Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

My też jesteśmy zainteresowani tym projektem. Właściwie to jesteśmy na niego zdecydowani. Przechodzimy teraz całą papierologię. Ciekawa jestem co planowaliśmy zmienić w projekcie, czym chcecie ogrzewać. My zastanawiamy się nad pompą ciepła i rekuperacją. Czy macie może już przeliczone koszty budowy dla swojego rejonu? I jak to wychodzi?

Witam ! Cieszymy się, że jeszcze ktoś jest zainteresowany tym projektem. My bardzo poważnie zastanawiamy się nad jego ostatecznym wybraniem.

Mamy w planie także zmiany, które poradził nam człowiek, który się na tym zna. Część zmian może wyniknąć z dostosowania projektu do warunków zabudowy.

Z takich zmian o których już możemy napisać to :

- podwyższenie fundamentów / o ok. 30 cm/

- zwiększenie kąta dachu / do 30 stopni/

- zmiana usytuowania kominka / dwustronny - usytuowany między kuchnią a jadalnią/

To tyle narazie co mamy w planach.

Nie przeliczaliśmy jeszcze kosztów - mieszkamy na podkarpaciu.

A co Wy chcecie zmienić w ty projekcie ? Macie już jakieś plany zmian ?

Pozdrawiamy i czekamy na wpis !

Nasze zmiany to rezygnacja z wyjścia na taras z małego pokoju i zamiast tego będzie tam okno ale z drugiej strony , w łazience mniejsze okno ,dżwi wejściowe 100 na 110 tak aby po wykończeniu były na 100 planujemy też zrobić z małego wc pralnie i to w sumie tyle jeżeli chodzi o zmiany ,reszta bez zmian bo ten dom naprawde jest bardzo funkcjonalny ,a jeśli chodzi o piec to planujemy taki który będzie na drewno i na węgiel,system kominowy schiedel, jutro mamy mieć wstępną wycene budowy całego domu jak tylko będziemy wiedzieć to napiszę na forum :cool:

Witaj Jaca 1977!

Bardzo spodobały nam się Twoje zmiany. Napewno skorzystamy z twoich doświadczeń. Faktycznie projekt jest bardzo funkcjonalny.

Podoba nam się duży gararaż i osobne wejście do kotlowni. Dom nie jest duży - ciekawe ile nas bedzie kosztował.

Jutro idę załatwiać mapkę do celów projektowych i do dzieła...

Jeżeli chodzi o ogrzewanie to pewnie zdecydujemy się na gaz i paliwo stałe. Pompa ciepła jest bardzo droga /koszt u mojego znajowego wyniósł ok. 60000 zl/.

Ciekawa jaka będzie wasza wstepna wycena budowy. Bardzo proszę napiszcie. Pozdrawiam serdecznie !

Witam wszystkich Jesteśmy po rozmowie z firmą budowlaną mamy wstępną wycene domu, dom w stanie surowym miał by kosztować 150 000 tysięcy dach kryty dachówką ceramiczną firmy bogen, strop teriva zamiast drewnianego, system kominowy schiedel ,rynny tcynk ,sciany porotherm na 25 , nie ukrywam że zależy nam na tym żeby robiła to wszystko jedna ekipa ,zależało nam też na tym żeby wycena była zrobiona z lepszych materiałów

ale decyzji co do tej firmy jeszcze nie podjeliśmy, firma jest z naszej okolicy , mają bardzo dobrą opinie i myślimy o tej firmie bardzo poważnie , na razie to tyle , czekam na wasze opinie i pozdrawiam wszystkich :cool:

Witam,

My też będziemy budować dom na podstawie tego projektu.

Racibórz, Śląskie.

Jesteśmy na etapie załatwiania papierologi

Zakładane zmiany na dzień dzisiejszy:

- kąt dachu 27stopni (widziałem 30 i wizualnie wygląda na małą stodołę)

- mniejsze okno w łazience, większe w kuchni

- szersza brama garażowa

- toaleta jako pomieszczenie "na miotłę"

- lustrzane odbicie łazienki, tak by sypialka z drzwiami tarasowymi była większa

- w przyszłości adaptacja poddasza (2 pokoje dla dzieci)

Ogrzewanie na kominek z płaszczem plus kocioł gazowy.

Rekuperator plus GWC

Budować będziemy systemem gospodarczym.

Mam nadzieje że 220.000 starczy. 1/10 materiałów już mam. Kupiłem zdecydowanie taniej niż założenia w projekcie.

Pozdrawiam wszystkich i czekam na opinie. :)

Mi również bardzo podoba się ten projekt, w tym tygodniu chyba go zamówimy. Co do zmian jeszce sie sie zastanawialiśmy. chciałabym bardzo prosić tych którzy kupili już ten dom o skan rzutów najlepiej fundamentów parteru stropu i dachu ale jabardziej interesuje mnie parter i strop ponieważ nie wiedzę nośności przez środek budynku i zastanawiam się jak to zostało rozwiązane tym barzdiej że chyba zmienimy strop na teriva. Pozdrawiam i prosze o kontakt

Witam wszystkich!

Ja z żoną też postanowiliśmy wybudować ten domek w Wieluniu. Wczoraj już zamówiliśmy projekt i wstępnie zaklepaliśmy ekipę budowlaną. Co do zmian to na razie planujemy podobnie jak jaca1977 zlikwidowanie stropu drewnianego i zastąpienie go np. terivą, oraz zamienienie ścian z betonu komórkowego na ściany z pustaka kozłowickiego. Oprócz tego to likwidacja kominka i spiżarni oraz pewnie jakieś kosmetyczne zmiany, które dopiero wyjdą jak zostanie nam przysłany projekt :). Dzisiaj jadę zamawiać pustaki póki cena jest atrakcyjna.

my też zdecydowaliśmy się na budowę Słonecznej Polany i jesteśmy już po zakupie projektu. Ze zmian planujemy likwidację spiżarki i komina w kuchni i otwarcie kuchni na salon przez dobudowanie barku. Następnie łazienkę zamieniamy na prywatną z wejściem tylko z pokoju sypialnego i likwidację wc - zamieniając na pralnię i schowek a w zamian z kotłowni robimy dużą łazienkę

Witam wszystkich fanów słonecznej polany,

My też będziemy budować ten domek (odbicie lustrzane), czekamy obecnie na pozwolenie. Wprowadziliśmy kilka drobnych zmian, tj. odbicie lustrzane łazienki, wydłużyliśmy wc o 90 cm i wcisnęliśmy tam murowany prysznic, zlikwidowaliśmy kominek, zmniejszyliśmy okno w łazience i powiększyliśmy w kuchni. Nie mamy jeszcze kosztorysu, ale zamierzamy budować systemem gospodarczym. Planujemy dwa rodzaje ogrzewania: gaz i paliwo stałe. Już nie moge się doczekać, kiedy zaczniemy!!!

Witaj jaca1977 !

Ja również mam prośbę. Mój architekt ma kilka wątpliwości co do projektu. Mógłbyś również mi wysłać wyżej wspomniane rysuneczki projektowe do celów pokazowych na mojego maila : [email protected]

Z góry serdecznie dziękuję.

Witam wszystkich serdecznie. Po wielu miesiącach poszukiwań ciekawego, prostego i funkcjonalnego projektu domu trafiliśmy na Słoneczną Polanę i chyba to jest to czego szukaliśmy i widzę że jest już tu sporo entuzjastów tego projektu. W niedługim czasie (wiosna - lato 2011) mamy zamiar zabrać się za budowę i dobrze będzie mieć wsparcie i pomoc fanów tego projektu. Miałbym tez prośbę do jacy 1977 (oczywiście jeśli to nie problem) o rysunki projektowe do celów pokazowych [email protected] Pozdrawiam wszystkich powodzenia i do usłyszenia. Edytowane przez august77