kupisz w Castoramie , OBI , Praktiker , Ceresit w LM .I w skladach budowlanych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 09.01.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 (edytowane) W tamtym roku remontowałem kuchnię w strażnicy w której remont był robiony kilka lat wcześniej, wiecie z jakiego powodu? A no z takiego że zaczęły odpadać płytki. Co prawda nie było tam podłogówki i akurat na podłodze płytki się trzymały dobrze, ale ze ścian to odpadały same. Strach było przebywać w tej kuchni bo nie wiadomo kiedy płytka mogła spaść na głowę. Podczas skuwania tych płytek trzeba było się asekurować bo po zerwaniu kilku płytek potrafiła odlecieć cała ściana płytek, wszystkie płytki były głuche. Płytki były kładzione na jakimś tanim kleju na pewno nie był to klej elastyczny. Z tego co nam mówili to wtedy na remont miasto dało mało pieniędzy wiec wszystko musiało być zrobione tańszym kosztem. My zaś położyliśmy wszystko na kleju elastycznym Mapei P9, klej drogi, w sumie to ten klej kosztował prawie dwa razy tyle co te płytki. Ale po roku nic z płytkami się nie dzieje. Aha dodam tylko że w tej strażnicy płytki dlatego zaczęły odpadać bo ściany w niej pracowały podczas włączania syren alarmowych. Jak takie syreny pracowały to wszystko w budynku drżało, szklanki z suszarek spadały . Jako że na robotę trzeba było dać gwarancję, niestety ale trzeba było zastosować pewne rozwiązania. Na podłogówkę bym nie przykleił płytek na zwykłym kleju. Żal by mi było wywalić kasę na drogie płytki, które za rok mogą popękać. Edytowane 9 Stycznia 2011 przez bladyy78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 10.01.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) potwierdzam to co pisze vadiol...Po pierwsze elastyczny klej to kwestoa 40-50% ceny zwykłego.a nie 3 razy drozej:)po drugie sa kleje tzw firmowe. które nawet swoje najtansze kleje mają w bardzo dobvrej jakosci...czyli np. klej podstawowy mapei szary za 20 zł z castoramy jest duzooo lepszy niz podobny zwykły klej ,,bezfirmowy,, za 10-15 zł te tanie kleje to jest piasek nic wiecej.Natomiast kleje elastyczne np.Mapei,Baumastera,Webera to naprawde jest wysoka półka,przedewszystkim praca takimi klejami to komfort,po drugie rzeczywiscie sama jakosc klejenia po 2-3 tyg nie jestesmy w stanie odspoinowac płytki,trzeba ja pobic.W sumie tanie kleje tez sie nadają tylko ze jakiekolwiek błedy(nawet minimalne),przy montazu bądz zmienne warunki pomieszczen juz moga powodowac erozje i w efekcie dupa zbita,wystarczy zle zafugowac,zle uszczelnic,zle przygotowac podłoze i juz ryzyko bardzo wzrasta.Widac to szczególnie po tarasach...tam jakakolwiek oszczednosc powoduje po 1-2 latach ze wszystko ,,fruwa,, dlatego jako fachowiec zawsze robie wg sprawdzonej technologii ,dlatego nie ma reklamacji.1.dobry fachowiec 2.odpowidni materiał(niekoniecznie najdrozszy)Rozbicie tych 2 punktów i ryzyko wzrasta na maxa. Edytowane 10 Stycznia 2011 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.01.2011 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Kleje noname obchodzę szerokim łukiem, dotychczas kupowałem atlas albo ceresit, jeden i drugi za klej podstawowy kosztuje ok 18-20zł w zależności od tego, jak się trafi. Natomiast elastyczne - może z 3x przesadziłem, ale tańszych niż 2x nie widziałem jak narazie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 10.01.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 U mnie wszystkie płytki były kładzione na kleje elastyczne i te na podłogówce i nie na podłogówce i na ścianach.Nie mam powalającej ilości płytek, a cena kleju do płytek tez mnie nie powaliła na kolana i jakoś rozeszła się po kościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 10.01.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 u mnie znowuz mnostwo plytek kladzionewszystko na mapei adesilex P9 - ok 65 m2 podlogowkiklej jest bardzo dobry i niedrogiproblem lezy jednak w poprawnym przyklejaniu plytek - u mnie fliziarz smarowal plytke i podloge - klej jest dany na pelno pod plytke, nie ma pustekjesli beda pustki to zaden superelastyczny klej sobie nie poradziznam pewnego fliziarza ktory uklada na zwyklym kleju tarasy i balkony, w kleju zatapia siatke elewacyjna i wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 10.01.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) W mieszkaniu nic stać się nie powinno jeżeli posmaruje się samą pogodę, a płytki już nie, lub na odwrót. Na tarasie jest to poważny błąd i tak robić nie można, woda która wniknie pod płytki, podczas mrozu je porozsadza. Na wielu tarasach nie odpadają płytki z powodu złego kleju, ale z powodu płytkarza, któremu się spieszyło i dał klej tylko na jedna powierzchnię. Edytowane 10 Stycznia 2011 przez bladyy78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 10.01.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 a czy czasem nie pomoże nawet i najlepszy klej elastyczny jak nie ma zrobionych dylatacji tam gdzie mają być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Saxxxnt 10.01.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 problem lezy jednak w poprawnym przyklejaniu plytek - u mnie fliziarz smarowal plytke i podloge - klej jest dany na pelno pod plytke, nie ma pustek jesli beda pustki to zaden superelastyczny klej sobie nie poradzi Zamiast Adesilex P9 trzeba było kupić P4 i już nie trzeba smarować płytki starczy jak tylko podłogę posmaruje. Oczywiście ten klej trzeba rozrobić w właściwej konsystencji i jest on szybko wiążącym więc niektórzy marudzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 10.01.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Zamiast Adesilex P9 trzeba było kupić P4 i już nie trzeba smarować płytki starczy jak tylko podłogę posmaruje. Oczywiście ten klej trzeba rozrobić w właściwej konsystencji i jest on szybko wiążącym więc niektórzy marudzą dzieki ale wole rozwiazanie ktore posiadam, tym bardziej ze trzyma elegancko 3 rok:) nie wiem czy P4 poradzi sobie na ogrzewaniu podlogowym - za to wiem ze P9 tak:) nie doplacalem fliziarzowi za podwojne smarowanie, sam stwierdzil ze zawsze tak robi niezaleznie od kleju:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 10.01.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 a czy czasem nie pomoże nawet i najlepszy klej elastyczny jak nie ma zrobionych dylatacji tam gdzie mają być ? swieta prawda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Saxxxnt 10.01.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Klej Adesilex P4 jest przeznaczony na ogrzewanie podłogowe i balkony .Zresztą kto zainteresowany to sobie znajdzie i poczyta.Zachwalał nie będę bo zaraz ktoś powie że go produkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 12.01.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 dodam jeszcze ze przy dlugosci plytek 70-80 cm i wiecej pokusil bym sie na pelny elastykco wy na to fliziarze i marketingowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 12.01.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 dodam jeszcze ze przy dlugosci plytek 70-80 cm i wiecej pokusil bym sie na pelny elastyk Dzisiaj były przedstawiciel firmy z m.in. klejami a zarazem mój znajomy wyjaśnił mi chociaż nie do końca czym różni się klej elastyczny od nieelastycznego. Podsumowując to zdecydowanie różnią się marketingiem, a więc promocją oraz reklamą. Różnią się również nieznacznie składem a co najważniejsze ceną oraz zyskiem dla producenta. Są jednak kleje lepsze i gorszę oraz te najlepsze i różnią się one stopniem zmielenia oraz różnego rodzaju domieszkami i spólchniaczami. Te najlepsze są jednak drogie, zarówno w produkcji jak i sprzedaży i nie bardzo są środki aby dodatkowo je reklamować. Ciągnąc temat dalej to nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie co stanie się z twardą nieelastyczną płytką, która będzie położna na elastycznej posadzce i na elastycznym kleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 12.01.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 PiP nie mów że to marketing, tylko samemu zrób sobie próbę kup najtańszy klej marketowy zwykły i tej samej firmy elastyczny, wymieszaj je w wiaderku i zobaczysz różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 12.01.2011 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 dobry klej powinien miec jak najmniejsza srednice ziaren kruszywasa takie jak zaprawa murarska gdzie piasek czyc w palcach a sa wnet takie jak maslo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 26.09.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Słuchajcie a co sądzicie o kleju BOLIX E na podłogę z ogrzewanie podłogowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 29.09.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 tu chodzi wyłacznie o róznice temperatur i ..dylatacje...klej i płytki wszytsko pracuje jak jest mróz to sie wszystko spina jak szyny kolejowe:)....jak jest upał to sie rozpręza...moje doswiadczenie wieloletmnie pokazało mi ze jest chodzi o wnetrze nawet na ogrzewaniu podlogowym..róznica temp nie jest duza i jest zawsze na plusie wiec kazdy firmowy nawet nieelastyczny klej powinien sobie poradzic bez kłopotu,wazne jest utrzymanie jakosci fugi i DYLATACJE! Natomiast na tarasach bezwzglednie elastyczne firmówki np P9 Mapei bezkonkurencyjny u nasz kosztuje około 45 zł/25kg(Zielona Góra) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 15.04.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 ponawiam tematjaki klej radzicie do płytek gresowych elastyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 15.04.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Kori: H40 Tenaflex Kerakoll-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts