Jarek.P 07.01.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Wylewkę niby mam jak należy dylatowaną, jednak niestety pojawiły mi się w niej dwa nadprogramowe pęknięcia - jedno w dość ustronnym miejscu, a drugie niestety na samym środku przejścia między kuchnią a jadalnią, na granicy między podłogówką, a dalszym ciągiem podłogi już bez podłogówki. Pęknięcie pojawiło się dopiero teraz, w zimę, po dwóch miesiącach grzania podłogówki i nie wygląda na pracujące zbyt mocno, jest słabo zauważalne i nawet nie sięga od ściany do ściany, ma niecały metr długości: http://lh5.ggpht.com/_UD9j3sBeSEQ/TSdfK0am-3I/AAAAAAAADt8/pc7-Yd9w9_A/JP072000.jpg Pytanie - płytki (gres) położone na tym pęknięciu pewnie mogą trzaskać? Co zrobić, żeby nie trzaskały? Pod płytki jakąś siatkę można dać? Jaką? J. Edytowane 7 Stycznia 2011 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.01.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Wylewkę niby mam jak należy dylatowaną, jednak niestety pojawiły mi się w niej dwa nadprogramowe pęknięcia - jedno w dość ustronnym miejscu, a drugie niestety na samym środku przejścia między kuchnią a jadalnią, na granicy między podłogówką, a dalszym ciągiem podłogi już bez podłogówki. Pęknięcie pojawiło się dopiero teraz, w zimę, po dwóch miesiącach grzania podłogówki i nie wygląda na pracujące zbyt mocno, jest słabo zauważalne i nawet nie sięga od ściany do ściany, ma niecały metr długości: http://lh5.ggpht.com/_UD9j3sBeSEQ/TSdfK0am-3I/AAAAAAAADt8/pc7-Yd9w9_A/JP072000.jpg Pytanie - płytki (gres) położone na tym pęknięciu pewnie mogą trzaskać? Co zrobić, żeby nie trzaskały? Pod płytki jakąś siatkę można dać? Jaką? J. Należy poczekac. Mogą powstać nowe pęknięcia lub to istniejace się powiększyć. Takie pęknięcia w specjalny sposób się spawa (kotwiczy) ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.01.2011 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Wylewkę niby mam jak należy dylatowaną, jednak niestety pojawiły mi się w niej dwa nadprogramowe pęknięcia - jedno w dość ustronnym miejscu, a drugie niestety na samym środku przejścia między kuchnią a jadalnią, na granicy między podłogówką, a dalszym ciągiem podłogi już bez podłogówki. Pęknięcie pojawiło się dopiero teraz, w zimę, po dwóch miesiącach grzania podłogówki i nie wygląda na pracujące zbyt mocno, jest słabo zauważalne i nawet nie sięga od ściany do ściany, ma niecały metr długości: http://lh5.ggpht.com/_UD9j3sBeSEQ/TSdfK0am-3I/AAAAAAAADt8/pc7-Yd9w9_A/JP072000.jpg Pytanie - płytki (gres) położone na tym pęknięciu pewnie mogą trzaskać? Co zrobić, żeby nie trzaskały? Pod płytki jakąś siatkę można dać? Jaką? J. Na przejściu między podłogą ogrzewaną i nie ogrzewaną powinna być dylatacja, tak między podkładami jak i między płytkami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.01.2011 01:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 A to spawanie/kotwiczenie - można prosić o więcej danych? Co do dylatacji - powinna być, ok, rozumiem. Ale czy są jakieś (sensowne) metody zrobienia tego bez? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crab 09.01.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Tak poza tematem przypomina mi się teraz program (chyba na discovery), z najnowszymi technikami szpiegowskimi. Pokazywali dorobienie kluczyka ze zdjęcia zrobionego z ukrycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.01.2011 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Mój Boże... Znaczy gdyby działający w naszych okolicach złodzieje samochodowi postanowili się przerzucić z wyłamywania zamków brechą, czy otwierania drzwi "na wędkę" na wyrafinowane techniki szpiegowskie, to oddałem im swoją wierną kilkuletnią Fabię niemal na tacy... ooo ja biedny J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.01.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Poczekaj z tą rysą jeszcze trochę, niech popeka gdzie ma popękać, później natnij rysę wdłuż szlifirką kątową oraz nacięcia w poprzek, odpyl, w nacięcia włóż klamerki a rysę zalej. Produkty: np: żywica do zalewania PCI APOGEL F plus klamerki PCI Estrichklammern Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.01.2011 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Dzięki J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 09.01.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Poczekaj z tą rysą jeszcze trochę, niech popeka gdzie ma popękać, później natnij rysę wdłuż szlifirką kątową ... Ja takiego problemu nie mam bo w każdym przejściu mam z dwóch stron zrobiona szczelinę pacą podczas zacierania posadzki. Z tego co mi się wydaje to chyba lepiej byłoby, oczywiście teraz, naciąć najpierw szlifierką jak czekać na to by samemu popękało. Gdy to zrobię sam to łatwiej będzie dopasować tak kafle i przenieść ta dylatacje na nie, tak by po zasilikowaniu była prawie niewidoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.01.2011 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Dylatacje u mnie oczywiście były, tu zresztą też dylatacja jest całkiem niedaleko od tego pęknięcia, mniej niż metr, niestety dokładnie w linii pęknięcia przebiega granica podłogówki i niepodłogówki. I to zadecydowało po swojemu, niestety. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 09.01.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Przy plytkach , zakladanie klamer nie zawsze jest konieczne . No i przy nacinaniu szlifierka , uwazaj na rurki podlogowki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterek63 20.01.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Nasuwa się pytanie, jak zostały wykonane dylatacje na tej posadzce skoro nie zdają egzaminu...Ja bym pozszywał, koszt nie zbyt duży przy wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 20.01.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Jakoś tak zycie mnie nauczyło że jak coś pęka w chacie to pęka przez cały żywot tego budynku. Można szpachlować, płytkami obkładać a to zawsze wyłazi na wierzch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 02.03.2012 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 dylatacja jest a dalej peklo bo orly od posadzek wlali plastyfikator na ogrzewanie podlogowe i nie zmniejszyli przy tym ilosci wody.plastyfikator zwieksza urabialnosc mieszanki betonowej i zmniejsza o okolo 10-15%zuzycie wody zarobowej.czesc posadzki na podlogowce zawierala wiecej wody co spowodowalo inny skurcz i pekniecie -Teka posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts