Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcie wylewki - coo z gresem w tym miejscu?

Jarek.P

Recommended Posts

Wylewkę niby mam jak należy dylatowaną, jednak niestety pojawiły mi się w niej dwa nadprogramowe pęknięcia - jedno w dość ustronnym miejscu, a drugie niestety na samym środku przejścia między kuchnią a jadalnią, na granicy między podłogówką, a dalszym ciągiem podłogi już bez podłogówki.

Pęknięcie pojawiło się dopiero teraz, w zimę, po dwóch miesiącach grzania podłogówki i nie wygląda na pracujące zbyt mocno, jest słabo zauważalne i nawet nie sięga od ściany do ściany, ma niecały metr długości:

http://lh5.ggpht.com/_UD9j3sBeSEQ/TSdfK0am-3I/AAAAAAAADt8/pc7-Yd9w9_A/JP072000.jpg

Pytanie - płytki (gres) położone na tym pęknięciu pewnie mogą trzaskać? Co zrobić, żeby nie trzaskały? Pod płytki jakąś siatkę można dać? Jaką?

J.

Edytowane przez Jarek.P

Wylewkę niby mam jak należy dylatowaną, jednak niestety pojawiły mi się w niej dwa nadprogramowe pęknięcia - jedno w dość ustronnym miejscu, a drugie niestety na samym środku przejścia między kuchnią a jadalnią, na granicy między podłogówką, a dalszym ciągiem podłogi już bez podłogówki.

Pęknięcie pojawiło się dopiero teraz, w zimę, po dwóch miesiącach grzania podłogówki i nie wygląda na pracujące zbyt mocno, jest słabo zauważalne i nawet nie sięga od ściany do ściany, ma niecały metr długości:

http://lh5.ggpht.com/_UD9j3sBeSEQ/TSdfK0am-3I/AAAAAAAADt8/pc7-Yd9w9_A/JP072000.jpg

Pytanie - płytki (gres) położone na tym pęknięciu pewnie mogą trzaskać? Co zrobić, żeby nie trzaskały? Pod płytki jakąś siatkę można dać? Jaką?

J.

Należy poczekac. Mogą powstać nowe pęknięcia lub to istniejace się powiększyć. Takie pęknięcia w specjalny sposób się spawa (kotwiczy) ze sobą.

J.

Na przejściu między podłogą ogrzewaną i nie ogrzewaną powinna być dylatacja, tak między podkładami jak i między płytkami. Pozdrawiam.

Mój Boże...

Znaczy gdyby działający w naszych okolicach złodzieje samochodowi postanowili się przerzucić z wyłamywania zamków brechą, czy otwierania drzwi "na wędkę" na wyrafinowane techniki szpiegowskie, to oddałem im swoją wierną kilkuletnią Fabię niemal na tacy... ooo ja biedny :(

J.

Poczekaj z tą rysą jeszcze trochę, niech popeka gdzie ma popękać, później natnij rysę wdłuż szlifirką kątową oraz nacięcia w poprzek, odpyl, w nacięcia włóż klamerki a rysę zalej. Produkty: np: żywica do zalewania PCI APOGEL F plus klamerki PCI Estrichklammern

Poczekaj z tą rysą jeszcze trochę, niech popeka gdzie ma popękać, później natnij rysę wdłuż szlifirką kątową ...

Ja takiego problemu nie mam bo w każdym przejściu mam z dwóch stron zrobiona szczelinę pacą podczas zacierania posadzki.

Z tego co mi się wydaje to chyba lepiej byłoby, oczywiście teraz, naciąć najpierw szlifierką jak czekać na to by samemu popękało. Gdy to zrobię sam to łatwiej będzie dopasować tak kafle i przenieść ta dylatacje na nie, tak by po zasilikowaniu była prawie niewidoczna.

Dylatacje u mnie oczywiście były, tu zresztą też dylatacja jest całkiem niedaleko od tego pęknięcia, mniej niż metr, niestety dokładnie w linii pęknięcia przebiega granica podłogówki i niepodłogówki. I to zadecydowało po swojemu, niestety.

J.

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
dylatacja jest a dalej peklo bo orly od posadzek wlali plastyfikator na ogrzewanie podlogowe i nie zmniejszyli przy tym ilosci wody.plastyfikator zwieksza urabialnosc mieszanki betonowej i zmniejsza o okolo 10-15%zuzycie wody zarobowej.czesc posadzki na podlogowce zawierala wiecej wody co spowodowalo inny skurcz i pekniecie -Teka posadzki