Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka i kleje do glazury "elastyczne" - warto?

Jarek.P

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 11 months później...

Widzę, że temat nadal żywy więc się podłączam.

Glazurnikiem nie jestem i za fachowca z super umiejętnościami się nie uważam. Płytki wszystkie układaliśmy z żoną sami ze względu na ograniczony mocno budżet.

Kładłem już gres 40x40, 60x60, 15x60, 15x90 wszystko na podłogówkę i nie miałem problemu z doborem kleju a zawsze wychodzę z założenia że ma być zrobione porządnie i zgodnie ze sztuką nawet jeśli chemia musi trochę kosztować.

No ale do rzeczy, stanąłem przed murem braku doświadczenia z płytkami które czekają na położenie.

Format 20x120, gres drewnopodobny, posadzka cementowa wysezonowana z ogrzewaniem podłogowym, pomieszczenie 3x6,5m płytki kładzione równolegle do dłuższego boku. Na pewno wykorzystam grzebień 10mm i smarowanie krzyżowe podłoga-płytka.

Rozsądek podpowiada mi kleje klasy co najmniej S1, ALE! Nie wiem czy przy takim formacie nie dopłacić do S2.

W rachubę wchodzi firma na Ma... i firma na Ce...

Do tej pory stosowałem głównie (choć nie tylko) Ce... ze względu na kulturę pracy kleju i dobrą konsystencję, ale "fachowiec" z ekipy remontowej w pracy podpowiada mi Ma... P9.

Na podłogę liczę, że pójdzie ze 4 worki kleju bo pokrycie ma być bliskie 100%.

Czy ktoś z zainteresowanych tematem miał przyjemność układania takiego formatu na podłogówkę?

Edytowane przez Malirth
literówki