montenegro 08.01.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Witam Mam do Was pytanie, czy przy odbiorze domu albo przekazaniu go do użytkowania niezbędna była taka "papierologia" jak projekt instalacji wewnętrznych jak elektryczna, centralnego ogrzewania, kanalizacji ? Chce kupić dom w stanie surowym zamkniętym i sam go wykończyć tzn, elektrykę + zlecić pomiary , centralne w systemie Hepworth + zlecić montaż kotła(pieca) i podłączenie. Czy jakiś urząd będzie wymagał ode mnie projektów z biura czy wystarczy że fachowiec określi gdzie i ile ma być gniazdek,kaloryferów ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 08.01.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 z tego co się ostatnio dowiedziałem to jakie papierki są wymagane zależy od gminy na której terenie jest obiekt, u mnie za wiele tych papierków nie wymagają i się mile zdziwiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 09.01.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Witam Mam do Was pytanie, czy przy odbiorze domu albo przekazaniu go do użytkowania niezbędna była taka "papierologia" jak projekt instalacji wewnętrznych jak elektryczna, centralnego ogrzewania, kanalizacji ? Chce kupić dom w stanie surowym zamkniętym i sam go wykończyć tzn, elektrykę + zlecić pomiary , centralne w systemie Hepworth + zlecić montaż kotła(pieca) i podłączenie. Czy jakiś urząd będzie wymagał ode mnie projektów z biura czy wystarczy że fachowiec określi gdzie i ile ma być gniazdek,kaloryferów ? pozdrawiam A to określenie nie jest cudownym objawieniem tylko właśnie projektem. To określenie urządzeń przełoży się na moc, moc na dobór przekrojów przewodów, średnic rur, zabezpieczeń, nastaw.... To jest właśnie projekt. Pytanie czy fachowiec się pod tym podpisze i będzie gwarantował utrzymanie parametrów, czy wszystko odbędzie się na gębę. Pozostaje kwestia uprawnień tego fachowca i odpowiedzialności zawodowej, gdy coś się stanie. Projekt budowlany powinien zawierać projekty przyłączy. Projekty instalacji nie są wymagane, co zresztą skutkuje dowolnością w realizacji instalacji i tym że się nikt nie czepia tych instalacji. Na rynku budowlanym są trzy rodzaje fachowców: jedni wiedzą co robią, inni robią co wiedzą, a jeszcze inni nie wiedzą co robią. Daj Bóg, że natrafiłeś na tych pierwszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.01.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Rozumiem że kupujesz dom w "trakcie budowy" to przecież jest pozwolenie na budowę z projektem itd... sprawdź dziennik budowy - czy przypadkiem nie ma więcej niż 2 lata przerwy w budowiebo wtedy wygasa pozwolenie na budowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montenegro 09.01.2011 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Projekt budowlany powinien zawierać projekty przyłączy. Projekty instalacji nie są wymagane, co zresztą skutkuje dowolnością w realizacji instalacji i tym że się nikt nie czepia tych instalacji. Właśnie nie jesteśmy pewni co do projektów instalacji wew. bo jak wpomniałem dom kupimy w stanie surowym, a słyszałem że nie zawsze są dołączane te projekty, czasami za extra opłatą. Wszystkiego dowiem się 17 stycznia bo idziemy obejrzeć do i porozmawiać z deweloperem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts